Inlägg från: sportpappa |Visa alla inlägg
  • sportpappa

    "Arbetsförmedlingen varnar: Stor risk för brist på arbetskraft". Lösningar?

    Alla måste ta ansvar och se till att de hela tiden är attraktiva på arbetsmarknaden.
    Det är naivt att tro att bara för att man har en utbildning och ett jobb nu så kan man sätta sig ner på arslet och leva så utan att fortbilda sig. Det går väl kanske inom vissa yrken, men samhället vi lever i utvecklas hela tiden och det gäller att hänga med.

    Se framåt. Hur ser ditt liv ut om 5 år, 10 år, 15 år osv.? Vad vill jag arbeta med då? Vad finns det för behov? Kan jag leva på den lönen som jag får då? Vad händer om jag blir av med jobbet? Finns det något tak på lönen för den roll jag har nu? Vad gör jag om ingen vill anställa mig när jag är 55+? Ska jag starta företag, och göra vadå? ...
    Det finns mängder med frågor man kan ställa sig och agera på.

    "Om man inte utvecklas så avvecklas man"
  • sportpappa
    ölburk2 skrev 2015-03-17 14:53:01 följande:
    En fråga bara, vem ska betala utbildningen?
    Har själv bl.a gått en 10 mån utbildning i datakommunikationsteknik, den gick lös på ca en kvarts miljon...
    All fortbildning handlar inte om att gå dyra kurser. Det mesta kan man tillgodogöra sig själv genom att läsa böcker, läsa på internet, läsa distanskurser på högskola/universitet (de är kostnadsfria) m.m. 
    Om man läser ämnen inom Data/IT så behöver man inte gå några kurser eftersom allt finns online.

    MOOC är en trend som kommer starkare och starkare och redan nu finns det hur mycket som helst att ta till sig. MOOC - Massive Open Online Courses. 
    På Youtube finns det oändligt med föreläsningar om allt och inget. Du kan lära dig allt från att laga cyklar till att programmera appar.
    Kolla Ted Talks: www.ted.com/

    Det finns oändligt med information helt gratis.
  • sportpappa
    tobbe01 skrev 2015-03-17 16:15:56 följande:
    Jo blablabla och en massa ord. Problemet är väl att de smarta inte räcker till? Idag förväntas varenda kotte studera vidare även om de knappt kan läsa.
    Man behöver inte just studera vidare på högskolan för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Det finns mängder med saker man kan göra som gör att man fortbildar sig och utvecklas. Det handlar om att ta ett eget ansvar och att sträva mot något.
  • sportpappa
    ölburk2 skrev 2015-03-17 17:19:06 följande:
    Det kan säkert fungera för dom som saknar familj, men övriga vill nog ha lite fritid tillsammans med den, arbete är långt ifrån allt, nåt som många lurats tro.
    Det går alltid att hitta ursäkter till att ta tag i sitt liv. Tid finns alltid om man vill. Om man vill så går det att hitta en form av fortbildning som passar.

    Sen behöver man inte göra det så extremt som att gå en hel kurs eller ägna tid åt det varje dag. Det räcker med några minuter då och då. Små små steg mot ett större mål.

    Ex.
    -De flesta har restid till och från jobbet. Där finns mycket tid som går att utnyttja till att läsa, titta på Youtube, lyssna på ljudböcker...
    -Det finns många som ägnar 1-3 timmar per dag till att titta på TV, slösurfa etc. som går att lägga på mer konstruktiva aktiviteter.
    -På enklare jobb så går det att lyssna på ljudböcker medan man arbetar.
    -Tillsammans med familjen så går det att göra verkligen utvecklande saker. Särskilt när barnen blir ca 10+ år. Programmering, mikroelektronik, mekanik, elektronik, fysik, kemi...

    -Jag brukar läsa böcker i sängen ca 30 minuter per dag innan jag somnar. Det är skönlitteratur som varvas med facklitteratur.
    -Jag sitter vid dator när jag jobbar och då brukar jag ha ett fönster i bakgrunden med någon intressant föreläsning. Det blir 30-60 minuter någon gång i veckan.
    -När jag kollar upp något som jag undrar över så tar jag inte bara reda på svaret utan försöker alltid gå ett steg djupare och förstå varför det är på det sättet eller hur det fungerar.
    -Jag hjälper människor på olika forum, ex. Familjeliv. Det gör att jag måste sätta mig i mängder med intressanta saker för att förstå vad som gäller i varje enskilt fall. Juridik, matematik, teknik, ekonomi och företagande är det jag tycker är mest intressant att ägna mig åt. 
  • sportpappa
    ölburk2 skrev 2015-03-17 19:48:42 följande:
    Men nu är ju inte du nån mall för svenska folket, tror mer du tillhör en ytterst liten minoritet som har lust att ytterligare minska sin fritid., så du lär få svårt att få gehör för dina åsikter.

    En sak är säker, vi kommer inte att arbeta som nu i framtiden, å den framtiden ligger inte långt bort.
    Det kommer helt enkelt inte att finnas jobb, så vi blir tvungna att på nåt vis söka nya lösningar..
    Så glöm arbetslinjen å tänk om, den kommer ändå aldrig att fungera, den tiden är förbi..
    Fast jag minskar inte på min fritid alls. Det jag gör sker på "död tid", dvs. tid som inte används till andra vettiga saker eller under arbetstid. Läsa böcker hade jag ändå gjort och är något som de flesta bör syssla med. Precis som med fysisk aktivitet som man bör ägna 30 minuter åt per dag. Hjärnan behöver också sin dos med träning varje dag.
    Sen försöker jag göra utvecklande saker med min son som vi båda har nytta av och tycker är kul. Att göra saker med honom anser jag vara fritid.

    Jag tror också att vi kommer att jobba på andra sätt inom en snar framtid. Det vissa spår är att många kommer att vara fria konsulter, dvs. egna företagare som mannar upp olika tjänster utifrån kunskap och behov. På så sätt bestämmer vi mer över vår egen tid och kan jobba mer fritt. Det är redan på gång. Då om någonsin får vi sköta vår fortbildning och utveckling helt själva.

    De mer mekaniska yrkena exporteras. Det som blir kvar är intellektuella tjänster och serviceyrken.
Svar på tråden "Arbetsförmedlingen varnar: Stor risk för brist på arbetskraft". Lösningar?