• Gina43

    IVF januari 2014 - vi som kämpar vidare

    LoC skrev 2014-01-08 17:26:42 följande:
    På tal om bitter - i våras genomgick jag en laparoskopi i "fertilitetshöjande syfte" p g a en endometrioscysta. Vi ägguttaget i december (och på ultraljudet under stimuleringen) kunde man inte längre hitta vänster äggstock (den som opererades). Någon vecka efter själva operationen fanns den dock där. Vid ägguttaget sa man något om att den verkade helt inaktiv. Befinner mig därmed nu i situationen att den "fertilitetshöjande" operationen eventuellt kvaddat min ena äggstock. Kul. Har inte något bekräftat än, men det verkar luta åt att så är fallet. Måttligt kul att bara ha en äggstock kvar när man inte lyckats bli spontant gravid med två fungerande.
    Hoppar in här för att dela med mig av en solskenshistoria:

    Jag känner en tjej som fick kämpa en del för att bli gravid och när det väl hände blev det ett utomkvedshavandeskap och hon förlorade ena äggstocken. "Nu är det ju kört" tänkte hon. Sedan blev hon gravid ganska snabbt, som om den äggstock som hon blev av med på något vis varit "dominerande" på ett negativt sätt (så resonerade i vart fall läkarna, sa hon). Hon blev gravid kort därefter och har fått två fina barn.

    Endometrios är förstås inte roligt och det är förstås trist om du har tappat funktionen för din ena äggstock, men det finns chanser att det kan lösa sig. 
  • Gina43
    sesanka skrev 2014-01-24 05:36:18 följande:
    Ber redan nu om ursäkt för mitt negativa inlägg. Har många tankar som far omkring i huvudet. Gjorde skrapning igår. Som om MA inte var nog så skickades resterna till en patolog för undersökning. I bästa fall hittar dom inget konstigt, får provsvar om sex veckor, och då kan jag kontakta ivf kliniken och boka tid för vårt nästa ivf försök med FET. Är det mola/druvbörd så kollar de om den innehåller cancer. I bästa fall är det mola utan cancer och då får vi göra nästa ivf försök 6-12 månader senare. Är det mola med cancer ska jag genomgå lungröntgen och cellgifts behandlingar och då är ivf försöken uppskjutna på obestämd tid. Jag försöker tänka positivt men jag är pessimisten i familjen. Möjligheten för att ens få en 2014 bebis känns nästan som en omöjlighet. Kan ge mig fasiken på att om alla provsvar är bra så kommer ägget inte överleva upptiningen. Har försökt att vara stark men sorgen behöver bearbetas. Till och med min make har gråtit mer och är orolig för mig eftersom jag inte brukar ha svårt att uttrycka känslor. Känner mig bara så tom just nu. Önskar jag hade någon att prata med men alla runtomkring mig är sådana som bara behöver sniffa på ett par kalsonger och så är de med barn. Nej, det ska bli ett positivt provsvar om sex veckor och det kommer att bli en vinter/vår bebis. Har vi väntat över tre år på att få en liten kan vi vänta några månader till. Hoppas ni andra mår bra trots sprutor och hormoner. Jag håller både tummar och tår att ni lyckas få ert lilla underverk efter alla besvär :)
    sesanka, jag tänker på dig ofta. Jag är hemskt ledsen för din skull. Du har all rätt att vara upprörd, ledsen och besviken och det är inget konstigt att du känner som du gör, så be inte om ursäkt för det. Att hantera ett MA är jobbigt i sig och att få beskedet tillsammans med misstanke om ytterligare komplikationer är förstås ännu tuffare att bära.

    Låt oss hoppas att det inte är mola. Vad jag förstår är det ovanligt. Av fallen med mola är de med elakartade celler ännu ovanligare. 

    Det finns en person i vår medlemsgrupp som har haft mola med komplikationer. Hon skrev att du är välkommen att fråga henne vad som helst. Jag skickar dig hennes användarnamn i ett privat meddelande.

    Du kan säkert också få samtal via IVF-kliniken (de brukar erbjuda ett samtal?) eller via den ordinarie vården som kan hjälpa dig att få vädra ut vad du nu går igenom - om du nu vill det. Ta chansen och gå dit. Ta din man i handen och gå tillsammans. Om du inte orkar ordna samtalet, be din man att ringa samtalen och ordna en tid.

    Ge inte upp. Det blir säkert tillökning till slut! Låt oss hoppas att det här är den sista uppförsbacken. Ni grejar den!
  • Gina43

    sesanka: Rådgör med din man om hur ni kan få stöd på bästa sätt och om ni kanske ska gå tillsammans. Det finns ju samtalskontakter som pratar engelska eller som kan tänka sig att ha samtal på engelska (jag vet, för jag har utländska vänner som bor i Sverige och som behövt söka vård). Jag tror inte att det är något problem! Det finns vägledning att få, någon som hjälper till med att sortera alla trådar och känslor. I bästa fall får ni även verktyg för att hantera sorgen.

  • Gina43
    Heidi82 skrev 2014-01-27 18:58:59 följande:
    Snobben00: Tacka ska du ha. Det var två 3-dgrs som jag fick insatt. Hoppas på tvillingar så jag aldrig behöver gå igenom det här igen!
    Lycka till Heidi82! Hoppas att det går vägen denna gång! Vet du om du får något till frysen?

    Så det blev tredagars denna gång. Du hade väl två blastocyster förra gången (i novembertråden där du var med) och jag vill minnas att du nämnde något om att de hade stannat av lite i utvecklingen vid insättningen? Hur resonerade man/ni då? Ofta odlar man ju inte till blastocyster om det inte finns gott om ägg så att man därmed "har råd" med ett visst bortfall? (på kliniken där jag gjorde IVF ville man ha minst 7 befruktade ägg för en sådan odling.) 

    Jag ska hålla tummarna för dig!
  • Gina43
    Heidi82 skrev 2014-01-28 13:29:37 följande:

    Pa min klinik sa har dom att deras gräns gar vid minst 5 befruktade ägg för  langtidsodling. Och det hade jag förra gangen i November. Nu hade jag 5 som stannat av pa dag 2. Eftersom dom visste att mina inte verkade gilla värmeskapet sa tyckte dom att det är bättre med transfer pa dag 3. Jag hoppas att det var värmeskapet som fick dom att krokna sist. Nu fick vi iallafall tillbaka tva fina embryon. Dom var osäkra om de övriga skulle klara sig till frysen. Tror inte att vi kommer att ha sadan tur. Känns som totalt ouppnaeligt att fa nagot till frysen.
    5 känns som en ganska låg gräns - det blir ju ett bortfall, så det känns riskfyllt. Vi fick ut 13 ägg, varav 10 blev befruktade. Vid dag 5 och ET fanns det 5 fina överlevare,  varav jag fick ett. När det var dags för frys dagen efter hade hälften av resterande 4 tacklat av och det blev "bara" 2 till frysen. Av 10 ägg blev det alltså bara 3 kvar - som det ser ut var det hög kvalitet på dem, men det var ju inte givet.

    Hoppas att det går bra för dina resterande ägg!
  • Gina43
    Heidi82 skrev 2014-01-28 20:32:35 följande:
    Gina43: Jag trodde att det var mina ord! Vi fick ut 13 ägg i fredags varav 10 blev befruktade. 5 stannade av på dag 2. Fick igår tillbaka 2 st 3dgrs. Tyvärr höll inte de andra för frysen. När har du TD?
    Trist att det inte blev något till frysen! 

    Vi gjorde IVF i november (det är därifrån jag minns dig!). Det blev ett plus vid det försöket på RD 9 och jag är nu gravid i v 12 och ska göra ett KUB om en vecka.
  • Gina43
    Heidi82 skrev 2014-01-28 20:51:01 följande:
    Gina43: Aha! Stort grattis. Var det första försöket?
    Ja det var det. Men vi har "manlig faktor" (spermierna är pigga men för få) som löses enkelt genom ICSI och jag har stor äggreserv, så vi hade oddsen till vår fördel. Sedan hade vi en stor portion tur också! Vi har å andra sidan försökt i mer än tre år - nu är det nog fyra år - vi anade egentligen inte att det var en pusselbit som fattades, men gjorde det så småningom eftersom det ju inte blev några barn. När vi sedan fick besked efter utredning förberedde vi oss på det värsta, att det skulle ta ännu fler år. 
  • Gina43
    Heidi82 skrev 2014-01-28 22:05:59 följande:
    Gina43: Vilken flax att lyckas vid första försöket. Avis jag blir!

    Vi har oxå manlig faktor med många men slöa. Vi har dock klarat oss utan ICSI so far.

    Jag misstänker att det ärmin endometrios som sätter käppar i hjulen för oss...att det är därför som embryonen stannar i utvecklingen.
    Tittade in i tråden för att önska dig lycka till eftersom jag kände igen dig från novembertråden. Hoppas att det går bra för dig denna gång! Jag håller som sagt tummarna för dig. 
  • Gina43
    sesanka skrev 2014-01-31 03:15:36 följande:
    Allt kan ändras under resans gång men just nu har vi iallafall bestämt oss för att om det är mola med cancer så lägger vi ner babyverkstan helt även om prognoserna för tillfrisknande är höga. Kroppen kommer att få lida av cellgiftsbehandlingarna och att sedan ha tidspress på sig att lyckas bli gravid innan man fyllt 40 kommer inte göra saken bättre. Om vi får bra nyheter kommer vi att nyttja våra tre landstingsförsök och har vi inte lyckats bli gravida via dom så blir det inga privata försök.

    Jag lever på hoppet att vi får bra nyheter och att vi lyckas bli gravida på vårt första försök. Vi har fyra ägg i frysen och förhoppningsvis är allihopa det så kallade guldägget :)
    Jag skulle råda dig att ta en sak i sänder och bestämma därefter. Det är ovanligt med mola och ännu ovanligare med elakartade celler i samband med mola. Jag förstår att du vill förbereda dig på det värsta, men eftersom det ännu är väldigt ovisst gör ni er kanske en otjänst att redan nu besluta vad som skulle hända i värsta scenariot (dvs. lämna babyverkstaden) eller vad ni ska göra efter era landstingsförsök. Mycket kan hända utmed vägen, så stäng inga dörrar på förhand!
  • Gina43
    Kramizen skrev 2014-03-12 11:39:26 följande:
    Hej, är det någon som vet hur stor en äggblåsa ska vara när man får äl? Var på VUL igår och mätte men stickorna är lika tomma varje morgon. :( Nytt VUL på fredag.

    Ca 2 cm vid normal ÄL brukar det vara?
  • Gina43
    Kramizen skrev 2014-03-13 10:17:28 följande:
    Nej det är naturlig cykel denna gången också. Hade en blåsa som var 14 mm igår men vet inte hur stor den ska vara förän man tror att det blir ÄL. Kör ju med stickorna hemma och dom visar inget omslag än...Blir ju bara stressad av att det inte händer något. :(

    Äggblåsan växer ca 2 mm per dag, så ge det ett par dagar till? Den borde vara ca 2cm när den är "mogen".
Svar på tråden IVF januari 2014 - vi som kämpar vidare