Hur hanterar man besked
Många med lindrig utvecklingsstörning får inte sin diagnos föraren dom är 10-16 år. Det är inte dörren då dom andra fortsätter utvecklas och barnet med utvecklingsstörning tydligt "hamnar efter". Efter 12 års ålder så är ofta glappen tydligt och stort och ger problem även socialt med jämngamla.
Att börja särskolan är inte slutet på livet :) Vimsa säger att det blir svårare med jobb och det stämmer men inte pga skolvalet. Eleven kan gå integrerat i vanlig klass men går då iallafall efter särskolans kursplan och får sedan betyg enligt särskolan. Väljer man som förälder att vägra särskola så kan eleven gå enligt den vanliga kursplanen men då är kraven högre och risken stor att eleven sedan går ut nian utan något godkänt och utan en chans till något gymnasie.
Jag har träffat elever inom särskolan och särgymnasie. Många med lindrig utvecklingsstörning. De berättar om problemen som kom i vanliga skolan, innan diagnosen. Om hur jobbigt det var att alltid vara "sämst", inte få rätt hjälp och de sociala svårigheterna som dök upp i högstadiet. Dessa elever såg det som en befrielse att komma till särskolan, där kunde dom vara bäst inom ett område, få mycket hjälp och få massvis med vänner i samma sits. Att ha kompisar som förstår och själv genomlevt samma svårigheter är otroligt värdefullt