Ni ska bjuda en jude,kristen och muslim på en 3-rätters middag, vad bjuder ni på?
Så som du skriver så finns alla sorter.
Tänkte mer på frågeställningen och tror iallafall ts menade de som praktiserade religionen .
Någon får gärna bjuda mig på gravad oxfilé. Det har jag inte ätit på år och dagar.
Lax är skittråkig vardagsmat.
Men jag håller med Esma Sultan, allt där såg supersmarrigt ut. Och jag antar att fisken är havsabborre? En av mina favoritfiskar.
Rättar mig själv igen. Är det GOLD Seabream så är det den som är känd som Dorade, Dourade, Dorada osv. i Europa och heter Guldsparid alt Guldbraxen i Sverige.
In Germany the fish is called Goldbrasse or Dorade.In Portugal and Galicia the fish is referred to as Orata or Dourada (golden in Portuguese and Galician; a name also used for other species, e.g. Brachyplatystoma rousseauxii), and is widely available as a fresh fish meal in local restaurants in the Algarve and along coastal Portugal.In Spain it is called the dorada. It is also highly prized and is both commercially fished and raised in fish farms. In Catalonia the fish is referred to as orada or daurada.In France it is called daurade or dorade.In Italy, the fish is called orata (meaning golden)In Slovenia, the fish is called oradaIn Croatia it is called ovrata, orada, lovrata or komarča.Ιn Turkey the fish is referred to as çipura or çupra.In Greece and Cyprus it is called tsipoúra (τσιπούρα).In Malta it is called awrata.In Albania it is called koce.In Israel it is known as chipura or denisse.In Serbia it is orada.In Egypt it is called denees.In Romania it is called doradǎ.In Bulgaria it is called tsipúra,'(ципура)'.
Frågan är lite taskigt vinklad egentligen.
Eftersom en jude inte FÅR äta fläsk, skaldjur eller dricka alkohol (?) och dessutom måste kött vara kosherslaktat,
och en muslim inte FÅR äta fläsk eller dricka alkohol, och dessutom måste kött vara halalslaktat,
medan en kristen inte har några problem alls, möjligen dricker han/hon inte heller alkohol om han/hon är med i nån nykterhetsförening typ IOGT-NTO.
Men visst, vegoförrätt och fiskhuvudrätt och frukt/glass/nötter/paj som efterrätt kommer väl alltid fungera.
Alkoholhaltiga drycken behöver inte ens koka för att alkoholen ska försvinna. Det räcker att den sjuder. T ex vin i en sås, eller marsalavin i en marsalasås.
Vissa häller Grand Marnier direkt på sina jordgubbar, som en marinad. Det kan man ju skippa för de som inte vill ha alkohol.
Idag blev det en speciell kassler stroganoff med en hel del fårmjölksfetaost i.
Så ikväll hade jag inte kunnat bjuda hem någon av ovanstående.
Jo förresten, den kristne så klart. *facepalm*