Inlägg från: Anonym (nyfiken) |Visa alla inlägg
  • Anonym (nyfiken)

    Skriver du lista för barnets rutiner??

    Jag har sett att vissa föräldrar gör listor med barnens ät och sovtider, vad de ska äta och när, vilken tid de ska göra olika saker mm. Det gör de även när den andra föräldern är hemma med barnet.

    Det gör mig nyfiken på ett par saker:
    1. Varför gör man alls en lista?
    2. Litar man inte på den andra förälderns/barnvaktens omdöme?

  • Svar på tråden Skriver du lista för barnets rutiner??
  • Anonym (nyfiken)
    Aniiee skrev 2015-02-27 09:41:23 följande:

    Tja, det gör man för att man själv/båda vill ha koll, för att barnet ska få en förutsägbar vardag (kan vara väldigt viktigt vid npf-diagnoser, till exempel), för att barnet ska/vill ha koll, för att barnet ska lära sig rutiner.... Lillungen har heldagsschema hemma, de stora barnen har lättare scheman utöver sina skolcheman.....

    Du får väl fråga.


    Jag tänkte mer på småbarn som inte har diagnoser av olika slag. Det är inte vanligt att småbarn får div diagnoser utan det brukar explodera när de blir lite äldre.
  • Anonym (nyfiken)
    Anonym (C) skrev 2015-02-27 09:51:35 följande:
    Småbarn som inte fått NPF-diagnos ännu brukar behöva extremt mycket förutsebarhet och rutiner. Det är ju en av anledningarna varför de får diagnos senare, barnet behöver ovanligt mycket struktur.
    Var kommer den där åsikten ifrån? Småbarn behöver inte så mycket förutsägbarnhet som du verkar vilja tro. Om det är en anledning till att de får diagnoser senare så låter det snarare vettigt att släppa lite på tyglarna..

    Att ha rutiner för att vakna käka mm är en sak men att skriva listor på klockslag när barnet ska äta 1/4 äpple och byta blöja är patetiskt.
  • Anonym (nyfiken)
    Anonym (C) skrev 2015-02-27 10:05:04 följande:
    Den åsikten kommer av att jag har ett barn med NPF. När han var mindre mådde han bäst av tydliga rutiner och att dagarna var likadana. Han avskyr förändringar och överraskningar. Menar du att vi medvetet borde ha gjort hans dagar mer kaotiska för att han skulle lära sig att dagarna inte behöver vara förutsägbara?
    Att leva sitt liv som småbarnsförälder som om barnet har NPF, i flera år innan barnet ens ev. får en diagnos, måste vara väldigt begränsande för både barn och förälder och givetvis ev. barnvakter.
  • Anonym (Nyfiken)

    Jag blir lite nyfiken på hur sådana här rutiner ni pratar om ser ut?

    Och listorna ni gör?

    Vi har väl mest vanliga rutiner, middag den och den tiden på vardagar (när alla kommit hem) och att sonen inte ska lägga sig försent när han skall till dagis.

    Nu är han ju stor 5år och kan ju själv meddela om han är hungrig/trött etc.

    Mör han va liten så sa man till ev barnvakt, han åt för SI och så länge sen. Blöjan behöver nog bytas snart eller liknande.

  • Anonym (nyfiken)
    Dixie skrev 2015-02-27 10:49:37 följande:
    så egentligen var du inte särskilt nyfiken på varför folk skriver listor - du ville bara berätta att det var fel.......
    Nej... jag hade en diskussion med en som drog in att det handlade om att förebygga NPF och ja, jag tycker att det låter patetiskt.
  • Anonym (nyfiken)
    trilskas skrev 2015-02-27 14:36:52 följande:
    Jag kör med schema här hemma.

    06-07.00 vakna och kliva upp. Byte av blöja och salvor ska smörjas.

    7.30 frukost.

    08.10-08.30 promenad till förskolan.

    08.30 lämna på förskolan.

    08.35-08.45 promenad till affären o handla det som behövs.

    Ca 09.10 hemma igen. Yngsta sover så nu kan jag dona med diskmaskinen, plocka undan etc.

    10-10.30. Lilla vaknar, byter blöja. Fruktpure ges. Lekstund.

    11.00 börja laga lunchen, alt värma. Äta.

    11.55-12.15 promenad till förskolan.

    12.15 hämta på förskolan.

    12.20-12.40 promenad hem.

    ....

    Ja. Här var bara halva dagen.
    På allvar? :O
  • Anonym (nyfiken)
    Litet My skrev 2015-02-28 01:13:04 följande:
    Du verkar inte speciellt kunnig på diagnoser. Hur tror du man börjar misstänka en diagnos? Jo genom att barnet inte fungerar såsom andra barn utan faktiskt behöver större/mindre rutiner och en viss struktur för att fungera. Sedan är det ju inte så att man vips får en diagnos när man har den på papper utan diagnosen har barnet fötts med och dess svårigheter. Det är liksom inget som hux flux dyker upp vid en viss ålder. Dock behöver ibland barnet vid tex ADHD uppnått en viss ålder för att man skall kunna genomföra en utredning, men det innebär inte att barnet inte uppvisar alla symptom redan tidigt.
    Saken är den att jag fortfarande diskuterar barn utan funktionshinder. Bemöter du alla människor som om de har funktionshinder? Blandar du alla funktionshinder och begränsar ditt bemötande med hänsyn till alla som finns eller väljer du att bemöta alla utifrån hur du bemöter ditt barn med funktionshinder? Det måste bli starkt begränsande och konstigt för omgivningen att träffa dig om det är så.
Svar på tråden Skriver du lista för barnets rutiner??