Virgin gut theory och smaksensationer
Jag bor i ett land där det rekommenderas att man inte ger något annat än bröstmjölk/ersättning de första 6 månaderna (fast vad folk gör är ju en annan femma). I Sverige "får" man ju ge kryddmåttsstora smakprov från 4 månader. Båda ländernas rekommendationer borde ju vara baserade på samma WHO-studier, så därför blir jag förvirrad, och jag är en sån som gärna vill veta varför det rekommenderas att man gör på ett visst sätt.
När jag läser de svenska rekommendationerna får jag intrycket att man ska vara försiktig med mat efter 4 månader, men före 6 månader för att mjölken är den bästa näringen för en bebis i den åldern och inte för att maten är farlig i sig. Här rekommenderas det som sagt att man inte ger någonting annat alls förrän vid 6 månader och jag försöker klura ut om det bara beror på att rekommendationerna här är mer svartvita (för det är de - ingen samsovning under 1 års ålder, t ex.) eller om det finns faktorer som svenska myndigheter har valt att inte ta hänsyn till.
Den enda kandidaten jag har hittat är den sk. "virgin gut theory" som jag uppfattar handlar om att helammade barn har en viss tarmflora som skyddar mot allergier, men efter en enda matning med något annat (även ersättning) ändras tarmfloran.
Därför undrar jag: OM virgin gut theory stämmer, skulle vår bebis tarmflora ändras om vi skulle ge ett kryddmåttsstort smakprov då och då? Jag tänker själv att mängden mat är så liten att den knappt når mag- och tarmsystemet, men jag är ingen mikrobiolog och har ingen koll på vilka mängder som krävs. Jag valde att lägga tråden i amningskategorin eftersom virgin gut handlar just om att exklusiv amning är det optimala för barn under 6 månader och hoppas att det finns någon kunnig här. Tacksam för svar