Inlägg från: Vinterankan |Visa alla inlägg
  • Vinterankan

    Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?

    Aniiee skrev 2014-09-29 14:27:02 följande:

    Nej. Det skulle vara lite som att arbeta med personer med fysiska handikapp, men vägra hjälpa till med rullstolar...... Ohållbart och väldigt oproffsigt.


    Om man inte vill göra aborter men vill jobba inom det området så får man helt enkelt söka jobb på ett ställe där det inte görs några aborter.

    Jag jobbade på snabbmatsställe tillsammans med en vegan, det var ju inte så att hon kunde vägra steka hamburgare och bara stå i kassan.
  • Vinterankan
    Ingram skrev 2014-09-29 15:50:54 följande:

    Ja, det tycker jag men vad man får välja bort måste ju vara i proportion till ens eget känsloliv och hur man påverkas som person.

    Men det här med abort är en laddad fråga, inte en lätt sådan, och är en annan sak än att välja bort "något jag tycker är tråkigt" eller inte "bara vill göra".


    Och om all vårdpersonal i ett landsting är religösa och vägrar utföra abort så ska kvinnorna där inte få göra abort? Eller ska de drivas till ett annat landsting? Och om all personal i hela Sverige blir emot abort så drivs kvinnor till ett annat land för att utföra aborten. Det är verklighet i en del länder där abort är tillåtet men där personalen har rätt att vägra.
  • Vinterankan
    Ingram skrev 2014-09-29 17:19:41 följande:

    Nu är inte all vårdpersonal religiösa så det behöver vi inte ens diskutera, sedan är det mer än religiösa företeelser som ligger till grund varför någon inte vill utföra en abort.


    Men hur som helst så är vården till för patienten. Om man som bm inte vill utföra abort så får man söka sig till en arbetsplats där det inte utförs aborter.

    Jag har som sagt jobbat på en snabbmmatsrestaurang med en vegan och vi pratade lite om det där med att steka kött när hon var vegan. Och hon tyckte inte om det alls men samtidigt så insåg hon att det var en del i arbetet att hon var tvungen att steka hamburgare. Samma sak om man inte vill utföra abort, det är en del av arbetsuppgifterna på en del ställen och då får man acceptera det.
  • Vinterankan

    Skulle tro att de allra flesta barnmorskor gärna skulle slippa arbetet med aborter, tror inte att det är därför någon bli barnmorska. Så varför ska en del slippa bara för att de tycker det är obehagligare än andra? Ingår det i arbetsuppgifterna så gör det. Om man vill jobba med att rädda barns liv och absolut inte kan tänka sig att vara med vid aborter så kanske man ska utbilda sig till specialistsjuksköterska inom barnsjukvård istället för just barnmorska.

Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?