• I969

    BLW/plockmat till 7,5månaders

    Har två barn som inte gillat att bli matade, med största så blev det BLW på hans initiativ, utan att vi kände till begreppet, och med minsta tog vi mer aktivt initiativ till det förhållningssättet från början. Vid 7 månader har ingen av våra kunnat äta några mängder utan ammat i huvudsak och fått lite prova-på-plockmat och välling. Plockmaten har i den åldern fått lov att vara lagom mjuk och i relativt stora bitar. Jag gjorde t.ex. egna fiskbollar eller bollar med andra ingredienser som mosad potatis och mosade bönor eller andra grönsaker. Jag stekte matiga pannkakor (pannkakssmet med grönsakspuré i) i bitar. Lätt överkokta haricotverts, broccoli och kokta morrötter var poppis, liksom mogen avokado. Med tiden kom risbollar att bli den stora favoriten, lätt överkokt jasminris som mosas med gaffeln och formas till bollar med fuktiga händer. Sen gärna lite smör och örtsalt på. Nu är ju din så liten så än så länge är det inte riktigt salt-dags, men tänk på att OM du introducerar prefabmat, som korv, skinka, blodpudding och köttbullar, ja då är det jätteviktigt att parera det med att börja smaksätta den egna maten också. Annars hamnar man lätt i prefabträsket... Vi äter vegetariskt och fisk hemma, och våra barn älskar grönsaker, det tror jag delvis har med att göra att de fått salt och kryddor på grönsakerna. Åter till maten vid 7 månader. Vår lille åt gärna gröt i bitar, t.ex. manna eller polentagryn kokade till en fast gröt som man låter svalna och sedan skär i bitar som man kan plocka i sig. Men, som sagt, i den åldern och upp till 11-12 månader så har det varit flytande föda som övervägt. Välling kan du göra på olika sädesslag så att det inte blir ensidigt, det finns bra ekologiska mjölkfria produkter som kan blandas med ersättning: webbutik.barnmatsbutiken.se/grot-valling-flingor/valling-1

  • I969

    @Kejo, jag antar att du menar kokta morrötter? Kokta morrötter och kokt potatis kan de absolut sitta och gnaga/suga på, så länge de sitter bra i stolen vid bordet och har kontroll över maten själva så ska de kunna hantera det. Tydligen är det mycket svårare med bitar i puré eller bitar som stoppas i munnen på dem. Sen ska man ju se upp med äpple och annat halkigt och hårt, som gurka.

  • I969

    Det finns nog inget som slår köttprodukter vad gäller järn, eftersom det är hemjärn och alltså tas upp lättare av kroppen jämfört med järn i vegetabilier. Själv har jag inte varit så orolig för järnet, vi har gett en del välling med tillsatt järn. Om er bebis äter gröt så är ju det toppen! Trots att vi inte själva äter kött så gjorde jag faktiskt en del egna köttbullar med gott om ströbröd och vätska i, så blir de inte så hårda. Om ni har problem med hård mage så skaffa Fiberhusk, det kan man ha i som bindemedel istället för mjöl/maizena/rismjöl eller liknande och då blir maten inte lika stoppande. Så även i köttbullarna där man byter ut en del av ströbrödet. För oss har läget varit tvärtom, att vi fått försöka ge så stoppande mat som möjligt, denna magen... Tur att det stabiliserar sig med tarmarna efter ett tag. (Apropå ugnsbakad broccoli så tycker jag att ugnsbakade grönsaker och potatisar generellt blir lite hårda för bebisar i den ålder, men nu står det på våt standardmeny och är väldigt uppskattat!)

Svar på tråden BLW/plockmat till 7,5månaders