Inlägg från: SupersurasunkSara |Visa alla inlägg
  • SupersurasunkSara

    Straffbart att inte ta ansvar för sina barn?

    Niju skrev 2013-03-11 19:57:50 följande:
    Men sticker man och inte betalar underhållsstöd får man skulder...det är väl ett slags straff. 

    Som sagt jag tycker absolut att det är fel att en man bara kan försvinna utan att ta ansvar.
    Underhållsstödet bör höjas så att det täcker halva kostnaden för allt till barnet: 
    Hyra
    Mat
    Kläder
    Dagis/fritids
    Fritidsaktivitet 

    Säger bara att hur ska det avgöras vilka kvinnor ska ha rätt att anmäla sin ex för lämning?
    Ska man införa något slags kontrakt som säger att pappan gått med på att göra mamman gravid?

     
    Hyran innefattas inte i beräkningen eftersom den delen täcks upp av bostadsbidrag om det behövs.
  • SupersurasunkSara
    Mandeln skrev 2013-03-12 17:39:43 följande:
    Jag tror inte att det är så många fall där pappan är direkt olämplig. I de fall där det är så kanske en lag om båda föräldrarnas ansvar skulle få kvinnan att fundera en gång till innan hon väljer en kriminell eller missbrukare till pappa till sitt barn. Om hon inte vet om det innan kan hon ju kräva enskild vårdnad baserat på hans dåliga förmåga att ta ansvar. Men det kan aldrig vara majoriteten. Många pappor som lämnar sina barn är helt enkelt bekväma och vill återgå till ett singelliv.
    Att få enskild vårdnad är inte så lätt idag om man från början har gemensam. Inte ens pedofiler blir alltid fråntagna vårdnaden. Eller de som misshandlat mamman.

    Mina barns far var den som sa att vi skulle skaffa barn. Jag har alltid velat ha barn vilket jag sa och jag gav honom 9 år på sig att tänka, men vid 27 skulle jag gå om han fortfarande inte ville ha barn. Sen talade vi inte mer om saken förrän han en dag undrade om det inte var dags att kasta p pillren. Då var vi båda 24 år.
    När vi sen skilde oss så försvann han totalt i princip. Tio år senare kom han på andra tankar och har idag umgänge.

    Menar du att jag skulle ha skickat mina barn till  honom och hans nya fru, som inte ville bli påmind om hans tidigare liv och han, som ville ha ett liv i lugn och ro? För det är så det skulle bli om summan i underhåll var högre än den är, han klagade nämligen på hur drygt det var att försörja mig genom underhållet...
  • SupersurasunkSara
    Mandeln skrev 2013-03-12 18:26:44 följande:
    Men det är ju din syn på saken. Det jag menar är inte att man ska genomföra detta retroaktivt utan att det ska gälla from om 3 år typ. Då hinner folk förbereda sig. Då inser man att ett barn innebär stort ansvar och att det "kostar" om man bara drar.

    Precis som folk blir straffade om de smiter från skatt, olycksplatser eller om de köper tjuvgods så måste de straffas om de lämnar sina barn. Om han var en bra pappa innan man separerar så får man jobba på att han kan bli det igen.  

    Vi måste inse att barn är levande varelser, inte något vi skaffar oss för att vi känner för det då. Det verkar också som om många mammor tycker att de bara för att de är just kvinnor automatiskt är bättre föräldrar. Det finns dock mammor som inte heller har förmåga till empati och som låter sina egna behov styra snarare än barnets behov av omsorg. Om dessa mammor istället för att vara ensamstående fick dela ansvaret med pappan kanske de skulle orka med sina barn bättre än när de får bära hela ansvaret själva.

    Men även om vi inför detta from nu, och jag om barnens far hade blivit ett par nu osv så hade mina barns far reagerat likadant. Han ville ha barn, han tänkte på att skaffa barn med mig i 6 år innan han sa något, då var vi redan gifta sedan 3 år. Men ändå valde han bort dem sen. Och han hade, om systemet hade funnits så, valt att ha barnen, för han är ganska snål på det viset och det hade mina barn absolut inte mått bra av.

    Tyvärr är det så att män kan skydda sig, men väljer att inte göra det. De kan kräv att det manliga p pillret släpps, de kan ta sig i kragen och inte gnälla om biverkningarna, fö färre och mildare biverkningar än vad kvinnor får av p piller. De kan använda kondom, de kan göra en vasektomi om de är säkra på att de inte vill ha barn. Men många män struntar i detta och menar att kvinnan kan ju göra abort, bekvämt och bra för honom.

    Sen finns det många, alldeles för många, kvinnor som påstår sig använda p piller eller något annat men som ljuger. Och så vägrar de göra abort sen. Den mannen kan inte må så himla bra, eller jag vet att många mår skit rent ut sagt. Känslor kan man inte tvinga på någon, och att tvinga någon som är i en beroendeställning som ett barn är, att umgås med någon som inte vill ha dem, det är inte humant.

    Jag tror inte för ett ögonblick att det kommer att födas färre barn som är oönskade av pappan för att pappan får betala mer om han väljer att inte ha med barnet och mamman att göra. För det är ju MAMMORNA som bestämmer om barnet ska födas eller inte. Och jag tvivlar starkt på att män avstår från sex för att risken att bli pappor finns. ÄVEN om de får betala mer i slutändan.

    Jag läste om en kvinna som slutat med p piller OCH stuckit hål i kondomerna för att hon ville ha barn och var sååååå säker på att pappan så såklart skulle vilja han med när barnet väl var där. Men se det ville han inte, han kände sig känslomässigt våldtagen och vägrade befatta sig med mamman och barnet. Han kände absolut ingenting för barnet och träffar det aldrig.


  • SupersurasunkSara
    Mandeln skrev 2013-03-12 19:03:23 följande:
    Det du tar upp är ändå fall som är ganska ovanliga. Dessutom är det ingen som kommenterar det faktum att det finns ensamstående mödrar som inte är så lysande de heller. Men mammor som "låter barnen bo hos dem" anses alltså bättre än pappor oavsett hur de i övrigt uppfyller sina plikter?

    Det jag menar är att vi i mycket högre grad måste fundera över hur vi beter oss mot varandra innan och efter sex. Känner man inte en människa så kanske man inte ska ha sex med den om man absolut inte kan tänka sig att ha barn. Så enkelt kan det faktiskt vara. Eller också kan man ta på sig ansvaret och växa som människa av att bli förälder. Om samhället tydligt visar att det är detta som gäller så kommer människors beteende att förändras. Precis som det gjorde när vi förbjöd barnaga, skolaga etc. Värderingar förändras över tid. Om vi tydligt visar att det inte är OK att skaffa barn till världen och sedan strunta i dem så kommer flera att tänka till innan och bli bättre föräldrar. Däremot kommer vi aldrig åt 100% naturligtivs, men det kravet har vi ju inte på andra lagar heller. Så det är inget argument i sig menar jag. Om de flesta skärper sig pga en sådan lag så vore mycket vunnet. Att inte alla gör det är inget argument emot.

    Det verkar som om många vill ha casual sex utan att tänka på konsekvenserna, men barnen då, de har ju faktiskt inte valt ett sådant liv utan pappa/mamma eller med två föräldrar som strider och smutskastar varandra? 
     
    Ja, många vill ha sex, för sex är skönt. Inte alla är så nogräknade med vem. (Min man inberäknad, han är pappa trots att han inte ville, måste väl dock påpeka att han har umgänge med barnet eftersom detta är FL och fokus snart skulle flyttas till en diskussion om det istället)
    Men hade han valt att inte ha det hade jag inte tyckt illa om honom för det.

    Jag tycker kvinnan i lika hög grad har ansvar här. Mannen kan inte välja när graviditeten väl är ett faktum. Han måste lära sig att välja innan. Att höja underhållet är inte rätt väg att gå, eftersom många skulle resonera som så att de hellre har ungen ett par dagar då istället för att betala mer. (Redan idag anser många män att dessa 1273 kr är en furstlig summa för mamman att få) Vissa av de män som väljer att ha barnet skulle inte vara någon vidare förälder, antingen lämna till sina föräldrar eller ta med barnet på div mindre lämpliga aktiviteter eller sätta barnet framför tv:n och sen ignorera.

    Jag tror inte att det någonsin kommer att vara en god ide att med tvång tvnga någon att ta hand om ett barn de inte vill ha. Jag förstår din tanke dock och den är god, det är önskvärtt att fler tänkte efter lite bättre innan de har sex.
    Men tvång och straff är inte rätt väg att gå. Tror jag.
  • SupersurasunkSara
    Anonym (Sjävklart) skrev 2013-03-12 19:17:49 följande:
    Men varför har man sex med killar man inte tror fixar att bli pappor? Någon aning har man väl innan i alla fall?
    Jag hade inte det. Jag trodde att han visste vad han gjorde, men sanningen att säga, det visste inte jag heller riktigt, det var inte alls så som jag trodde att ha barn, men det var iaf bättre för mig, för honom var det tydligen tvärtom.

    Vissa kvinnor lever i en rosenröd dröm om att killarna så klart ska ändra sig för deras skull, så klart vill de ha barn med just dem, inte sällan ivrigt påhejade av sina väninnor. ÄVEN om mannen klart och tydligt deklarerat att han inte vill ha barn.
  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-15 03:53:02 följande:
    Jag anser inte att vi ska ha en lag som tvingar föräldrarna till exakt samma ansvar. Det känns inte genomförbart.

    Däremot anser jag att man bör jobba för att mammor och pappor ses mer likvärdiga i olika sammanhang och att man förutsätter att pappor tar samma ansvar för barnet som mammor ( handlar om både skyldigheter och rättigheter)

    Som en del i detta bör det bli delad vårdnad så fort faderskapet är fastställt för att visa att båda föräldrarna är lika ansvariga.

    Pappor som inte träffar sina barn ska bli bemötta på så samma sätt som mammor som gör det samma, få samma stöd och samma påtryckningar. En mamma som överger sitt spädbarn förutsätts ha problem som hon behöver stöd för hos såväl familj som samhällsinstitutioner. När en pappa gör det samma får han sällan stöd för att finnas kvar hos sitt barn utan det ses som ett rationellt val och han verkar snarare få stöd i det valet.

    Samhället bör på olika sätt arbeta mer aktivt för att mammor och pappor ska ses likvärdiga både gällande rättigheter och skyldigheter.
    Detta medför att många män får en makt över kvinnan som gör att kvinnan inte kan slappna av i sitt föräldraskap om samarbetet inte är bra. Och som bekant krävs det TVÅ som vill för att samarbetet ska fungera.  Han får då hälften av dagarna och vill han inte skriva över dem och inte vill ta ut dem så hamnar kvinnan i en sits där barnet är för litet för dagis men hon har inga pengar att leva för.

    Eller så får han för sig ATT ta ut dem, är det ett barns bästa att flytta från sin primära vårdgivare hux flux vid ca 6 månaders ålder? Även om pappan varit engagerad så är det orimligt att tro att han har varit hos mamman så pass ofta att barnet kan sova med honom utan mamman bara så där.

    Obs nu att jag talar om de fall där mamman och pappan inte är ihop.

    Det finns inte, som jag kan se ett sätt att lösa detta så att barnets bästa är i fokus.
    Men jag håller helt med om att samhället ska se mamman och pappan som likvärdiga föräldrar och inte förfördela pappan bara för att han inte har burit och fött barnet. Men i dessa frågor kan man inte (alltid) få det helt rättvist eftersom barnets bästa måste vara i fokus.

  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-16 14:01:15 följande:


    Det som gäller föräldraledigheten måste ju gå att ordna genom att ändra reglerna så att den situationen inte uppkommer. Pappan borde kunna tvingas ta ut sina dagar när mammans är slut eller föra över dem tills barnet får dagisplats. Det borde ju gå att ordna om man ansåg det viktigt. Nog borde väl pappan kunna ta barnet dagtid från 8 månaders ålder även om han inte bott med barnet? Jag började på dagmamma som 8-månaders och mina äldre syskon hade barnflicka från 6 månader. Se personerna hade vi ju heller inte bott med tidigare. Men viktigt är ju att vårdnadstvister löses mycket snabbare än idag. Tar man inte sitt ansvar som förälder ska man förstås bli av med vårdnaden.
    Jag tror inte en så pass liten mår bar av att byta boende nej. Att ha dagmamma är helt annorlunda än att BO hos någon annan.
    Givetvis beror detta också på vilken kontakt pappan har med barnet innan. Har man från start träffat barnet varannan/var tredje dag ett par timmar per gång och även varit själv med barnet kanske det kan gå, men jag är tveksam. Även om det vore tvärtom, att pappan haft barnet först och så ska mamma ta över så tror inte jag det är bra.
    Detta kräver också oerhört bra kontakt mellan mamman och pappan, som nybliven mamma hade jag inte velat stå till pass för pappan var och varannan dag. Iaf inte om inte pappan verkligen skötte sin del, kom på avtalad tid och gick på avtalad tid osv. Jag tror att det är ganska ovanligt att folk orkar med en sådan kontakt, de gjorde ju slut av en anledning/blev inte ihop av en anledning.
  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-16 16:47:58 följande:


    Barnet behöver väl inte bo hos pappan för att pappan är föräldraledig och tar hand om barnet dagtid?
    Nej, men jag tror inte att så många pappor kommer att vilja förpassas till andra plats på det viset. Vill man ta hand om sitt barn vill man väl vara det på heltid på riktigt?
  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-16 16:56:56 följande:


    Fast om alternativet är att mamman har enskild vårdnad är väl det knappast bättre ur ett pappa-perspektiv? Jag tror inte att man b a r a kan ändra så att föräldrarna automatiskt får gemensam vårdnad och sen är allt ok. Jag tror att man behöver se över fler delar för att det ska fungera. Min poäng var att om problemet med gemensam vårdnad är föräldraledigheten bör det kunna lösas om familjerna får rätt stöd och det finns tydliga regler och snabba beslutsvägar. För en pappa som vill vara närvarande och vara föräldraledig borde det ju vara bättre att ha barnet dagtid än att inte ha det alls om det är de två alternativen vi bollar med.
    Möjligt att en pappa ser det så. Jag tycker dock inte att förslaget är bra om det baseras på tvång. Har själv föreslagit detta i olika trådar där det handlar om att mamman vill ha pappans dagar, pappan vill inte ge dem och de är inte överens om hur det ska vara. Och inte ihop heller så klart. Men då ska det baseras på frivillighet, för barnets bästa.
  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-17 20:07:14 följande:


    Jag tycker inte att någon ska tvingas till föräldraledighet. Däremot tror jag att det går att ordna på något sätt så att mamman inte blir av med inkomsten för att barnet inte får börja på dagis och pappan inte vill vara föräldraledig. För mig känns det märkligt om våra lagar kring vårdnad skulle vara skrivna som de är pga av risken att pappan inte vill vara föräldraledig. Fullt så fördomafulla lagar kan vi väl inte ha? Om det inte finns andra tyngre argument för att lagstiftningen ska se ut som den gör så tror jag den kan ändras för problematikened föräldraledigheten som kan tänkas uppstå i vissa fall bör kunna lösas på annat sätt.
    Pappan kanske visst vill vara föräldraledig, men senare. Ska hans dagar då tvingas bort till mamman? Det är ju inte heller schysst.
  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-18 19:48:07 följande:


    Jag vet inte exakt hur det ska lösas så att det blir så bra som möjligt för alla parter och främst då för barnet. Men det känns inte som en större fråga ämnar den går att lösa.an kan väl sätta någon form av utredning på hur det ska lösas innan lagen ändras. Detta problem kan ju för övrigt uppkomma även med den lagstiftning vi har idag om föräldrarna är gifta och inte kommer överens eller om pappan stämmer om gemensam vårdnad och den processen går hyfsat fort. Jag tycker att frågan om föräldrar av lagen ska vara likvärdiga oberoende på kön är en central och viktig fråga i ett jämställt samhälle. Visst finns det problem som kan uppkomma kring vissa detaljer (vilket det förstås finns även med nuvarande lagstiftning) men jag tror att de problemen går att lösa i de allra flesta fall. Men ytterst handlar det väl om politiska prioriteringar och för mig är det en väldigt viktig fråga.
    Personligen anser jag att det hela löses bäst genom att båda parter tar ansvar för sin egen fertilitet. Kondom, vasektomi eller se till att det manliga p pillret börjar säljas för männen, kvinnornas möjlighet att begränsa sin fertilitet vet de flesta kvinnor redan 'allt' om så det behöver jag inte skriva.
  • SupersurasunkSara
    MadHatter skrev 2013-03-19 07:38:48 följande:
    Jag tror att det alltid kommer födas barn utan för äktenskapet trots alla preventivmedel i världen. Och jag tycker att föräldrar ska räknas som likvärdiga oavsett kön och civilstånd.

    Absolut. Men mitt fokus är alltid barnets bästa och jag tror inte barnets bästa är att tvingas umgås med någon som inte vill. Eller att frånta någon förälder sina föräldradagar om denne inte vill/kan ta ut dem direkt i anslutning till den som har haft ledigt först.  

    Sen tror ju jag att så pass små barn ska bo med sin primära anknytningsperson utan att hystas fram och tillbaka för att båda ska få föräldraledigt. Om mamman och pappan bor ihop och delar på ledigheten så är barnet iaf kvar i sin invanda miljö. Bor inte mamma och pappa ihop och den ena ska ta över efter den andra blir det dubbel förändring, 'byte' av förälder OCH bostad. Det tror inte jag är bra. Om föräldern som har ledigt efter den andra tycker att det rä helt ok att barnet är på dagtid enbart så kan det nog fungera, om föräldrarna har haft ett gott samarbete där den som inte är hemma först (för enkelhetens skull kallad förälder 2) har varit hemma hos förälder 1 regelbundet utan tjafs (viktigt för ett litet barn för trygghetens skull) och även har haft barnet regelbundet ensam kortare och längre stunder även hemma hos sig.

    Men sanningen är att ytterst få klarar av att sätta barnet främst på det sättet. Och som sagt, barnets bästa i fokus, alltid.   
      
Svar på tråden Straffbart att inte ta ansvar för sina barn?