• Anonym (uhs)

    underhållsbidrag och avdrag

    smulan777 skrev 2015-01-21 11:55:52 följande:

    Fast detta handlar inte om kläder jag skickar med till den andra föräldern. För det gör jag. Jag tänker alla andra kläder jag köper. Overaller, regnkläder, stövlar, fodrade stövlar, vinterskor plus alla andra kläder. mm. (blir ju en del kostnader)

    Eftersom han har barnet rätt mycket ändå. 11 dagar i månaden så görs det ett rejält avdrag på underhållet vilket är helt ok för mig eftersom han har kostnader i samband med det. Men kostnaderna för kläderna har ju han fortfarande inte. Det har ju jag!


    Han har rätt att göra avdrag på 1/40 av underhållsstödet för varje dygn. Det motsvarar 74% av underhållsstödet. Du får köpa kläder för de resterande 26% av underhållsstödet vilket blir 331 kronor varje månad.

    Eftersom kläder och sånt är dyrt skulle du säkert vinna ekonomiskt på att barnen bodde växelvis eftersom ni då skulle kunna dela på alla såna kostnader på ett mer rättvist sätt.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (Kjh) skrev 2015-01-21 18:10:45 följande:

    Har han barnet typ tre dagar till så har ni vv, o du får inget underhåll alls..


    Det vore väl det smartaste både för barnet och för ts (ekonomiskt).
  • Anonym (uhs)
    Anonym (Isa) skrev 2015-01-21 12:58:06 följande:

    Barnbidraget då, delar ni på det? Isåfall ska ni såklart dela på kläder också.

    Tänk på underhållet som en kostnad för mat osv först och främst, han betalar det han inte behöver lägga ut i vardagen. Bb går till kläder och aktiviteter.


    Nej. Du har fel. Underhållsstödet är barnets pengar men barnbidraget är föräldrarnas pengar. I det här fallet är barnbidraget ts pengar eftersom det är hon som är boförälder.

    Man kan inte blanda olika ekonomityper hur som helst och tro att det ändå blir rätt.

    Antingen tar föräldrarna lika stort ansvar för barnet båda två, både ekonomiskt och praktiskt eller så tar den ena föräldern huvudansvaret för barnet, både ekonomiskt och praktiskt.

    Barnbidraget går till FAMILJENS budget. Den ska bidra till ALLA barnrelaterade omkostnader så som barnets hyresdel, vab-kostnader etc etc. Ja, alla extra omkostnader som det innebär att leva i en barnfamilj.

    Gå läs alla gamla lagpropositioner om du inte tror mig.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (Tankevurpa) skrev 2015-01-21 23:02:21 följande:

    Barnbidraget ingår i försörjningen av barnet och ska inte täcka hyra och VAB.


    Du har fel. Det är i alla fall inte tanken med barnbidraget.

    Barnbidragets syfte när det uppstod, och fortfarande, var en allmän utjämning av inkomstskillnaderna mellan familjer med och utan barn. Barn orsakar generellt en allmänt sänkt levnadsstandard och tanken var och är att barnbidraget ska kompensera barnfamiljer för det.

    Så nej, barnbidraget är inte barnets pengar utan familjens pengar.
  • Anonym (uhs)
    Brumma skrev 2015-01-21 23:31:12 följande:

    I lagen står det enbart att det skall gå till barnets uppehälle och uppfostran. Ngn mer detaljerad beskrivning finns inte...

    www.notisum.se/rnp/sls/lag/19470529.htm


    I förarbetena till den ursprungliga lagen och senare lagändringar står det mer.

    Skulle gärna länka men det är svårt att hitta på nätet och har inte tillräckligt med tid och ork ikväll.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (Tankevurpa) skrev 2015-01-21 23:48:34 följande:

    Nej jag har inte det. Självklart kan du inte länka eftersom det du säger är fel. Barnbidraget avräknas från barnets kostnader när man räknar ut underhåll.


    Ja, jag vet att det är praxis men det är egentligen helt fel.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (uhs) skrev 2015-01-21 23:54:49 följande:

    Ja, jag vet att det är praxis men det är egentligen helt fel.


    Barnbidraget är alltså inga pengar som är öronmärkta för själva barnet utan finns till för att höja hela familjens sänkta levnadsstandard.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (pia) skrev 2015-01-22 00:00:49 följande:

    Jo men den sänkta levnadstandern kommer sig av att ett barn ska försörjas, ge dig


    Ja, jag vet. Men som du vet så hade vi under en vääldigt lång tid en socialistregering som skapade världens främsta välfärdsland. Och välfärden skapades i stor utsträckning med hjälp av olika bidrag. Syftet med de flesta bidrag de skapade var just att minska skillnaderna i levnadsstandarden mellan olika grupper. Ingen skulle behöva vara fattig, oavsett orsak, var mottot.
  • Anonym (uhs)
    MadHatter skrev 2015-01-22 07:50:03 följande:

    Det stämmer att det inte är tanken med barnbidraget. Tanken med barnbidraget är att utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan hushåll med och utan barn. Barnbidraget är därför inte öronmärkt för faktiska kostnader för det specifika barnet utan ska gå in i hushållet i stort. Bidraget är ju heller inte inkomstbaserat och man redovisar ju inte heller vad pengarna används till.

    Men detta gäller bara kärnfamiljer. När det gäller föräldrar som inte bor ihop ser man på barnbidraget på ett annat sätt. Då är barnbidraget plötsligt öronmärkt för barnets faktiska kostnader och det ska inte användas till hyra, vab eller liknande. Barnbidraget är inräknat när man räknat ut hur stort underhållstödet (det på 1273 kr) ska vara. Så på så sätt får båda föräldrarna ta del av barnbidraget när underhållsstöd via FK utbetalas. (Om barnbidraget inte var inräknat på det sättet skulle underhållstödet vara högre.)


    Inför lagen är vi alla lika. Eller bör åtminstone vara det. Därför ÄR inte barnbidraget mer öronmärkt till barnen i separerade familjer mer än i vilka andra familjer som helst.

    Slutsats - Barnbidraget ska räknas till boförälderns inkomst när underhållet räknas fram.
  • Anonym (uhs)
    Brumma skrev 2015-01-22 18:07:52 följande:

    Fast det spelar ju ingen roll hur mkt du tycker det.. det ÄR inte så. Och ger man råd här får man väl ändå utgå från vad som gäller?


    Det som gäller är lagen.
  • Anonym (uhs)
    Brumma skrev 2015-01-22 19:59:30 följande:

    Vad bra. Då är vi överens om att det är BARNETS uppehälle och uppfostran som gäller ;)


    Jag tror att vi kan vara överens om att vara oense. Men jag tror jag fattar vad du menar och du fattar nog vad jag menar.

    Juridiskt sett är det nog högst oklart vad som egentligen gäller.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (Tankevurpa) skrev 2015-01-23 08:57:12 följande:

    Det är glasklart vad som gäller om man drar det hela till rätten. Barnbidraget räknas in i barnets försörjning.


    Sammanboende föräldrar kan lägga pengarna på vad fan de vill. Exempelvis på vab-kostnaderna eller en krogrunda. Det kan inte krogföräldrar.

    Med andra ord är inte alla lika inför lagen och underhållssystemet har öronmärkt öronbidraget för vissa men inte för alla. Inte acceptabelt.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (glader) skrev 2015-01-27 10:11:23 följande:

    Ja små barn tvingar man gärna till vv boende under dessa förutsättningar. Då går det att klä barnen i vilka kläder som helst..  och man kan säga nej till vad de ska göra på sin fritid efter skolan. VI kan prata omkull dem så de blir medgörliga.

    Men snart är barnen äldre..  de packar sånt de vill ha med sig. Mamma eller pappa kan inte längre förmå klä dem inte i slitna kläder för de vägrar ha på sig sånt som de skäms över inför sina kompisar. De vill se snygga hela rena moderna ut.

    Försök klä en 12årig tjej i slitna för små kläder och säga att de nya fina hela moderna kläderna som man köpt får inte tas med till den andra.

    Försök att säga till ett barn på 12 år att de INTE får utöva den aktivitet som du älskar och gör på den andra förälderns vecka.

    Pröva ha den ståndpunkten genom hela deras tonår och pubertet så får man sedan utvärdera hur bra barnet själv tycker det ha fungerat med att bo vv.

    För jag förutsätter här att vi inte pratar vv om små barn.. utan genom hela deras tid då de behöver en förälder.

    Barnen utvecklas och med det kan inte vi vuxna sätta våra egna konflikter i fokus för barnen kommer säga ifrån.

    Inte ens säkert man kan tvinga dem till vv boende när de bestämmer med sina kompisar vad de ska göra på helgen... Framför allt är de vet att den andra föäldern tar deras fina kläder ifrån dem och förvägrar dem att göra den redan betalada aktiviteten de tycker om att göra där de dessutom (förmodligen) har en hel del kompisar.

    Du ber mig lyfta blicken.. jag ber dig att se framåt flera år i barnens liv.

    Saker fungerar på ett annat sätt än på föräldrarnas sätt. Med tiden blir det barnens sätt.


  • Anonym (uhs)
    Anonym (glader) skrev 2015-01-27 11:15:09 följande:

    Bonus är 15 år.

    Lär barnet att ta på sig sina ytterkläder så de inte fryser.

    Jag förväntar mig att en normalt utvecklad 15åring kan ta på sig sin ytterjacka själv och ta med sig de saker som de behöver själv utan att en vuxen behöver hjälpa dem.

    Om de inte gör så - så lär dem det så de lär sig ansvar om sina egna saker, det är en 15åring helt kapabel till att ansvara för.


    Håller med.

    Hjälp bonusen så hon lär sig packa och planera när hon är hemma hos er. Och förklara för henne att hon kommer att frysa hemma hos er om hon inte packar med kläder hemma hos mamman också.
  • Anonym (uhs)
    Brumma skrev 2015-01-27 12:05:00 följande:

    Så på fullt allvar skall hon dra runt en stor resväska i skolan - som hon inte kan ställa ifrån sig - med packning för alla olika väder?

    Tycker faktiskt inte det är helt sjysst....


    Nä. Man får ju lösa det bäst man förmår efter sina egna specifika omständigheter. Men det är trots det en märklig inställning - att barnet har mamma- och pappakläder istället för sina egna kläder. Eller mamma- och pappaprylar över huvud taget. Som glader säger så är det väl barnets prylar.
  • Anonym (uhs)
    BioBonus skrev 2015-01-27 12:06:57 följande:

    I vissa situationer när man inte har ett helt komplikationsfritt samarbete med sin fd, så är en av de absolut enklaste lösningarna för att undvika konflikter att ha dubbla garderober. Ni vet - ibland får man välja sina krig. Att tvinga ungarna att släpa allehanda kläder emellan via skola och kanske tunnelbana bara för att man inte anser att det är "rätt" med dubbla uppsättningar är ju bara larvigt.

    När snön kom i den landsände där vi bor så kom den på morgonen och försvann senare på kvällen. Den låg inte kvar så länge. Dagen efter var den borta. Skulle bonus ha släpat med sig termobyxor från mamma redan i början av veckan utifallatt det kanske skulle komma snö någon gång under veckan för att sen släpa tillbaka dem till mamma utifallatt snön skulle behaga komma nästa vecka istället? Är det då inte enklare att ha dubbla uppsättningar?

    Jag förstår inte varför det är så provocerande för er? I vissa familjer så är det det klart enklaste att ha dubbla uppsättningar av kläder, i andra funkar det att springa hem till mamma/pappa och hämta det man glömt för de bor jättenära varandra och en del är helt ok med att släpa en resväska till plugget en gång i veckan.


    Det man kan opponera mot är inställningen att barnet inte har fri förfoganderätt över sina egna saker.

    Anta att den ena föräldern köper skitsaker till barnet som barnet hatar och bara vill använda sakerna den andra föräldern skaffat. Ska barnet inte få göra det? Mer än varannan vecka?

    Eller att den ena föräldern köper en dator som barnet vill ta med sig till den andra (för att barnet inte har någon dator där) men inte får.
  • Anonym (uhs)
    BioBonus skrev 2015-01-27 12:49:03 följande:

    Inte mamma-pappa-kläder. Dubbla egna-kläder. Dubbla garderober. Dubbelt så mycket kläder som barn i kärnfamiljer. Behöver inte vara en dåligt sak - beror på hur man hanterar det.

    Vi hanterar det uppenbarligen väldigt bra eftersom det här är ett icke-problem hos oss och för våra barn, i alla åldrar. De har alltid de kläder, datorer, cyklar och husdjur de kan behöva oavsett vilket hem de befinner sig i.

    Som sagt - alla familjer fungerar olika och det som ses som ett problem för några är inte det för andra.


    Ja, det funkar ju bra så länge båda föräldrarna tar ansvar och samarbetar. Men det finns en massa barn med en eller två föräldrar som inte klarar av det.
  • Anonym (uhs)
    BioBonus skrev 2015-01-27 13:20:11 följande:

    Fast att de funkar för oss har inget med att samarbetet fungerar utan att vi har sett till att vi får det att fungera utan ett fungerande samarbete med den ena föräldern. Vi har ett barn vars förälder inte kan samarbeta runt sånt här, men det är inget problem för vi har hittat lösningar som framförallt fungerar för barnen. Vilket är det viktigaste.


    Det jag menar är att om den andra föräldern inte såg till sitt barns bästa och skaffade en garderob och prylar som barnet var nöjt med skulle ni få problem med att barnet eventuellt ville ta med sig grejer hemifrån er till den andra föräldern.
  • Anonym (uhs)
    Brumma skrev 2015-01-27 20:18:52 följande:

    Fast verkligheten ser ju inte ut så. om föräldern i övrigt är välfungerande och det funkar bra med de lösningar man gjort så är det mkt viktigare för barnet att ha lika mkt tillgång till båda sina föräldrar än att kunna ta med sig sina kläder i en resväska...

    Domstolen set efter barnens bästa och en förälder klassas betydligt högre än materiella ting..

    Jag ser fortfarande inte hur ditt sätt är bäst för barnet..Speciellt inte om det faktiskt fungerar och barnet mår alldeles utmärkt med att ha dubbla uppsättningar som "bor" hos mamma och pappa.

    Ibland undrar jag inte om en del vuxna försvårar genom att lägga ena värderingar och åsikter om hur barnen "borde" känna... När de hekt enkelt kan låta barnen må bra med olika lösningar istället.

    Min bonus har mått alldeles utmärkt med kläder o saker hos båda föräldrarna. BioBonus vittnar om att hennes nioåring oxå mår alldeles utmärkt med den lösning de har.

    Är det du verkligen i barns bästa att ta bort den ena föräldern? Förstår inte hyr ngn kan sitta och påstå att de vet hur alla barn mår och fungerar. Alla är inte lika. Det går liksom inte att upprepa tillräckligt många gånger..

    BARNETS bästa ska gå först. O Sorry - det du förordar är inte barnets bästa...


    Jag vet inte vad det är som är så svårt med att förstå att barn lider av och far illa av föräldrarnas samarbetssvårigheter, oavsett vilka de är.

    Och att det inte är föräldrarnas samarbetssvårigheter i sig som barnen far illa av utan konsekvenserna av samarbetssvårigheterna, så som att inte fritt få förfoga över sina egna tillhörigheter som andra barn.

    Förstår du inte att det inte spelar någon roll fast barnet har två uppsättningar av allting (eller fyra eller sjutton) så länge det inte har full förfoganderätt över dessa saker? Du kan inte exempelvis inte riktigt säga att din bonus har en jacka om bonusen inte får ta med sig jackan till sin mamma. I så fall är det egentligen din eller pappans jacka. Om det är på samma sätt hos mamman med kläderna så kan man nästan säga att din bonus inte har några egna kläder alls utan bara lånekläder.
  • Anonym (uhs)
    Anonym (Tankevurpa) skrev 2015-01-27 22:16:34 följande:

    Vad menar du med att "kan man inte samarbeta"?

    Vem är det som inte samarbetar?

    Hur har du kommit fram till det?


    Det krävs två för att samarbeta. Oavsett vad man kan tycka om den andras förmåga att samarbeta har man aldrig mer rätt än den andra.
Svar på tråden underhållsbidrag och avdrag