Kräsna barn och mat på förskolan
Jag har en 2,5-årig dotter som är minst sagt petig med maten. Dessutom är hon allergisk mot ägg och fisk. Jag har kämpat i två år med att lista ut vad hon äter, men det varierar från dag till dag verkar det som. Kött har hon alltid vägrat helt och fått kväljningar av, och jag har väl inte trugat överdrivet mycket då jag helst undviker det själv. Hemma brukar jag gömma röda linser, mixade kikärter och sojamjöl i olika rätter för att hon ska få protein någonstans i alla fall. I perioder äter hon glatt kokta bönor, andra perioder ratar hon dem helt. Ost brukar gå hem, även fetaost och halloumi. Matproblemen har lossnat en del hemma senaste halvåret men det är som sagt fortfarande inte lätt.
Problemet är att hon nu börjat på förskolan. Vi har bett om vegetarisk mat, för det är det som går bäst hemma. Den maten som serveras verkar inte vara särskillt god och det tycker heller inte dottern. Oftast slutar det med att hon tar några tuggor ris eller en kokt potatis, sen knäckemacka med smör till lunch och ytterligare en macka och lite frukt till mellis. Hon går 9-15 tre dagar i veckan, och när vi hämtar är hon vrålhungrig och slukar en macka till på väg hem.
Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Pedagogen sa att jag kanske kunde prata med kocken och berätta vad hon gillar, men jag vet ju knappt själv. Skulle gärna höra från andra med kräsna/allergiska barn hur ni löser det med mat på förskolan.
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-10 22:42
Glömde skriva att hon alltid haft problem med maten och även med tillväxten. Det har blivit mycket bättre men jag kan inte bara "sluta pjoska" och vänta ut henne.