Inlägg från: Gladskit |Visa alla inlägg
  • Gladskit

    Tips om föräldrapenning

    Enklast är att använda Försäkringskassans hemsida, där finns många bra verktyg.
    Men enkelt räknat så kan du ta din årslön (månadslön x 12) x 80% och sedan dela på 365 dagar. Där har du din dagersättning, före skatt.
    Tar du ut 3 dagar per vecka får du den dagersättningen x 3 per vecka.
    Tar du ut 7 dagar får du den dagersättningen x 7 per vecka.
    För att få ut motsvarande 80% av sin månadslön måste man alltså ta ut 7 dagar per vecka och då räcker dagarna ca ett år.

    De flesta vill gärna vara hemma längre eller spara dagar vilket gör att man tar ut färre dagar per vecka och då får man såklart ut mindre pengar.
    Men där måste man utgå från sin egen ekonomi, det är svårt att ge råd. Jag kan dock säga att jag tyckte det var rätt enkelt att leva billigt när man var hemma, ett barn kostar inte så mycket i början. Och man måste ju inte ta ut lika mycket hela tiden heller utan man kan ta ut 7 dagar per vecka först ett par månader för att slippa tänka efter och bara njuta av bebisen, och sen kan man via FK's webbtjänst ansöka regelbundet. Kanske 4 dagar per vecka en månad och sen 2 dagar per vecka i två månader. Det går alldeles utmärkt.
    Vill man inte så måste man inte ta ut en enda dag innan barnet fyllt ett år, ens SGI är skyddad ändå.

  • Gladskit
    elinomhus skrev 2015-01-30 13:10:58 följande:

    Tack tack! Om man tar ut 4 dagar / vecka i ca 1 år då, brukar man ha något kvar efter det sedan? Behöver jag själv bry mig om sambon och hur han kommer göra eller kör jag bara på?


    Tar du ut 4 dagar per vecka i 52 veckor så har du förbrukat 208 dagar.
    Om du går in på FK's sida så ser du hur många dagar ni har totalt för barnet, hur många som är dina och hur många som barnets far har att ta ut.
    Den stora potten kan man säga är gemensam. Sen finns det dagar som är dina som du inte kan överföra och dagar som är hans som han inte kan ge till dig.
  • Gladskit

    Du har ett antal dagar som är baserade på din SGI, dvs din lön.
    Det är SGI-dagarna.
    Sen har du ett antal lägstanivådagar där beloppet är fastställt från början.
    De dagarna ger inte så mycket klirr i kassan så det är många som sparar dem till barnen är äldre, att ha när förskolan har studiedag mm. Eller så varierar man lägstanivådagarna och SGI-dagarna.

Svar på tråden Tips om föräldrapenning