Inlägg från: Elit |Visa alla inlägg
  • Elit

    Prostitution minskar våldtäkter och könssjukdomar.

    En ny studie, som kom ut i mitten av juli, har lyckats påvisa ett kausalt samband mellan avkriminaliseringen av prostitution och minskat antal polisanmälda våldtäkter (31 %) och fall av Gonorré (39 %) (1).

    I stort gick undersökningen ut på att man tittade vad som hände när prostitutionen på Rhode Island avkriminaliserades av misstag mellan 2003-2009 och jämförde med tidigare år, med angränsande områden som inte avkriminaliserade prostitution och andra typer av brott. Resultaten stod fast.

    Om vi för över dessa resultat på Svenska förhållanden innebär det alltså att den Svenska feminismen lobbat igenom en verkningslös lag som gjort att 1 800 kvinnor blev våldtagna i onödan bara under 2013. Totalt sett, sedan lagen infördes 1999, har uppemot 20 000 kvinnor alltså våldtagits i onödan (2). Utöver det hade antal fall av Gonorré, som är en mycket allvarlig könssjukdom, kunnat minskats med närmare 40 procent (440 fall om året i Sverige) (3).

    Den som följt debatten vet redan att den Svenska sexköpslagen är ett misslyckande och att den har kritiserats av stora internationella människorättsorganisationer som FN, WHO, Human Right Watch och nu senast Amnesty international som i September beräknas fatta beslut om att verka mot all form av kriminalisering av frivilligt sexarbete eftersom den bara gjort det sämre för en grupp redan utsatta människor. Jag har summerat forskning på området här och jag rekommenderar den VERKLIGEN för den som är intresserad av ämnet (4). Era tankar kring detta?

    1. http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2467633
    2. https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html
    3. http://fof.se/tidning/2013/8/artikel/gonorre-kan-bli-omojligt-att-bota
    4. https://www.flashback.org/t2411321

  • Svar på tråden Prostitution minskar våldtäkter och könssjukdomar.
  • Elit
    Simon 681 skrev 2014-07-23 09:52:50 följande:

    När det gäller sexköp, droger, aborter och en del annat är jag väldigt pragmatisk, Ett förbud gör mer skada än nytta. Det borde därför inte vara förbjudet. Faktum är att jag tycker att allt som inte är olagligt skall vara lagligt, endast brott skall vara olagligt och enbart där man kan visa hur en fysisk människa har skadats (kan vara finansiellt, psykologiskt) av en specifik handling kan det vara brott.

    Givetvis skall människohandel och hallickverkamhet vara olagligt.

    Men jag är tveksam vad gäller denna studie. Varför är en man avskräckt från att torka baserat på kriminalisering, men inte från våldtäkt? Jag gillar inte heller när  mäns (eller kvinnors, därav mycket av mitt motstånd mot feminismen) handlande beskrivs som till övervägande del en effekt av omständigheter.

    Sedan skulle jag nog säga att alla våldtäkter är "I onödan"


    Jag gillar din mening "tycker att allt som inte är olagligt skall vara lagligt" även om jag förstår vad du menar = )

    Jag tror du har en ganska felaktig bild av hallickar då jag gissar att den bygger på någon medial bild. Hallickar hjälper de prostituerade att skaffa kunder, hjälper dem med hemsidan, ordnar med transport och säkerhet etc. och är en affärsuppgörelser som alla andra. Ofta är det en vän eller en partner.

    När det gäller orsaken citerar jag mig själv från en annan tråd:

    Den bästa empirin på området visar klart och tydligt att avkriminalisering av prostitution leder till mindre våldtäkter. Detta är i princip ett fakta det bara är att förhålla sig till. Förklaringen i studien är följande:

    "A final mechanism by which decriminalization could reduce male violence is if prostitution is a substitute for violence against women (Posner, 1992*). This theoretical possibility dates as far back as Catholic theologian and moral philosopher, Thomas Aquinas (Dever, 1996). The proposed hypothesis is that men on the margin of raping vs. seeing a prostitute may substitute from rape to prostitution since it becomes cheaper and more easily available post-decriminalization."

    *Posner, Richard A. 1992. Sex and Reason. 1st ed. Harvard University Press.

    (När priserna sjunker och tillgängligheten ökar (vilket leder till att priserna sjunker) så kan visa potentiella våldtäktsmän som är på marginalen tänka sig att välja detta som ett alternativ att leva ut sina begär i stället för att våldta (substituera). Det är alltså inte nödvändigtvis lagen i sig utan att den leder till en prissänkning som är den drivande orsaken till substitueringen.)

    Ja, alla våldtäkter är givetvis i onödan. Du förstod nog dock vad som åsyftades.
  • Elit
    mindless skrev 2014-07-23 22:21:31 följande:

    Nu har jag bara kikat på studien som hastigast, men jag blev inte överväldigad. Att de funnit en korrelation är uppenbart, men man ska vara försiktig med att därifrån dra slutsatser om kasaulitet. Särskilt om man bara har en enda datapunkt att analysera.

    Som de själva skriver sker minskningen från en hög nivå, något de försöker ta hänsyn till. Jag ska inte försöka låtsas som att jag förstår deras statistiska modeller, men jag vet av erfarenhet att valet av sådana (precis som alla andra val) bidrar till risken för snedvridningar, och alltså ger skäl att förhålla sig avvaktande. Studien pekar visserligen tydligt åt ett visst håll, men att av studiet av en datapunkt dra långtgående generella slutsatser känns något förhastat. 

    >"Den bästa empirin på området visar klart och tydligt att avkriminalisering av prostitution leder till mindre våldtäkter. Detta är i princip ett fakta det bara är att förhålla sig till."

    Vilken empiri syftar du på? Denna enda studie om denna enda händelse i denna enda stat? I studien talar de bara om en teoretisk möjlighet, en föreslagen hypotes (du citerar själv detta stycke). Att då tala om "den bästa empirin" och om vad denna "klart och tydligt" visar, låter väl tillspetsat. Men du kanske syftar på någon studie jag missat. 

    Detta var dock egentligen bara en sidonot till min egentliga invändning mot ditt inlägg, som är att du utifrån denna enda studie drar långtgående slutsatser om konsekvenserna av den svenska sexköpslagen. Även om studien bevisar det kausala samband forskarna hävdar, betyder det knappast att samma sak per automatik skulle ske på andra ställen där förutsättningarna ser annorlunda ut. 

    Är det inte en väsentlig skillnad att den svenska lagen inte kriminaliserar säljandet av sexuella tjänster? Ledde inte sexköpslagen till att gatuprostitutionen minskade till förmån för den inomhus, precis den förändring som studien talar om? Har marknaden förändrats över tid? Hur ser det polisiära arbetet ut? Ser spridningen av könssjukdomar vid sexköp likadan ut här som där? I hur stor utsträckning sker oskyddade samlag? Är Gonorré en vanlig könssjukdom bland svenska prostituerade? 

    Jag tycker du gör det väl enkelt för dig när du översätter siffrorna till svenska förhållanden, och lägger fram dem som vore de fakta. 

    Slutligen vill jag tillägga att även jag är skeptisk till den svenska sexköpslagen. Det enda som jag tycker jag kan motivera den är om man klart och tydligt visar att problemen med trafficing minskar. Annars är den bara moraliserande. 


    Kul med ett genomtänkt svar = )

    Jag som sysslar med forskning kan säga att detta är en väldigt bra studie (såvida det inte rör sig om forskningsfusk) för att mäta just korrelation. Detta eftersom man använder sig av att naturligt fältexperiment där områden precis bredvid inte ändrar lagen, samtidigt kan man jämföra med andra brott samt med tiden innan lagen ändrades. Detta gör man med något som kallas Difference-in-Difference metod vilket man ofta använder om man skall hitta just kausala samband eftersom man kan ta bort specifika individeffekter. 

    När du säger "en observation" är det missvisande, man tittar på vad som händer med 1 miljon människor under 5 år är det är mycket mer än "en observation". Självklart hade det varit ännu bättre om detta genomförts på 20 slumpvisa ställen men det fråntar inte att detta nästan är ett perfekt naturligt experiment för att mäta just denna effekt. Detta är den bästa empirin på området nu och mig veterligen finns det inget som talar emot den än så länge.

    Det är egentligen inte så stor skillnad eftersom de negativa effekterna för de prostituerade i princip är lika omfattande i Sverige som i länder där även säljandet är olagligt. Du har däremot helt rätt i att vi inte med säkerhet kan säga att effekten blir lika dan, den kan bli mindre men lika gärna större. Vi får använda oss av den data vi har.

    Sedan vill jag verkligen understryka att trafficking inte alls minskat i Sverige på grund av sexköpslagen. För att citera 15 experter på trafficking från olika toppuniversitet:

    However, the Swedish government has not been able to provide any evidence that its approach has reduced prostitution or trafficking. In 2007, eight years after passage of the new law, the Swedish government concluded that ?We cannot give any unambiguous answer to [the question of whether prostitution has increased or decreased]. At most, we can discern that street prostitution is slowly returning, after swiftly disappearing in the wake of the law? (Swedish National Board 2007, 4 33).

    The report concluded that ?No causal connections can be proven between legislation and changes in prostitution,? 8 By 2010, the government was still unable to provide any evidence that the law had caused a drop in prostitution or human trafficking. In a 2010 report , the government admitted failure: ?Our task includes the analysis of the significance the ban against the purchase of sexual services has had for the forms, incidence, and changes with reference to prostitution and human trafficking for sexual purposes in Sweden. However, it is difficult to determine whether changes in prostitution are a result of the ban or of other measures or circumstances. It is also difficult to know with any certainty how prostitution and human trafficking might have changed if there had been no ban. ? 9
  • Elit

    För att mäta kausalitet skulle det givetvis vara...

    Sedan kan jag tillägga att man alltså tittar på hundratusentals individuella beslut, inte ett beslut d.v.s. en observatorn utan hundratusentals.

  • Elit
    mindless skrev 2014-07-24 23:01:18 följande:

    >"Jag som sysslar med forskning kan säga att detta är en väldigt bra studie (såvida det inte rör sig om forskningsfusk) för att mäta just [kausalitet]."

    Nja, nu gör du det väldigt enkelt för dig. Jag håller med om att studien så vitt jag kan se är väl genomförd, men vad de gör är att visa att antalet anmälda våldtäkter och antalet fall av gonorré minskar mer i RI efter 2003 än i andra stater, och att denna skillnad är statistiskt signifikant. De pekar också ut en faktor som 2003 skiljer ut RI från andra stater. De har alltså funnit en korrelation. Detta betyder dock inte i sig att det finns ett kausalt samband mellan denna faktor och den utveckling man studerat. Det finns ju potentiellt oändligt många faktorer som kan skilja RI 2003 från andra stater vid samma tid.

    Deras hypotes är att det ena orsakar det andra, och deras studie stöder definitivt denna hypotes, men min poäng är att deras data inte är tillräckligt. Vad gäller fallen av gonorré känns det i och för sig tämligen oproblematiskt. Vi vet hur könssjukdomar sprids, och om en viss grupp är överrepresenterade och en viss åtgärd minskar antalet tillfälliga sexuella förbindelser med denna, är det rimligt att anta att detta kommer att påverka smittspridningen. Hypotesen faller väl in i den befintliga vetenskapliga bilden, och den data forskarna fått in stöder denna.

    Vad gäller våldtäkterna handlar det dock om oprövad terräng. Det finns en teoretisk mekanism, men den är (så vitt jag förstår) inte bevisad, utan detta är första gången man hittar empiriskt stöd för den. Det är detta jag avser med en datapunkt. Du har givetvis rätt i att ett otal observationer ligger till grund för påståendet om förändrat beteende, men detta är inte den springande punkten. Ska man uttala sig om ett kausalt samband räcker det inte att man hittat att en händelse en gång fått ett visst resultat. Det blir bara post hoc ergo propter hoc. 

    Till de invändningar jag reste tidigare kan jag också tillägga att det rör sig om en retrospektiv studie där en stor mängd befintlig data gåtts igenom. Det är inte omöjligt att de har tittat efter andra potentiella korrelationer (man kan tänka sig våld mot kvinnor, skillsmässostatistik osv) utan att finna dem. Jag säger inte att de bedrivit något medvetet p-fiske, men det ökar behovet av ytterligare studier, fler fall att undersöka. 

    >"Detta är den bästa empirin på området nu och mig veterligen finns det inget som talar emot den än så länge. "

    Det är mycket möjligt, men denna kommentar är överraskande från någon som sysslar med forskning. Detta är EN studie, och vad gäller hypotesen om våldtäkter handlar det i stort om oprövad terräng. Att ta denna enda studie som intäkt för att denna mekanism är ett faktum (alltså inte bara att det skedde i RI, utan att det skulle vara någon form av allmän lag) är i bästa fall förhastat och lite ogenomtänkt. 

    Studien är intressant och pekar i en viss riktning, men jag vidhåller att man inte kan säga att studien bevisat ett kausalt samband mellan våldtäkter och lagar kring prostitution. För detta behövs fler studier. Jag kan inte skaka av mig misstanken att du tyckt detta vore uppenbart om studien kommit fram till ett motsatt resultat. 

    >"Det är egentligen inte så stor skillnad eftersom de negativa effekterna för de prostituerade i princip är lika omfattande i Sverige som i länder där även säljandet är olagligt."

    Fast nu talar vi explicit om huruvida ett förbud mot sexköp i Sverige leder till fler våldtäkter och fler fall av gonorré. För detta spelar det kanske större roll i hur stor utsträckning gonorré är vanligt bland prostituerade, om sexköpslagen innebar fler oskyddade samlag med smittade, hur prisbilden förändrades osv; helt enkelt alla de faktorer som forskarna menade sprang ur den förändrade lagen i RI. Du kan inte bara postulera att en förändring i lagstiftningen här skulle ha samma effekter som i RI (givet att de ens skedde där). 

    >"Du har däremot helt rätt i att vi inte med säkerhet kan säga att effekten blir lika dan, den kan bli mindre men lika gärna större."

    Det var inte riktigt så det lät i TS där du uttryckte dig i tämligen exakta siffror samt kopplade dessa till sexköpslagen. 

    "Vi får använda oss av den data vi har. "

    Min poäng är att den data som återfinns i den nämnda studien säger föga om Sverige. Vi kanske kan använda den, men jag ser inte riktigt poängen med det om vi inte har någon som helst aning i hur stor utsträckning den hjälper oss beskriva verkligheten. 

    >"Sedan vill jag verkligen understryka att trafficking inte alls minskat i Sverige på grund av sexköpslagen. "

    Det är möjligt, men jag vill samtidigt understryka att du inte kan gå från "ingen evidens för att traffiking har minskat" (vilket källan du citerar ger vid handen) till att trafficking inte har minskat. 

    Oj, det blev långt. Hoppas du orkade hela vägen. 


    Inga problem, kul att du är intresserad av frågan:

    De kontroller för dessa faktorer "If there is some concern that the DD results presented above are biased as control states may have dierent pre-treatment trends, then the synthetic control method addresses this issue. The synthetic control model will select states which had similar upticks in rape and gonorrhea prior to decriminalization. Therefore, the synthetic control estimation allows us to test whether the post{2003 decline in rape and gonorrhea is simply due to spurious regression to the mean". Vidare finns det ingenting som du trovärdig kan hävda bara påverkade prostitutionen och våldtäkterna från 2003 bara i Rhode Iland, men inga andra brott, inte i andra delstater, inte i andra städer runtomkring. Det finns en teoretisk möjlighet men väldigt osannolikt. Kan du ens komma på någon?

    Gällande våldtäkterna är det inte oprövad terräng. Redan Saint Thomas Aquinas konstaterade att "prostitution is not a good thing but it decreases rape". Vidare visade en annan väldigt grovkornig studie mellan länder att laglig prostitution minskar våldtäkter med runt 25 procent, en siffra väldigt nära de 30 procent som uppmättes i Rhode Iland. Jag skulle inte lägga någon direkt vikt i den studien i sig självt men nu tillsammans med denna studie så är det en helt annan sak.
    http://www.independent.org/pdf/working_papers/50_prostitution.pdf

    Vidare vet sedan tidigare att tillgången på porr ledder till mindre våldtäkter och sexualbrott över huvud taget. http://www.familjeliv.se/forum/thread/72706663-leder-porr-till-sexuella-overgrepp

    Så sambandet här är inga konstigheter, eftersom våldtäkter till största delen handlar om lust och detta kan få utlopp för vissa genom porr, andra genom att köpa sex etc. substituering.

    När jag skrev att detta var den bästa studien vi har så menar jag just att det är den bästa studien vi har kring att legalisering av prostitution leder till mindre våldtäkter. Inte att vi inte vet hur mekanismen fungerar.

    Om du menar att denna effekt inte gäller i Sverige så vill jag veta vad du bygger det på. Vi använder oss ofta av amerikansk forskning (när det gäller den andra studien och studien på porrens effekt även svensk data) för att uttala oss om troliga effekter i Sverige. Här ligger trots allt bevisbördan på dig att tala om varför vi plötsligt skulle vara unika i det här avseendet.

    Det var du som nämnde att traffickingen har minskat, det antar jag att vi är helt överens om att det inte finns något stöd för. Vi vet däremot att trafficking verkar ha minskat i Tyskland och är i det närmaste okänt i Nya Zeeland där prostitution  är lagligt. Det finns mig veterligen inga positiva effekter med den Svenska sexköpslagen, allra minst för de som prostituerar sig.
  • Elit

    Tjenare!

    Jag vill verkligen understryka att jag verkligen tycker det är kul att du tar dig tid att sätta dig in i detta. Det är så sällan någon kan komma med en relevanta invändningar.

    Glädjer mig att vi verkar vara överens om att vi verkar ha en rimlig hypotes om hur orsakssambandet fungerar (substitution).

    När det gäller kausalitet så är det bl.a. så här man upptäcker kausala samband. Detta är ett mycket starkt stöd, dels för att det ligger helt i linje med teorin, dels att difference-in-difference används för att försöka utröna kausalitet eftersom det tar bort individspecifika effekter. Dels att de faktiskt jämförde med andra områden som också hade en "spike" precis som Rhode Iland hade med samma resultat. Jag kan inte se någon annan möjlig förklaring även om det givetvis inte går att utesluta andra förklaringar (precis som det inte går att bevisa att det är tyngdkraften som håller oss kvar på jorden, bara att matematiken stämmer när vi räknar på det). Nu jämför jag absolut inte tyngden i stödet för tyngdkraften men stödet för att prostitution minskar våldtäkter = ) Statistiken fluktuerar generellt inte så här över tid, det är extremt osannolikt att detta skulle uppstå av en slump. Av typen att du vinner på lotto tre gånger i rad, det är möjligt men väldigt osannolikt.

    Det är en trend över hela USA att brottsligheten minskar, de har nämligen korrigerat för denna trend. Detta är alltså resultat utöver den allmänna negativa trenden. Vidare kan du inte jämföra med Florida på det sättet eftersom vi inte vet vad som hade hänt om de hade tillåtit prostitution, då hade förmodligen minskningen blivit ännu större. Sedan vet jag inte vad du fått ifrån att våldtäktsstatistiken inte gått upp? Den har ökat kontinuerligt efter 2009 med en dip 2012 men 2013 är den det högsta uppmätta sedan lagen infördes. Innan piken 2003 hade det varit en uppgående trend under de senaste 8 åren som kulminerade precis innan avkriminaliseringen för att därefter helt byta riktning och kontinuerligt gå nedåt tills återkriminaliseringen där den omedelbart började stiga igen. Sedan, låt oss bara för skoj skull säga att det bara är 14 % så runt 900 våldtäkter som kunde undvikas. Är det fortfarande en siffra att ignorerar? 900 våldtäkter.
    http://www.risp.ri.gov/documents/UCR/2013.pdf
    http://www.disastercenter.com/crime/ricrime.htm

    Det är förstås svårt att dra några exakta slutsatser om vad som skulle hända men med tanke på att effekten av tillgång till porr blev starkare i Sverige än i USA så är det inte omöjligt att effekten av en avkriminalisering blir ännu större här än den blev på Rhode Iland. Är vi överens om att en avkriminalisering av sexköp i Sverige med största sannolikhet kommer minska antalet våldtäkter men att storleken på denna minskning inte nödvändigtvis blir samma som i den i USA?

    Till sist vill jag säga att du har rätt, du skrev faktiskt "Det enda som jag tycker jag kan motivera den är om man klart och tydligt visar att problemen med trafficing minskar.". Jag läste det som att du skrev "är att man klart och tydligt visat att problemet med trafficking minskar". Det finns inget stöd för det, snarare tvärtom. En avkriminalisering har minskat problemet med trafficking i flera länder.

    Här har du en bra sammanfattning av läget i Sverige: http://gup.ub.gu.se/records/fulltext/140671.pdf

  • Elit

    Några avslutande kommentera från min sida:

    Eftersom man sedan tidigare vet satt tillgång på porr och minskad sexualbrott (som visats i mängder med studier), vi har även en annan studie mellan länder där samma samband påvisades i ung. samma storleksordning, så skulle jag säga att det är mer än plausibelt, snarare troligt eller varför inte rimligt (som är ett ord jag tycker om =).

    De testade i sin syntetiska modell just med andra städer i närheten som också hade haft en pik med våldtäkter det året så att de kunde utesluta att det inte rörde sig just om "regression to the mean" vilket jag citerade tidigare. Tog projektet slut 2009? ; )

    Nej, du kan inte jämföra en difference-in-difference studie på ett område som exogent infört en lagförändring som avkriminaliserade sexköp där våldtäkterna sjönk med 30 procent jämfört med andra brott, jämfört med alla områden runt omkring och jämfört med hur det var tidigare på samma område plus att så fort lagen återinfördes så ökade våldtäkterna omedelbart igen (bara där!). Detta går inte jämföra med en delstat som du valt ut för ändamålet, av 52 möjliga, utveckling under 20 år. Vi kunde i så fall lika gärna valt en som haft motsatt utveckling. I övrigt så är slumpmässiga fluktuationer är i princip helt uteslutet, det är nämligen därför vi använder oss av statisk med dessa konfidensnivåer, vidare vet både du och jag att den typen av projekt du hänvisade till bara har en marginell (ingen?) effekt, vidare är den allmänna nedgången redan korrigerad för så alltså rör det sig om effekt utöver den. Annars hade effekten varit ännu större.

    Nu finns ju datan tillgänglig för den som är intresserad. Antalet våldtäkter ökade från 1995-2001 från 267 våldtäkter till över 416 året, 2002 (395), 2003 (505) och sjönk omedelbart till 320 och fortsatte sedan sjunka kontinuerligt tills 2008 (276) när lagen gick igenom ökade den successivt till 338 år 2013 (FBI-siffror). Siffrorna talar sitt tydliga språk och det är bara för den som vill att titta närmare. Det var förövrigt du som påstod att antalet våldtäkter inte gått upp efter att lag återinfördes. Faktum är att den stigit med totalt 23 procent.

    http://www.risp.ri.gov/documents/UCR/2013.pdf
    http://www.risp.ri.gov/documents/UCR/2004Revised.pdf

    Min poäng är, till skillnad från dig, att vi faktiskt börjar få ganska gott stöd. Vi har mängder med studier från mängder med länder som visar att tillgång till pornografi minskar antalet sexualbrott, vi har den här studien som klart och tydligt visar att antalet våldtäkter minskar när prostitutionen avkriminaliserades och vi har den studien som jämför mellan länder som också hittar detta samband. Vi har däremot ingen studie som visar något motsatt resultat, faktum är att vi över huvud taget inte har något som ifrågasätter detta samband. Så ja, min ståndpunkt verkar ha det empiriska stödet. Förhoppningsvis kan vi även verifiera detta när sexköpslagen avvecklas här i Sverige inom några år.

    Det glädjer mig även att vi verkar vara överens om att effekten lika gärna kan bli större i Sverige än i USA = )

  • Elit
    Aaliyah skrev 2014-07-29 21:09:52 följande:

    Nej, ett avskaffande av sexköpslagen skulle inte innebära färre våldtäkter. Däremot skulle fler prostituerade kvinnor blir våldtagna om inte sexköpslagen fanns. Om man tycker att prostituerade kvinnor förtjänar att bli våldtagna eller att det är bättre att de blir våldtagna än att andra kvinnor blir det förstår jag att man vill avskaffa lagen.

    Problemet är att det finns en massa män där ute som sexualiserar våld och det är också där lösningen måste sökas. Inte hos kvinnorna utan hos männen.


    Det är vad forskningen visar men sitter du på någon annan information så för all del, fram med den ; )

    Hur kommer det sig att flera av de stora människorättsorganisationerna som FN, WHO, Human Right Watch och nu senast Amnesty international etc. vill avkriminalisera både köp och sälj av sexuella tjänster om det skulle få negativa konsekvenser?

    Problemet är att sådana som du, som över huvud taget inte har en aning om vad du pratar om, är för en morallag som gjort det mycket sämre för de prostituerade. Säg bara att du inte är intresserade av att hjälpa dem utan tycker att deras lidande är ett pris som du gladeligen betalar för att få moralisera över andras val.
  • Elit
    Aaliyah skrev 2014-07-30 19:54:28 följande:
    Jaså, vad har jag hävdat forskningen visar som inte stämmer? Kan du också tala om var jag "förvrängt" fakta? Skall bli intressant = )

    Jag säger inte att det är den absoluta opartiska sanningen, det går inte, jag säger att det är den som har bäst empiri och således är rimligast. 

    Det jag skulle vilja veta varför du har fått för dig att fler prostituerade skulle våldtas om vi avskaffade sexköpslagen? Sexköpslagen är ju kritiserad av bl.a. människorättsorganisationerna och sexsäljarna själva för att den gjort det mer osäkert för prostituerade och gjort dem mer utsatta för våld. De allra flesta prostituerade har aldrig någonsin blivit utsatta för våld när de arbetat som prostituerade. Både Svenska och internationella studier visar som bekant att en majoritet av de som säljer  sex gör det som en del av sin sexualitet precis som porrstjärnor eller strippor.

    Vad menar du att "utan några bevis" hävda att legalisering av prostitution skulle leda till mindre våldtäkter? Det har vi en hel del bevis både direkt och indirekt för (bl.a. i den här tråden). Sitter du på någon annan information så får du gärna presentera den.

    Det är aldrig lagligt att våldta någon, varken personen är en hora eller inte. Självklart är det så oavsett om det är lagligt med prostitution eller inte. Varför anser du att prostituerade är förtappade? Sedan är en stor del av de prostituerade män så "medsyster" blir ju ganska malplacerat.

    Rimligen för att de flesta prostituerade vill sälja sex och således vill göra det på ett så säkert och bra sätt som möjligt, inte behöva smyga i dunkla vrår med ett klientel som är rädda för att åka fast och där de mest riskaverta, och således de som förmodligen vill använda kondom och inte tar till våld, sållats ut av lagen.

    Samtliga länkar finns här så läs igenom denna tråden innan du svarar:


  • Elit

    Den första studien kan vi nog lämna helt utan avseende eftersom det bara rör sig om en ideologisk protest utan några källor. Du kan nog räkna med att det kommer dyka upp en hel rad sådana från feministiskt håll. Vi får se om det kommer några seriösa invändningar vad det lider dock.

    Jag vet inte vad som orsakade ökningen 2003. Jag vet bara att de jämförde nedgången efteråt med andra ställen som haft en liknande uppgång för att utesluta att det inte bara rörde sig om en "regression to the mean" något som jag citerade tidigare.

    Det är ett helt självklart val eftersom det kom en dom då som fungerade som ett prejudikat. Det står till och med i abstraktet "Rhode Island District Court judge unexpectedly decriminalized indoor prostitution in 2003".

    Det är ju en generellt nedgående trend i de flesta områden. Såvida man inte kontrollerar statistiskt för det är det svårt att avgöra om nedgången där beror på lagen eller den allmänna trenden.



    Kom ju på att jag kunde klistra in tabellen här = )
    Vidare måste du också rensa data för annan brottslighet eftersom det kan se ut som att våldtäkterna ökar men om annan brottslighet ökar mycket mer så är detta alltså ett stöd för att effekten är "negativ" om man rensar för den allmänna trenden. Jag borde kanske varit tydligare med detta tidigare men nu borde mönstret vara glasklart och helt i linje med det jag skrev tidigare.

    Gällande delstaterna har du helt rätt. Det förvånade mig dock eftersom vi fick lära oss 52 stater i skolan när det begav sig. Kanske säger mer om Svenska skolsystemet än något annat = )


  • Elit
    mindless skrev 2014-08-01 00:54:04 följande:

     


    Jag antar att vi var överens nu när jag klippte in tabellen till dig? Det är i mina ögon extremt osannolikt att den effekten uppstod av en ren slump exakt då lagen infördes och upphörde i anslutning till när lagen upphörde.
    Aaliyah skrev 2014-07-30 19:54:28 följande:
    Skall jag tolka din tystnad som att du inte hade något som helst stöd för dina påståenden? Det visste jag i och för sig men det ville bara förtydliga det för ev. läsare av tråden.
  • Elit
    mindless skrev 2014-08-24 09:16:14 följande:
    Menar du att jag skull ändra mig i kraft av att du klistrar in en tabell jag uppenbart redan tagit del av? Jag måste beundra din optimism. 
    Ja, det blir ju svårt för dig att upprätthålla någon form av trovärdighet om du fortsätter att neka till att avkriminaliseringen ledde till en kraftig minskning av antalet våldtäkter. Visuellt tydligare än så här blir det knappt.

    Frågan är dock, om du nu kände till diagrammet, varför du ljög om utvecklingen i våra tidigare diskussion? Då visste du att det var en stigande trend som tvärt bröts när avkriminaliseringen inträdde och sedan åter vände uppåt när kriminaliseringen upphörde.

    Jag beundrar i så fall din oärlighet.
  • Elit

    Intressant, det har kommit ut ytterligare en studie som också finner att legalisering av gateprostitution också minskar sexualbrott. Studien heter "Street Prostitution Zones and Crime" och visade att "Our difference-in-difference analysis using data on the largest 25 Dutch cities between 1994 and 2011 shows that opening a legal street prostitution zone decreases registered sexual abuse and rape by about 30% to 40% in the first two years. For cities which opened a legal street prostitution zone with a licensing system we also find significant reductions in drugrelated crime and long-term effects on sexual assaults.".

    Nu har jag bara snabbt ögnat igenom den men det som primärt skiljer denna studie från den Amerikanska i TS är att prostitution, ej gatuprostitution, redan var tillåtet i Nederländerna. Exakt vilka implikationer detta har är fortfarande svårt att säga men jag finner det intressant att det hade samma effekt som den allmänna avkriminaliseringen av sexköp i Rhode Island. Oavsett är det mer stöd för substitutionsteorin och ytterligare ett motargument mot den Svenska sexköpslagen.

    http://ftp.iza.org/dp9038.pdf

    Detta ligger som bekant även i linje med ex. "Pornography, rape and the internet" från 2007 och "Prostitution and Sex Crimes" från 2004.

    http://www.yapaka.be/sites/yapaka.be/files/actualite/pornography-rape-and-the-internet.pdf

    http://www.independent.org/pdf/working_papers/50_prostitution.pdf

Svar på tråden Prostitution minskar våldtäkter och könssjukdomar.