Inlägg från: Dr Bettan |Visa alla inlägg
  • Dr Bettan

    Mat 6 månader. Hur ser en dag ut?

    March of dimes inlägget är väldig gammaldags. Man behöver inte vänta 4-5 dagar mellan att man introducerar nya matsorter, allergier uppstår omedelbart efter intag, dvs minuter inte dagar. Man kan absolut ge citrusfrukt innan 1 år. Min dotter 9 månaders älskar tex blodapelsin som är surt men avskyr banan!
    Vatten kan man ge också som smakprov men bör inte ersätta mjölk förrän vid 1 års ålder. Anledningen till att man inte ska salta maten är för att njurarna inte är fullt utvecklade och klarar inte av att justera salt-vatten balansen fullt ut på samma vis som hos en vuxen.
    Gluten kan man med fördel introducera samtidigt som man ammar, man tror att detta ska minska risken för glutenallergi. Dock i måttliga mängder och inte i chockmängder som vi svenskar gärna ger i form av flera flaskor välling om dagen. Välling finns bara i Sverige och Sverige har störst antal glutenallergiker procentuellt. Något gör vi som är fel och det kan vara värt att prova utan välling, de resterande 6 miljarder människor på jorden klarar ju sig utmärkt utan!

Svar på tråden Mat 6 månader. Hur ser en dag ut?