Inlägg från: stinastearin |Visa alla inlägg
  • stinastearin

    Hur lång tid tar obotlig cancer?

    Garbo skrev 2013-10-16 16:50:07 följande:
    Hej!
    Jag skulle bara vilja fråga rent konkret hur lång tid det tar från att obotlig cancer upptäckts tills personen väntas gå bort. Jag känner två personer som nyligen fått besked om att de har obotlig cancer. Den ena är min moster, som jag aldrig stått särskilt nära själv så jag tänker främst på hennes barn, min mormor, mamma och hennes andra syskon och hur de kommer att fixa det hela, och så är det ju självklart fruktansvärt när en familjemedlem är döende, oberoende av relationen till denne.

    Dessutom har min svärfar just fått veta att hans cancer har kommit tillbaka och att en nu har spritt sig på ett mycket aggressivt sätt. Jag och min kille har bara varit tillsammans i knappt 2 år och jag har bara träffat hans familj några gånger men jag lider så otroligt med hans mamma som vi besökte i helgen och honom och hans syskon också såklart. Nu undrar jag om det är troligt att dessa personer överlever julen eller om det kan tänkas gå ännu fortare. Jag beskriver de båda fallen:

    * Moster: Hade magvärk  i flera år med ville inte gå och undersöka sig av olika anledningar och när hon äntligen gjorde det pga något annat så upptäckte man elakartad cancer i bukspotkörteln. Hon ser ännu "frisk" ut och jobbar fortfarande men de kommer inte ens att försöka operera eftersom det tydligen är kört och hon vill själv inte operera eftersom det i så fall bara förlänger livet några månader och hon hellre vill vara kry så länge hon kan. 
    Vad kommer ske när hon inte opererar, kommer hon snart att bli svagare och svagare tills hon blir sängliggande eller hur funkar det med en person som inte behandlas?

    * Svärfar: Har haft cancer i magen och bihålorna för flera år sedan, detta opererades och han friskförklarades och behövde aldrig ta cellgifter. Han är lite över 70 år. Han har åkt på kontroll årligen och inget nytt hittades. Nyligen fick han influensasymptom som inte ville gå över och efter några dagar bar inte benen längre och han kunde inte gå. Han blev svagare och svagare tills han fick tas in akut på sjukhuset och få två blodtransfusioner. Nya prover har nu gjorts och även om alla provsvar inte kommit ännu så har hans cancer spridit sig väldigt aggressivt och de tror att han har cancer i bla. benmärgen. Han är just nu för svag for att påbörja cellgiftsbehandling men om hans hälsa blir bättre ska de börja snarast. Ingen vill såklart säga vad alla inners inne vet; att det denna gång spridit sig så mycket att han inte kommer kunna botas.

    På båda dessa personer hade det gått väldigt långt när det upptäcktes, den ena personen är ännu kry men har obotlig cancer, den andra personen är mycket svag och ska påbörja behandling.

    Jag mår så dåligt över detta, inte för att jag själv står dessa personer särskilt nära men för att de är nära släkt till andra personer jag älskar och jag tycker det är så hemskt! Jag och killen bor utomlands och jag ska åka hem till Sverige i en månad över jul. Nu är jag livrädd att hans pappa ska dö när jag inte är där så att jag inte kan finnas där för honom och hans familj när det händer, jag kanske inte borde åka iväg en hel månad... Är det troligt att han kommer leva flera månader till eller kan det gå mycket fort? Samma fråga gäller min moster. Kommer hon insjukna väldigt fort nu när hon fått diagnosen eller kan hon leva 1-2 år till? Vad är era erfarenheter.

    Jag får panik av den här jävla cancern!!! 
    Det går inte att svara på. Inte ens läkare brukar kunna säga det utom när det är väldigt kort tid kvar. Generellt så har dock just cancer i bukspottkörteln ofta extremt kort överlevnadstid från diagnos. Kan handla om veckor - några månader. Andra cancerformer så kan det variera, det kan handla om år.
  • stinastearin

    stinastearin skrev 2013-11-12 23:01:41 följande:
    Det går inte att svara på. Inte ens läkare brukar kunna säga det utom när det är väldigt kort tid kvar. Generellt så har dock just cancer i bukspottkörteln ofta extremt kort överlevnadstid från diagnos. Kan handla om veckor - några månader. Andra cancerformer så kan det variera, det kan handla om år.

    Tillägg: ring cancerupplysningen! De kan nog ge dig mycket bättre svar.
  • stinastearin

    Har du frågor om cancer?


    Ring Cancerupplysningen. Tel: 08-517 766 00 


    Telefontider Måndag - fredag 09.30-12.00 och 13.00-15.00


Svar på tråden Hur lång tid tar obotlig cancer?