otrivelle - bim?
Det betyder högst troligt att du inte ägglossade med Pergo och Ovitrelle. Be de ta blodprov nästa gång som verkligen bekräftar att ägget lossnade.
Det betyder högst troligt att du inte ägglossade med Pergo och Ovitrelle. Be de ta blodprov nästa gång som verkligen bekräftar att ägget lossnade.
Tyvärr är det BARA ett blodprov som kan bekräfta att ägglossning skett, att det är på väg att lossna är ingen garanti. Det vanliga problemet vid tex pco är att man har fina äggblåsor som nääästan släpper, men istället så tillbakabildas de och då kommer ingen mens efter 14 dagar utan man får den här oregelbundna cykeln på flera veckor/månader. Du kan behöva dubbla dosen Pergo, vissa får ta trippel dos för att verkligen få ägget att släppa. Jag fick ingen ägglossning på enkeldos, har behövt dubbel på alla graviditeter. Har gjort totalt 14 behandlingar så jag känner mig lite som en expert ;)
Har ägglossning skett så får man GARANTERAT mens efter ca 14 dagar. Du kanske inte vet den exakta dagen för äl? Den kanske inträffade senare menar jag, men 8 dagar efter vul är inte så troligt om det var på g. Skulle vilja veta storleken på äggblåsan och vilken dag, går det att ta reda på? Ägget släpper vid ungefär 25 mm, och växer ca 2 mm/dygn fram tills dess. Vilken storlek hade den dag 13?
Kan tillägga att jag haft äl så sent som dag 22 med Pergo.
Tyvärr var det ingen läkare utan en barnmorska. Skumt att inget blodprov togs.
Från Karolinakliniken, läs speciellt 5 och 6:
1. Om patienten inte har mens alls eller mycket sällan, sätts först en menstruationsliknande blödning igång. Detta görs vanligen med ett progesteronliknande preparat, Provera (medroxyprogesteron), som tas som tabletter, 10 mg dagligen i 7-10 dagar. Några dagar efter avslutad medicinering kommer en blödning.
2. Pergotime tas från dag 5 till 9 räknat från den första blödningsdagen. Man tar alltid en tablett a 50 mg under detta första försök.
3. Undersökning med ultraljud görs vanligen den första cykeln omkring dag 13. Man ser då om en större äggblåsa utvecklats och om livmoderns slemhinna blivit förtjockad. Man kan också bedöma om livmoderhalsens sekret blivit lagom vattnigt. Man kan då också beräkna när eventuell ägglossning kommer att ske och när kvinnan ska börja använda ägglossningstest, Clearblue.
4. Paret får ha samlag vid tiden för den förmodade ägglossningen. Ev ges ett hormon, Pregnyl, Ovitrelle (hCG) för att sätta igång ägglossningen om äggblåsan ser mogen ut.
5. Om det är osäkert om det har blivit en ägglossning, kan ett blodprov tas en vecka efter det ägglossningen borde ha inträffat. I detta mäts hormonet progesteron, som skall stiga om en ägglossning verkligen skett.
6. Om ingen mens kommit drygt två veckor efter ägglossningen, tas graviditetstest. Om detta är positivt får patienten komma för ett graviditetsultraljud efter tre-fyra veckor. Om testet är negativt, kan en ny stimulering startas. Om mensen uteblir har man sannolikt inte haft ägglossning. Det kan då bli aktuellt att höja dosen Pergotime i följande cykel. En ny mens kan först startas med en ny omgång med Gestapurantabletter.
7. Om mens kommer, kan man pröva en ny behandlingsomgång. Om undersökningen med ultraljud och progesteronprovet talar för att det varit ägglossning, använder man samma dos Pergotime i nästa omgång. Om det inte har varit ägglossning, så höjs dosen till 100 mg. Maximalt brukar vi ge 150 mg Pergotime.
Man brukar pröva upp till 3 till 6 cykler, om patienten får ägglossning på dettta. Om dessa behandlingar inte resulterar i graviditet, går man vanligen vidare med FSH-stimulering eller IVF. Man går direkt till dessa senare alternativ om Pergotime inte ger ägglossning.
Det är heller inte säkert att man ägglossar på varje Pergokur även om det funkat en gång.