Inlägg från: Aniiee |Visa alla inlägg
  • Aniiee

    Varför EN gud?

    kt h skrev 2015-04-28 15:40:03 följande:
    Nidingbane skrev 2015-04-21 20:32:03 följande:
    Stämmer, man kan säga att Akhenaton, Amonhotep IV, Echnaton eller Ikhnaton var den monoteistiska religionens fader. Själv tror jag dock att dyrka solen är betydligt äldre, men som då tillbett tillsammans med många andra Gudar. 

    Akhenaton kom ju med sina idéer på sin tid i våldsam konflikt med prästerskapet. Varför allt som hade haft med Akhenaton kom att bannlysas (förstöras) efter det han dött. (Se även Nefertiti) Den nya huvudstaden som Akhenaton låtit upprätta kom att överges osv.  
    Abraham levde långt innan Akhenaton, 650 år innan. Vad är det som säger att Akhenaton inte blev inspirerad av Abraham och speciellt av israeliterna som var i fångenskap hos egyptierna under en lång tid?
    Kan vara för att det inte funnits några stora samlingar israeliska slavar i Egypten och ingen som helst exodus. Den största judiska bosättningen i Egypten på den tiden var en..... FRI HANDELSPLATS! (Gasp! Judarna har gaddat ihop sig och haft världsherravälde mycket längre än vi tror!)

    Det finns heller inga indikationer på att Abraham har funnits, utan lär vara en senare konstruktion, förmodligen från 400-talet BC, alltså ungefär när resten av GT  författades och skrevs ned

    Akhenaton levde DEFINITIVT på 1300talet BC. 
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • Aniiee
    kt h skrev 2015-05-15 19:52:20 följande:
    Så du litar blint på vad Egyptierna skrev ner, men du litar inte på vad judarna skrev ner?

    Varför har du sådant stort förtroende för det skrivna i ena fallet men inte i det andra fallet?
    De egyptiska källorna är långt fler, säkrare, samtida och korroborerade.

    Litar blint? Nej, jag litar inte blint på något. Jag väger kunskap med hjälp av källor. De egyptiska skrifterna plus alla källor som bekräftar de väger ett antal ton mer än GT.....
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • Aniiee
    Nidingbane skrev 2015-05-15 21:27:30 följande:

    Vad är en Gud egentligen om man inte redan innan bestämt sig för vad en Gud är t ex genom religionen. Men om det inte är bestämts därigenom t ex genom dess specifika dogmer, vad kan då detta med Gud då vara om inte enbart en skapelse ur människan egen fantasi.


    Kolla! Huvudet på spiken. Solig
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • Aniiee
    Paulina P P skrev 2015-05-20 07:44:41 följande:
    Sånt där har ju hänt många gånger. Att personer hittats på i efterhand. Det finns mycket som tyder på att Jesus inte heller funnits.
    Ja, absolut.Hur många som helst.
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • Aniiee
    Rikard skrev 2015-05-20 23:17:31 följande:
    Det är en jättespännande fråga som egentligen förtjänar en egen tråd.

    Inom de monoteistiska religionerna judendom, kristendom och islam har vi idag en allsmäktig gud, men ser man på de grekiska, romerska och nordiska gudarna så var ju de inte allsmäktiga utan hade sina respektive kompetenser och förmågor. Ibland framstår de mer som ett slags magiska superhjältar.

    Sedan är ju både de monoteistiska och polyteistiska religionerna fyllda av andra övernaturliga väsen som inte är gudar t.ex. änglar, jinner, jättar, demoner och - som det heter i Bibeln - gudaväsen. För att inte tala om Djävulen.

    En annan spännande fråga är varför man föreställer sig att en ensam gud måste vara allsmäktig. Det finns ju egentligen ingen logik i det.
    Jodå, det är jättelogiskt, med tanke på att alla monoteistiska religioner jag känner till är sprungna ur polyteistiska religioner/föreställningar. Den enda guden måste då ta över de andra (nu överflödiga) gudarnas och gudinnornas ansvar och områden. Eftersom alla tänkbara områden/kunskaper redan var upptagna (få polyteistiska religioner saknar områden som redan är "tagna", just för det du säger, knytt, andeväsen, osv. En specifik gud var ofta överhuvud för ett antal andra varelser, och basade över de, även om de själva tog hand om till exempel en skog, så var gud X gud över ALLA skogar.) Den enda guden tar över ALLT, och måste alltså bli allsmäktig.

    Så, jodå. Logik på hög nivå.
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • Aniiee
    Ronga skrev 2015-05-21 21:46:31 följande:

    Vissa folkslag trodde på flera gudar förr i tiden, idag är det klar majoritet som tror på en Gud. Av dem religiösa dvs.
    Judarna trodde på det först, sen kom Jesus och predikade om en Gud, och sedan profeten Mohammed. Varför vet väl ingen, men så utvecklades allting nere i mellanöstern. Ganska omöjligt att svara på varför vissa tror på en Gud eller flera, eller varför det är så viktigt. Det är bara så helt enkelt.


    De abrahamitiska religionerna kommer från mellanöstern. Zoroastrismen var först, den utvecklades ut den babyloniska, polyteistiska religionen. Judendomen var en vidareutveckling av den, alltså, de var inte först. 

    Det finns andra monoteistiska religionen, nu och förr, från andra delar av världen.
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • Aniiee
    Rikard skrev 2015-07-31 11:37:11 följande:
    Det kan absolut ligga något i det.
    Med en gud så är det den guden som bestämmer vad som gäller.
    De polyteistiska system jag känner bäst till (asatro, samt grekisk och romersk) omfattar ju gudar som sinsemellan är oeniga. Svårare för människorna att klart veta vad som gäller då.

    Det slår mig nu att tron inte bara verkar ha gått från polyteism till monoteism, utan att det också handlar om på vilket sätt man tillfredsställer guden eller gudarna.

    I äldre tider verkar det ha varit mutor som gällde. Tanken att gudarna kunde vinnas med offer verkar ha varit stark i de hedniska religionerna. Även Gamla testamentet är fullt av exempel på offer till guden och kristendomen inleds ju med ett fullkomligt bisarrt människooffer. De monoteistiska religionerna idag verkar dock inte rekommendera att deras gudar ska blidkas med mutor, utan nu handlar det om uppförande. Undrar hur denna utveckling har uppstått.
    En hypotes jag har hört handlar om att ju bättre vi fick det, desto mindre behövde gudarna blidkas och därmed behövdes heller inga offer.

    Dessutom är det två olika saker, offer till gudarna och kraven på uppförande. Ingen har någonsin offrat något till någon gud för att slippa hamna i "helvetet" (som ju varken i nordisk eller grekisk eller ens (från början) judisk/kristen mytologi är någon slags ond eller farlig plats egentligen) utan för att förvissa sig om skörden, djuren, jakten, osv. Offret till efterlivet har oftast handlat om att anhöriga offrar för sin dödes skull (tänk mynt över ögonen till "färjekarlen"), för att personen skulle komma fram till [insert chosen religious afterlife living quarters here].
    I can't imagine a man really enjoying a book and reading it only once. - C.S. Lewis
Svar på tråden Varför EN gud?