Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?

    Tom Araya skrev 2016-12-15 00:00:25 följande:
    En annan sak du kan fundera över... Om en marknadshyra för en nybyggd tvåa i Stockholm hamnar på 15 000 i månaden, var hamnar då hyran på om huset istället byggs i Malmös eller Göteborgs förorter, eller i en mindre stad, kanske i Norrland? Vilka konsekvenser kan det få för marknadens val av regioner för sitt byggande?
    Tillägg:

    Markkostnaden blir förstås lägre utanför Stockholm, men själva byggandet lär ju kosta lika mycket ändå, oavsett läge.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-12-15 08:52:31 följande:
    i år planerar Malmö kommun att köpa 80 bostadsrätter för att tillfälligt kunna erbjuda bostad till unga hemlösa människor och till nyanlända. Det kan således inte röra sig om mer än någon promille av det totala antalet bostadsrätter i Malmö. Kallar du det för att massuppköpa?
    Det viktiga i sammanhanget borde vara hur stor del dessa 80 lägenheter är av alla BR-lägenheter som säljs under året samt om dessa 80 köp påverkat försäljningsstatistiken på årsbasis på en betydande nivå.
  • Tom Araya
    MEE83 skrev 2016-12-15 15:35:38 följande:
    Nja, ett företags kostnader i Stockholm är betydligt högre, lönekostnader, lokalkostnader osv. Allt här i Stockholm är dyrare, vilket också gör att man som arbetsgivare måste betala högre löner till de anställda för att kompensera för det höga kostnadsläget på t ex bostadsmarknaden. För den genomsnittlige löntagaren är det nog, om personen vill få mest pang för sina intjänade kronor inte optimalt att bo i Stockholm, dom hade fått mer bang i andra delar av landet.
    Du menar att stora byggbolag bara har kontor, adminstration och anställda bosatta i Stockholm tillfälligt för ett enstaka byggprojekt i Stockholm? Jag är rätt säker på att så inte är fallet annat än för arbetsledingen på plats, för vilka man ställer upp baracker. Antingen har man detta i de större städerna permanent eller så har man det inte alls i flera städer utan bara i en stad, oavsett var man bygger, alltså inte en kostnad som följer byggprojektets plats.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-12-15 15:55:11 följande:

    Det är inte ovanligt att kommuner köper bostäder för att kunna erbjuda tak över huvudet för människor som inte får hyra lägenhet (exempelvis barnfamiljer med betalningsanmärkning) eller för att lösa ett akut behov av bostad (en misshandlad kvinna som flyr från sin man). Malmö har sedan 2003 (13 år)  köpt in ett par hundra lägenheter varav många har erbjudits unga människor som saknat bostad. Det här med att köpa bostad är alltså inget nytt fenomen och är inte bara kopplat till behovet att skapa bostad åt nyanlända. 


    Samtidigt får man inte själv äga sitt boende som lösning på bostadsbehovet om man vid något tillfälle hamnar i en sitation där man behöver söka ekonomisk hjälp, då ser kommunen att man hellre blir utan bostad.
  • Tom Araya
    MEE83 skrev 2016-12-15 17:00:51 följande:
    Nej, tvärtom, om kostnaderna för t ex personell(boende i regionen) är högre, så måste kostnaden räknas hem på något sätt, och den som får betala det högre priset är slutkunden, för annars skulle marginalerna på projekt i t ex Stockholm vara sämre än de i Malmö.

    Sådant här går igen på allt, kontorshyran i det området jag jobbar i(inne i stan, eller CBD), är ca 5500-6000 per m2. motsvarigheten i GBG är ca 3000 per m2, i Malmö 2500 per m2. Vakansgraderna för dessa områden är 8,2% i Malmö, 2,7% i GBG och 3,8% i Stockholm. Direktavkastningkraven är snarlika runt 4,25-4,5%.

    Högre kostnader vid t ex transaktioner=högre hyror, detta för att inte direktavkastningkraven skall bli helt värdelösa(dvs en värdelös investering). Efterfrågan kontra utbudet påverkar naturligtvis, men det är framförallt kraven på rimlig avkastning som sätter priset.

    Hade det varit efterfrågan/utbudet som hade varit det absolut mest avgörande så hade rimligen hyrorna i GBG varit högre, då efterfrågan där är helt sjuk just nu, samtidigt som supply side inte riktigt har hunnit med.
    Du missar min poäng. Det är ju kostnadsskillnaden specifikt för att bygga i Stockholm som är intressant. Om ett byggbolag har ett kontor i Stockholm oavsett var de bygger så är ju inte Stockholms kontorshyror en merkostnad i det enskilda byggprojektet.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2016-12-17 10:21:11 följande:
    - Och idag ligger vi på (säg) 50000. Alltså finns möjlighet till fler bostäder innan vi når "breaking point". Om man får ta ut fri hyra för dem. Vilket man inte får.
    Du undviker mina frågor (understruket nedan).
    Tom Araya skrev 2016-12-15 00:00:25 följande:
    Spelar det någon roll? Om breaking point för marknadshyror att börja sjunka ligger på 100 000 nybyggda bostäder så kommer marknaden inte att vilja gå över det, hellre då lägga sig på 90 000, även om samhället behöver 150 000 eller 200 000 nya bostäder. Vi kommer alltid att ligga på ett underskott om marknaden får styra själv.

    Vad händer om den privata marknaden utefter ovanstående exempel bygger 100 000 bostäder och allmännyttiga bolag bygger 50 000-150 000 bostäder till? Skulle den privata fastighetsmarknaden ens vara intresserade av att finansiera de 100 000 bostäderna om de på förhand vet att det kommer att byggas fler?
    Flash Gordon skrev 2016-12-17 10:21:11 följande:
    - Ingen har sagt att marknadshyran är statisk. Jag skrev att den i praktiken nästan existerar på en svart andra- och tredjehandsmarknad.
    Ja och hur har den påverkats av tillgången på bostäder?
    Flash Gordon skrev 2016-12-17 10:21:11 följande:
    - De som tjänar mindre får naturligtvis ta en mindre och billigare lägenhet. Men fakum kvarstår. En lägenhet för 15000 i månaden är fullt görbart för en normal svensk familj. Och tjänar familjen 25000 netto så kan de ta en lägenhet för en 9000. Och så vidare.
    Storlesbehovet utgörs främst av familjens storlek och inte inkomst. Folk måste ju ha råd att bo själv också, med barn, den ena inkomsttagaren pluggar, är arbetslös eller föräldraledig.

    Vad är "billigare" lägenhet, en liten lägenhet i gamla hus i mindre attraktiva förorter?
    Positiv segregation?
    Hur kommer städer/orter utvecklas på längre sikt utefter ett system med marknadshyror? Kommer det att byggas alls i/runt en stad som Södertälje? Vem kan motivera sig att betala 15 000 för en tvåa eller upp till 20 000 för en fyra i Södertälje?
    Var kommer skolorna, arbetsplatserna och köpcentren att finnas?
    Flash Gordon skrev 2016-12-17 10:21:11 följande:
    Men folk är snåla och vill inte betala vad det kostar att bo om det samtidigt går ut över semesterresan. Istället ropar man efter "billigare lägenheter" som inte kommer att komma med mindre än att vi subventionerar dem med skattemedel.
    Det handlar inte om att snåla utan om den sammantagna bilden av inkomst, skatter och kostnader.
    Vi har redan hög bostadskostnad internationellt sett.
    Vi har en av världens största skattetryck.
    Vad blir det över för var och en att leva på? Naturligtvis mindre för den med lägre inkomst.
    Jag ser inget utrymme för att betala mer för boende, om inte inkomsterna ökar.
    Flash Gordon skrev 2016-12-17 10:21:11 följande:
    Här kommer det att värka fram ett nytt synsätt, under smärta. Så småningom kommer folk att behöva vänja sig vid att betala avsevärt mer för boendet än idag.
    Varför, för att du tycker det?

    Om marknadshyror råder och konkurrensen fungerar så kommer hyran att följa efterfrågan, inte vad du tycker att det ska kosta.





  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2016-12-18 13:28:37 följande:

    Den privata marknaden kommer atlltid att sträva efter balans, elel rjust strax innan balans. Den önskar inget överskott. så behövs det 150000 lägenheter till kommer marknaden att fylla det tomrummet. Om de får ta ut de hyror de vill. "Breaking Point" komer inte att ligga på 100000 om det i själva verket behövs 250000.

    Istället för att ha tredjehandshyror på femsiffrigt för en tvåa/trea i Stockholm som bara gynnar kriminella och svarthandel bör man göra samma summor officiella. Den dag det finsn ett lägenhetsöverskott kommer dessa ev tredejhandshyror att sjunka.


    Du undviker fortfarande frågan som om du hela tiden vill styra under vilka förhållande marknaden verkar under.
    Kommer de privata bolagen att bygga sin del om allmännyttan bygger så "breaking point" nås?
    Är det kanske så att de privata bolagen vill styra byggandet utan att politiker lägger sig i, så att de kan maximera sina vinster istället för att bygga efter behov!?

    Marknadshyror är inte att ta ut den hyra "man vill" utan den folk är beredda och kan betala.


    .
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2016-12-18 15:08:38 följande:
    Du ifrågasatte att hyresregerlginar skulle ha hållit ned antalet hyreslägenheter. På vilket sätt har bostadsrätter något med det förhållandet att göra?

    Det byggs nog ungefär så mycket bostadsrätter som det går att pressa framco hfå ut på marknaden. Typiskt nog är det på de största bristmarknaderna i storstäderna som det byggs flest, och störst andel, bostadsrätter.

    Tillåt högre hyror som komrem fler hyresrätter att byggas.

    I grund och botten kräver en högre bostadsproduktion avregleringar, mer resurser och en större acceptans för att betala mer för att bo.

    Det här är ett strukturfel som vi haft i decennier. Det är bara det att det är föst nu, med de senaste årens ökade invandring, som det blivit så upenbart för alla.
    Hade det funnits tillräcklig och fungerande konkurrens borde inte hyresregleringen vara ett problem.

  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2016-12-18 15:21:00 följande:
    Hur hade fler aktörer kunnat göra skillnad på en marknad där intäkterna, och till stor del kostnaderna, är reglerade?
    För att om tillräcklig konkurrens finns så tävlar bolagen i att leverera efter efterfrågan och till fördelaktiga priser för kunden, istället för att tjäna pengar på att begränsa byggandet. Det blir liksom en privat variant av planekonomi när konkurrensen är för dålig.
  • Tom Araya

    Jag tycker det är lite ironiskt när fastighetsägarföreningen går i bräschen för marknadshyror och när en moderatledd kommun inför marknadshyror så har den lokala fastighetsägarföreningen inte längre råd med hyran för den möteslokal de använder...

Svar på tråden Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?