Brunhilde skrev 2015-09-20 16:46:26 följande:
Dela gärna med dig.
He, lite spänning i vardagen kan väl inte skada de små liven.
Fjäril Vingad skrev 2015-09-20 17:06:18 följande:
Ouch, haha!
Ja, det var mycket intressant..... De stackars små liven kan knappast ha sett en vuxen människa naken förut. =P Nej, men visst tusan är det lite pinsamt.
Tårtrecept..... Ok.
Chokladtårta:
Tårtbotten:
Smält 50 g mörk choklad. Vispa 2 dl smör (ca 2 hg) och 2 dl socker krämig. Tillsätt 4 ägg, ett i taget, vispa emellan ordentligt. Blanda ihop 2,5 dl vetemjöl special och 2 msk kakao. Rör ned mjöl-kakao-blandningen i äggsmeten. Rör ner den smälta chokladen.
Häll smeten i en springform med bakpapper i botten och smorda kanter. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Testa med en sticka om den är klar. Låt svalna i formen. När den svalnat, lägg över på ett fat och dela i 2 delar (ett bra sätt att dela om man tycker det är svårt att skära är att ta en bit steksnöre, göra en ögla om kakan och bara dra åt tills snöret gått rätt igenom)
Chokladkräm:
Häll 4,5 dl grädde i en kastrull. Värm tills det nästan kokar (inte koka....) Ta grädden från värmen och rör ned 3,75 hg choklad mörk choklad (marabous mörka går utmärkt, eller finare/kraftigare om du vill. TA INTE blockchoklad. För fett.) När chokladen smärlt och är ordentligt blandad med grädden, häll det i en skål och vispa med elvisp i ca 3-5 minuter, till den har svalnat och blivit luftig. Häll över ca 1/3 av chokladen i en annan skål och använd 2/3 att fylla och täcka tårtan med.
Tag resterande 1/3 av chokladkrämen, häll i en spritspåse och dekorera tårtans ovansida.
Ricottatårta med fikon och honung
Rör ihop 1,5 hg vetemjöl. 1 krm salt, 75 g smör till smul (matberedare kan kanske vara bra....) Tillsätt 25 g mald mandel och så mycket vatten som behövs för att få till en hanterbar deg. Kavla ut degen och lägg i en pajform, ca 22 cm i diameter, eller tryck ut direkt i formen. Lägg bakplåtspapper över degen och fyll med torkade ärtor eller liknande. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
Grädda i 200 grader i 12 minuter. Ta ut, ta bort ärtorna och bakpappret. Grädda ytterligare 3-5 minuter.
Koka upp 6 fikon, 50 g socker och 6 dl vatten i en kastrull. Låt sjuda i 10 minuter. Häll av lagen och låt fikonen svalna.
Häll 5 hg ricotta i en skål (häll av ev vätska om den vasslat sig.) Rör 4 äggulor och 1/2 tsk vaniljpulver i ricottan, sedan 50 g socker och 2 msk flytande honung. Bred ricottablandningen i pajskalet och grädda i 200 grader i 25 minuter.
Skiva fikonen och lägg på tårtan/pajen. Ringla över honung. Servera.