themia skrev 2014-04-17 20:23:19 följande:
Jag är inte beredd att ge mig in i en djup energidiskussion i den här tråden, det är mångsidigt ämne där tekniken bara är en del om än den viktigaste.
Bara några synpunkter:
Lagrar sol gör vi idag i vattenreservoarerna, men något bra sätt att lagra el finns inte ännu. En hel del forskning pågår dock.
Problemet med reglerkraften är verkligt, men starkt överdriven av kärnkraftsförespråkarna. Vindkraften går att reglera tekniskt; det är praktiskt taget aldrig vindstilla i hela landet samtidigt; vågorna skvalpar ständigt.
Solceller är redan idag lönsam för lokal produktion, som minskar behovet av storskalig eldistribution.
Det leder fel att bara se till Sverige, energimarknaden är global eller åtminstone europeisk.
Det verkliga problemet idag är att världen är full av billig fossil energi som gör det svårt att få till storsatsningar på alternativen.
Nej, jag förstår det eftersom (mp):s energipolitik inte hänger ihop.
Visst kan man se regn och vattenreservoarerna som lagrad solenergi men det var inte riktigt det jag menade och det inser du också. Jo, man kan pumpa upp vatten i reservoarerna igen om man får överskott på solel men det innebär fortfarande att man måste ha så mycket vattenkraft att man klarar sig utan tillskott från vind och sol. Det har vi inte, inte ens om vi bygger ut de sista älvarna.
Visst pågår forskning kring hur man skall lagra solenergi och den stöder jag fullt ut, jag skredv tidigt om några intressanta projekt där vi borde satsa pengar och där ett genombrott i forskningen kunde göra nytta på global nivå, vilket minskningar i Sverige aldrig kan göra. Än så länge har vi dock inte sett de genombrotten och då får vi se på vilka realistiska alternativ vi har. De är huvudsakligen fossila bränslen, kärnkraft och vattenkraft för elproduktion. Om man tar klimathotet på allvar borde man rikta in sig på att fasa ut de fossila bränslena först, inte kärnkraften.
Problemet med reglerkraften är inte regleringen i sig utan att det måste finnas extrakapacitet i den som täcker upp för bortfallet när sol och vind ger litet - exempelvis nära noll vid ett högtrycksläge på vintern. Systemet måste klara av sådana situationer också.
Solceller är säkert utmärkta lokalt men de gör inte mycket nytta på vintern, nör vi behöver som mest el. Det är exakt det jag har påpekat i ett stort antal inlägg nu. Visst är vi hopkopplade med andra länders elsystem men även de har störst behov på vintern och minst solljus då. Vi har inte kraftledningar från Namibia och Australien. Solceller har man nog mest nytta av i länder som använder mycket el till luftkonditionering. Det gäller inte Sverige, knappt Europa i övrigt heller för den delen.