Inlägg från: Anonym (Bea) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bea)

    Underhållsbidrag

    sextiotalist skrev 2014-08-20 12:28:32 följande:

    Om du är jurist eller går på den utbildningen, så borde du veta att det är överskottet man räknar på, man får alltså dra av sina egna boendekostnader och ett belopp för sig själv och därefter så fördelar man det efter förmåga,

    3 § När underhållsbidrag bestäms enligt 2 § får den bidragsskyldige förbehålla sig ett belopp för eget eller annans underhåll enligt andra?fjärde styckena.

    Förbehållsbelopp för den bidragsskyldiges eget underhåll innefattar alla vanliga levnadskostnader. Bostadskostnaden beräknas för sig efter vad som är skäligt. De andra levnadskostnaderna beräknas med ledning av ett normalbelopp. För år räknat utgör normalbeloppet 120


    Helt rätt, båda föräldrarna får förutom boendekostnad och egna levnadskostnader också göra avdrag för arbetsresor (motsvarande deklarationens avdrag) samt avdrag för återbetalning av studielån.

    Jag gissar att anonym i tidigare inlägg om bostadsbidrag menade att bostadsbidraget kommer båda föräldrarna till godo eftersom den föräldern som får bostadsbidrag därmed får ett högre ekonomiskt överskott eftersom man räknar med bostadsbidraget när man gör avdrag för föräldrarnas boendekostnader.

    Slutligen så ligger Schablonbeloppet för en 5-årings grundbehovet i år på 2.405 kr, inte 2.410 kr även om det egentligen är en struntsak när det bara handlar om 5 kr men ändå.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 18:51:44 följande:

    Vad är det för schablonbelopp ni pratar om?

    Går man efter Konsumentverket så kostar en femåring 2070:- i månaden om alla måltider äts i hemmet. 200:- mindre om lunch äts utanför hemmet. Plus barnomsorg då...

    Var hittar ni era uppgifter? Och vad ingår?


    Vid underhållsbidragsberäkning använder sig domstolarna av schablonbelopp för tex barnets grundbehov och förälderns avdrag för egna levnadskostnader. För ett barn mellan 0-6 år är Schablonbeloppet 65 % av prisbasbeloppet.

    Se tex Socialstyrelsens information för att se olika schablonbelopp som används.

    www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/2014-6-6-7-Olika-kostnadsberakningar.pdf
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 18:42:29 följande:

    Sextiotalist beskriver det bra, men vill ni ha ett verktyg så finns det på försäkringskassans hemsida. Där fyller ni gemensamt i vad ni anser att barnet kostar - är det svårt att komma på så kolla på Konsumentverkets hemsida, men lägg på barnomsorgsavgift för jag har för mig att det inte ingår. Sedan dras barnbidraget bort och slutligen fyller båda föräldrarna i sitt överskott. Så får man en summa som den underhållsskyldiga skall betala.

    Tänk bara på att barns omkostnader ändras (så även föräldrars överskott om jobb ändras, man får fler barn osv) så kom gärna överens om att räkna om vartannat år eller så.

    www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/separerar/underhallsbidrag


    Om föräldrarnas ekonomiska förhållanden ändras rejält är det bra att göra en beräkning av underhållsbidragets storlek men annars behövs inte det eftersom till skillnad från underhållsstödet så är underhållsbidraget indexreglerat enligt lag (1966:680) och försökringskassan meddelar varje år hur stor höjningen är.

    Sveriges domstolar skriver om underhållsbidrag och även om indexreglerandes här:

    www.domstol.se/Familj/Foraldrar-och-barn/Underhallsbidrag/
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 21:07:54 följande:

    Fast den höjningen beror inte på att omkostnaderna ökar när barnet blir äldre utan att underhåll är indexreglerade är för att man vill anpassa underhållet efter penningvärdets förändring. Dessutom måste man själv sköta sådant om man löser det gemensamt.

    Så jag vidhåller att det är bra att titta över omkostnaderna samt föräldrarnas ändrade betalningsförmåga med jämna mellanrum - det, eller bestämma en fast summa som är ngt högre än nödvändigt för ett yngre barn och som då blir ngt lägre än nödvändigt när barnet blir äldre.


    Som sagt krävs enligt 7 kap 10 paragrafen föräldrabalken att det är fråga om en lite större skillnad för att man ska jämka underhållsbidraget innan 6 år har gått från dess att avtalet eller domen vann laga kraft. Men såklart får föräldrarna om de är överens göra nya beräkningar och avtal hur ofta de vill så lönge de är just överens. Problemet är tyvärr att de oftast inte är det.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 21:11:35 följande:

    Tack.

    Ser att skillnaden verkar vara att barnets del i boendet ingår. Vilket jag faktiskt inte trodde skulle ingå eftersom man har rätt till bostadsbidrag "lättare" om man har barn och är ensamstående. Då blir det det liksom dubbelt betalt för boendet...


    Barnets del i boendet ingår INTE i underhållsbidraget. Däremot får BÅDA föräldrarna räkna bort sina boendekostnader när man fastställer deras ekonomiska överskott. Eftersom man då även gör avdrag för ev bostadsbidrag så blir ju inte föräldern med bostadsbidrag dubbelkompenserad eftersom dennes avdrag för boendekostnad minskar med samma summa som bostadsbidraget. Om förälder A har 1.000'kr i bostadsbidrag och en hyra på 4.000 kr så får förälder A bara tillgodoräkna sig 1.000 + 4.000 = 5.000 kr. Om förälder A inte hade haft bostadsbidrag så hade hen ändå fått göra avdrag med samma summa dvs 5.000 kr.
  • Anonym (Bea)
    sextiotalist skrev 2014-08-20 21:17:31 följande:

    Det ingår i schablonkostnaderna, så man kan inte lägga till boendekostnader utöver detta


    Anonym jurist har rätt. Boendekostnader ingår inte i vare sig Schablonbeloppet, underhållsbidraget eller underhållsstödet.

    Båda föräldrarna får som sagt istället göra avdrag för boendekostnaden när man fastställer deras ekonomiska överskott som ligger till grund för kvotdelningen av barnets kostnader. Se föräldrabalken 7 kap 3 paragrafen.
  • Anonym (Bea)
    sextiotalist skrev 2014-08-20 21:38:45 följande:

    Min sambo har fått det underhåll han beräknar fastställt i domstol, nej, det var endast när föräldrarnas nettobelopp skulle räknas ut, som boendekostnaden kom in, inte knutet till barnet. Det är exakt samma beräkning idag (lagstiftningen ser likadan ut, de hänvisningarna är exakt likadana)


    Ja, precis så är det som du skriver nu! Det är ju rättvist eftersom båda föräldrarnas boendekostnader behandlas likadant vid underhållsbidragsberäkning. Båda får göra avdrag för sin faktiska boendekostnad. Halva denna om man bor med en partner. Det gäller upp till högsta godtagbara kostnad som varje år fastställs av försökringskassan och det beloppet beror på antalet barn och var i landet bostaden ligger. Just för att det ska bli rättvist sågat inte en av föräldrarna får göra avdrag för ett stort slott.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 22:37:35 följande:

    Fast du... I länken du gav mig står det ganska klart o tydligt att det i schablonbeloppet ingår kostnad barnets boende... Så går man efter schablonbeloppet ingår det ju...

    "Ett annat belopp a?r det som domstolarna ofta anva?nder som schablon, dvs. en viss procent av aktuellt prisbasbelopp. I schablonbeloppet anses inga? alla vanliga levnadskostnader samt barnets del av boendekostnaderna."


    Jag antar att det är slarvigt skrivet av socialstyrelsen för att förklara att inga övriga boendekostnader ska läggas till på barnets kostnader.

    Det som gäller är lagen och där framgår det i föräldrabalken 7:3 att båda föräldrarna får göra avdrag för boendekostnaden vid fastställandet av deras försörjningsförmåga.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 22:38:15 följande:

    Jo. Enligt länken du gav så ingår det. Står svart på vitt.


    Se min förklaring ovan. De menar troligen att ingen övrig kostnad ska läggas till för boendet.

    Men det är lagen som gäller.

    Och jag har läst lagens förarbeten eftersom jag tidigare hade många underhållsbidragsärenden. Det är klart och tydligt att inga boendekostnader ingår i Schablonbeloppet eftersom man istället tar hänsyn till dessa på annat sätt genom att båda föräldrarna får göra avdrag för sina boendekostnader.

    Skulle man ha räknat med barnets boendekostnad imschablonbeloppet hade ju boendeföräldern dubbelkompenserats. Och det är ju just det som är det bästa med underhållsbidragsberäkning enligt föräldrabalken. Att båda föräldrarna behandlas exakt likadant. Barnbidrag och bostadsbidrag gynnar båda föräldrarna. Ingen dubbelkompensation sker.

    Men man kan ju lite slarvigt påstå att barnets boendekostnad ingår i Schablonbeloppet eftersom man inte ska lägga till några andra boendekostnader för barnet. Det är dock fel att skriva så eftersom det inte finns någon boendekostnad medräknad i Schablonbeloppet vilket klart och tydligt framgår när man läser förarbetet.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 21:47:00 följande:

    Fast återigen - om man själva kommer överens om en summa, sköter det själva och inte blivit tilldömd ngt belopp - då finns inget som säger att man gör dessa höjningar. Alla som betalar efter försäkringskassans belopp tex - många tar det beloppet som underhållsbidrag och kommer överens gemensamt att använda den summan. Då ökas ingenting så länge försäkringskassan inte ökar.

    Eller som min kompis som betalar femtusen i månaden till mamman till hans dotter - för att han vill... Den summan är såpass väl tilltagen (han har inte en speciellt hög lön) så det är inget som kommer att ändras.. Såvida han inte själv får för sig att ändra den - upp eller ner..

    Vad jag vill få sagt är att oavsett om socialstyrelsen rekommenderar en höjning varje år så finns det inget som säger att man måste följa den höjningen om man har en egen överenskommelse. Dessutom så - om man väljer att gå efter barnets FAKTISKA kostnader - inte några kostnader som Konsumentverket tagit fram - så är det ju mer rättvist o korrekt att utvärdera när kostnaderna o förmågan ändras...

    TS bad om råd hur de ska göra, och det finns inte enbart ett sätt.. Vill de gå efter indexhöjningarna är de fria att göra det. Vill de gå efter faktiska kostnader gör de det. Vill de sätta en fast summa utan ändringar - så gör de det istället. Det finns inga rätt eller fel här, inte så länge man är överens.


    Visst kan man göra som du säger och själva komma överens om en summa men om man följer förökdrabalkens regler och skriver ett avtal om underhållsbidrag så SKA det vara indexreglerat om man inte i avtalet har kommit överens om annat tex årlig justering av beloppet på annat vis. Se lag (1966:680) om ändring av vissa underhållsbidrag.

    Det jag också vill få fram är att det bästa är att man har ett skriftligt undrrhållsbidragsavtal eftersom min erfarenhet är att det kan uppstå osämja om vad man egentligen är överens om när det dyker upp nya partners. Med ett underhållsbidrag kan man snabbt och enkelt få hjälp av KFM om betalningarna upphör eller drar ut på tiden.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-20 22:34:01 följande:

    Nej, jag vet... Och är man inte överens så kan man inte tvinga ngn att höja om man inte har avtal eller dom som säger att man ska följa höjningarna...

    Är man överens uppstår nog inte problemet lika mkt ;)


    Om man inte är överens så kan man inte få en rättslig jämkning/ändring av underhållsbidraget innan det har gått 6 år om inte det har skett stora förändringar i någon av föräldrarnas ekonomiska försörjningsförmåga. 6-årsregeln finns för att undvika ideliga tvister i domstol av den part som inte blev nöjd.
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-21 17:13:53 följande:
    Jag jag måste erkänna att det är väldigt konstigt skrivet.. Och jag har nu också läst stucket i föräldralagen och där står tydligt att avdrag för boende görs innan underhåll räknas ut..

    En fråga som du kanske kan hjälpa mig med? Hur kommer det sig att schablonbeloppet man utgår från när man räknar ut underhåll skiljer sig från Konsumentverkets siffror de har på hemsidan? Vad jag förstår av skrivelsen så utgår även schablonbeloppet från Konsumentverkets siffror? Alltså måste ngt annat räknas med som jag inte ser (förutom om det skulle vara boendekostnad då...)
    Du har helt rätt i att man ursprungligen använde sig av Konsumentverkets beräkningar för skäliga levnadskostnader när man fastställde underhållsbidragets olika schablonbelopp. 

    Varför dessa schablonbleopp skiljer sig åt jämfört med KoV siffror beror på flera olika faktorer. Dels så skiljer ju KoV på flickor och pojkar vilket inte shcablonbeloppen gör. Dels så har KoV även flera olika åldersgrupper än vad som används vid schablonbeloppsberäkningen. Dessutom så skiljer det sig lite åt vilka kostnader som ingår. T ex så har ju numera KoV med kostnader för mobiltelefon för barn från 11-årsåldern och uppåt och när schablonbeloppen fastställdes så var ju inte ens mobilen uppfunnen. Sedan var i vart fall senast jag kollade upp det KoV:s matkostnader beräknade så att det inte ingår någon som helst festligare mat t ex vid födelsedagar eller julhelgen. 

    Därför kan man helt enkelt inte använda sig av  KoV:s siffror och rakt av jämföra dem med vare sig underhållsbidragets schablonbelopp eller med underhållsstödets summa. När det t ex gäller underhållsstödet så har man ju vid ursprungsberäkningen räknat med en utslagen på många år genomsnittlig barnomsorgskostnad samt även att barn med underhållsstöd ska kunna ha en billigare hobby vilket inte finns med i KoV:s siffror. 
  • Anonym (Bea)
    Anonym (nyfiken) skrev 2014-08-21 19:09:01 följande:
    I konsumentverkets siffror ingår inte nöjen exempelvis. Inte heller ingår glasögon och dylikt. Kanske en förklaring att man räknat in olika poster.
    Du har rätt i att nöjen och glasögon inte ingår i KoV:s beräkningar. Men glasögon är ett exempel på något som inte heller ingår i schablonbeloppets summa. Just för att genomsnittsbarnet inte har behov av glasögon. 

    Såväl schablonbeloppen för underhållsbidrag som underhållsstödets summa bygger på ett genomsnittsbarn. 

    Ska man därför räkna ut underhållsbidrag så måste man lägga till kostnader som är specifika för just mitt barn som t ex glasögon, mediciner, dyrare hobbys, kostnader för månadskort med kollektivtrafik m.m. 
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-21 20:07:08 följande:
    Kan vara så...

    Med tanke på så mkt konflikter som grundar sig i vad som ingår och inte ingår i underhållet borde det på ngt sätt finnas uppspaltat bättre än idag. Men men, man kan inte få allt :D
    Jag tror att du har slagit huvudet på spiken i det du skriver. Jag håller helt med om att många konflikter om underhåll grundar sig i att föräldrarna inte vet om vad som gäller.

    De vet inte att huvudregeln är att man ska räkna ut underhållsbidrag. Istället så använder sig många föräldrar felaktigt av underhållsstödet summa. Föräldrarna vet inte heller vad som ingår i underhållsstödets summa eller inte. 

    För även om det är så att man inte kan begära att uf ska betala mer än underhållsstödets summa om hen har så låg inkomst att man måste använda sig av Försäkringskassans hjälp för att få utfyllnadsbidrag så har ju de flesta föräldrarna en ekonomisk standard som gör att de ska (enligt föräldrabalkens regler) betala mer för sitt barn. 

    Om man då använder sig av underhållsstödets summa trots att underhållet hade varit högre om man hade räknat ut ett rättvist underhållsbidrag enligt föräldrabalken så kanske det skulle underlätta för föräldrarna om de visst exakt vilka kostnader som anses ingå i underhållsstödet och inte.

    Istället svänger sig föräldrar med jämförelser med KoV:s siffror fastän det är som att jämföra äpplen och päron och de påstår att båda föräldrarna ska betala 1.273 kr för barnet. Vilket är felaktigt. Underhållsstödets summa ligger på det beloppet men det innebär inte alltid att föräldrarna kan betala den summan. 

    För en uf med låg inkomst finns då möjligheten att fylla ut sin del av underhållsstödet med utfyllnadbelopp från FK och oss skattebetalare så att barnet alltid får 1273 kr. Men om uf har låg inkomst kan uf givetvis inte betala hela summan själv. 

    Men problemet är att en bf med lika låg inkomst bara har en möjlighet att få utfyllnadsbidrag för sin andel av barnets kostnader. Och det är om barnet bor växelvis. Eftersom då behandlas båda föräldrarna likadant och båda kan vid låg inkomst få  max ett halvt underhållsstöd i bidrag från oss skattebetalare via försäkringskassan. Men om barnet bor på heltid så får inte bf något utfyllnadsstöd för sin andel av barnets kostnader. 

    Jag anser att även bf bör kunna få utfyllnadsstöd för sin andel av barnets kostnader. Först då kan man påstå att båda föräldrna ska betala 1.273 vardera för sitt barn. 
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-21 20:29:52 följande:
    Tack. Just att barnomsorgskostnaden är medräknad känns bra och genomtänkt. Brukar använda mig av Konsumentverkets siffror (visste inte att det fanns andra speciella som man räknade med) när jag diskuterar underhåll och just att barnomsorg, kalas osv inte är medräknat brukar flitigt användas som argument för att underhållet är för litet och att umgängesföräldern skall betala extra utöver underhållet.

    Kommer i fortsättningen även använda mig av schablonbeloppet när det är mer passande för diskussionen.

    Sånt här intresserar mig - tack för hjälp o förklaringar. Har lärt mig lite nytt idag - alltid bra :D
    Vad kul att du är intresserad av detaljer. Jag kollade snabbt i min bokhylla här hemma och hittade bla följande angående kostnader som ingår i underhållsstödet. Siffrorna är från underhållsstödsutredningen som gjordes 2003/2004.

    När det gäller barnomsorgskostnadens del i underhållsstödet så tog man hänsyn till en genomsnittlig kostnad på 255 kr/månad för barnomsorg för barn i åldern 0-12 år. Sedan har man slagit ut den kostnaden på alla månader under barnets levnadsår mellan 0-18 år. Och halva den summan blir då en del av underhållsstödets summa eftersom boföräldern ska stå för den andra halvan. Så barnomsorgskostnadens andel av underhållsstödet är endast ca 127 kr. 

    När det gäller underhållsbidrag så räknar man istället med den faktiska kostnaden för barnomsorgen och lägger till denna ovanpå schablonbeloppet. 
  • Anonym (Bea)
    Anonym (nyfiken) skrev 2014-08-21 21:06:41 följande:

    Ingår ett 'medelbarns' alla kostnadsposter i schablonbeloppet? Eller fattas det grejer där med?


    Ja, i schablonbeloppet ingår genomsnittsbarnets basbehov. Viktigt att notera att det är just basbehovet. Vilket gör att man ska lägga till alla specifika kostnader som just det egna barnet har  som t ex glasögon, barnomsorgskostnad, dyrare hobbys, mediciner, skolresor, lägeravgifter och annat som är normalt för jämförbara barn i ens eget barns närhet. På landet kanske det handlar om en moped medan det i stan kanske handlar om månadskort för kollektivresor. 
    Anonym (nyfiken) skrev 2014-08-21 21:05:12 följande:
    Bra och pedagogiskt skrivna inlägg.
    Stort tack. Vad glad jag blev :)
  • Anonym (Bea)
    sextiotalist skrev 2014-08-21 20:42:41 följande:
    Håller med fullständigt, speciellt detta med utfyllnadsbidraget, det borde vara självklart att även BF med svag ekonomi skulle kunna få den hjälpen.
    Det är suveränt att man har det för UF, dvs att underhåll kommer alltid betalas ut, oavsett UF´s ekonomi.

    Men det krävs fortfarande att UF tjänar rätt bra för att ett högre underhåll går igenom i tingsrätten, det räcker inte med att BF har svag ekonomi
    Jag är inte helt övertygad om att det krävs så enormt hög lön för att man ska behöva betala ett underhållsbidrag som överstiger underhållsstödets summa. Försäkringskassan gjorde ju en undersökning för några år sedan som visade att många barn fick för lågt underhåll genom att föräldrarna slentrianmässigt använde sig av underhållsstödets summa istället för att räkna ut underhållsbidrag enligt föräldrabalkens regler. 

    Nu är det ju svårt att räkna på ett exempel eftersom det inte bara är UF:s inkomst är av betydelse för underhållsbidragets storlek. Man måste ju även beräkna barnets behov och kostnader, BF:s inkomster, samt vilka avdrag UF och BF får göra som t ex boendekostnad, återbetalning av CSN och ibland även amortering av billån om bilen behövs för att ta sig till ocn från jobbet. Dessa vet vi ju inget om.

    Men om man istället tittar på vilken inkomst som krävs för att man inte längre ska ha rätt till utfyllnadsbidrag när det gäller underhållsstöd som UF så kommer de flesta med medelsvenssonlöner över summan för att få statens hjälp att betala underhållsstödet.

    Om vi t ex tar en UF som ska betala underhållsstöd till 2 barn. Så får ju denne först avräkna 100.000 kr från sin årsinkomst och sedan ska hen betala 11,5 % för varje barn (procentsumman skiljer sig åt beroende på antal barn, för t ex 3 barn är procentsatsen 10 % per barn). Redan vid en månadslön på 20.000 kr så förlorar UF sin rätt till utfyllnadsstöd om hen har 2 barn. Eftersom den uträknade summan UF då ska betala i underhållsstöd enligt reglerna blir 1.341 kr men då underhållsstödet ligger på 1.273 så behöver UF inte betala mer än 1.273 kr. Det gör att många UF inte har rätt till utfyllnadsstöd och beroende på hur den andre förälderns ekonomiska förmåga ser ut mm. så vore det då åtminstone värt att räkna på hur stort ett rättvist underhållsbidrag skulle vara. Eftersom man då faktiskt inte behöver gå via försäkringskassan då man inte har behov av att använda sig av underhållsstödet. 
  • Anonym (Bea)
    Brumma skrev 2014-08-21 21:48:33 följande:

    Tack :) Ja, det är intressanta saker ;) Jag har en del människor runt mig som både har orealistiska krav på vad umgängesföräldern skall betala - tex en vännina som på fullt allvar menade att pappan - umgängesföräldern i det här fallet - skulle betala barnens nya möbler när hon flyttade ihop med sin nya partner. En väninna som menar att hennes del av barnets försörjning är barnbidraget - resten skall pappan stå för. Och fall där det är orealistiska krav åt andra hållet - där pappan kräver att få göra avdrag för att han skall ha barnen vh.... Jag försöker i dessa fallen runt mig vara ett bra bollplank med korrekt information och förhoppningsvis har jag lite bättre koll på vad som bör ingå än ovanstående.... Men man kan alltid lära sig mer :D Sedan gillar jag ju att diskutera här på FL om både detta och annat som rör tex bonusfamiljer ;D


    Ja, vissa föräldrar har helt sneda uppfattningar när det gäller barnets kostnader. Och det gäller åt båda hållen såklart.

    Det viktiga tror jag är att man skiljer på om UF betalar underhållsstöd eller underhållsbidrag. Eftersom det skiljer sig åt vad som ingår i de beloppen.

    Sedan tror jag att det är viktigt att belysa för föräldrarna att det inte alltid krävs jättehöga löner för att man istället bör räkna ut ett rättvist underhållsbidrag. Min uppfattning är att det många gånger kan underlätta för föräldrarnas samarbete om man har satt sig ner och fått reda på fakta om vad som egentligen gäller och rett ut de olika siffrorna som behövs för att göra en beräkning som är rättvis mellan föräldrarna.

    Sedan är det ju också svårt i och med att  de ingående kostnaderna i underhållsstödet är utslaget på så många år. Man har t ex tagit hänsyn till att det behövs spädbarnsutrustning men eftersom summan är utslagen på så många år så hjälper ju inte den en ensamstående mamma med ett nyfött barn som ska köpa spädbarnsutrustning. Hon får ju inte mer pengar i handen bara för att man pekar på att det ingår faktiskt i underhållsstödets summa. 

    Du har också helt rätt i att möbler inte alls ingår i underhållsstödet (förutom spädbarnsutrustningen då). Men däremot så anses möbler ingå i schablonbeloppets summa när man räknar ut underhållsbidrag. Så det gäller alltså att hålla koll på vad det är för sorts underhåll som föräldrarna diskuterar. 

    De specifika kostnader som barnet har synliggörs bättre när man räknar ut underhållsbidrag. Dessutom kommer då underhållet när det behövs. Man får t ex UF:s andel av barnomsorgskostnaden redan när barnet går i förskolan och räkningen ska betalas. Medan barnomsorgskostnaden är uppdelad på 18 år när man använder sig av underhållsstödets summa. 

    Så det finns många anledningar till att jag förespråkar att man använder sig av underhållsbidrag OM uf:s inkomst överstiger beloppet för att ha rätt till utfyllnadsbidrag genom underhållsstödssystemet. 
  • Anonym (Bea)
    Anonym (nyfiken) skrev 2014-08-21 21:35:42 följande:
    Lite nyfiken på hur man gör vid en stämning om underhåll. Underhållet ska ju då fastställas för en lång tid framåt. Och det är ju på förhand svårt att veta om barnet kommer att behöva exempelvis glasögon någon gång i framtiden. Eller vilka läger eller aktiviteter barnet kommer att vilja åka på. Det känns helt enkelt som totalsumman är skitsvår att kalkylera på förhand. Hur gör man då? Finns det något genomsnittstilläggsbelopp som man kan använda sig av?
    Ja, du har rätt i underhållsbidraget i praktiken ska fastställas för 6 år framåt. Eftersom den finns en 6-årsregel i Föräldrabalken 7:10 som gör att man inte kan påkalla jämkning om det inte är fråga om en betydande ekonomisk förändring. När det däremot har gått 6 år så har man alltid rätt att påkalla att man ska göra en ny beräkning.

    Det finns inget genomsnittstilläggsbelopp  som man kan använda utan man får helt enkelt utgå från barnets behov och vad andra äldre barn i familjen eller i umgängeskretsen har för vanor. Och sedan försöka göra en rimlig uppskattning av kostnader för ev. läger eller hobbys. Är det fråga om ett förskolebarn så har de oftast inga dyrare intressen. Medan ett större barn inte sällan har hobbys som kan kosta lite mer. Ju större barnet är så har det också börjat vissa intresse för olika saker. Ett ungt barn som rider kan man kanske gissa att det kommer att vilja åka på ridläger i framtiden. Men det är inte inte helt säkert  så därför är det alltid svårare att få igenom tilläggskostnader för yngre barn. 

    Om däremot UF har en mycket god ekonomi så brukar man istället använda sig av standardtillägg som är en form av generell standardhöjning av barnets levnadsnivå som en naturlig följd av en förälder med gynnsam ekonomi. Men på samma sätt är det där svårare att få ett standardtillägg för yngre barn eftersom de som sagt inte brukar ha några dyrare hobbys eller intressen oavsett om deras förälder är rik eller inte. 

    Man kan ju hoppas att föräldrarna kan samarbeta. Och ytterligare en fördel med underhållsbidragsberäkning är att båda föräldrarna har fått svart på vitt vilka kostnader som ingår i underhållsbidraget för just deras barn. Och när  båda föräldrarna vet om att underhållsbidraget är uträknat så att det inte ingår glasögon eller ridläger i kostnaden ja då  kanske UF:s vilja att betala sin andel av kostnaden för dessa ökar. 
Svar på tråden Underhållsbidrag