• Plutteli

    Svärdottern förstör!

    Men hjälp, hade min svärmor betett sig som dig hade vi inte träffats ofta alls, trots att vi bor på gångavstånd från varandra. Nu gör hon lyckligtvis inte det och vi ses därmed minst en gång i veckan på ALLAS villkor.
    Jag hade blivit skogstokig på vem som helst som lägger sig i på det sättet, om det så hade varit MIN mamma. Skärp till dig och skaffa dig ett EGET liv istället för att försöka leva genom din son. Ta minst 10 steg bakåt och sluta hänga efter dem som en kelsjuk hund. Det är betydligt trevligare att umgås med någon för att man VILL istället för att man blir tvingas. Är någon efterhängsen vill man ju bara vara än mindre med den personen och ger med sig för att "få det överstökat" istället för att ha trevligt och njuta av stunden. Inte ett dugg märkligt att ni har en märklig relation just nu när du håller på som du gör!


  • Plutteli
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:09:29 följande:
    INGEN som tycker att svärdottern också har ansvar för att det ska funka mellan oss??

    Jo, OM du har bett om ursäkt. Om inte fattar jag henne fullt ut och allt ansvar är hos dig.
  • Plutteli
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:21:15 följande:
    Ja, jag har fått en del att tänka på. Men ni måste förstå, att det är svårt att backa när man känner sig bortmotad! Jag är van att få min vilja igenom, jag är inte en person man sätter sig på i första taget. Men jag ska försöka tona ner mig lite och se vad som händer.

    Men klart du blir bortmotad när du tränger dig på så som du gör! Vem som helst hadet blivit bortmotad i ett sådant läge, för det är oerhört frustrerande och irriterande för den andra parten. Hur hade DU reagerat om någon envisades med oanmälda besök fast du sagt ifrån och visat att du inte uppskattade det? Om någon köpte saker ud inte anser dig behöver gång på gång för att den personen anser att du ska ha det? Eller utan att fråga köper kläder till dig om och om igen och samtliga i en stil du inte gillar? Om denna person dessutom sagt sig inte gilla dig?

    Tänk efter hur du själv hade velat bli behandlad och hur du hade reagerat på att bli behandlad som du just nu behandlar din son och hans familj!
  • Plutteli
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:36:34 följande:
    Kan ingen förstå mig alls? Ja, jag erkänner, jag har gjort fel, men jag har inte menat illa. Det är bara det att jag har längtat sååå länge efter att få barnbarn. Vilken lycka när jag fick veta att jag äntligen skulle bli farmor! Och jag grät av glädje första gången jag fick hålla detta lilla liv i min famn. Och nu... jag är fortfarande så lycklig över mitt barnbarn, men det känns som att många av mina förhoppningar har grusats...

    Jo, men att förstå dig är inte samma sak som att jamsa med om att du betett dig ok och att allt är din svärdotters fel eller ens ursäkta ditt beteende.

    Jag kan absolut fatta att du verkligen vill vara en del i deras liv, att du sett fram emot att bli farmor, men inget av det du anser dig ha "rätt" till och inget i ditt beskrivna beteende är ok, alls!
  • Plutteli
    Anonym skrev 2012-11-02 12:00:53 följande:
    När en kvinnas föräldrar säger något illa om dotterns pojkvän/sambo så är det gulligt att de bryr sig.

    När mannens svärmor klampar in i deras hem och byter gardiner, "sorterar" posten, köper saker till deras hem,  så är det så snällt och omtänksamt osv. Men om kvinnans svärmor kommer med en duk blir det tredje världskriget och kärringen ska sparkas hela vägen till månen. 
     

    Snacka om att se det man vill se.
    Jag har verkligen inte sett den uppdelning du påstår här. Tvärt om brukar det vara precis lika illa om det är kvinnans mamma som gör övertramp (finns faktiskt flera trådar på FL just om besvärliga mormödrar och de får verkligen inget annat bemötande än i denna tråd vad jag sett..)
  • Plutteli
    SupersurasunkSara skrev 2012-11-02 12:07:32 följande:

    Precis. Skillnaden är att det oftast upphör ganska snabbt då kvinnor inte brukar dra sig för att fräsa ifrån till sin mamma. Men män verkar ha svårare för det.

    Ja precis :)
  • Plutteli
    Ellan92 skrev 2012-11-02 13:49:44 följande:
    Ingen som känner igen detta förresten?

    "svärdottern" skrev en tråd om det för ett tag sedan. 
    Va? Det kommer ju mängder av sånna här trådar hela tiden, vet inte hur många jag läst under mina år här och det är garanterat inte samma som sitter år ut och år in och skriver trådar som denna.

    Det är faktiskt inte ett dugg ovanligt med gränslösa personer som går bananas när barnbarn kommer in i bilden, varken svärmödrar eller mammor. Varför tror du det är så ovanligt att du direkt gör slutsatsen att en tråd av en svärdotter tidigare måste vara "samma" som skrivit denna?
  • Plutteli
    Ellan92 skrev 2012-11-02 14:14:05 följande:
    För att allting stämmer så bra

    svärmor tjatar om att vara barnvakt, försöker få in fula gardiner och dukar i deras hem , kommer efter jobbet när det inte passar, inte gillade ts och snackade massa skit om henne och ville att partnern skulle lämna henne, farmodern var avundsjuk för att mormor fick passa oftare osv osv  

    Ja? Jag vet flera som bettet/beter sig på det sättet? Inget öht i det som TS skriver om är på minsta vis unikt, det finns, som sagt, många som är så pass gränslösa.
  • Plutteli
    Anonym skrev 2012-11-02 21:56:46 följande:
    Jag har bara läst slutet på tråden, men blir förvånad hur otroligt negativa alla är mot ts. Jag tycker inte att hon, utifrån det som skrivs i ts, beter sig så konstigt. Ja det blev jättefel i början, men nu försöker hon ju verkligen. Tänker ni på era egna mammor (jag förutsätter att de flesta som svarat är kvinnor) och hur de blir bemötta av er brors fru/sambo? Tänker ni på att ni som har söner också blir farmor och svärmor en gång? Barnen har rätt till åde far- och morföräldrar!
    Jag är ensambarn, jag tänker på hur jag förväntar mig att MIN mamma bemöter mig och min man. Hade hon varit som TS hade hon blivit väldigt begränsad i umgänget med oss och barnen. Vi bor dessutom så långt ifrån varandra att det inte hade blivit ett dugg svårt att fixa. Nu är min mamma inte som TS, hon har rejäla brister och jag har fått riva ifrån till henne i början men det är ju betydligt lättare eftersom det är MIN mamma. Min svärmor är inte heller som TS och vi har en BRA relation och hon har således också en bra relation till sina barnbarn. Jag hade inte accepterat att NÅGON klampar på som TS gör, svärmor, mamma, granne eller vän, spelar ingen roll. Det är helt enkelt inte ett ok beteende!
  • Plutteli
    Anonym skrev 2012-11-03 03:58:38 följande:

    OT men jag funderar på hur ofta det är mannen som har problem med svärmor? Är glad att jag har döttrar så jag slipper få någon sonhustru.


    Min man har haft stora problem med min mamma, mindre nu för till skillnad från många män klarar jag iaf av att stå upp mot min mamma och försvara min make inför henne. Mycket bättre nu men han är fortfarande inte direkt förtjust i henne ;)
  • Plutteli
    sofiepinglan skrev 2012-11-03 10:26:22 följande:
    jag tycker det är konstigt då alla här säger at farmor inte ska lägga sig i eller komma på besök! Bara för att barnen skaffar egen familj så betyderbdet inte att man glömmer sin barndomsfamilj! så typiskt av människor här i Norden att tänka så! Jag bor mr ihop med min kille men jag träffar min mamma, morfar o mormor varje dag! jag hjälper dem med DERAS vardag... så som det på riktigt ska vara:ung hjälper äldre! varför vil ni inte ha besök av era egna släktingar? dom tillför mycke glädje om man tar emot deras kärlek och omsorg!
    Det är trevligt med hjälp och besök om man BER om det och det sker med ömsesidig respekt! Vi vill inte få oväntat besök på kvällen efter jobbet av den enkla orsak att både vi och barnen är trötta, de går och lägger sig redan halv sju och besök då leder till att de är vakna längre = sover mindre = tröttare dagen därpå = en hel dag som blir förstörd pga stora tjejen dåliga humör som kommer som ett brev på posten så fort hon sovit lite för dåligt. På samma sätt vet jag att svärmor absolut inte vill ha oss rännande hos henne i tid och otid, det har hon tom sagt själv att hon uppskattar att vi alltid ringer och frågar om det kan passa. Hon är trött och två pigga små barn gör henne helt slut så hon skulle helt enkelt inte orka med att ha oss där hur mycket som helst även om hon älskar oss och våra barn.
  • Plutteli
    emelieakesson skrev 2012-11-03 13:26:20 följande:
    Varför är det så mycket fokus på att hon väljer deras gardiner?

    Jag tror knappast hon vill slåss för liv och död att dom ska strykas och användas. Men hon mår bra av att ge dom saker, och nu handlade det om gardiner. Jag hade tackat och tagit emot, för tanken är god.  Det är en snäll gest.

    Jag tycker det är otroligt elakt av alla här att vräka ur sig saker som ingen har riktig koll på, hon ville ha råd och stöd och det finns även bra sätt att framföra det på.

    Det är INGEN är som vet hur svärdottern är, jag får en känsla av att farmorn bryr sig och försöker in i det sista och det sliter på henne.

    Nej, alla tycker inte om spontanbesök, men varför i h*lvete talar dom inte om det då????

    Jag lider med dig som verkar må väldigt dåligt över detta. 

    Ingen ska behöva gå runt med en sådan förvirring och undran och en rädsla av att allt man gör är fel. Jag vet precis hur det känns och det är rent ut sagt FÖRJÄVLIGT.

    Om jag inte tycker om hur en annan människa beter sig så talar jag om det. Sätter mig ner och berättar hur jag känner. Annars kan man glömma en förändring.. Så är det bara. Jag tycker att farmorn verkar mycket sårad och har verkligen försökt på alla sätt och vis att visa intresse och kärlek.. Även om alla inte diggar hennes sätt att göra det så måste SVÄRDOTTERN faktiskt anstränga sig och tala om hur det ligger till..

    Jag hoppas att allt löser sig och att ni får en fin relation och att du i framtiden kommer ditt barnbarn mycket närmare.

    Kram.
     
    Varför ska det ligga på SVÄRDOTTERN att säga ifrån? Varför kan inte SONEN göra det? Det är ju trots allt hans mamma och ja ser inte en enda kommentar från TS om att sonen säger ja när svärdottern säger nej... De verkar av det lilla som framgår faktiskt tämligen överrens. Vidare HAR de sagt nej när de inte vill ha ditt TS men hon kommer ÄNDÅ. Hur tydliga ska de vara? Smälla dörren i ansiktet på henne och be henne flyga och fara som kommer objuden? Ts skriver ju själv att det inte uppskattas när hon kommer så, hon VET att de inte vill att hon bara dimper när men gör det ÄNDÅ.
    Har verkligen TS enligt dig inget som helst eget ansvar för sitt handlande och hur relationen blir?

    Ser att du skriver ovan att du "aldrig" skulle kunna stänga ute din familj. Så du skulle verkligen inte ha något som helst emot att inte kunna planera dina kvällar, inte kunna få barnen i säng när du vet att de behöver, alltid behöva laga extra mat och ha ett lager fika hemma för att dina föräldrar/svärföräldrar (ja de ska väll ha samma rättigheter va?) kan komma NÄR SOM HELST och då är det bara att bli glad? Ska ni stanna hemma också, jämt utifall att de vill titta förbi, för tänk om ni är på middag med vänner och de kommer och vill umgås, vad utestängda de måste känna sig då! Och glöm att ha vänner över på middag såvida du nu inte gärna har din morsa med vid bordet när du har tjejmiddag....

    Seriöst, är du lika gränslös själv? Klampar in hos folk närhelst det passar DIG utan eftertanke på vad de kan ha för planer? Köper saker de inte anser sig behöva men DU tycker de ska ha oavsett vad de själv vill? Tänk efter en extra gång om det verkligen är ett beteende som är socialt accepterat och nått du hade tyckt om.
  • Plutteli
    emelieakesson skrev 2012-11-03 19:15:54 följande:
    Wow, ta ett djupt andetag och läs igenom min kommentar en, kanske till och med två gånger till..

    Var i texten skrev jag att ts inte har något ansvar enligt mig för deras relation?
    Var i texten skrev jag att ts gör FEL och familjen RÄTT?
    Var i texten ser du mig försvara någon?
    Var i texten har jag pratat om min egen framtid?

    Jag kan ta de lite snabbt ännu en gång för din skull, vad JAG ser i ts text är att hon försökt och försökt få kontakt med familjen men får en KÄNSLA av att det inte uppskattas. Därav tycker jag synd om henne eftersom varken hennes SON eller SVÄRDOTTER kan sätta sig ner som två VUXNA människor de faktiskt är och PRATA. Utan istället sänder dom VIBBAR om att det hon gör inte uppskattas.

    När man får sådana vibbar av människor, vilken relation man är har, så vet man oftast inte hur man ska betee sig. Nu är detta hennes familj och såklart försöker hon på olika sätt göra rätt.

    Sen kan du ta och lugna ner dig lite och kanske inte överdriva så förbannat. Om du har sett mig skriva att jag tycker det är HELT OKEJ ATT KLAMPA IN HOS FOLK HELT OANMÄLD så tycker jag att du ska läsa igenom hela mitt inlägg några gånger till. Vad jag ville komma fram till är att om SVÄRDOTTERN OCH SONEN HAR PROBLEM MED TS BETEENDE SÅ TYCKER JAG DEN BÄSTA LÖSNINGEN ÄR ATT ÖPPNA MUNNEN OCH LÅTA DEN GÅ ISTÄLLET, SÄGA VAD MAN TYCKER, UTTRYCKA SIG, INTE BETEE SIG SOM ETT JÄKLA STOLPSKOTT OCH VANDRA RUNT I TYSTNAD OCH GE HENNE OLIKA SORTERS VIBBAR.

    Förstår du min poäng eller ska vi ta det igen?  

    Ha en underbar lördag! Kram på dig!  
    Du skrev inget om sonen enbart som svärdottern.
    Jag ställde frågor, du vet sådär som du gjorde nu, inga påståenden att det var så du skrev. "Skulle du tycka det är ok?" är liksom inte samma sak som "Du tycker ju det är ok att..."

    I övrigt är hela ditt inlägg ett långt försvarstal kring TS beteende samt fina lilla "ja jag skulle iaf aaaaldrig göra som TS son!"  Läs ditt eget inlägg igen,och gärna det innan också (det jag inte citerade) och fundera över hur du själv skriver.

    Sen citerar jag TS: Varje gång de ska göra något med huset t.ex. så frågar jag om jag ska komma och hjälpa dem. Oftast svarar de nej, så man får ju nästan tvinga sig på för att få vara delaktig och hjälpa till!

    Dvs, de SÄGER ifrån och TS kommer ändå eller "tvingar sig på" för att få göra det HON vill. Är det då så jäkla märkligt om de drar sig undan och skickar "vibbar" när hon inte accepterar tydligt uttalade nej?

    Och ja, jag har haft en alldeles ypperlig lördag, litet kalas med svärmor, svägerskan, svågern samt svägerskans son och make. Det är nämligen väldigt trevligt att umgås med en släkt som har vett att göra det på allas lika villkor istället för att propsa på "rättigheter" de inte ens har ;)

  • Plutteli
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-04 10:27:56 följande:
    Varför tror alla att  jag inte har något eget liv? Jag har man, hus, hund, jobb och många fritidsintressen som jag engagerar mig i. Skulle jag vilja umgås med son och sonson endast i brist på annat, eller? Många får det att låta som att jag springer hos dem hela tiden, men jag har ju skrivit att det handlar om ett par gånger i månaden. Och inte kommer jag alltid oanmäld heller, jag försöker oftast ringa en stund innan och säga till att jag kommer. Är det verkligen så jobbigt att avsätta ett par timmar ett par gånger i månaden? Jag vill inte ha något av dem, ingen middag, ingenting, bara umgås! De får för min del göra vad de brukar göra på kvällen, ignorera mig om det är så, bara jag kan umgås lite med sonsonen. Samma det här med dukar och gardiner, varför haka upp sig så mycket på det? Jag ger till dem, sen är det upp till dem om de vill använda eller inte. Jag är inte ute efter att inreda deras hem, men fy på mig, jag gillar att komma på besök till dem och se några av "mina" saker i deras hem. Känna att det där har jag fixat åt dem! Jag ger bara saker som jag tror att de har nytta av.
    Fast att ringa och säga "jag kommer över" istället för att ringa och fråga "kan jag komma över" är precis lika illa som att bara dyka upp. De flesta väluppfostrade människor finner det dessutom jävligt obekvämt att ha besök som man inte har tid att ge uppmärksamhet. Att "ignorera" dig för att de har saker att göra kan de säkert göra, men det är väl inte märkligt om det känns fruktansvärt olustigt att göra?

    När brukar din sonson gå och lägga sig och vilken tid brukar du titta förbi på kvällen? Beroende på sådant kan det självklart också bli väldigt obekvämt om du dimper ner. Frågar du någonsin vid dessa tillfällen om det faktiskt passar eller är det som det verkar i din text bara ett allmänt informerande om att du kommer när du ringer utan verklig chans att säga nej om det inte går? Hur reagerar du när de säger nej? Som det verkar i din TS är det inget du accepterar och då är det väl heller inte märkligt om det blir en tryckt stämning när du tvingar dig på?

    Ett par gånger i månaden betyder för mig att sex 3-4 gånger i månaden = ca en gång i veckan. Är det verkligen så lite?
Svar på tråden Svärdottern förstör!