Tom Araya skrev 2014-11-18 04:05:03 följande:
Du fattar väl att siffran bara var tagen ur luften. Dessutom måste du alltid ha reservförband.
Men du kan ju räkna på hur mycket det kostar att utbilda och hålla 15, 40 eller 80 tusen soldater på anställningskontrakt, 50-75% på deltid och resterande på heltid samt de förbättringar i lön och förmåner som krävs för att få dem att stanna efter utbildning.
Beroende på vilka förbandsvolymer, insattstider, kompetensnivå, geografisk spridning mm vi ska ha finns det självklart en punkt där en värnplikt eller allmän värnplikt är mer kostandseffektivt och bättre.
Men att via en allmän värnplikt utbilda, förbandssätta och utrusta närmare 100 000 indvider per år är inte billigt. Framförallt om vi vill ha förband som är lite mer kvalificerade än dagens hemvärn.
Om vi räknar med en förbandsomsättningtakt om 4 år, jämför med ca 12 år som vi hade på 80-talet, blir det ändå kring 300 000 soldater som ska ha utrustning och förband som klarar det moderna kriget.
Och här kommer ett av värnpliktförsvarets dilemma. Att utbilda många är dyrt. Då blir det svårt att hålla någon form av vettig utrusningsnivå på förbanden. Tricket kan vara att göra som flottan gjorde. Hög utbildningsvolym men låg förbandsvolym, utbilda en ny förbandsbesättning varje år. Men det är ett visst slöseri med pengar, ständigt utbilda nya och avpolletera välutbildade till någon form av outrustad och inte förbandsatt reserv.
Men jag tycker inte diskussionen ska börja i värnplikt/icke värnplikt. Vi måste börja med att komma fram till vad vi ska ha försvaret till och vilka förband som behövs i så fall. Därefter kolla på vad som är kostandseffektivast, allmän värnplikt, anställda eller något annat.