Inlägg från: Anonym (Stockholm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stockholm)

    Varannan vecka för en tvååring, kan det funka?

    Om du motsätter dig detta så kan du göra det. Hade inte gått med på varannan för ett barn under tre år tror jag.
    Det hinner ni senare, om ett år eller så? varför så bråttom? Det viktigaste är barnet och dess behov, inte föräldrarnas önskemål eller något rättvisetänkande föräldrar emellan,.

    ni kan gå till Familjerätten o prata om detta men allt där är på frivillig grund.

    Vill du inte och han vill ha växelvis nu till varje pris, får han stämma dig i tingsrätten. Sådant tar tid och utredningar ska göras. När det är klart har det kanske gått såppas lång tid att barnet är moget för varannan vecka.

    Varannan vecka är ingen självklarhet! Båda föräldrarna ska vilja det, bo nära varandra, ha ett gott samarbete, och om barnet är äldre frågas om vad barnet vill också.

    Gå inte med på något du inte vill eller som inte känns bra. Hade inte låtit någon köra över mig alla fall..
    en kompromiss kanske? Vänta till 3-års ålder?

  • Anonym (Stockholm)
    Anonym skrev 2012-08-18 21:00:50 följande:
    Men om vi inte kommer överens, hur blir det då med umgänge?  Jag kan säkert vägra varannan vecka, men han å andra sidan bestämmer ju lika mycket som jag. 

    Syskon har barnet även på min sida, så han kommer alltid att bo med ett av syskonen. Antingen syskonet på min sida eller syskonet på pappans.  
    Umgänget blir det som ni kommer överens om. Ni kan gå på samarbetssamtal hos Familjerätten och skriva ett avtal om umgänget som är juridiskt bindande. Kan ju vara bra att ha papper på det så inte den ena plötsligt gör något helt annat som man inte kommit överens om (när man har gem vårdnad).

    De kan ge er råd där. Och kanske bra om pappan får höra någon annans sin syn på det hela (ngn som är opartisk), eller hur?

    Umgänget kan vara varannan helg och en natt extra den andra veckan tills barnet fyller tre år eller så. Och umgänge halva/hela dagar (dagtid) utöver det. Eller en variant av det som du skrev om i trådens början. Det finns väl inget rätt eller fel utan barnets situation i det hela bestämmer vad som är bäst för just ert barn. Känn ingen press att du måste ta beslut just idag utan ring famrätt, boka en tid, låt det hela smälta ett tag. Din sambo kanske inte vill betala underhållsstöd till dig? Det slipper han om han har varannan vecka nämligen. Och ni ska också dela på barnbidraget i så fall, om ni har lika mkt tid var.

  • Anonym (Stockholm)
    Anonym skrev 2012-08-19 08:09:10 följande:
    Vi kommer i vilket fall ha barnet ungefär lika mycket, det är vi båda överens om.

    Han ska inte betala underhåll, och vi ska dela på barnbidraget är det tänkt.  Så det är inte en ekonomisk fråga, utan han vill helt enkelt ha barnen hos sig tillsammans.  Sammanhängande.  Han har sedan i våras börjat ha sitt andra barn varannan vecka, och det barnet är snart fem år gammalt. 

       
    De började när barnet var ca 4,5 år då med växelvis boende? Med hans andra barn...menar jag.
    Där ser man hur olika det kan vara och att det inte alltid ens är lagom eller lämpligt att börja exakt vid 3 års ålder heller.

    Bara nyfiken, hur långt ifrån varandra bor ni? För barnet ska väl gå på ett o samma dagis?
    Lite intressant att veta, ska själv köpa en bostadsrätt så snart rätt lägenhet dyker upp.
  • Anonym (Stockholm)
    Anonym skrev 2012-08-20 19:57:23 följande:

    Vi betalar nästan 2000 sammanlagt, för båda barnen. 



       De började så sent med växelvis boende för att det barnets mamma satte sig emot.  De hade redan gjort slut när barnet föddes, så hon har haft barnet boende hos sig från början.  Hon bestämde umgänget (varannan helg) tills han gick till tingsrätten och fick dom på varannan vecka.  Detta tog tid.
    Vi kommer bo i samma stad, och barnet ska gå på samma dagis.


    Varför undrar du det?    Jag tyckte jag skrev att det bästa för barnet enligt mig  är att ha lika mycket tillgång till båda sina föräldrar, men jag kanske missade skriva det?
       

      
    Hmm, ok. Är i lite samma sits som din sambos ex. Dömde tingsrätten till växelvis boende (varannan vecka) mot hennes vilja? Hur långt ifrån varandra bor de? Vill inte heller ha varannan vecka än på ett bra tag såklart, eftersom vi inte ska bo ihop.
  • Anonym (Stockholm)
    Anonym skrev 2012-08-21 21:25:40 följande:

    Ja, tingsrätten dömde till växelvis boende mot mammans vilja.

    De bor ca 10 min med bil från varandra.

    Hur gammalt är ditt barn?   
    Inte fött än.:)

    Jag trodde inte de dömde mot den enes vilja.:( Usch, vill inte oroa mig för detta nu. Får se hur det går med allt.
    Svårt tänka sig vara ifrån sitt barn halva tiden (i all fall nu som gravid). Pappan till barnet ville ha abort från början men har nu ändrat sig helt och vill ha växelvis snabbt. Och inte verkar han tacksam nu för att jag inte gjorde abort heller...:(  Fast han vill ha barnet så snabbt som möjligt. Kommer nog aldirg förstå mig på män tror jag.
  • Anonym (Stockholm)
    Regnig måndag skrev 2012-08-22 08:05:55 följande:
    ? Hur tänkte du nu?

    Hur många pappor får inte finna sig i domar som går på tvärs mot deras vilja?
    www.google.se/url&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CEkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.socialstyrelsen.se%2FLists%2FArtikelkatalog%2FAttachments%2F9557%2F2006-114-32_200611432.pdf&ei=luw0UJWhNYak4ATfjYHQCQ&usg=AFQjCNEdRc2MAv1f0_hdDf3OAmNFZz6K0w&cad=rja

    Vet inte om länken fungerar. Men det är socialstyrelsens broschyr som heter "Att skiljas".
    Det står på s 11 om växelvis boende. Har tidigare också läst att det ska vara något båda parter vill och ska inte påtvingas för då är inte förutsättningarna goda för att det ska bli bra i det stora hela.
    Men växelvis vid närmare 5-års ålder som det blev för den familjen låter väl rätt ok i alla fall om man nu måste gå med på det mot sin vilja.
  • Anonym (Stockholm)
    Regnig måndag skrev 2012-08-22 18:47:32 följande:
    Det är socialstyrelsens skrift, inte tingsrättens, och det är dessutom publicerat för 6 år sedan, det har hänt en del sen dess.

    Men vad jag menade är att du inte ens reflekterade över pappornas situation, de tvingas ofta foga sig efter beslut de inte vill.
    Jo, jag vet.. det är svårt. Hoppas att allt löser sig med tiden. Jag vet att barn lider av att föräldrarna inte kan samarbeta (genom mitt arbete) och det vill jag givetvis undvika för vårt kommande barn.

    Undrar hur det känns att vara ifrån barnet varannan vecka utan att ha koll på hur barnet har det...när man är van att vara tillsammans hela tiden. Värst är det väl om man dessutom inte har en god relation till pappan för då kan man kanske inte ringa ofta osv. Men tät kontakt är ju i och för sig en förutsättning för att växelvis boende överhuvudtaget ska fungera..Snacka om att totalt släppa kontrollen över det viktigaste man har i livet (kommer ha), när man dessutom kanske inte litar på varandra och inte känner varandra så bra.
  • Anonym (Stockholm)
    Anonym skrev 2012-08-22 21:15:46 följande:

    Eh, ja..  Många tycker det är jobbigt att vara ifrån barnet halva tiden, men det har jag hört från lika många pappor som mammor.  

    Min fråga var om det är för lång tid för en tvååring att vara ifrån den andra föräldern en hel vecka i taget.  Eller om man bör byta oftare.    Det finns ju säkert en anledning till att de inte rekommenderar varannan vecka för barn under tre år, menar jag.
      
    Jo, enligt vad jag läst rekommenderas hellre tätare byten i så fall, dvs bara ett par dagar borta från mamma i taget, kanske 2-3 och sedan byte, och efter 2-3 byter man igen om man absolut vill ha växelvis tidigare än 3 år. Tror det står något om det i någon av länkarna som jag har med i några tidigare inlägg.
    Gå på magkänslan, känns det inte bra med en hel vecka direkt så kör med ngt annat upplägg till att börja med.
  • Anonym (Stockholm)
    Regnig måndag skrev 2012-08-22 18:47:32 följande:
    Det är socialstyrelsens skrift, inte tingsrättens, och det är dessutom publicerat för 6 år sedan, det har hänt en del sen dess.

    Men vad jag menade är att du inte ens reflekterade över pappornas situation, de tvingas ofta foga sig efter beslut de inte vill.
    Jo, det är socialstyrelsens skrift och vad det står i de är ju i högsta grad aktuellt i fall som detta..

    Tingsrätten ger Familjerätten i uppdrag att göra utredningar innan en dom faller. Vilka jobbar där? Jo, socialskreterare/socionomer och de kan inte heller hitta på egna små regler och gå på vad de personligen tycker utan har riktlinjer och annat att falla tillbaka på, bland annat sådant som socialstyrelsen kommit fram till/rekommenderar.

    Vad jag vet kan inte en domare (tingsrätten)enväldigt bestämma hur en dom ska lyda. Utan deras (hans(hennes)
    dom baseras på just utredningarna som andra har gjort. Och de som gör utredningarna är väl insatta i frågorna och har säkert tagit del av forskning av experter inom området också.
  • Anonym (Stockholm)
    Regnig måndag skrev 2012-08-22 23:58:25 följande:
    Och som jag skrev men du nonchalerade så har det hänt en del sen 2006.
    Jag vet inte vad du tror men det som är vägledande är rättens domar, inte det socialstyrelsen anser. Med andra ord: socialstyrelsen har mycket lite med detta att göra, att du drar in både socialsekreterare och forskning är lite väl magstarkt.
    Menar du att Tingsrätten och Familjerätten går på helt olika spår?

    Ja, jag vet att nyare forskning lyft upp växelvis boende till skyarna.
  • Anonym (Stockholm)
    Anonym (Stockholm) skrev 2012-08-23 06:23:03 följande:
    Menar du att Tingsrätten och Familjerätten går på helt olika spår?

    Ja, jag vet att nyare forskning lyft upp växelvis boende till skyarna.
    Utredning om vårdnad, boende och umgänge

    Familjerätten utreder, på uppdrag av tingsrätten, frågor om vårdnad, boende och umgänge. Utredningen ska belysa barnets behov och ger ofta förslag på hur de bäst kan tillgodoses.

  • Anonym (Stockholm)
    Anonym (Stockholm) skrev 2012-08-23 06:31:57 följande:
    Utredning om vårdnad, boende och umgänge

    Familjerätten utreder, på uppdrag av tingsrätten, frågor om vårdnad, boende och umgänge. Utredningen ska belysa barnets behov och ger ofta förslag på hur de bäst kan tillgodoses.


    Ett utdrag från nätet. Då kan väl inte socialstyrelsens råd o rekommendationer ha mycket lite med tingsrättens domar i ex frågor om växelvis boende att göra?


Svar på tråden Varannan vecka för en tvååring, kan det funka?