Inlägg från: 040kille |Visa alla inlägg
  • 040kille

    problem med läxläsning

    Det beror ju lite på vad det är för läxor. Min röst hamnade på någon timmes längre skoldag och mindre arbete hemma.

    Engelska glosor och veckans ord i svenska är ju något man lär sig genom repetition. Ännu mer genom att faktiskt använda. Det är helt ok att ha det som uppgift hemma att läsa igenom och skriva en eller två gånger per dag.

    Grabben går i femman nu, och jag kan inte förklara matten de har längre. De fyra räknesätten kan man ju traggla i oändlighet, men vissa av uppgifterna de kommer att ha längre fram har jag noll koll på hur jag ska förklara. Ännu mindre när man tillämpar uppgifterna så möjligheten att plocka ett exempel ur verkligheten finns inte. I det stora hela är jag tillbaka i femte klass själv.

    Riktigt spännande kommer det att bli när de för in kemi och fysik på schemat längre fram. Jag klarade inte av att lära mig det själv, hur ska jag kunna sitta och förklara detta vid köksbordet för ungarna då? 

    Min inställning är klart att skolarbete ska göras i skolan. Där finns kunnandet för att förklara, där finns tillgång till referenser och allt annat som behövs.

    Sen har jag samma problem som trådskaparen. Ska man göra läxa i 20 minuter ägnar jag lätt en timme åt att få grabben att sätta sig ner med läxorna. Och den en och en halv timme det blir är det konstant plingplong på dörren av grannungar som ska snacka och leka. En högst påfrestande miljö med andra ord som brukar sluta med tjafs och irritation på varandra.   


    Det som kallas ödet är bara konsekvenserna av ens egen dumhet
  • 040kille
    Mineralvatten skrev 2013-09-13 16:37:27 följande:
    läxor är till för kunskapen ska tragglas in. ofta är det ju genomgång under lektionstid och sen läxa och så kunskapscheck vid nästa lektion.

    Repetition och variation är grunden för kunskapen och då kommer nästa grej jag tycker skulle ändras.

    Vi har brist på personal i skolans värld, framförallt utbildad personal. Vi har en ungdomslöshet som man bara inte får rätt på. Samtidigt sätter sig många i universitetets skolbänk för att vidareutbilda sig. En god del av dem som väljer högre utbildning gör helt enkelt fel val där enda effekten blir en studieskuld.

    Jag tycker man skulle ta ungdomar som är arbetslösa och sätta i lågstadiet som hjälplärare. Man behöver ingen vidare utbildning för att hjälpa sjuåringar att staka sig genom sina första ord. Tösen går i tvåan nu. Per lektion satt hon och läste två eller tre meningar högt för resten av klassen. Sen sitta där hemma och läsa i femton minuter. Läsa högt dessutom så grabben inte kunde koncentrera sig på sina uppgifter.

    In med ungdomar som sitter med småungarna så de får sina femton minuters läsning per dag i skolan. Eller traggla plus och minus med legoklossar som exempel. Så har jag fått göra för att förklara läxorna.

    Låt dem samtidigt känna efter om läraryrket kan vara något för dem. Jag tror att man hade fått in mer rätt personal i skolans värld på det viset.

    Sak samma är fullt tillämpligt inom vården. Där är också brist på personal. Man måste inte vara sjukvårdsutbildad för att sitta med på ett ålderdomshem, men man hade nog kunnat få många att bli intresserade av yrket eller komma fram till att det är något de absolut inte vill arbeta inom.

    Till det tror jag att detta går att tillämpa på flera yrken.


    Det som kallas ödet är bara konsekvenserna av ens egen dumhet
Svar på tråden problem med läxläsning