Har du förtroende för regeringen?
Generellt, oavsett om man är tjej eller kille, är allt så mycket mer osäkert idag än när jag växte upp
I Sverige är psykisk ohälsa av olika slag det vanligaste hälsoproblemet. Lika många är drabbade av det som smärta av i rörelseorganen, det vill säga rygg, nacke och skelett.
Studier visar att cirka 25 procent av svenska kvinnor och 15 procent av männen har psykiatriska besvär som till exempel oro eller ångest. Det motsvarar runt 1,4 miljoner människor. Det är det fler kvinnor än män som har dessa besvär.
Om man tar med svårare psykiska sjukdomar i den psykiska ohälsa, som till exempel psykoser, depressioner och schizofreni, så räknar man med att runt 40 procent av Sveriges befolkning är drabbade.
De senaste åren har den psykiska hälsan trots allt förbättrats i landet. Det gäller inom alla åldersgrupper, förutom en: unga i åldern 16-24 år.
Socialstyrelsen konstaterar i sin folkhälsorapport 2009 att psykisk ohälsa är särskilt vanlig bland yngre kvinnor, men att den ökar bland både tjejer och killar.
Antalet unga (16-24 år) som uppger att de känner oro och ångest har ökat kraftigt. I slutet på 80-talet var siffran 9 procent för tjejer och 4 procent för killar. Ungefär 20 år senare (2005) uppgav 30 procent av tjejerna och 14 procent av killarna att de kände ängslan, oro och ångest.
Allt fler unga vårdas också på sjukhus för depression eller ångest och för alkoholförgiftning.
Samma dystra siffror visar sig även i statistiken över självmord.
I de flesta andra åldersgrupper har antalet självmord sjunkit på senare år, men i åldrarna 15-24 år ökar de. Detta gäller både bland tjejer och killar.
Självmordsförsök bland ungdomar är tre gånger så vanligt bland tjejer som killar.