4barnsmamma skrev 2013-04-09 09:31:22 följande:
Tack för alla svar!
Jag har beställt boken "Rättvist underhåll" - hoppas den kan ge kött på benen.
Det handlar om underhållsbidrag inte underhållsstöd och hur vi bäst beräknar barnens kostnader och vad som lagligen skall ingå. Ett barn rider sedan 2 år och ett barn spelar ishockey sedan 8 år - dess kostnader i sig gör ju att barnen kostar mer. Jag anser att vi skall dela på den kostnaden och att det skall ingå i underhållsbidraget medan pappan som har en bra inkomst på 40 000 säger att då får väl barnen sluta med det...
Tar gärna emot mer tips.
Man börjar med att räkna ut barnets kostnader. För underhållsbidragsberäkning utgår man från ett visst schablonblelopp som beror på barnets ålder. Sedan lägger man till de kostnader som barnet har som går utöver schablonen som t ex ishockey, ridning, mediciner, glasögon etc. Därefter drar man av barnbidraget. Då har du fått reda på exakt hur mycket varje barns behov kostar.
Sedan räknar du ut respektive förälders försörjningsförmåga, dvs lön efter skatt, gör avdrag enligt schablonbelopp för personliga kostnader samt för boendekostnaden. Där får man dra av hela om man är ensamstående och halva om man har sambo. Det finns också en högsta gräns för boendekostnad som varierar var i landet man bor och hur många i familjen man är. Det är försäkringskassan som varje år räknar fram den högsta summa man får dra av för boendekostnaden.
Därefter använder du dig av den kvotdelningsmetod som finns i den bok du har beställt för att få reda på hur stor andel av barnens kostnader respektive förälder ska stå för.
Om ni inte kommer överens själva tvingas du som barnets företrädare stämma i domstol. Då bör du undersöka om din hemförsäkring täcker detta, många har undantag just för underhållsbidrag. Då kan man istället i vissa fall ansöka om statlig rättshjälp men även här krävs vissa kriterier för att staten ska betala advokatarvode. Det finns ett förslag om att det ska bli lättare att få statlig rättshjälp vid underhållsbidrag men det har inte gått igenom ännu tyvärr.