Inlägg från: Pirum |Visa alla inlägg
  • Pirum

    Mögelskadat hus? Input tack.

    Är det någon som har koll på mögelskador i hus? Vi skulle vilja ta över mitt föräldrahem men det huset är mögelskadat åtminstone i delar av källaren.

    Går det ens att sanera mögel om det är stora mängder?

    Uppskattningsvis kostnad?

    Uppskattningsvis tidsåtgång?

  • Svar på tråden Mögelskadat hus? Input tack.
  • Pirum

    Tack för svar!

    Det är ett mexitegelhus komplett med källare där det finns gillestuga, tvättstuga dusch och bastu. Det finns synligt mögel i duschen och bastun men har förmodligen spridit sig. 

    Det luktar lite unket i hela huset och allergiska personer har fått besvär av att vistas i källaren.  

  • Pirum

    Jag vet inte hur källaren är byggd så jag kan inte ge så mycket mer info tror jag. Det är byggt sent 60- eller tidigt 70-tal och är av standardtyp för perioden. 

  • Pirum

    En annan fråga är ju hur pass skadat ett hus kan vara och det ändå går att renovera. Jag skrev mögel i rubriken men det kan väl lika gärna vara svamp eller båda delarna. Om det har spridit sig till övervåningen t ex?

    Jag har ingen möjlighet att ta reda på husets konstruktion mer noggrant i nuläget. Det är inte aktuellt att köpa huset precis nu. 

    Det är min pappa som äger huset och han vägrar envist göra något åt det trots att det funnits synligt mögel i flera år.  

  • Pirum

    Tack!

    Bastun/duschen används inte. Gillestugan använder min pappa men vi som besöker undviker helst hela källaren eftersom det luktar mer där. 

  • Pirum

    Jag är helt hundra på att det är odränerat. Typ alla grannar har dränerat på senare år men inte pappa.

    Intressant perspektiv att blåsa ut hela källaren. Utöver de rum vi redan diskuterat finns hobbyrum, tvättstuga, matkällare ( bebodd av någon slags insekter), wc och 2 sovrum.

    Framtida disponering: bastun behövs definitivt inte men resten av rummen skulle vi nog vilja ha då vi är fem i familjen och det blir tajt med bara ett badrum på övervåningen.

    Åter, tack för att du tagit dig tid att svara. Känns som att nu har jag åtminstone lite koll på vad man ska kolla efter. :)

    Och du har rätt i att resten är orenoverat. De flyttade in -85 och har lagt om taket och fixat tapeter i ett par rum sedan dess. Hur det är med el och rör och sånt är ju en annan fråga. Men sånt GÅR ju att fixa även om det kostar pengar. Värre då om huset är så angripet att det är beyond rescue.

    Min pappa vill att vi tar över så småningom så min gissning är att den uppskattade renoveringskostnaden dras av köpesumman så vi har råd att fixa det. Attraktivt område i en stad med bostadsbrist gör det förhoppningsvis värt att renovera.

Svar på tråden Mögelskadat hus? Input tack.