Våldet och hoten var en direkt följd av mannens starkt kontrollerande beteende mot språkläraren som han hade en relation med. Trots det finns inte utrymme att se brotten som grov fridskränkning, enligt Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt dömer en man till tre månaders fängelse för misshandel (två tillfällen), olaga tvång och olaga hot. Men mannen ska varken utvisas eller förbjudas återvända till Sverige, vilket går emot det som kammaråklagare Jeanette Boye hade yrkat på när hon åtalade honom för grov fridskränkning.
Enligt åtalet pågick brottsligheten mellan den 1 mars och den 25 juni i år och varje gärning var led i en upprepad kränkning av offrets integritet, som allvarligt kunde ha skadat hennes självkänsla.
Fri tillgång till allt på
barometern.se. Endast 1 krona första månaden.
Offret är en kvinna som jobbade som språklärare i en av länets kommuner och som inledde en relation med mannen som var en av hennes vuxna sfi-elever.
I september 2017 friade han och det slutade med att hon sade ja till giftemål och hon konverterade till islam från kristendomen. De åkte till en moské i en kommun i ett angränsande län, men imamen där vägrade viga paret eftersom mannen redan hade en fru.
Lösningen blev att ringa till en annan man utomlands som via videosamtal läste en bön som tog en halv minut. Språkläraren och elevens uppfattning var att de på det sättet blivit gifta enligt muslimsk sed, men de valde att hålla det hemligt för familj, vänner och svenska myndigheter.
Ett viktigt skäl var att mannen som sagt redan var gift och han bodde med fru och barn i en annan kommun, vilket språkläraren kände väl till och accepterade.
Han kom till henne varje eller varannan dag, relationen började fint men det förändrades från och med slutet av november: ?Då blev det lite turbulent?, enligt språkläraren, och det var då ?han kom med sina regler?.
Språkläraren säger att hon inte fick krama andra män eller hälsa på andra män såsom kollegor, elever eller systerns man. Hon ska inte heller ha fått umgås fritt med vänner eller familjemedlemmar. Att åka utomlands för att bada och sola blev också förbjudet.
Språkläraren ?tyckte synd om honom? och ?hon trodde att han var svartsjuk eftersom han älskade henne så mycket?. Samtidigt ska han ha kallat henne flera gånger för ?hora?. Skälet till det ska ha varit att hon tidigare ?hade varit gift med en oren svensk gris?.
Mannen ville, enligt språkläraren, ?göra henne ren? och det var ?genom att lyda hans regler? som det skulle ske. Och han ska också, enligt henne, ha hotat med att slakta henne och hennes syster om hon bröt mot reglerna.
Allt det tillsammans med våldet som språkläraren också blev utsatt för, bland annat i form av hårda slag och stryptag, gjorde att hon blev ?en svag person som blev rädd för allt?. Att polisanmäla honom kändes mycket farligt och hon vågade inte göra det själv, men det gjordes till slut av en anhörig till henne.
Mannen förnekade under rättegången att han skulle ha satt upp regler för språkläraren. De hade varit svartsjuka mot varandra men det förekom, enligt honom, inget våld. Han uppskattar att hon lärde honom svenska, men han kände sig själv utnyttjad och menar att han som elev var i beroendeställning till språkläraren och var rädd att hon skulle få honom utesluten från skolan.
En svaghet i utredningen har varit, påpekar tingsrätten, att åklagaren inte lagt fram något dokumentation av de skador som ska ha uppkommit av våldet. Allt grundar sig därför på uppgifterna som de inblandade personerna har lämnat.
Kalmar tingsrätt anser att språklärarens uppgifter framstår som ?helt igenom tillförlitliga?. Vittnenas uppgifter har, enligt domen, också ?ett högt bevisvärde?. Och förhören bekräftar att mannen hade ?ett kontrollerande sätt? mot språkläraren som ?begränsade henne i hennes vardag?.
Trots det anser tingsrätten inte att brottsligheten är en sådan upprepad kränkning som avses i straffbestämmelsen om grov fridskränkning.
Konsekvensen blir därför dels att mannen enbart kan dömas för de enskilda brott som kan bevisas att han begått, dels att han får vara kvar i Sverige.
Målsägandebiträdet hade krävt att mannen skulle dömas till att betala 71 000 i skadestånd till språkläraren. Men Kalmar tingsrätt vänder på de två första siffrornas placering och anser att det räcker med 17 000 kronor i skadestånd.
www.barometern.se/kalmar/sfi-elev-ville-rena-spraklarare-med-kontroll-doms-till-fangelse/