Inlägg från: Oates |Visa alla inlägg
  • Oates

    Jehovas Vittnen

    kt h skrev 2014-04-11 16:39:11 följande:
    Kolla t.ex. på det här:

    www.antichrist-watchtower.org/true-worship-de...

    Är inte detta sjukt att försöka hitta demoniska bilder i Jehovas vittnens litteratur?

    Och nu vet jag inte just dessa bilder, men dom har även varit förfalskade i Photoshop, hur många undersöker med litteraturen om detta verkligen stämmer? Dom flesta går nog på det och bryr sig inte om att kolla fakta.

    Detsamma gäller alla lögner om Jehovas vittnen, t.ex. att ledningen skulle i smyg ha gått med i FN utan att andra ha vetat om det. Det är ett helt vansinnigt påstående, det finns ingen anledning att ledningen skulle i smyg vilja stödja FN.

    Och detta att Jehovas vittnen skulle ha intresse av att skydda pedofiler, helt horribelt, ändå går allmänheten på dessa lögner. T.ex. porträtterades det i Uppdrag Granskning att Jehovas vittnen har egna domstolar som är utanför samhällets domstolar, det dom inte berättade var att Jehovas vittnens "domstol" blir ett komplement till samhällets domstolar. Om någon pedofil inte ångrar sina handlingar så blir personen dömd till uteslutning och samhället dömer personen till fängelse.
    Och sedan porträtterades det som att man utesluter rökare men skyddar pedofiler, men man utesluter båda om dom inte ångrar sig, och man välkomnar tillbaka till församlingen av båda om dom ångrar sig och slutar med synden, så dessa är helt uppenbara lögner och förvrängningar, och gissa varifrån Janne Josefsson fick sina uppgifter från? Jo avfällingar. Han besvärade sig inte ens att kolla om detta verkligen stämmer, utan han fick sitt scoop i sensationsjournalistik.

    Nu bör du nog ta och lugna ner dig lite.


    Du hävdar att avfällingar, och det är enligt dig alla som har familjekontakt i rörelsen, och som  motsäger JV, gör sig skyldiga till en hel massa fel.


    De ljuger och förvanskar, de letar fel, de skriver böcker och tjänar sitt levebröd på detta, de påstår att JV är pedofiler, de läser in skumma bilder i litteraturen, de avslöjar vem som döljer sig bakom signaturer, de påstår att Russel var frimurare och framförallt är de hatiska, de vill tillbaka, men klarar inte av att leva efter Sällskapets höga moralkrav.

    Nog måste du väl inse att alla som inte tycker som JV är skyldiga till allt detta?


    Men alla meningsmotståndare ska ha allt detta i ansiktet.


    Det är som om jag skulle hävda att JV är väldig dåliga på att uttrycka sig i skrift,  okunniga i den egna litteraturen, dessutom väldigt otrevliga och hätska i sina ofta mycket korta svar. De skadar JV mer än någon avfälling kan göra. Sådana JV har vi ju sett här och på andra forum.


    Dessutom framträder JV med de mest kufiska idéer, som att pedofili inte är så farligt!
    För sådana inlägg från JV har också nyligen kunnat läsas på nätet, räcker att googla lite.

    Dessutom känner jag till en del fall av omoraliskhet, svartjobb brottslighet bland JV. Ja, tom mord!


    Men jag vet och inser givetvis att inte alla, ja inte ens de flesta JV har dessa fläckar på sina personer.


    Men när kt h skriver ska varenda meningsmotståndare har allt i ansiktet som "avfällingar" gjort sig skyldiga till.

    Jag vet att mycket som finns på nätet mot JV inte håller, och det händer också att jag protesterar och faktiskt försvarar rörelsen!
    Däremot känner jag inte till någon som har kritik av rörelsen som sitt levebröd.


    Tänkte bara att det kunde vara nyttigt att smaka på sin egen medicin.

  • Oates

    Gör ett försök att föra en lite mer seriös debatt!

    Som jag skrev tidigare känner jag till personer som döptes som JV vid mycket låg ålder, från 6 år och fram till tidiga tonår.


    I dessa åldrar tror man ofta på att det föräldrarna och andra auktoriteter säger, och har ännu inte lärt sig ett kritiskt tänkande.


    Vad händer då när dessa barn, som ofta under påtryckningar blev döpta så tidigt, kommer i kontakt med andra uppfattningar?

    Jo, ofta lämnar de JV, på ena eller andra sättet, och förlorar därmed hela sin familj, och hela sitt kontaktnät!

    Men hur stämmer detta överens med JVs återkommande uppmaningar om att man ska "kritiskt granska sin religion"? JV svarar då att denna granskning ska man ha gjort innan dopet. Har man kritiska frågor ska de ställas innan dopet.


    Hur kan en 6- eller 8- åring, eller för den delen en 12-åring, ha hunnit att kritiskt granska sin religion, som ofta är den enda religion de känner till?

    På JVs hemsida kan man läsa att "JV tror att de har den sanna religionen, annars skulle de inte engagera sig i den" och att "JV tror att de har hittat den  vägen (som leder till liv) annars skulle de fortsätta att leta!


    Ja, logiskt, men dessa barn som alldeles för tidigt har tagit ett beslut som de sedan tycker var fel, de ska alltså tvingas att välja mellan att leva i en lögn, och låtsas att tro, eller att lämna och förlora alla kontakter.

    Så JV borde snarare säga åt barnen att vänta lite längre med dopet, än att som nu nyligen när en styrandekretsenmedlem i ett tal uppmuntrade till tidiga dop.


    Och för säkerhets skull, nej, det jag har skrivit om för tidiga dop i JV gäller inte mig!


     

  • Oates
    Johan75 skrev 2014-04-12 14:15:28 följande:
    Det finns alltså ingen undre gräns vad gäller ålder för dop? Det var väl lite det jag var ute efter när jag frågade kt h hur gammal brodern var i fallet där det berättades om en familj där pappan och brodern stor utanför Jehovas vittnen fast det fortsatte leva som en familj ändå. Det är ju stor skillnad ifall släktingar och familjemedlemmar låter dig döpas när man själv är vuxen jämfört med om man föds in i en familj där alla är medlemmar. 

    Jag vill nog hävda att de fallen jag nämnde är extremfall, och att den vanligaste ålder för dop är från 12 år och uppåt.
    Men fortfarande tidigt för livsavgörande beslut!

    Som jag uppfattade hans berättelse så rörde det sig om en familj där bara vissa blev JV, och att alla var i vuxen, eller nästan vuxen, ålder när JV kom in i bilden.
    Om jag uppfattade det rätt så betyder det att barnen inte är uppväxta som JV, och alltså aldrig har lämnat.
    Då finns det absolut inga hinder att fortsätta som tidigare med umgänget.
    Och då har denna familj inte alls med frågeställningen att göra.


    Men jag kan ju ha uppfattat det fel, kt h får väl rätta mig i så fall.

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 15:13:17 följande:
    Nej bibeln talar inte om någon åldersgräns, kriteriet i bibeln för att få bli döpt är att man förstår vad det handlar om:

    "Filippos skyndade fram, och när han hörde mannen läsa profeten Jesaja frågade han: ”Förstår du vad du läser?” – ”Hur skulle jag kunna det utan att någon vägleder mig?” svarade mannen. Och han bad Filippos stiga upp och sätta sig bredvid honom...

    Hovmannen frågade Filippos: ”Säg mig, vem talar profeten om – sig själv eller någon annan?” Filippos tog då till orda, och med skriftstället som utgångspunkt förkunnade han budskapet om Jesus för honom. När de färdades vägen fram kom de till ett ställe med vatten, och hovmannen sade: ”Här finns vatten. Är det något som hindrar att jag blir döpt?” Han lät stanna vagnen, och båda två, Filippos och hovmannen, steg ner i vattnet, och Filippos döpte honom." (Apg 8:30-31, 34-38 Bibel2000)

    Det finns inget direktiv från ledningen att man måste tvinga sina barn att bli döpta eller andra anklagelser som avfällingar har. Detta är helt upp till hur familjen och omgivningen vill agera. Jag själv skulle vilja att man väntade att bli döpt till den ålder som landet anser att en individ är vuxen, det är olika åldrar i olika länder, detta för att avfällingar skulle ha en mindre anklagelse att föra fram. Det är ingen stor uppoffring att vänta några år, dopet har inget med att göra om man blir räddad eller inte, ytterligare en av lögnerna som ofta förs fram.

    Men i bibeln står det alltså ingenstans om någon specifik ålder när man är mogen nog att fatta ett sådant beslut, för det kan variera kraftigt. Vissa blir inte mogna förrän i 50 års åldern, detta ska vara helt och hållet upp till individen att bestämma själv. Ingen annan än en själv kan överlämna sig själv till Gud i en enskild bön. Det är vad det handlar om, dopet är bara ett yttre tecken för andra att man tagit ställning för Gud i en personlig bön, i ett personligt överlämnande av sitt liv i tjänst för Gud.


    Citat från ett tal av A. Morris, medlem av DSK:

    Your children will survive Armageddon if “they are spiritually alive and strong to the extent appropriate for their age.” “So frankly, if you’re not prepared as a parent to help strengthen the spirituality of your children, sit them down, and say goodbye. Jehovah is never sentimental”

    Vad är syftet med ett sådant tal, och hur reagerar föräldrar när de här det?

    Fö har jag aldrig hört någon säga att JV tvingar sina barn att bli döpta, bara att försöka övertyga dem om att göra det, att studera fram ett sådant beslut. Stor skillnad.


  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 15:29:23 följande:
    Familjens barn har alla gått på möten tillsammans med deras mor, sedan dom var små. Fadern har också gått ganska ofta, och även varit med vid fester och andra tillfällen där man samlats, men har aldrig tagit ställning och blivit döpt. Men han har inte heller orsakat splittring i familjen genom att på något sätt hindra barnen att gå på möten. Och modern har inte heller tvingat barnen att gå på möten.

    Ett av barnen har alltså inte tagit ställning medan dom andra har gjort det, och dom träffas som en vanlig familj.

    Det är som jag säger att utesluten blir man bara om man har tagit ställning för Gud, om man i en personlig bön till Gud lovar att överlämna sitt liv och följa bibelns bud, och senare visar detta offentligt i ett dop. Då är man helt införstådd med vad uteslutning innebär.

    Men självklart blir det inga problem i en splittrad familj.


    Oftast inte heller riktigit stora problem i familjer där båda föräldrarna är med, men något/några barn väljer att inte bli JV, alltså aldrig blir döpta.


    Stor skillnad dock i olika familjer!

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 15:58:59 följande:
    Du och alla andra här vet att detta inte stämmer:

    "Barn som växer upp i Jehovas vittnen tvingas knacka dörr,"
    www.metro.se/nyheter/stark-kritik-mot-barns-s...!DoO7xw5o784JU/

    "Medlem av styrande kretsen för Jehovas Vittnen David Splane säger att tvinga unga barn att bli döpt är "klok" sak för föräldrar att göra!"
    www.hjalpkallan.se/forum/showthread.php?13891...!

    "Det borde vara olagligt att tvinga in barn i något sådant. Det borde vara olagligt att tvinga in ett barn i en religion över huvudtaget då det borde vara ens egna vilja som styr."
    soffpotatisen.blogspot.se/2008/09/jehovas-vit...

    "Du vet lika väl som jag att nyrekryteringen är i det närmaste obefintlig, det är barnen man tvingar med i sekten"
    forum.vof.se/viewtopic.php?f=19&t=8216&start=...#p237336

    "Värst är att dom tvingar på barnen deras idiotiska påhitt."
    www.fz.se/bloggar/uberpwnage/20130916/bli-jeh...
    När det gäller barn i JV, så tror jag faktiskt att du, precis som jag, vet att de faktiskt tvingas att följa med ut i tjänsten. Och ledningen uppmuntrar detta! Det har förmörkat barndomen för många JV-barn!

    Talet av Splane har jag hört, det har du tydligen inte. ska se om jag kan hitta en länk till dig!

    Den tredje länken , ja, barn tvingas ju inte att bli JV, däremot tvingas de tyvärr att leva som JV. Det betyder att så länge de bor hemma får de inte delta i vissa skolaktiviteter i samband med tex högtider, de tvingas också med på möten, åtminstone till de är så stora att de kan lämnas ensamma hemma. Vilket innebär att de ofta inte kan delta i tex sportaktiviteter eftersom det krockar med mötena. Så länge de är barn har de ingen valfrihet, utan förväntas leva efter församlingens regler, och dessutom i skolan "stå upp för sin tro" dvs föräldrarnas tro.
  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 15:58:59 följande:
    Du och alla andra här vet att detta inte stämmer:

    "Barn som växer upp i Jehovas vittnen tvingas knacka dörr,"
    www.metro.se/nyheter/stark-kritik-mot-barns-s...!DoO7xw5o784JU/

    "Medlem av styrande kretsen för Jehovas Vittnen David Splane säger att tvinga unga barn att bli döpt är "klok" sak för föräldrar att göra!"
    www.hjalpkallan.se/forum/showthread.php?13891...!

    "Det borde vara olagligt att tvinga in barn i något sådant. Det borde vara olagligt att tvinga in ett barn i en religion över huvudtaget då det borde vara ens egna vilja som styr."
    soffpotatisen.blogspot.se/2008/09/jehovas-vit...

    "Du vet lika väl som jag att nyrekryteringen är i det närmaste obefintlig, det är barnen man tvingar med i sekten"
    forum.vof.se/viewtopic.php?f=19&t=8216&start=...#p237336

    "Värst är att dom tvingar på barnen deras idiotiska påhitt."
    www.fz.se/bloggar/uberpwnage/20130916/bli-jeh...

    Blev tvungen att skicka innan jag var färdig tidigare, så ytterligare en liten kommentar:
    När det gäller JV här i Sverige, och troligen i det mesta av västvärlden är det nog så att nyrekryteringen står för en väldigt liten del av antalet som blir döpta, med tanke på att det antalet ju har gått ner kraftigt. Och barn finns det ju gott om inom JV, och en stor del av dessa väljer att bli döpta vid något tillfälle:
    OBS att jag skrev väljer, för det är inte så att man tvingar in barnen!


    Och på många håll står säkert nyrekryteringen för en stor del av ökningen.


    Den sista länken förstod jag inte syftet med, läste kanske inte tillräckligt!

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 16:13:31 följande:
    Oates, detta var ett undantag att jag svarade på dina inlägg, och även Eberhards inlägg, det är bara för att visa andra hur oärliga argument ni har, och för att visa att jag kan besvara era oärliga argument.

    Jag tänker inte gå in i en oändlig diskussion med er. Eberhard får fortsätta anklaga mig för att smita från frågor, men jag tror dom flesta förstår varför jag inte fortsätter, här är tillfället som Johan75 pratade om "ta detta groll och lägga det bakom er. Ta inte upp det igen i diskussioner och starta på nytt." även om han var för tidig med det uttalandet.

    Om Johan75 vill ta upp något av dina och Eberhards påståenden med mig, så kan han göra det.
    Du får gärna visa vari mina argument är oärliga!
    Och du behöver inte säga åt mig att inte ta upp er inbördes dispyt, då jag  inte tycker att jag har med detta att göra.
  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 15:58:59 följande:
    Du och alla andra här vet att detta inte stämmer:

    "Medlem av styrande kretsen för Jehovas Vittnen David Splane säger att tvinga unga barn att bli döpt är "klok" sak för föräldrar att göra!"
    www.hjalpkallan.se/forum/showthread.php?13891...!

     

    Här kommer länken med talet, så kan alla själv bedöma vad som sades.


    http://jwsurvey.org/cedars-blog/governing-bodys-david-splane-says-forcing-young-ones-to-get-baptized-is-wise-thing-to-do

    Och beklagar, men visst låter det som om han tycker att föräldrarna ska tvinga ut barnen i tjänsten?

  • Oates
    Vibban01 skrev 2014-04-12 17:36:53 följande:
    En ren avfällingasida  :(
    Menar du verkligen litteraturen som kt h citerar här?
  • Oates
    Author7 skrev 2014-04-12 23:21:43 följande:
    Jag kan inte så mycket om Jehovas. Jag har haft turen att aldrig behövt prata med någon eftersom ingen av dem har knackat på min dörr. Men jag hört att de inte tar blod från blodgivare när de är sjuka. Jag har svårt att förstå detta. Jag menar om de får blödarsjuka eller något liknade ska de inte ta emot friskt blod för att överleva? Jag förstår inte alls logiken där. 

    JV tar inte emot blod, nej.


    Men för ett JV med blödarsjuka är det en samvetssak om han vill ta emot de preparat som finns för denna sjukdom, fastän dessa kommer från blod.

    Däremot får man inte ta emot blodtransfusion om man håller på att förblöda efter en olycka eller en förlossning..

    Inte särskilt konsekvent, men så är det!

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-12 17:21:44 följande:
    Från Jehovas vittnens litteratur:

    En annan dag, när vi var ute i förkunnartjänsten, träffade vi en äldre man som skrek: ”Vad håller du på med egentligen – släpa runt ett litet barn på det här viset? Jag tycker synd om honom.” Innan jag hann säga något sade Tomoyoshi, som då var åtta år, artigt: ”Men farbror, min mamma tvingar mig inte att predika. Jag gör det för att jag vill tjäna Jehova.” Den äldre mannen bara stirrade, helt mållös.

    Ja, litteraturen har ofta sådana berättelser.

    Däremot inte sådana som denna sanna berättelse från min omedelbara närhet:

    En liten flicka, ca 8 - 9 år, följde högs motvilligt, ja man kan nog säga tvingades att följa med ut i tjänsten.
    Vid en dörr frågade den snälla besökte vad henne vad hon tyckte om att följa med ut och predika.

    Flickan svarade inte.
    Efteråt förebrådde vittnet hon gick med henne för att hon inte hade svarat, och då förklarade flickan att hon inte hade kunnat svara för hon kunde väl inte säga som det var, att hon avskydde att följa med i tjänsten, och hon fick ju inte lov att ljuga!

  • Oates
    Johan75 skrev 2014-04-12 19:03:38 följande:
    Finns det statistik över dop och rekryteringen inom Jehovas vittnen? Hur ser åldrarna ut när man döps? I vilken utsträckning är medlemmarna "födda inom församlingen" alternativt nyrekryterade?

    Har nu varit och kollat upp siffrorna för Sverige.

    Här i landet döptes  330 under 2013. 344 under 2012 och 314 under 2011.

    Siffrorna på antalet döpta har sjunkit på senare år i Sverige, Norden och troligen hela västvärlden.

    För Sveriges del kan ovanstående siffror jämföras med

    1.129 under 1973, 1.425 år 1974 och 1.337 år 1975.

    Alltså mindre antal döpta under de tre senaste åren än under ett enda år på 70-talet.

    Även globalt har siffrorna gått ner något, trots framgångarna på vissa håll:

    1974 döptes 297.872 världen över.
    2013 är motsvarande siffra 277.344

    När det gäller de låga siffrorna för Sveriges del, drygt 300 per år, så indikerar det helt klart att det till största delen är ungdomar som har växt upp i rörelsen. Det finns omkring 320 församlingar i Sverige, och i många församlingar många barn.

    Det finns ingen statistik tillgänglig på hur många av de döpta som är uppväxta i rörelsen, och inte heller på hur gamla de är när de blir döpta.

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-13 13:59:54 följande:
    Dom vet mycket annat via TV, media och skola, klasskompisar m.m.

    Att barnen inte skulle veta något annat existerade bara i din vilda fantasi när du tittade genom fönstret till Rikets Sal.

    Är detta det enda du har sett, för att kunna avgöra hur Jehovas vittnen uppfostrar sina barn, och därmed avgöra att Jehovas vittnen är hemska människor? Det var väl lite skralt?

    Du lyssnade tydligen inte på länken jag lade in i går!

    Här säger en medlem i styrande kretsen i ett tal att JV ska tvinga sina barn!


    Ingen kommentar till det.

    Här kommer länken igen:

    http://jwsurvey.org/cedars-blog/governing-bodys-david-splane-says-forcing-young-ones-to-get-baptized-is-wise-thing-to-do

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-13 15:45:21 följande:
    Det finns ingen data som stödjer att en "mycket större andel" av dom döpta är uppvuxna som Jv, det är bara spekulationer.

    Nej, inte bara spekulationer!
    Utan enkel matematik!

    Johan menade att det skulle komma dit att de flesta är uppväxta som JV.
    Inte svårt att räkna ut när man ser siffrorna.


    Och titta på de församlingar du känner till! Är det inte redan så att de flesta döpta förkunnarna är uppväxta som JV?
    Så är det åtminstone i de församlingar jag har / har haft insyn i.


    Och det visar också alla stora JV-familjer, ja hela släkter!  Sådana finns det ju många, och det betyder att alla barn och barnbarn har fötts in i JV.


     

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-13 16:19:35 följande:
    Men en minskning av kurvan globalt sett ser man inte, tvärtom ökar man stadigt med ungefär 2 % om året. 2006 gjordes det en undersökning i USA där man konstaterade att Jehovas vittnen ökade mest av alla troende procentuellt sett:

    www.dagen.se/nyheter/jehovas-vittnen-okar-mes.../


    Döpta globalt  1973   193,990

    Döpta globalt   1974   297,872

    Döpta  globalt  1975   295,073

    Döpta globalt    2011  263,131
     
    Döpta globalt    2012  268,777

    Döpta globalt    2013  277,344

    Man ökade alltså lika mycket på 1970 talet som man gör idag, vilket innebär en stor procentuell minskning.


    Då var det bara omkring 2 000 000 JV, nu är det nästan 8 000 000.


    Visst; det har varit en stor ökning, men det var tidigare.

  • Oates
    kt h skrev 2014-04-13 16:26:55 följande:
    Här är en kurva från Wikipedia som visar den stadiga ökningen

    upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/J...

    Ja, visst har det varit en stor ökning, ingen har väl ifrågasatt det.


    Men det har stagnerat nu, och ökningen har varit större tidigare!

    Och att ha med kurvan för åminnelsebesökare är irrelevant.


    Det är ju väl känt att JV försöker få med sig alla släktingar och vänner på denna, och många går därför bara för husfridens skull. Har själv gjort detta.


    Dessutom bjuder man numera in kreti och pleti till detta möte, det gjorde man inte förr.


    Därav den stora ökningen i denna kurva.

  • Oates

    JV brukar ofta framhålla sin "inbördes kärlek", och att denna kärlek visar hur livet i paradiset kommer att bli!

    Men om vi läser här, så är det inte så mycket bevänt med den inbördes kärleken, utan JV och nästan JV visar öppet sitt ogillande av varandra.


    Hm, hur ska ni då kunna leva tillsamman i paradiset i evighet?


     

Svar på tråden Jehovas Vittnen