• QueenBeee

    Swefilmer, lagligt eller inte?

    Är det lagligt att ha ett konto på Swefilmer?
    Är det inte så att man till och med måste ha ett konto för att få full tillgång till alla filmer? Rent juridiskt kan det väl inte vara någon skillnad från om man inte hade det, tänker jag.

  • Svar på tråden Swefilmer, lagligt eller inte?
  • Moderno

    (Nu talar vi alltså om filmer som uppenbart är skyddade upphovsrättsligt, dvs. inte tex någon public domain-film från 20-talet).

    Det är helt klart förbjudet att ladda upp en film, att sända ut den och att 'ladda ner' filmer.

    Att bara titta på Piratstreaming är en gråzon. När du tittar skapas en tillfällig kopia i din dators cacheminne (vilket krävs för att visningen ska fungera) och det är bara rättighetshavaren som har rätt att göra en sådan kopia (man måste alltså ha tillåtelse för att göra kopian/streama filmen).

    Emellertid har man gjort undantag för vissa fall, i princip för att underlätta själva överföringen rent tekniskt, men bestämmelsen (11a paragrafen upphovsrättslagen) täcker också andra fall. Bla ska utnyttjandet vara lagligt, och att bara titta på piratstreaming är ju inte olagligt (bara eventuellt att skapa den tillfälliga kopian). Det har dessutom i samband med den bestämmelsen uttalats i motiven till upphovsrättslagen att det är ok att 'surfa runt' (eller liknande) och det kan man väl säga att man gör?

    Det kom ett intressant avgörande för inte så länge sedan från EU-domstolen, men det gav inte entydigt besked vad som gäller egentligen.

    Vidare har ett företag i usa rapporterats börjat stämma folk även i europa som streamat deras program (UFC eller likande).

    Sammanfattningsvis är det inte helt klart vare sig lagligt eller olagligt att använda Swefilmer (eller t.ex. Youtube för den delen) och under sådana förutsättningar är det högst osannolikt att den som streamar till sin dator riskerar att bli föremål för en förundersökning. Men har man otur kan man ju råka bli ett pilotfall som åklagaren vill driva, även om risken känns liten... Att ha ett konto kanske kan underlätta åklagarens bevisföring i ett sådant fall.

  • LISA1337

    Det är olagligt att ladda ner både film och musik (film på swe). Det är egentligen lite halv olagligt att titta på nedladdat också. Men så länge du inte laddar ner bör du klara dig utan polisen.

  • LISA1337
    LISA1337 skrev 2014-09-12 17:13:35 följande:

    Det är olagligt att ladda ner både film och musik (film på swe). Det är egentligen lite halv olagligt att titta på nedladdat också. Men så länge du inte laddar ner bör du klara dig utan polisen.


    Det är ju också olagligt att ladda upp utan tillstånd! Eftersom dom som gjort filmen har den skyddad med upphovsrätt man måste alltså be om tillstånd för att visa den på större allmänna platser. Nätet är stort och ingen film skapare borde tillåta det. Men du behöver ju inte direkt be om tillstånd för att bjuda hem lite kompisar o kolla en köpt dvd. Men det är bla df det också kostar typ 10:- att låna film på bibliotek. 
  • lillop93
    Den 1 juli i år blev det olagligt att ladda ner musik, film och annat upphovsrättsligt material som lagts ut på internet utan upphovsmännens tillstånd. Men de hundratusentals svenskar - över en miljon enligt vissa undersökningar - som ägnar sig åt nedladdning har ostört kunnat fortsätta.
    Polisen jagar aldrig på eget initiativ personer som begår brott mot upphovsrättslagen. Det är ett så kallat målsägandebrott, vilket innebär att det är upp till dem som drabbas att själva polisanmäla. I Sverige bevakas upphovsrätten på internet av Antipiratbyrån, som är filmbranschens organisation, och av Ifpi, som är musikindustrins motsvarighet.

    Redan före lagändringen polisanmälde Antipiratbyrån perso-ner som otillåtet lagt ut material på nätet, vilket även tidigare var olagligt. I juni satte Datainspektionen stopp för det när de slog fast att Antipiratbyrån bröt mot personuppgiftslagen när de registrerade internetanvändare.
    Antipiratbyrån har begärt undantag från lagen, men i väntan på beslut har de slutat att samla
    in uppgifter om fildelare. Det innebär att de heller inte har polisanmält någon enligt den nya lagen som även förbjuder nedladdning.
    Ifpi å sin sida har inte polisanmält några privatpersoner, varken för att olagligt ha lagt ut eller laddat ner musik. Risken för att polisanmälas och åtalas för att illegalt ha tankat ner film och musik i Sverige är därför minimal.
    - Vi gör inga polisanmälningar för tillfället. Det går inte att utesluta att det finns andra som kan göra polisanmälningar, men det verkar ju vara vi som går i täten, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.
    Ifpis jurist Magnus Mårtensson tycker emellertid inte att fildelarna ska pusta ut. Enligt honom kan det bli aktuellt med rättsliga åtgärder i framtiden.
    - Vi har också sett flera exempel på internationella räder, där FBI och svenska poliser agerat mot större fildelare. Bara för att vi avvaktar betyder inte det att andra organisationer gör det.

    Men har inte sådana aktioner enbart riktats mot personer som lagt ut mycket stora mängder
    material på nätet?
    - Jo, men det var länge sedan man kunde indela privatpersoner i små och stora fildelare. Det är bara att logga in på ett fildelningsnätverk så ser man att vanliga fildelare delar ut enorma mängder upphovsrättsligt material, säger Magnus Mårtensson.
    Antipiratbyrån har i stället valt att förskjuta fokus från internetanvändarna till internetleverantörerna. Henrik Pontén påpekar att det ingalunda är gratis att olagligt ladda ner musik från internet - det krävs en bredbandsuppkoppling som kostar flera hundralappar i månaden.
    - Nu har vi lagen och frågan är hur den ska efterlevas. En strategi är att ge rättighetshavarna ökade befogenheter, men det innebär en kollision med den svenska synen på integritet. En annan linje är att polisen får ökade resurser, men det är orimligt att belasta dem med hundratusentals ärenden. Den tredje modellen är att man ger operatörerna ett ansvar, vilket vi tycker är rimligt. Det är de som tjänar pengar på trafiken, säger Henrik Pontén.

    Han säger sig vilja ha en
    diskussion om internetoperatörernas roll, och menar att de har möjligheter att förhindra fildelningen.
    - De måste fråga sig om det är rimligt att ha en affärsverksamhet som bygger på olagliga handlingar, säger Henrik Pontén.
    Men internetleverantörerna ställer sig kallsinniga och menar att det vore detsamma som att begära att Posten ska ta ansvar för vad folk skickar i sina paket.
    - Vi tillhandahåller uppkoppling till våra kunder, vad de använder den till ser vi inte som vårt ansvar. Om det pågår olaglig verksamhet och polisen ber oss samarbeta så gör vi det omedelbart. Men vi kan inte ta instruktioner av en intresseorganisation, säger Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget.
    Operatörerna vill heller inte gå med på att de skulle tjäna pengar på den illegala fildelningen.
    - Det är nonsens. Våra kunder betalar en fast avgift oavsett hur de använder bredbandet, säger Jan Sjöberg, presschef på Telia.

    ja det är lagligt att titta via stream 
  • Moderno

    Lillop93: artikeln du saxade in har några år på nacken, va? Dessutom framgår inte av den vilken syn Antipiratbyrån har på piratstreaming. Dock var den intressant och visar att det kan vara mer intresant att försöka fokusera på mellanhänder (internetleverantörer) snarare än slutanvändare vilket måste vara mycket mer effektivt.

  • CarlssonPlus

    Hej, visst är det lagligt att streama film från nätet, det konstaterades i EU-Domstolen 2014-06-06.


    Alla länder i EU är skyldiga att följa denna instans.


    06/06/2014
    Thanks to the latest ruling of the Court of Justice of the European Union (CJEU) on a long-standing copyright case, millions of internet users across the EU can keep calm and carry on browsing websites.

    Yesterday, the CJEU in PRCA v NLA (C-360/13) confirmed the provisional decision of the UK Supreme Court in April 2013 that people who browse the internet ? without downloading, printing or storing ? do not need permission from the copyright holder because browsing falls under the temporary copying exemption of Article 5.1 of the Information Society Directive (2001/29/EC).

    As the CJEU concluded that ?the copies on the user?s computer screen and the copies in the internet ?cache? of that computer?s hard disk, made by an end-user in the course of viewing a website? met the conditions laid down in Article 5.1 as well as Article 5.5 of the directive and ?they may therefore be made without the authorisation of the copyright holders.?

    In supporting this decision, Jakob Kucharczyk, director of Computer & Communications Industry Association (CCIA) in Brussels, highlighted that ?any other ruling would essentially mess up the Internet for European citizens and undermine the efforts to enable European technology companies to expand in the Internet economy,? according to a press release.

  • Moderno
    CarlssonPlus skrev 2014-10-24 18:00:15 följande:

    Hej, visst är det lagligt att streama film från nätet, det konstaterades i EU-Domstolen 2014-06-06.


    Alla länder i EU är skyldiga att följa denna instans.


    06/06/2014
    Thanks to the latest ruling of the Court of Justice of the European Union (CJEU) on a long-standing copyright case, millions of internet users across the EU can keep calm and carry on browsing websites.

    Yesterday, the CJEU in PRCA v NLA (C-360/13) confirmed the provisional decision of the UK Supreme Court in April 2013 that people who browse the internet ? without downloading, printing or storing ? do not need permission from the copyright holder because browsing falls under the temporary copying exemption of Article 5.1 of the Information Society Directive (2001/29/EC).

    As the CJEU concluded that ?the copies on the user?s computer screen and the copies in the internet ?cache? of that computer?s hard disk, made by an end-user in the course of viewing a website? met the conditions laid down in Article 5.1 as well as Article 5.5 of the directive and ?they may therefore be made without the authorisation of the copyright holders.?

    In supporting this decision, Jakob Kucharczyk, director of Computer & Communications Industry Association (CCIA) in Brussels, highlighted that ?any other ruling would essentially mess up the Internet for European citizens and undermine the efforts to enable European technology companies to expand in the Internet economy,? according to a press release.


    Tyvärr går det inte att dra den slutsatsen av domstolens avgörande, eftersom tolkningsfrågan var begränsad (se punkt 25 i domen). Även andra delar av domen kan tala emot att domstolen avsåg att ge oreserverat tillstånd att göra tillfälliga kopior när det handlar om ren piratstreaming. 
Svar på tråden Swefilmer, lagligt eller inte?