Har du förtroende för regeringen?
Nu vill även Moderaterna exportera vapen till UA. Luftvärn och radar nämner man specifikt.
twitter.com/moderatutrikes/status/14946473665...
Varför vill inte Socialdemokraterna skicka vapen till UA?
Måste oppositionen, främst SD och M i det här fallet, knuffa en motvillig regering framför sig för att regeringen ska göra det moraliskt rätta?
Men de bruna har ju om och om igen visat k'nnedom om och att följa att lag och ordning inte är deras starka sida
.../
"VAD ÄR EXPORTKONTROLLRÅDET (EKR)?
Regeringen inrättade 1984 en politiskt tillsatt rådgivande nämnd för att granska den svenska vapenexporten. 1996 ombildades denna nämnd till Exportkontrollrådet (EKR) och består idag av 12 ledamöter där samtliga riksdagspartier är representerade.
Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) ska samråda med EKR, men rådet har ingen formell makt att stoppa ett beslut av ISP. Rådet sammanträder på kallelse av ISP:s generaldirektör som även är rådets ordförande.
Allt som behandlas av EKR är sekretessbelagt, vilket innebär att allmänheten inte har möjlighet att ta del av rådets rekommendationer, eller vad de har diskuterat. Ledamöterna som sitter i rådet får inte heller delge någon information om de ärenden som tagits upp under rådets möten eller hur de själva har röstat i olika frågor. Bortsett från sin egen suppleant (från 2019) gäller detta också det egna partiet och partiledaren.
Ledamötena i EKR är förordnade som längst till och med 31 december 2022. I rådet sitter för närvarande följande personer:
Ledamöter:
Annicka Engblom (M) Camilla Brodin (KD) Camilla Hansén (MP) Jan R. Andersson (M) Kerstin Lundgren (C) Lars Johansson (S) Maria Nilsson (L) Marie Granlund (S) Mattias Ottosson (S) Per Westerberg (M) Roger Richtoff (SD) Stig Henriksson (V)
Uppdaterad 2021-12-21"
"
Uppdrag i korthet
ISP är en statlig myndighet med uppdrag inom svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Fokus ligger på kontroll och tillsyn av strategiska produkter, hantering av riktade sanktioner, ansvar som nationell myndighet för kemvapenkonventionen samt internationellt samarbete, stöd och bistånd inom dessa områden.
Kontroll och tillsyn av krigsmateriel
ISP är förvaltningsmyndighet för ärenden och tillsyn enligt lag (1992:1300) om krigsmateriel och tekniskt bistånd.
Kontroll och tillsyn av produkter med dubbla användningsområden
ISP är förvaltningsmyndighet för ärenden och tillsyn enligt lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och tekniskt bistånd.
Riktade sanktioner och embargon
ISP ska hantera riktade sanktioner enligt de förordningar om sanktioner som beslutas av Europeiska gemenskapen, efter beslut av regeringen med anledning av sådana förordningar eller enligt föreskrifter som regeringen beslutar med stöd av lag (1996:95) om vissa internationella sanktioner.
Kemvapenkonventionen
ISP är nationell myndighet enligt Sveriges åtaganden i Förenta nationernas konvention om förbud mot kemiska vapen med de uppgifter som följer av lag (1994:118) och förordning (1997:121).
Internationellt samarbete
ISP ska förmedla sådan information om exportkontroll av krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden som Sverige är skyldigt att tillhandahålla som medlem i EU samt i de multilaterala exportkontrollregimerna, samt bidra till att utbilda och informera stater där exportkontroll och icke-spridningsarbete inte är lika utvecklat.
Utländska direktinvesteringar
ISP är utsedd till Sveriges kontaktpunkt enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/452 om upprättande av en ram för granskning av utländska direktinvesteringar i unionen.
Övriga uppdrag
Hantera ansökan om export av civila skjutvapen, delar och ammunition till en destination utanför EU.
Årlig rapportering över aktuell export till regeringen.
Organisation och ledningsgrupp
ISP är organiserad i sju grupper; Juridik och tillsyn, KM-gruppen, PDA-gruppen, Sanktionsgruppen, UDI-gruppen, Stödverksamheten samt IT och säkerhetsskydd. KM står för krigsmateriel, PDA står för produkter med dubbla användningsområden och UDI står för utländska direktinvesteringar.
På ISP arbetar ett 40-tal personer och arbetet leds av generaldirektör Carl Johan Wieslander och stf. generaldirektör Hanna Björklund.
Ledningsgrupp
Vår ledningsgrupp kan kontaktas via telefon och i vissa fall e-post.
Generaldirektör
Carl Johan Wieslander
Tel: 08-406 31 24
E-post
Chef Juridik och tillsyn, chefsjurist
Tobias Bergkvist
Tel: 08-406 31 13
Chef KM-gruppen
Karl Evertsson
Tel: 08-406 31 16
Chef Sanktionsgruppen, stf. generaldirektör
Hanna Björklund
Tel: 08-406 31 04
Chef Stödverksamheten
AnnaSara Holmgren
Tel: 08-406 31 03
Övriga gruppchefer
Övriga chefer kan kontaktas via telefon.
Chef PDA-gruppen
Stefan Villa
Tel: 08-406 31 32
Chef UDI-gruppen
Lars-Göran Larsson
Tel: 08-406 31 43
Chef IT och säkerhetsskydd
Vakant"