Inlägg från: Emeli |Visa alla inlägg
  • Emeli

    Ta med frukt varje dag - vad tycker ni?

    Jag fattar inte att det kan bli sånt tjafs om en frukt om dagen. Syftet med frukten är gott. Barnen behöver boosta lite energi så de står sig fram till lunch. Varför ifrågasätter man det? Vill man inte unna sitt barn en frukt? Det finns billig frukt.som alternativ kan man skicka med en morot. Kostar inte många ören per styck. Om något barn har glömt frukt en dag kan man be de övriga dela med sig en liten bit av sin. På så sätt får det barnet en liten fruktsallad och de övriga en lektion i skolans värdegrundsarbete.

  • Emeli
    Lindsey Egot NO1 skrev 2013-08-25 08:18:18 följande:
    Står SIF till lunch? Här äter fritidsbarnen frukost 7:30 och lunchen är 10:30, tre timmar senare. Då borde man inte hinna bli vrålhungrig. Sedan börjar skolan inte förrän 9:10 och de barn som kommer hemifrån äter frukost innan de går till skolan dvs 8:30 två timmar innan lunch så varför man ska ha fruktstund innan lunch är för mig en gåta. Kanske för att spara in pengar på lunchen genom att hålla nere på kostnaden. Barnen har ju redan något i magen när lunchen är och äter inte lika mycket.

    I vår kommun börjar skolan klockan 8 de flesta dagar. Det varierar vilken tid eleverna får lunch. Alla klasser kan inte äta samtidigt. Då blir det kaos. De första klasserna släpps in 10:30. Matsalen stänger 12:45. De som fått tidig lunch kan behöva sin frukt på eftermiddagen.
  • Emeli
    molly50 skrev 2013-08-25 17:59:37 följande:
    Det är samma sak på min sons skola. Han började nu i förskoleklass och i brevet vi fick innan skolstart står det att barnen ska ha med sig en frukt varje dag plus en mindre matsäck en gång i veckan då de går på utflykter. För min del är det ok,men jag kan samtidigt tycka att det är lite märkligt då min dotter som går på förskola aldrig behöver ha frukt med sig. Där får de frukten på förskolan.   
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3

    Skollagen kapitel 10 paragraf 10 och 11 reglerar detta. Där framgår att undervisningen ska vara kostnadsfri och att barnen utan extra kostnad ska ha tillgång till de läromedel de behöver, men att skolan trots detta får ta ut smärre avgifter. Skolan måste servera lunch till barnen, men det är allt. Den enskilda skolan kan naturligtvismvälja att lägga sina pengar påmfrukt till alla elever, men då blirmdet på bekostnad av något annat t ex speciallärartimmar. Jag skulle tro att det är få föräldrar som vill göra den prioriteringen.
  • Emeli
    dreamy skrev 2013-08-26 15:43:30 följande:
    Jag är spontant av åsikten att skolan hellre får extra skattepengar för att försäkra sig om att ALLA barn erbjuds ett "pyttemellanmål"... (istället för att det exempelvis läggs så otroligt mycket på t ex fängelsemat, ca 44 kr/intern och dag jmf med 10 kr/elev och dag, efter att man har plockat bort "runt om"-kostnader som frakt och tillagning). Skulle man exempelvis erbjuda barnen en morot extra så skulle det inte handla om många ören extra per barn... Och då slipper barn lida för att föräldrar är olika ansvarstagande/glömska/fattiga osv och skolan får därmed en mindre detalj som skapar oro och stress för de små som alltså lever med ansvarslösa/fattiga/glömska/missbrukande/vimsiga/o sv föräldrar...

    Lite OT, men om man nu struntar i DEN frågan; skulle det vara ok om t ex arbetsgivare började kräva av sina anställda att ta med speciellt nyttig mat till arbetet för att försäkra sig om att de skulle må bra och därmed prestera bra? På samma sätt som de kan sätta upp regler kring hygien och kläder o s v. Varför/varför inte - egentligen? Jag kräver inget svar, bara lite kul att fundera över :) 
    Hur tänkte du nu? Ag betalar inte de anställdas måltider. Det får man står för själv.

    Skolan betalar lunch. Detta är reglerat i skollagen. Frukt, mackor eller liknande mellanmål att äta på fm får man ta med sig själv. Vissa elever går på fritids efter skolan och i vissa fall även före. Dessa barn får då ev. frukost och mellanmål. Föräldrarna till fritidsbarn betalar för att ha sina barn inskrivna.
  • Emeli
    dreamy skrev 2013-08-26 20:12:12 följande:
    Jag tänkte att de på samma sätt "kräver" att man äter nyttigt för att man ska utföra ett så bra arbete som möjligt(jag är väl medveten om att detta INTE finns reglerat), liknande som de kan "kräva" att man klär sig efter arbete, tex inte för utmanande om man arbetar inom kyrka, kriminalvård, barnomsorg osv eller hygienkrav om man arbetar inom vård och viss forskning.
    Bara för att försäkra sig att man inte får någon anställd som kanske vimsar till siffror eller missköter maskiner eller slöar bort halva dagen pga av dåligt näringsintag...

    Skolan står för en del av elevernas kostnader alltså, men det finns ändå krav utöver dessa kostnader t ex gympakläder, frukt, på vissa håll egna skridskor, en personlig mugg osv. Arbetsgivare står för en del i vissa sammanhang t ex viss skyddsutrustning, lunch om man är pedagog, kaffe (på vissa platser). En del får man stå för själv  eller anpassa sig efter annars riskerar man avsked eller tillsägning. Är det så jättestor skillnad då skolan kräver något eller om en arbetsgivare kräver något? Var går gränsen i så fall? Kan bara säga att jag skulle bli rätt förbaskad om en arbetsgivare skulle ha samma krav på "utöver-kostnader" som skolan har i vissa fall... Men samtidigt så OM jag hade ett företag så skulle jag gärna vilja kunna påverka mina anställda att sköta sig såpass att de kunde utföra ett HYFSAT jobb under arbetsdagen, dvs inte slarva en hel eftermiddag för att de kanske skippar lunchen - jo man har ju rätt att göra det som vuxen. Var bara en tanke :) 
    Som vuxen och anställd får man ta ansvar själv och ta konsekvenserna om man missköter sitt arbete. Ett barn som går i skolan gör det för sin egen skull, för att få utbildning och få möjligheter att växa upp till en ansvarskännande samhällsmedborgare. Det är en förmån att få gå i skola.

    Det stämmer att skolan helt enligt skollagen kan kräva att föräldrarna utrustar sitt barn för skolidrotten En ryggsäck eller annan skolväska är också bra att ha även om en begagnad ICA-kasse skulle kunna duga till nöds, men då skulle det vara ganska synd om det barnet och vi inom skolan skulle nog hålla särskild uppsikt på det barnet med tanke på oro för sviktande omsorg. En frukt eller liknande är en rekommendation och för barnets bästa. Erfarenheten har visat att barnen orkar bättre med sitt skolarbete om de får boosta energi. Jag undrar vilka argument man som förälder har för att inte vilja ge barnet det. Vill man inte sitt barns bästa?
  • Emeli
    Åsa skrev 2013-08-27 01:15:19 följande:
    Kortet med att inte vilja barnens bästa är lite billigt. Jag har som väl är sluppit /för/skolor där man velat ha frukt medskickad men jag anser i princip att om vb skola anser att barnen bör äta mellan frukost kl 7:15 och lunch kl 10:30 för att fungera väl så är det rimligt att skolan förser barnen med mat då.  Det finns en viss gråzon mellan den kostnadsfria(skattefinansierade) skolan och vad föräldrarna ändå behöver förse barnet med. Jag anser inte att frukt ingår i den gråzonen.  Det blir också knepigt att kalla något en rekommendation men  från skolhåll förknippa den med moraliskt fördömande, rentav som du starta koll efter social problematik om den inte följs. Då är det, tycker jag, ärligare att rakt ut begära saken så att rimligheten  i kravet, och om det skulle strida mot Skollagen, kan diskuteras rakt och öppet.       

    Det var kopplat till om man vägrar skicka med frukt trotsmattmbarnet behöver det. All barn behöver det så klart inte. Har dräktigt en stadig fruKost klarar de sig fram till lunch, men alla har inte det. Skolan KAN naturligtvis välja att lägga sina begränsade resurser på frukt, men då tvingas man välja bort något annat. Sannolikt skulle de då köpa in t ex äpplen som alla barn kanske inte gillar. Om de tar med egen frukt får de en sort som de vill ha. Alla vill kanske inte ens ha en frukt utan äter hellre en macka, en morot eller körsbärstomater, som en av mina elever gjorde idag. Föräldrarna ska utrusta sina barn för skolan, t ex med idrottskläder. Om detta inte sker trots upprepade påminnelser börjar vi fundera i banorna om omsorgsbrist och håller barnet under extra uppsikt.
  • Emeli

    Autokorrekt håller på att driva mig till vansinne: har de ätit, ska det stå, inte "dräktigt".

  • Emeli
    cloudberry79 skrev 2013-08-28 14:24:33 följande:
    Inte regelbundet och max en viss summa per år. Jag jobbar på högstadiet och vi har som policy där att det vi ber barnen ta med max får kosta 100 kronor per läsår. Det nyttjas på hösten då vi åker med samtliga barn på fjällvandring, vi står för allt utom matsäck.
    (M)amma till V -07 och E -12

    Olika policy i olika kommuner. I den kommun jag jobbar är det 100 kr per termin som gäller. Jobbar också på högstadiet. Tycker det är bra om eleverna äter en frukt eller en macka på rasten innan sista lektionen mellan 15:00 och 16:00. Fullt frivilligt förstås. Tycker det är bra att skolan inte lägger sina pengar på detta. Moderna läromedel, speciallärartimmar och liknande är viktigare.
  • Emeli
    Mineralvatten skrev 2013-08-29 16:18:59 följande:
    sant men skolmaten kunde vara bättre, på gymnasiet fick vi börja med att desikera maten från glasbitar, hårstrån, kartongbitar etc. hm. nåja det var 10 år sen jag gick ut så man får hoppas att den blivit bättre =).

    Det ser naturligtvis olika ut på olika skolor och i olika kommuner, men generellt vågar jag påstå att det har blivit mycket bättre. Där,jag jobbar är maten jättebra, och såväl barn som personal äter med god aptit. De lagar maten från grunden. Jag bor på västkusten och vi har ofta fantastiskt god fisk, t ex fisksoppa. Jättegod.
  • Emeli

    Men om varje barn som har med en frukt ger en liten bit var, t ex en clementinklyfta, en centimeter banan eller en smal skiva av ett äpple blir det tillräckligt till det barn som har glömt och gör ingen skillnad för de sommar delat med sig lite.

  • Emeli
    Mineralvatten skrev 2013-09-01 16:34:42 följande:
    inte för att låt elak men att man äter med god apitt kan beror på att man är väldigt hungrig också.

    Maten är god. Jag äter den själv dagligen. Stor skillnad jämfört med hur det var för tio år sedan, för att inte tala om hur den var när jag fick i skolan och man kunde känna lukten av levergrytan långt ut på skolgården. Nu har vi alltid salladsbuffé med minst tio olika sallader att välja mellan och minst två, oftast fler olika varmrätter att välja mellan. Hemlagat potatismos, hemlagade köttbullar osv. Alltid mjukt bröd. Maten är jättebra.
Svar på tråden Ta med frukt varje dag - vad tycker ni?