• Axa

    Gravid med hypertyreos

    Jag opererades för struma i somras och är nu vecka 16. Sedan jag testade positivt i november har jag fått höja min Levaxin-dos 4 ggr eftersom mitt TSH-värde är för högt. Enligt det senaste provsvaret låg TSH-värdet på 12 (!!), och nu börjar jag bli lite orolig för hur det kan påverka bebisen. Är det någon annan som har haft problem med TSH-värdet i början av graviditeten?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-01-28 10:36:36:
    Menar så klart HYPOtyreos och inte HYPERtyreos...

  • Svar på tråden Gravid med hypertyreos
  • Vinga

    När jag var i v.9 i juni hade jag 42 (!!) i TSH och jag har förstått i efterhand att det ju är skyhögt över vad man ska ha.. (i mina papper står det som referens 0,4-4,5)

    Under min graviditet har jag fått byta dos flera gånger lite upp och ner, vilket de tydligen tyckt varit lite konstigt, men jag har hela tiden mått bra.

    Är nu i v.39 och känner mig stundtals lite orolig för vad det där höga värdet i början kan få för konsekvenser, men min läkare har hela tiden sagt att det inte är nån fara så jag får väl tro henne! (Det där höga värdet hade jag inte länge eftersom dosen Levaxin snabbt ökades.)

    Lycka till med din graviditet!

  • Axa

    Vinga:
    Oj, 42 låter verkligen högt !! Men vad skönt att höra att din läkare säger att det inte är någon fara iaf!!! Lycka till med bebisen !!

  • Axa

    Bestämde mig dock för att åka till läkaren och fråga ut honom lite ang detta. Han sa att det är viktigt att värdena är OK i början av graviditeten ffa pga MF-risken, sedan är det mer för min egen hälsas skull som det är viktigt. Och jag har ju kontrollerat mina värden väldigt ofta sedan jag blev gravid, och i början när det var som viktigast var tydligen värdet lite högre än normalt men fortfarande OK, det är först nu de senaste veckorna som jag har haft ett för högt TSH-värde.

  • Vinga

    Låter ju bra - eller vad man ska säga - att det "bara " är ens egen hälsa som äventyras av fel medicindos.. För jag menar, barnet är man ju tillräckligt orolig över ändå i alla avseenden, mf-risker osv.
    Att barnet inte påverkas av min Levaxin-dos - för så har jag fattat det - är ju bra.

    Läste just på Levaxin-burken och där står det ju att "inga ogynnsamma effekter på fostret har påvisats" samt vad gäller amning att "Levaxin går över i modersmjölken men påverkar troligtvis inte barn som ammas".

    Men! Vadå troligtvis, gällande amningen.. Det såg jag nu, och det lät ju vagt..
    Hursomhelst så kan det väl isåfall inte vara nåt farligt det orsakar, för då skulle man ju inte få ta dem.

  • Cortina79

    Jag har ätit levaxin i 14 år och ringde till min läkare när jag blev gravid. Hon tyckte inte jag behövde komma in för nya prover utan sa bara att jag skulle öka dosen med 50 mikrogram i v 23. Det känns ju oroväckande nu eftersom ni verkar ha tagit så mycket prover. jag är i v15 nu, så mf risken ska väl vara över nu, men ska jag ringa läkaren och kräva nya prover?

  • Vinga

    Det kan väl inte skada att ta nya prover, det går ju så snabbt!
    Om inte annat så för att stilla din oro och du kan känna att allt är ok.
    Säg att du hört om andras värden som gått lite upp och ner!
    (dock så kanske inte det hör till det vanliga, på min bm lät det som att hon tyckte det var lite konstigt att mina värden inte stabiliseras)

    Hursomhelst, som jag har fattat det så är det alltså bara mammans hälsa som påverkas av Levaxinet och så länge du mår bra så är allt säkert som det ska

  • M 77

    Axa: Jag är oxå opererad för "giftstruma" eller graves sjukdom som den kallas medicinskt. Är senare behandlad med radiojod då jag efter operationen åter blev hypertyreos. Efter rj behandlingen blev jag hypotyreos vilket var avsikten. Äter levaxin. Har varit mycket orolig för detta nu under min graviditet är i vecka 17+1. Därför har jag varit i ständig kontakt med min läkare på endokrin avdelning samt att han i sin tur har varit i kontakt med specialster runt om i landet.

    Som jag har fått förklarat för mig så innebär precis som det skrivs här ovanför att ett för högt tsh, dvs för låg levaxindos kan ge upphov till spontanabort (missfall) och svårighet att bli gravid. Fram till och med vecka 12 är fostret helt beroende av mammans t4 (vilket är det hormon som man får i sig genom levaxin). Om den inte får tillräckligt kan det finnas risk för att fostret blir tillväxthämmat och sinnesslöt. Men det är nog inget man behöver oroa sig för så länge som man skött sin medicinering. I början ökar ju inte levxinbehovet på samma sätt som senare. Från vecka 21-23 tar fostrets sköldkörtel över och är självförsörjande på t4.

    Vad som dock är viktigt för dig som har varit hyper är att få antikroppar (trakvärde ) kontrollerat. Jag har ett trak värde på 8 ska vara mindre än 1, vilket då anses som relativt högt av specialister. Om din läkare inte har kontrollerat det be att få det gjort. Görs med blodprov tar ca 3 veckor att få svar på. Det är också viktigt vilket görs på dig att dina värden kontrolleras regelbundet ca var 6:e vecka. Jag antar att du går på mediciavdelning och blir kontrollerad av specialist.

    Lycka till med graviditeten och senare med bebisen!

  • Vinga

    M 77:
    å, nu blev ju jag nojjig här - vilket jag blir till o från iallafall..

    ett sinnesslött barn om man haft för låga t4-värden tom. v.12 i graviditeten??

    dock så var det ju mitt tsh-värde som var alldeles för högt - inte lågt, det bör vara en viss skillnad förstås.. - och inte t4.
    mitt t4-värde låg inom referens-ramarna redan då, kanske är det därför min läkare sagt att det inte var nån fara.

    ul i v.19 visade ju på helt normal tillväxt oxå.

  • vår andra

    Jag har som Cortina Hypothyreos alltså underfunktion av sköldkörteln fast bara när jag är gravid.

    Går ni också ner i vikt under graviditeten pga er sjukdom?

  • M 77

    Vinga: Om ditt t4 var inom referens ramarna och barnet växer och din läkare inte ansåg det vara någon fara så kan och ska du vara lugn. Det är nog värre för fostret om man själv är för stressad, brukar jag tänka iaf eftersom jag har varit mycket orolig pga mina trak värden.

    Det är ju så oxå att bara för att man har lpga t4 värden innan vecka 12 behöver det ju inte påverka barnet men det kan och man gör alltid allt för att försöka få upp det.

    Tsh värdet är ju bara en indikation på att t4 stiger eller sjunker. Eftersom jag är van vid att tidigare vara hyper har jag i stort sett alltid t4 värden som ligger över doktorernas referensvärden och ett tsh som är omätbart.

    Så Vinga oroa dig inte utan njut av graviditeten och lycka till!

  • Axa

    Cortina79:
    Tycker absolut att du ska ringa till läkaren och kräva nya prover. Tycker att det är konstigt att hon/han bara sa att du ska öka dosen i vecka 23 !! Men det kanske beror på att du har ätit Levaxin så länge och brukar ha stabila värden!?! Jag opererades som sagt var i somras, så mina värden har inte stabiliserats än.

    M 77:
    Skönt att höra att du har fått samma info av din läkare! Mina värden var som tur är OK i början av graviditeten, men det känns ändå lite jobbigt att mitt TSH-värde är så högt nu även om jag har höjt min Levaxin-dos. Min läkare har förresten inte kontrollerat trakvärdet de senaste gångerna, så jag ska ta upp det med honom nästa gång.

    vår andra:
    Jag har varken gått upp eller ner hittills. I vilken vecka är du?

  • Vinga

    kan berätta att jag den 6:e födde en frisk och fin flicka, så mina värden lär inte ha gjort nån som helst skada - jag kände mig ju lite orolig för det ett tag..

    får invänta ev. svar på pku-provet på nora bara, en av sjukdomarna som eftersöks där är tydligen sköldkörtelrelaterat. vet inte om det är ärftligt eller så, men jag har inte ärvt det (ingen i min fam. har det) och fick diagnosen underfunktionerad sköldkörtel när jag var runt 12.

  • Blomman44

    Hej, 

    Jag har precis fått reda på att jag är gravid (fortfarande väldigt väldigt tidigt i v.5+4), men fick efter inskrivningen ett samtal från BM som sa att jag hade skyhöga värden och fått hypotyreos, hon skrev ut recept på 125 mikrogram levaxin som jag börjat äta direkt. Är väldigt orolig för missfall och att fostret skall skadas av detta. Vill ni berätta hur det har gått för er som verkar ha haft liknande situationer?

Svar på tråden Gravid med hypertyreos