• sextiotalist

    Svärdottern förstör!

    Åh vad du är gränslös, nej, du är ingen svärmor som man vill ha, inte ens önska sin värsta fiende, du är faktiskt en mardröm som svärmor (och mamma).

    Skulle du vilja ha din svärmor, som tidigt upplyst din man om att du inte gillar dig, springande på det sättet?      

  • sextiotalist

    Och så glömde jag, det är inte din svärdotter som förstör, det är du som förstört för dig själv helt själv

  • sextiotalist
    Anonym (!) skrev 2012-11-02 10:33:12 följande:
    Jag tycker att du verkar jätterar. Min mamma är också som du och farmor hade gärna också fått ta för sig mer, det har blivit bättre sedan vi fick barn. Att lämna inredningspsylar är kanske inte jättepopulärt eftersom man kanske inte har samma smak men att få rå om din son och barnbarn är ju absolut en del av din roll tycker jag!

    Prata med din son, jag tycker att det är självklart att också du som farmor ska få vara mer delaktig.
    Hur kan man vara rar när man klart och tydligt talar om för sonen att man inte vill att han skall vara tillsammans med den kvinnan. Jag tycker ts verkar vara en riktigt mardröm
  • sextiotalist
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 10:46:31 följande:
    Är inte svärdottern lite väl långsint om det som hände i början av förhållandet, och detta är ju ganska många år sedan, fortfarande ska ligga mig i fatet? Jag har ju dessutom aldrig sagt något direkt till henne, om min son har fört vidare det jag sagt, ja då får det stå för honom tycker jag! Jag har bara agerat utifrån MITT BARNS bästa när jag sagt vad jag tycker. Det är så längesedan nu dessutom, så det borde vara överspelat vid det här laget. Ni har påpekat att jag ligger på för mycket. Ja, kanske jag gör det. Men jag tror att om jag inte låg på så skulle vi inte ses alls och jag skulle inte ha något alls att säga till om. Är det verkligen helt fel att tycka att man som mamma ändå har LITE rätt att kanske få sätta LITE prägel på ens barns hem? Annars är man ju som vem som helst som kommer på besök, då kunde man lika gärna vara grannen! Ja, min son är vuxen, men jag kommer alltid att vara hans MAMMA, och han kommer alltid att vara mitt BARN. Har inte farmor lika stor rätt till sitt barnbarn som mormor? Jag har jättebra hand med barn, och det finns inget som gör att jag är olämplig på något sätt. Andra släktingar anförtror sina barn åt mig och det går jättebra.

    Nej, nej och åter nej på samtliga påstående
    Du startade dåligt och ja, det har nog präglat hela er relation

    Nej, man har ingen rätt att sätta prägel på sitt barns hem, vad har du fått det ifrån. Hade min mamma eller svärmor försökt, så hade de fått höra det.

    Ja, du är besökare och gäst, helt och hållet på din sons och svärdotters villkor.

    Ja, du kommer alltid vara hans mamma, men det innebär inte att man har rätt att lägga sig i, styra och ställa. Som mamma till ett vuxet barn så har man en helt annan relation.

    Man har aldrig rätt till sitt barnbarn (eller någon annan person alls). 

    Herregud, du får vara glad att du får vara med i deras liv alls som du beter dig            
  • sextiotalist
    Anonym (Också bonusmamma) skrev 2012-11-02 10:57:48 följande:
    Din sambos ex tillhör ju familjen på sätt och viss också. Hon tillhör inte din kärnfamilj men hon tillhör din utökade familj för hon är dina bonusbarns mamma och dina bonusbarn tillhör ju din kärnfamilj. Oavsett vad man tycker om det så är det ju så det är när man bli tillsammans med någon som har barn som bor hemma.

    Tja, så kan man också se det. Min sambo räknar inte sitt ex till hans familj, barnens mamma, men inte hans familj. Sambons ex är ännu mindre en del av min familj, hans tidigare barn räknar jag till den utökade familjen, men där går gränsen och den är knivskarp.

    Du får gärna räkna in hur många du vill i din familj, men låt folk räkna in de man vill i sina familjer.

    Mina kusiners mamma är borträknad ur deras familjer, hur mycket biologisk mamma hon är är, så är hon helt bortraderad   
  • sextiotalist
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:04:20 följande:
    Jag vill ju bara dela med mig av det jag har! Är det så fel att vilja känna sig behövd, att få göra lite nytta? Det känns som att de skulle klara sig lika bra utan mig, men vilken roll skulle jag ha då? Är det ingen skillnad på att vara mamma och farmor  mot att tex bara vara en vän eller en bekant?

    Det är synd för dig att du måste känna dig så behövd att du måste vara gränslös och aldrig fundera på vad de behöver.

    Att dela med sig är en sak, att pådyvla personer saker är en annan sak.

    Ibland är det ingen större skillnad, ibland kan en granne vara den som står närmast och inte ens förälder.

    Inse än en gång, du är gränslös, då tränger dig på, du pådyvlar saker som de inte vill ha, du saknar uppenbarligen fingertoppskänsla när det gäller den relationen.
    Du såg till att relationen mellan dig och din svärdotter startade på ungefär 0 grader Kelvin genom att säga till din son att den kvinnan som han älskar inte duger.      
  • sextiotalist
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:09:29 följande:
    INGEN som tycker att svärdottern också har ansvar för att det ska funka mellan oss??
    Inte mycket i den här situationen. Eftersom du är ser till att inget skall fungera, dvs du har gjort precis allt en farmor/mormor/svärmor inte skall göra om man följer de relationstips som finns ibland ute i media.

    Skulle du vända dig till en som arbetar med familejrelationern skulle du få ungefär samma svar som här. Du har klantat till det rejält då är det du som får fixa till det och har du tur, så kanske inom några år din svärdotter kan ha en bättre relation till dig 
  • sextiotalist
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:14:07 följande:
    Hur kan det slå så fel, när jag bara vill deras bästa? Bara vill vara snäll, bara hjälpa till? Jag känner mig frustrerad och maktlös...

    Därför att du inte vill deras bästa, du vill ditt bästa, men blandar ihop det.

    Nu har du fått råd och tips och lyssnar du till dessa, så kanske du kan få en bra relation i framtiden, men som de allra flesta skriver, det är du själv som orsakat detta genom att ha noll känsla och gå på som en elefant i en glasbutik. 
  • sextiotalist
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:21:15 följande:
    Ja, jag har fått en del att tänka på. Men ni måste förstå, att det är svårt att backa när man känner sig bortmotad! Jag är van att få min vilja igenom, jag är inte en person man sätter sig på i första taget. Men jag ska försöka tona ner mig lite och se vad som händer.
    Det är ibland bra att ha den egenskapen, ibland inte. Nu har du fått möta en konsekvens med att vara en sådan person, du blir bortmotad och du har kanske mött ett motstånd som du inte är van vid.

    Och risken är att du, om du inte ändrar dig, i förlängningen blir marginaliserad, dvs de kommer mota bort dig ännu mer och risken finns att om du fortsätter som du gör, att de helt enkelt väljer att inte ha med dig i deras liv.

    Så du har allt på att vinna genom att backa rejält, blotta strupen.

    I din sits så hade jag bett att få träffa dom och då be om ursäkt hur du bemötte henne från början, att du har kommit till insikt att du inte respekterar deras liv och att du nu vill försöka förändra detta, men du måste (för det är nog så) även ha deras hjälp. De skall vara tydliga när du kommer vid fel tillfälle.

    Det är nu du skall lyssna, lyssna och åter lyssna        
  • sextiotalist
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:36:34 följande:
    Kan ingen förstå mig alls? Ja, jag erkänner, jag har gjort fel, men jag har inte menat illa. Det är bara det att jag har längtat sååå länge efter att få barnbarn. Vilken lycka när jag fick veta att jag äntligen skulle bli farmor! Och jag grät av glädje första gången jag fick hålla detta lilla liv i min famn. Och nu... jag är fortfarande så lycklig över mitt barnbarn, men det känns som att många av mina förhoppningar har grusats...
    Nja, förstår dig gör jag inte, eftersom det är så långt ifrån min personlighet som det kan vara. Jag är nog snarare sagt tvärtom i relationer. Även om jag kan ta plats när det behövs.

    Däremot förstår jag nu att du är frustrerad eftersom du inte vet hur du skall hantera detta. 

    Men gör som jag skrev innan, gå till dom med blottad strupe och var ödmjuk och be om ursäkt, då har du kommit långt     
  • sextiotalist
    Anonym (svärmor/farmor) skrev 2012-11-02 11:36:46 följande:
    Jag kan sätta min högra arm på att TS är en svärdotter som ironiserar över sin svärmor. Varenda inlägg är konstruerat och tvunget.
    Det känns som en frustrerad svärdotters rekonstruktion av sin svärmors agerande. Hur sanningsenligt det är har jag ingen aning om.


    Hahahahahaha!!! Stor humor!  "van att få min vilja igenom, ingen man sätter sig på i första taget...."  VIlken självkännedom denna kvinna demonstrerar, men samtidigt så utan förståelse för verkan av hennes agerande... 
    Nä, det är roligt, men inte skrivet av farmor själv.

        
       
       
    Jag har en väninna vars svärmor är ungefär som Ts, men min väninna är 10 ggr tuffare, så det blev svärmor som fick lägga sig, men för 15 år sedan kunde det vara hon som skrev detta.
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2012-11-02 12:00:53 följande:
    Sorgligt. Då tycker jag uppriktigt synd om alla föräldrar som har söner. Jag står mycket närmare min farmor än min mormor, de är ganska lika men min mormor har haft rätten att gå fram som en bulldozer eftersom det är mammas mamma. Hade min farmor ens sagt eller gjort en procent av det min mormor gjort kan jag lova dig att vi inte sett röken av henne tills vi var vuxna. 

    Bara i ts.

    När en kvinnas föräldrar säger något illa om dotterns pojkvän/sambo så är det gulligt att de bryr sig.

    När mannens svärmor klampar in i deras hem och byter gardiner, "sorterar" posten, köper saker till deras hem,  så är det så snällt och omtänksamt osv. Men om kvinnans svärmor kommer med en duk blir det tredje världskriget och kärringen ska sparkas hela vägen till månen. 
     

    Äh, det är en stark generalisering. För sjutton, inte ens mina väninnors mammor får bete sig sådär, min mamma vill gärna lägga sig i mer än vad hon får, dumma kommentarer om min sambo och min svåger, det gillas inte, påpeka inredning, det kan hon glömma. Jag skulle nog säga att jag tolerera mindre av henne än vad jag gör av svärmor, just för hon har vissa likheter med Ts, dvs kan gå på som bulldozer (något som vi samtliga syskon är medvetna om men ogillar och fräser ifrån när hon börjar). Hon har även förmågan att ta på sig offerkoftan för att hon inser inte att hon beter sig illa ibland. Om man säger som så, hon är 25% av vad Ts är, men det är fullt tillräckligt, svärmor är kanske 10% av vad Ts är och av någon anledning så tolererar jag hennes klavertramp mer än min egen mammas
  • sextiotalist
    Ellan92 skrev 2012-11-02 12:30:49 följande:
    Läste bara ts och första sidan, men trist att du känner att dom uppskattar mormor mer :/
    Här får du nog mer mothugg för att dom flesta här är mammor själva och antagligen föredrar sin egen mamma framför partnerns.. iallafall, jag hade GÄRNA haft en söt människa som dej som svärmorSolig och farmor 
    Jag hade inte tolererat sådant från min egen mamma, men OK, du kanske tycker det är sött med en svärmor som upplyser sin son att han inte gillar den kvinnan han valt, jag tycker inte det är sött med personer som inte gillar mig och ännu mindre med personer som inte respekterar mitt liv och är gränslösa, vare sig det är mammor, pappor, svärmödrar, svärfäder, syskon, svägerskor, svågrar, kusiner eller grannar
  • sextiotalist
    Ellan92 skrev 2012-11-02 13:49:44 följande:
    Ingen som känner igen detta förresten?

    "svärdottern" skrev en tråd om det för ett tag sedan. 
    Äh, det är väl inte första gången i historien det finns gränslösa svärmödrar, det dyker upp minst en tråd i månaden om gränslösa svärföräldrar/föräldrar här på FL och faktiskt ganska lika Ts.

    Med lite sökning så kan du säkert hitta ett hundratal trådar som påminner om denna och vet du, jag är säker på att det är olika personer som skrivit detta.

    Det är också något som tas upp med ojämna mellanrum i artiklar som har med relationer att göra. 
  • sextiotalist
    Anonym (Tjej) skrev 2012-11-03 09:14:40 följande:


    Både jag och min man har grava problem med min mamma. Hon påminner om TS. Det spelar ingen roll om man har döttrar eller söner, beter man sig grönslöst så blir man ändå rn svärmor from hell
    Så sant, så sant. Min mamma är betydligt besvärligare än sambons mamma. Jag föredrar att svärmor hemma framför min mamma.

    Det är inte bara kvinnornas svärmödrar som är ett problem, kvinnornas mammor kan också vara ett lika stort problem. Skillnade är i ett forum som detta, som har en majoritet kvinnor, så skriver kvinnorna om sina problem med sina mammor (jodå, det finns massor) och problem med sina svärmödrar.

     
  • sextiotalist
    Anonym (svenskhet) skrev 2012-11-26 00:21:54 följande:
    till ts: det är en del av den svvenska nutida kulturen ayt behandla sina äldre föräldrar med loorespekt om de är ens lite jobbiga på sättet att vara. det är en del av denna nutida svenska kultur att skita i vad föräldrarna tycker när det gäller aklt. men som småningom blir de själva äldre o blir behandlade ännu värre av sina egna barn. ddetta är vad denna nya svenska kultur är! Nuförtiden är det förälldrarna som ska tippa på tå inför barnen o lyda dem i allt o inte säga ett knyst , inte lägga sig i oxch respektera dem. och föräldrarna ska göra sig förtjänta av att få träffa sina barn. Det är sinnessjukt!
    barrnen kastar undan sina fööräldrar så fort de kan.. trots att föräldrarna oftasr gjort ssitt bästa eller åtminstone gett barnen mat,uppfostran o kkäder o sakdr. alla mammor har gått igenom besvärliga graviditeter och förlossningar, de har kämpat o svettats mycket de första åren i barnets liv, gett kärlek och vart ledsen och känt sig som en dålig mor någon gång, haft ångest över vissa ting o alltid tröstat barnet när det behövts... men när barnet är vuxet o klarar sig själv, ja då behandlar barnet sina föräldrafr som skit trots alla år som varit. och när föräldrarna blir gamla o ch behövs tas hand om, jaaa men fy då ska dem in i ålderdomshem för att dde e så jobbigt ... mm meen det ni inte fattar är att livet är en cirkel, aallr går runt. föräldrarna tar hand om er när ni var små och barnen tar hand om sina föräldrar när de blir gamla!!! detta är en äkta familj,civilicerad o kärleksfull familj.
    .
    ts vem ska hälsa på dig när du e gammal i ett ålderdomshem... ni alla kan få samma fråga, vem? hur ofta?? de flesta dör bittra o ledsnaoch ensamna. för att folkhar"eget" liv.
    .
    .
    Nej , alhamdulilah aatt jag är muslim, en svensk som blivit muslim. omfamnat en familje kultur fylld med kärlek o respekt. muslimer blir uppväxta med att man ska respektera de äldre och speciellt sina föräldrar, och Än meer specielltsin MAMMA! ni fattR ej hurviktigt det är att ta hand om deäldre o bevara släkybandet, att respektera sina föräldrar även om man tycker dem e jobbiga. inte vara så egoistiska o självkära o högmodigga som de allra flesta är.
    .
    . Här är bara en vers av alla verser o hadither(sägelser av Profeten Muhammed fvöh) som talar om hur ma ska behandla sina föräldrar.:
    Er Herre har befallt, att ni inte skall dyrka någon annan än Honom. Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Om en av dem eller båda uppnår hög ålder i din vård, var då inte otålig eller sträng mot dem, tillrättavisa dem inte, och tala alltid hövligt och vänligt till dem. Och sänk ödmjukt [ömhetens] vinge över dem och be: "Herre! När jag var liten vårdade och fostrade de mig [med kärlek]; förbarma Dig [nu] i Din nåd över dem!"
    surah al-Isra: 23-24
    Jag struntar fullständigt vad som står i suran eftersom det inte är min kultur. Men vad jag förstått att i många av dessa länder så växer aldrig männen upp och blir självständiga män, utan är alltid beroende av en kvinna bredvid sig.

    Det jag uppskattar med svenska män är att de är självständiga och självgående. Det jag uppskattar med min svärmor är att hon anser det också, och jag lovar, hon kommer får besök på hemmet, för att jag gillar henne. Inte för att man är tacksam.

    När min tonåring blir vuxen så hoppas jag på att han vill träffa oss föräldrar, inte av tacksamhet, utan för att han trivs i vår närvaro.     
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2012-11-26 21:59:37 följande:
    Underligt att det alltid är kvinnans svärmor som är hemsk, medans mannens alltid älskar sin enligt frun. 
    Jag skulle nog säga att det inte är helt ovanligt att kvinnors mammor kan vara rätt besvärliga, men eftersom det är mest kvinnor som skriver, så står det självklart mamma och inte min mans svärmor.
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2012-11-27 11:45:18 följande:
    Och jag skulle snarare säga att om mannen tog lika mycket ansvar som kvinnan då skulle vi höra mer om hur hans svärmor förstör.

    Det ligger mycket i detta. Nu råkar jag däremot ha en svärmor som är toppen och en mer gränslös egen mamma, så min svärmor är en bra svärmor, min mamma är ingen bra svärmor, så enkelt är det.
Svar på tråden Svärdottern förstör!