Inlägg från: Eberhard |Visa alla inlägg
  • Eberhard

    Jehovas Vittnen

    kt h skrev 2014-03-28 15:24:37 följande:
    Jo visst kan han höra en bön utan att man använder Guds namn, men det finns väl en anledning till att Gud avslöjade vad han heter?

    "Och Gud fortsatte: ”Säg israeliterna att Herren (JHVH), deras fäders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud, har sänt dig till dem. Detta skall vara mitt namn för all framtid; med det namnet skall jag åkallas från släkte till släkte." (2 Mose 3:15 Bibel2000)

    Orsaken till att Gud berättade om sitt namn var för att Israeliterna förmodligen ville veta vad han hette, så att man kunde urskilja honom från alla andra gudar:

    "Då sade Mose till Gud: ”Om jag nu kommer till israeliterna och säger att deras fäders Gud har sänt mig till dem och de frågar efter hans namn, vad skall jag då svara?”" (2 Mose 3:13 Bibel2000)

    Om människor frågar vilken gud som jag tror på, och jag säger "Jehova" så vet dom flesta vem man pratar om, men om man säger "Herren", ja vilken herre är det då?

    Det är samma sak med Guds sons namn. Om man bara hade använd titeln "Guds son" så hade det inte haft samma genomslag som namnet Jesus har fått. När man säger "Jesus" så vet nästan alla vem man menar.

    Att ha ett namn har väldigt stor betydelse, tänk om ingen människa hade något namn, bara titlar.
    Och ändå skrev Paulus att det var "Fadern" som var den sanne Guden för kristna i 1 Kor. 8:6. Det var inte alls nödvändigt att framhålla att den sanne Guden var "Jehova". Paulus skilde sig oerhört från dagens Jv i det fallet. Ett Jv skulle säga att den sanne Guden är "Jehova". Paulus skrev att den sanne Guden var "Fadern". Det skulle aldrig ett Jv nöja sig med.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-28 22:01:36 följande:
    Om du är alkolis, är du då lydig mot läkaren som ordinerat dig att avhålla dig från sprit, om du tar spriten intravenöst.
    Läkaren skulle inte tillråda att införa sprit intravenöst eftersom det skulle ha samma effekt som om en individ drack sprit. Det beror på att spriten inte bryts ner i matsmältningen.

    Med blodet är det annorlunda. När någon äter blod bryts detta ner i matsmältningen och når inte blodet som blod. Vid en transfusion bryts blodet inte ner utan fortsätter sin funktion som blod i den nya blodomloppet. En blodtransfusion är en transplantation, inte en måltid. 

    En läkare som skulle förbjuda en patient att äta kött skulle därmed inte förbjuda vederbörande att ta emot en ny njure som en transplantation. En sådan är ingen måltid. Men ett förbud mot att äta kött skulle medföra förbud mot att ÄTA njure. Det är en himmelsvid skillnad på att få en ny njure transplanterad och att äta samma njure från en tallrik. Det ena är en transplantation, det andra är en måltid.

    Det är exakt samma sak med  blod som föda och blod som transfusion. Att förbjuda att äta blod innebär inget förbud mot att få en blodtransplantation, en blodtransfusion.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-03-28 22:09:45 följande:
    Avhålla sig från blod = avhålla sig från att ÄTA blod, hur kommer du fram till det?
    Alla texter om blodförbud i GT handlar om slaktblod som föda, att äta slaktblod - aldrig något annat. Och Apg. 15:28,29 bygger på detta. Så det är att äta slaktblod som Apg. 15 handlar om.

    Man måste alltid ha med bakgrunden i förståelsen. Om man bara stirrade på ordalydelsen i Apg. 15:28,29 och inget annat skulle ingen få äta något som helst avgudaofferkött. Men Palus visar - något som inte framgår av Apg 15 - att det under vissa omständigheter gick att äta avgudaofferkött. Blodförbudet är också styrt av andra texter, nämligen alla texter i GT om att äta slaktblod.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-29 10:48:55 följande:
    Tankefel.
    Det är i stället du som är offer för tankefel. Men du kanske inte kännner till Jvs lära om att blod som lämnar kroppen tillhör Gud och inte får användas på något sätt utan skall hällas ut på marken.

    Något som exklusivt tillhör Gud får självfallet inte användas på något sätt. Lagring av blod på blodbankar blir i så fall synd, precis som stöld av någons bil blir synd. Att dela upp blodet i sina beståndsdelar och använda vissa av dessa för personligt bruk är lika mycket stöld/häleri som det är att dela upp en stulen bil i sina beståndsdelar och sälja eller använda vissa sådana delar. Om något till Gud eller någon annan får detta inte självsvåldigt användas av andra. Det är fundamentalt. Alltså är Jvs selektiva tolererande av vissa delar av det blod de säger tillhör Gud himmelskriande hyckleri. Hade Jv varit ärliga skulle inga som helst blodbeståndsdelar tolereras. Så var det också på 50-talet innan man började tolerera gammaglobuliner, som var nödvändiga för att Jvs ledare skulle kunna resa till vissa länder.
  • Eberhard
    dirpower skrev 2014-03-29 12:53:23 följande:

    De bekräftar själva att de är villolärare. Med tanke på sin egen historia så har de ogiltigförklarat sig själva. En präst som med hjälp av sin fru fick för sig att skriva en egen översättning av bibeln. Problemet ligger i att frun var ett medium och vad säger jw.org om medium?
    wol.jw.org/sv/wol/b/r14/lp-z/Rbi8/Z/2003/43/3
    " Bibeln säger att den som ”rådfrågar ett spiritistiskt medium ... är avskyvärd för Jehova”. (5 Moseboken 18:11, 12)"


     


    Vi måste vara rättvisa. Jv har inte gjort den bibelöversättning som gjordes av en präst med hjälp av ett medium. Den gjordes av den lutherske prästen Johannes Greber. Jvs översättning gjordes senare och är åtskilliga klasser bättre än Grebers spiritistbibel, även om den här och där har anpassats efter Jvs läror. Man får inte lasta Jv för Grebers "översättning".
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-29 21:04:27 följande:
    Nedrans kannibal.
    Eftersom att "äta Jesu Kristi blod och kött" avser nattvarden, eller som Jv kallar det, "åminnelsen", så måste påståendet om kannibalism gälla alla Jv - en minoritet av dem visserligen - som varje år äter av måltiden.  Så Vibban01 är alltså på väg in i en rörelse där det efter det egna påståendet finns ett antal tusen kannibaler.
  • Eberhard
    IiIlenora skrev 2014-03-30 11:50:26 följande:

    det är sant att NWT redan fanns innan Greber men Greber använde nya världens översättning som basis när han gjorde sin egna översättning. watchtower använde dock några av Grebers uttydningar från svåra passager och håller fortfarande fasta vid att förneka Jesus uppståndelse och förnekande av att Han spikades upp på ett kors. NWT's översättning är korrupt och så smutsig att man mår illa av att ta på den med eller utan Greber. vidare så var Greber inte Lutheran utan en Katolsk präst.
    Ja, Greber var från början katolik. Av någon anledning förväxlade jag honom med någon annan. NWT fanns inte när Greber gjorde sin översättning. Så det finns inte minsta möjlighet att Greber använde sig av Nya Världens översättning.  NWT kom inte ut förrän 1950 i sin NT-del, och Grebers "Introduction" till sin översättning är daterad "Good Friday 1937" och hans översättning säger på titelbladet: "Copyright, 1937 by Johannes Greber" Ännu så sent som 1980 trycktes översättningen av "Johannes Greber Memorial Foundation"Jag har ett exemplar av Grebers översättning och också ett ex. av den första utgåvan av NWT. Det finns bara ett par likheter mellan dessa översättningar, och bara en likhet där NWT sannolikt har lånat från Greber.

    Det är inte sant att Jv förnekar Jesu uppståndelse, och ingen text i NWT visar något sådant. NWT innehåller tveksamma och ohållbara återgivanden, men samma  sak kan sägas om rätt många översättningar som gjorts av kyrkornas folk. Den har ett visst värde, vilket Grebers översättning inte har. Det största misstaget som NWT gör är att föra in namnet Jehova i NT, där den grekiska texten genomgående har "Herren" och "Gud".

    NWT är ute på cykeln beträffande korset och ersättningsordet "tortyrpåle". Men den översättningen är ändå inte i strid med grekiska grundord. Frågan om korset kan inte avgöras på språkliga grunder utan endast på historiska. Och de historiska vittnesbörden är massiva till förmån för uppfattningen att Jesus dog på ett kors.
  • Eberhard
    IiIlenora skrev 2014-03-30 15:43:20 följande:


    ja, nwt publicerades 1950 och arbetet på den började långt före utgivandet. det var Greber som flyttade komma tecknet och gjorde Jesus till "en gud" istället för Gud. och det är långt mer än tillförandet av Guds egennamn och ändringen av Joh 1:1 som introducerades. hela NWT är förvrängd och det börjar på första sidan i skapelsen. då man förnekar Den Helige Anden som person. man har systematiskt tagit bort allt som personifierar Honom genom hela skriften. exempelvisi 1 Mos 1:2 har man översatt det hebreiska ordet ruash till "guds verksamma kraft" istället för "ande". om du har NWT så gå till 1 Mos 6:3 så ser du att ordet ande inte är översatt till "guds verksamma kraft" och vice versa så det är väldigt uppenbart att det är en medveten perversion. jämför de båda ställena och om du vill så kan du få fler refernser :) angående förnekandet av uppståndelsen så gör dem faktiskt det. det är inget den gemmene Kristne lägger märke till utan det framkommer när du studerar vad dem tror på. och dem tror inte att Jesus uppstod "kroppsligen" utan andligt trots att Bibeln är tydlig om att Jesus lämnade en tom grav, ingen kropp blev funnen. och ändå sa Jesus till sina lärjungar att ta på honom och sa att "en ANDE har inte kött och ben". fråga en Russelit om han tror att Jesus uppstod kroppsligen eller andligt. sedan korsfästelsen, så står det påle i grundtexten (jag studerar grekiska) men inte "tortyr" påle. men vi vet att Han korsfästes också genom NWTs översättning där det står spikarna från Jesus händer i plural. hade det varit en upprättstående påle så skulle det ha stått "spiken" i singular men det gör det inte. se Johannes 20:25. NWT avslöjar också att Han spikades upp på ett trä med tvärslå. alltså ett kors.
    Arbetet på NWT började ca 1942, långt efter Grebers översättning 1937. Greber  hade ingen tillgång till NWT ens i ett förberedande skede. Det var inte från Greber som NWT fick lydelsen "en Gud" från utan från The Emphatic Diaglott som kom ut på 1800-talet och som sedan i början på 1900-talet ägdes av Vakttornet. Något flyttat kommatecken har NWT inte heller fått från Greber. Om du tänker på Luk. 21:43 så finns den versen inte alls hos Greber.

    1 Mos. 1:2 är en oursäktlig översättning i NWT. Men fusket är är inget unikum. Bibel 2000 talar t ex om "en gudsvind" i stället för "Guds Ande". Några andra felöversättningar angående Anden har NWT inte.

    Jag känner till Jvs lära om Jesu uppståndelse i detalj. Man förnekar inte alls Jesu uppståndelse. Man lär förvisso att Jesus uppstod "kroppsligen", med en andlig kropp. Jag har också koll på NT-grekiska och det är korrekt att "tortyr" inte ligger i ordet stauros. Men "påle" gör. Att översätta med "påle" är tolerabelt eftersom en påle under alla omständigheter fanns med vid korsfästelsen. Att det var en påle med tvärslå har stöd i själva texten, men "spikarna" i pluralis är i sig inget absolut bindande argument. Det skulle vara möjligt med en pålfästelse där händerna var för sig spikades fast på var sin sida av pålen. Så framställs saken på en av de teckningar som den lutherske prästen Hermann Fulda publicerade i boken Kreuz und Kreuzigung från 1878. Också Fulda drev tesen om "pålfästning" i Jesu fall. Han ignorerade det rikhaltiga historiska vittnesbördet. Men "spikarna" vederlägger de bilder av korsfästelsen som JV konsekvent publicerat, där en enda spik går rakt igenom båda händerna. Det är ohållbart och oförsvarligt.

    Greber har fuskat bort "Gud" i Joh. 20:28 där han översätter "My Lord and my master". NWT översätter korrekt "Min Herre och min *Gud".
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-30 21:31:50 följande:
    Du, även apostlarna hade orealistiska förväntningar, ändå så blev det rätt till sist.
    Det var före Andens utgjutelse på pingstdagen som apostlarna hade orealistiska förväntningar. De blev grundligt korrigerade av Jesus när han sade att det inte tillkom dem att få veta tider och stunder som Fadern själv hade bestämt. (Apg. 1:7) De kom aldrig med några årtal i sin förkunnelse. Jv har inte bara nöjt sig med orealistiska förväntningar. De har framfört absolut falsk förkunnelse knuten till årtal, varav förkunnelsen om 1925 är det värsta exemplet. Och detta fastän de har haft tillgång till Jesu korrigering av apostlarnas förväntningar.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-30 23:06:48 följande:
    Du är visst en avfälling, eller hur ?
    Vilket struntprat. Du vet ingenting om mig. Varför vederlägger du inte i stället de fakta jag kommer med? Låt mig förklara varför varken du eller Jv som agerar här vederlägger det jag skriver: Ni kan inte. Ni är oförmögna. Och det beror på att ni inte har sanningen utan till varje pris vill försvara sektläran. Ni erkänner aldrig att ni har fel. Aldrig någonsin.
Svar på tråden Jehovas Vittnen