alfabetan skrev 2013-01-11 21:56:55 följande:
Och köpegröt är bättre än hemgjord! Tyvärr! Den är näringsanpassad och innehåller de vitaminer och mineraler som behövs till ett barn i rätt mängd. Man kan aldrig lyckas med det om man gör själv. Om gröten bara är en liten del av ett barns diet så gör det ju inget eftersom barnet då får i sig allt i alla fall men om gröt/välling är en stor del av kosten så bör man inte göra dessa själv.
Tyvärr helt fel och en vanlig myt.
De enda som gläds av det är barnmatstillverkarna. De lär oss att industrin kan tillverka bättre mat än vi själva.
Enda anledningen till att det finns vitaminer och järn i industrigröt beror på att det är tillsatt efteråt då allt som fanns naturligt från början blivit förstört i processen.
Gav min dotter först gröt på hirs (naturligt glutenfritt) med torkade aprikoser i. Gjorde den i en gjutjärnsgryta (extra järn) samt tillsatte nyponskalsmjöl (extra c-vitamin gör att kroppen lättare tillgodogör sig järnet). Vid 10-12 månader började vi gå över till havre som har mer järn i sig.
Nu är hon en glad och energifylld tjej på 2,5 år.
Gröt går dessutom utmärkt att göra i större satser för att frysa in och tina upp i micro.
Här är receptet jag själv använt.
www.riktigbarnmat.se/grot-valling/