Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2019-04-13 19:00:11 följande:

    De politiska partierna har tack och lov utvecklats en hel del. KDS (idag KD) hade så sent som på 60-talet ett par centralt placerade nazister i partiet men som nihka påpekar så hade nästan alla politiska partier på den tiden någon eller några företrädare med kopplingar till nazism.  

    En helt annan sak, i mitten av 1960-talet så stred Lewi Pethrus (som var med och bildade KDS) för att ogifta lärarinnor som blev gravida skulle skiljas från skolan (eftersom de begått synd). Idag är det svårt att förstå att Sverige så sent som på 60-talet hade politiska partier som drev den typen av politik.


    Och partierna i fråga hade inte utvecklas överhuvudtaget om politikerna som stod för utvecklingen hade tagit avstånd från dem.

    Varför ska en offentlig Israel-vän inte tala om religionsfrihet inför element av antisemitism och fascism? Att verka för att utveckla politiska plattformar verkar du annars se som en nyttig sak.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-04-14 09:41:58 följande:

    Jag tror att de flesta håller med om att våra politiker ska undvika kontakter med extremister om inte syftet är att framföra kritik och eller föra en dialog för att uppnå en förändring.


    Lars Adaktusson var inbjuden som huvudtalare till en föreställning där extrema ideologier framfördes hän framförde under sitt möte ingen kritik mot organisationen eller dess läror och  gav därmed legitimitet åt tillställningen. Det var självklart mycket olämpligt.


    Bortsett från att det är känt att organisationen hyser människor som hyllat fascister, framfört antisemitism och homofobi så ska man veta att organisationen kräver att aborter ska förbjudas, äktenskap ska bara vara förbehållet man och kvinna, anställda ska ha rätt att vägra utföra arbetsuppgifter med hänvisning till religion o.s.v.


    Jag noterar nu att många kristdemokrater är mycket upprörda över vad Lars Adaktusson har gjort sig skyldig till och pekar på att  "hat inte är en del av den värdegrund KD vilar på".


    https://www.qx.se/samhalle/sverige/178847/oppna-kristdemokrater-om-adaktusson-vi-ar-besvikna-och-upprorda/


    Så att tala om folkfrihet som öppen Israel-vän är inte en form av kritik mot fascism (inte så kända för att förespråka folkfrihet) och antisemitism (inte så kända för att vara Israel-vänner)?

    Jag tror det handlar mycket om graden civilisation som man vill upprätthålla och på ett konvent som det aktuella, då dessa elementen inte är en del av organisationens officiella sammanhang överhuvudtaget.

    Organisationens officiella värderingar och vad merparten av konventetbesökarna hade samlats kring, var säkert i linje med Lars Adaktussons... vilket man naturligtvis kan kritisera per se (som exempelvis KD:s HBTQ-grupp gjorde).

    Att dock försöka belasta vederbörande för att exempelvis ha rört sig bland/ha samverkat med antisemitiska element är det samma som att visa att man inte vet någonting alls om Lars Adaktusson, och bara är en del av ett mediadrev. När en av Sverige mest framträdande figurer i Svensk-Israeliska vänskapsband blir förställd som om han sitter i allians med antisemitiska krafter, då förstår man att det ligger en hund begraven någonstans...

    För som du ser i kritiken som KD:s HBTQ-grupp för fram så finns det inte ett enda inslag av fascism eller antisemitism och kritiken berör inte heller Lars Adaktussons som person, utan kort och gott att hand medverkade på konventet - han är nämligen känd för att inte glida från partilinjen, helt oavsett hur han kan tänkas stå i aktuella HBTQ- respektive abortfrågor privat. Han har högt förtroende i den nya tidens mer progressiva KD, han har posten som utrikesminister av en anledning. Men givetvis kan den aktuella händelsen förändra på det... det återstår att se.

    Men, men... du samt ett gäng journalister som Daniel Swedin känner såklart Lars Adaktusson bättre än vad övriga KD själva gör.

    Peter Swedin har ju till och med avslöjat hela KD nu... Solig så det finns väl ingen utomstående som vet mer om KD än herr Swedin.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-04-14 08:14:31 följande:
    Har du varit bortrest en längre tid?

    Det tycks ha undgått dig att alliansen splittrats just på grund av frågan om hur man förhåller sig till nyssnazister, nyfascister och högerextremister.

    Så det förvånar väl egentligen inte att Adaktusson gör en KD och frotterar sig med åsikterna hos högerextremister, men KD är hittills det enda parti i Sverige som vill vänslas med - i det här fallet - nyssnazister, moderaterna vacklar medan övriga partier har satt en tydlig gräns för hur lågt man kan sjunka för att vinna politiskt inflytande.
    Ja, saker som "frotterar sig med åsikterna hos högerextremister" blir naturligtvis sanna av att du formulerar dig så.

    Om konventet var så genomsyrat av antisemitism och fascism - som du med flera vill göra gällande - så tycker jag att det var lika nyttigt som modigt av vederbörande att hålla tal om folkfrihet som en offentlig Israel-vän.

    Du förstår inte alls hur ett sådant tal och från den aktuella avsändaren skär sig något med de högerextremistiska ideologier du tar upp?

    Dagen då antisemiter och Israel-vänner samt fascister och talare för folkfrihet, börjar vandra tillsammans arm i arm... den dagen är det jag som bjuder jag på champagnen, käre FDFMGA.
  • Digestive
    RebeckaZ70 skrev 2019-04-14 09:20:47 följande:
    Det kan tänkas att det var just kombinationen av att vara Israelvän och konservativ som fick Aftonbladets ledarskribenter och extremvänsterns megafon ETC att få ont i magen.
    Ja, det är tyvärr en sur tablett för många idag. Hur vi hamnade där har jag fortfarande svårt att förstå och än mer svårt att acceptera...

    När och hur blev svensken så avigt inställda till Israel och dess folk? Jag har missat det totalt, det måste ha skett under de livsperioder då jag var som minst intresserad av samhällsutvecklingen (läs: under de åren då damer och fest var livets centrum).

    En gång i tiden ville vi vara det där repet som kunde knyta kontakter mellan grupper i friktion... och även om vi inte alltid gjorde det bästa möjliga ifrån oss (se exempelvis vårt medlande i forna Jugoslavien, som minst sagt var en aning blåögt) så kan jag sakna den tiden och dess värderingar. Då var vi rebellerna som ville prova en annan väg... idag är vi folket som tydligt väljer sida och i konflikter som vi knappt förstår eller ens är delaktiga i.

    Lite tråkigt är det och speciellt för rebellen i mig.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-04-14 17:41:31 följande:
    Tack, men den champagnen avstår jag från.

    Jag har aldrig varit särskilt förtjust i kulturrelativism och kommer heller aldrig att försvara dem som försöker ställa in sig hos antisemiter, fascister, abortmotståndare med mera.

    Och det oavsett om det handlar om Mehmet Kaplan eller Lars Adaktusson.
    Ok, så du förstår alltså inte hur det skär sig mellan Israel-vänliga och antisemiter liksom dito mellan folkfrihet och fascism. Jag som tidigare ställde en retorisk fråga i sak borde ha sett upp bättre...

    Men, men... då vet jag iallafall hur du förstår och därifrån ser på saken. Att du avstår från champagne som du redan har druckit upp säger även sig självt.

    Angående aborter (liksom samkönade äktenskap) så tror jag att man kan placera Lars Adaktusson i linje med bakåtsträvande åsikter, iallafall privat. Skulle inte alls förvåna om han tillhör de mer konservativa inom KD, snarare tyder det mesta på den saken. Det är dock mer relevant att avgöra hur väl han företräder KD:s partilinje och den saken avgör de bäst själva. Hitintills har han dock haft högt förtroende i ärendet men det kan såklart förändras... (av exempelvis aktuell händelse).
  • Digestive
    RebeckaZ70 skrev 2019-04-14 17:54:47 följande:
    Jag är ju som sagt en aning "biased" då jag är både judinna och numera är bosatt i Israel, en del skulle säkert kalla mig fanatisk sionist, men det är inte korrekt. (då har de inte träffat en fanatiskt sioniost, vilket jag däremot tyvärr råkar göra emellanåt).
    Det går inte riktigt att kategorisera att "den gruppen är anti-Israel", och "den gruppen pro-Israel" Det finns anti och pro i (nästan) alla politiska läger, dessutom en stor andel neutrala, men det är "Antisarna" som hörs och syns mest.
    Det är de senaste 20 åren som något hänt. Antisemitismen har krypit fram under en täckmantel av Israelkritik. Även om jag inte delar alla åsikter med Adaktusson eller för den delen med KD i sin helhet så är det ett sundhetstecken att någon offentligt vågar vara både Israelvän och konservativ.

    Du skriver för övrigt en hel del andra kloka och läsvärda inlägg, fortsätt med det!
    Förstår. Jag själv är dåligt insatt i ämnet men jag kan iallafall se och känna av hur någonting har hänt här i Sverige och som jag känner mig väldigt främmande inför.

    Är nog även väldigt färgad av relativt exotiska upplevelser för att kunna närma mig ämnet på relevanta vis. De mest fruktsamma möten som jag har varit med om - mellan olika grenar av abrahamitiska religioner - är mellan judar och muslimer här i Sverige... men det ser nog en aning annorlunda ut när det smäller bomber omkring en med mera eller om man har tagit med sig sådana upplevelser hit.

    För egen del är det nog bäst om jag enbart förhåller mig till Sverige och mindre sammanhang. Inte minst för att jag har mycket gott att lyfta fram ur dessa...

    Ja, det är väl mer på andra sidan Atlanten (i USA) som kombinationen Israel-vänlig och konservatism tillhör det mer vanliga?

    Tack!
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-04-14 18:19:51 följande:

    Det är ingen som kritiserar Lars Adaktusson för att han är en Israelvän eller att han höll tal om religionsfrihet. Kritiken handlar om att han deltog i en tillställning som arrangerades av extremister och där extrema ideologier framfördes. Genom att delta i arrangemanget så gav han det legitimitet.


    Innan Lars Adaktusson gick upp på scenen hade organisationens ordförande fascistkramaren Jaime Mayor Oreja hunnit tala om att "genusideologin" hotar rätten till liv (organisationen vill totalförbjuda alla former av aborter). I ett annat tal pekade Brian Brown, ledare för amerikanska International Organization for the Family, ut journalister, liberaler och affärsmannen George Soros som huvudfiender. Framförde Adakusson någon kritik mot vad som framförts innan han gick upp på scenen? Nej, tvärtom så utryckte Lars Adaktusson sin tacksamhet till organisatörerna och hälsade publiken som kära vänner.


    När det gäller de kristdemokrater som kritiserar Adaktusson så handlar det om kritik mot att Lars Adaktusson har medverkar i ett hatmöte och kritik mot att han varit huvudtalare inför en grupp som attackerar HBTQ-personers frihet och rättigheter. 


    Framfördes det verkligen antisemitism och fascism på konventionen? Det vore nämligen en större nyhet om något. Inte ens Aftonbladets Daniel Swedin eller ETC hävdar något dylikt. Du får nog skilja på vad som sades på konventet i fråga och på vad vissa element av det har sagt tidigare och i andra sammanhang...

    Vad i hela fridens namn har dessa åsikter med antisemitism och fascism att göra? De utgår från värderingar som är i linje med konventionens officiella och troligen med Lars Adaktussons egna om än privata diton... och uppfattningar om orsaker, huvudmotståndare med mera (skildringarna) behöver knappast delas sinsemellan någon konservativ gestalt.
    Det kanske kommer som en nyhet men konservativa har inte en unison världsskildring och konventet handlade bland annat om att just påverka varandra samt ha utbyte i sådana skildringsfrågor - medan de officiella värderingar säkerligen delades av merparten konventionsbesökare.

    Finns det verkligen inte ett enda lager av komplexitet som du kan bjuda på i den här diskussionen? - för det är rätt tröttsamt att bemöta en värld av tvåfärgad Duplo som om den vore legitim att förhålla sig till.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-04-14 18:34:14 följande:
    Nej, jag förbehåller mig rätten att anse att såväl den pro-israeliska sidan som den pro-palestinska sidan i sina åsikter påminner om hur Moshe Dayan såg ut.
    Ja, tänk om det vi anser om saker och ting också var argument för våra påståenden om saker och ting. Då hade det räckt med att blott låta högst och mest för sin sak - vilket möjligtvis hade gett en enklare värld men förmodligen inte en bättre sådan.

    Jag har iallafall fått en närmare förståelse för hur du resonerar. Ställer dock inte upp på "skriker högst skriker bäst"-diskurser så ha dem med andra istället.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-04-14 21:18:56 följande:

    Den judiske affärsmannen George Soros utmålades på mötet som en huvudfiende. Det är ett faktum att hatet mot George Soros bottnar i antisemitism.


    När det gäller fascism så är det känt att organisationens ledare tidigare har hyllat tiden då diktatorn och fascisten Franco regerade Spanien.  


    Adaktusson deltog i en paneldebatt tillsammans med den moldaviske politikern Valeriu Ghiletchi . Valeriu har tidigare kallat homosexualitet "en sjukdom".


    På mötet fanns representanter för Ungerska Fidesz ett parti som KD vill slänga ut från EPP (pga den antidemokratiska utvecklingen i Ungern).


    Den gruppering som Lars Adaktusson kallade för sina vänner vill helt och hållet förbjuda rätten till aborträtt och vill begränsa homosexuellas rättigheter i samhället.


    Nu känns det som att du förminskar vad antisemitism innebär. Hur har du kommit fram till att utsagorna om George Soros bottnar i antisemitism? - det vill säga en uppfattning om judar som knappast stannar vid George Soros. Och sist men inte minst: hur mycket av den här eventuellt antisemitiska botten var det som framkom i det aktuella konventet? - för det är ju en aning svårt att förhålla sig till ett annat sammanhang än det.

    Övrigt är rakt igenom guilt by association och att plocka ut allt som kan säljas som russin ur kakan. Konventet hade hundratals medverkande och du hänvisar till försvinnande få av dem samt lyfter givetvis fram en figur som Lars Adaktusson hamnade i paneldebatt med... som om det väsentliga inte vore utbytet i den paneldebatten.

    Låt oss prova legitimiteten i ditt sätt att argumentera...

    Året 2013 så deltog Stefan Löfven (S) i en demonstration som arrangerades av Linje 17 som bland annat samverkar med Revolutionera Fronten/ger dem tillstånd att delta i deras aktiviteter - en militant och antidemokratisk organisation - vars grundare bland annat har dömts till fängelse i sex och ett halvt år för dråpförsök (efter att ha knivhuggit en motdemonstrant i ryggen på samma demonstration). På demonstrationen så delade den inbjudna artisten Sivana Imam med sig av texter som:
    "Vet vad du tänker nu men du vet hur det går för dom
    Som kommer hit och låter som Jimmie Åkesson
    Dom som skiter i blatten, vill ha svinen vid makten
    Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten"
    En uppmaning till våld som i backspegeln kan se som väldigt olycklig.

    Inte ett ord kritik mot arrangörerna eller mot uppviglingen till våld har yttrats av Stefan Löfven, varken innan eller efter demonstrationen.

    Hur placerar vi det här om vi skulle legitimera ditt sätt att argumentera för en liten stund? Känns det seriöst? Ska vi ta det seriöst?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?