Inlägg från: MEE83 |Visa alla inlägg
  • MEE83

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Världen är anarkisk Ölburk, vi har internationella institutioner som FN och en lång rad regler och lagar för allt från rättigheter till hur man kan bör föra krig, men vi har inget sätt att egentligen se till att de efterföljs. De större länderna bryr sig egentligen inte om dessa förordningar om det går i mot deras egna intressen och de har alla möjligheter att förhindra att andra länder ingriper, via vetorätten.

    Kolla på Kina i sydkinesiska havet, oljefyndigheterna runt Spratlyöarna till exempel, små nationerna(Thailand, Vietnam etc) som internationell rätt på sin sida har inte en suck, dom blir överkörda av Kina för att det gynnar Kinas intressen. 

    Samma sak med Ryssland när det gäller Ukraina, Tjetjenien eller Georgien, Groznyj i Tjetjenien existerade i praktiken inte efter det att Ryssarna var klara med staden, det var grus. 

    USA har en lång rad krig bakom sig. 

    Så ja, världen är anarkisk, och en nedrustning, skapar instabilitet och osäkerhet. Man kan skapa stabilitet och balans, och ömsesidig respekt, tre saker som är en förutsättning för goda relationer, genom att vidmakthålla en trovärdig försvarsförmåga, då blir det balans.

    Ryssland under Putins styre är ett skolboks exempel på Hobbes idé om "allas krig mot alla", dvs den internationella anarkin. Den starkes rätt och där den svaga parten helt enkelt bara får gilla läget, ett maktutövande som grundar sig i tron att det är ett nollsummespel. Har inte Ryssland makten... så har någon annan den. 

    Den dagen vi har ett fungerande internationellt lagverk så kanske din utopi kan bli förverkligad, men tills dess så är det just en utopi. 

  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-04-09 11:30:52 följande:
    Visst, det är en utopi idag, det vet jag.
    Men som du säkert sett, så fungerar heller inte dina påståenden om att en slags terrorbalans skulle va lösningen, den tiden är förbi.
    Idag finns det så mycket vapen i omlopp att snart sagt vem som helst kan dra igång en våldsvåg, så länders arméer fungerar inte avskräckande längre.,
    de senaste 15-20 åren har vänt upp-å-ner på allt.
    Idag krigar inga arméer på nåt stridsfält, idag sköts krigandet i allt större grad med små enheter som demoraliserar de civila, så militären kan inget göra för att försvara sitt lands befolkning, det finns helt enkelt inget försvar mot den typen av aktioner. 
    Å kommer heller aldrig att finnas, då dom varken syns eller hörs, dom inflitrerar å utgör ju en del av befolkningen...

    Du pekar på anledningen till att var vi står idag, d.v.s andra länders inblandnig i konflikter.
    Hade inte USA gått in i Irak, så hade Världen sett annorlunda ut idag, faktum är att mycket av det krigande vi ser idag, är en fortsättning på den invasionen.
    Men USA kände sig tvingande att gå in i Irak för att inte det skulle bildas ett nytt Iran. Saddam var ju på fall å hade fallit inom kort, å USA var rädda för att en ny regering skulle vara negativt för dom, USA ville själv tillsätta lojala styrande.

    Irak var ju ett lätt mål, dom hade ingen fungerande armé, bara ett fåtal var lojala mot Saddam, den överväldigande majoriteteten var inte det minsta intresserade av att kriga å stack så fort invasionen började, vilket betydde att USA bara hade att tåga in å ta över.

    Tyvärr gjordes det mot Iraks oppositions vilja, dom ville själva ta över.
    Hade dom fått göra det, så hade vi aldrig fått den utveckling med IS å andra mördarpack vi nu tvingas försöka få nån ordning på.

    Vad gäller Ryssland så kan vi nog anta att dom inte kommer att vika från hur dom agerat historiskt, dom vill alltså ha tillbaka mycket av det dom gick miste om efter Sovjetunionens upplösning.
    Så vad väst beslutar om, kommer dom inte att bry sig ett skit om, så räkna kallt med en fortsättning.
    Jag skulle inte bli minsta förvånad om vi ser en liknande utveckling i baltländerna som i Ukraina.
    Vad ska NATO göra åt det då? Dom kan inte stoppa ett krig som förs av baltländers egna medborgare, utan att riskera ett storkrig.
    Å det kommer dom (NATO) aldrig att göra, då det skulle betyda en kollaps av hela Europa.., möjligen skulle USA föröka dra igång ett storkrig, men inte ens det verkar sannolikt., idag är det ju inga problem för ryssarna att slå till direkt mot USA:s inhemska större civila mål, vilket snabbt skulle demoralisera hela USA. 
    Å det är USA för fega för att våga riskera, dom vill att andra ska göra skitjobbet åt dom, eller i vart fall inte ha nåt krig på egen mark.

    Kina är jag inte orolig för, dom kommer med all sannolikhet inte att starta nån invasion mot andra länder, dom har ju redan mutat in Universums medelpunkt å det duger gott för dom.
    Å ingen vågar angripa Kina, så dom kan vi nog helt räkna bort, dom sköter sitt, bara andra låter dom vara.
    Att dom stödjer andra länder är en annan sak, men själva tänker dom inte bidra med eget folk i nån större utsträckning.

    Du nämner inte Israel, men idag kan vi se att det var bland det dummaste mänskligheten gjort när vi bildade Israel.
    Där kan vi snacka om att bryta mot allt som har med lag å rätt att göra, å det helt ostraffat.
    Helt klart hade det varit bättre om Mellanöstern hade fått utveckla sig själv, ännu ett bevis på att inblandning från utomstående bara skapar långvarig å ofta olösliga konflikter.
    Det är inte en terrorbalans. En svensk upprustning skulle aldrig ses som en upprustning i offensivt syfte, det vet alla inblandade, inklusive Ryssland och det enkla faktumet tar ut risken för att skapa ett så kallat säkerhets dilemma. Faktum är att Ryssland genom sin militära upprustning har skapat något utav ett säkerhets dilemma i våran region, deras upprustning och agerande skapar osäkerhet och instabilitet, framförallt i Baltikum, och framförallt efter händelseutvecklingen i Ukraina och Rysslands invasion och ockupation av delar av landet, det skapar oro och osäkerhet, då vi ej kan vara 100% säkra på vad Ryssland kan tänkas göra. 

    Fel, militären är ett real politiskt verktyg, och kommer så fortsätta att vara, framförallt för större länder, då de har störst förmåga att sätta kraft bakom potentiella hot. Genom att vidmakthålla en trovärdig försvarsmakt, så blir man immun mot sådan påverkan, då alla vet att det inte är värt besväret, nedrustar man så skapas det istället ett säkerhets vakuum, vilket kan ha negativ inverkan på relationerna i en region. Tänk på det som ett kärleksförhållande, de flesta vill ha någon sorts balans i förhållandet, det är oftast det som funkar bäst. 

    När du pratar om terrorbalans så är du inne på just säkerhets dilemman, men som jag påpekat så är inte det någon risk, just nu, skapar Sverige genom våran underdimensionerade försvarsmakt osäkerhet, med en upprustning skapar vi trovärdighet och balans. 

    Ett säkerhets dilemma skapas inte av Svensk upprustning, det vet Ryssland lika väl som alla andra, dock så kan såklart så kallad terrorbalans vara ett problem, i den mest extrema änden av denna skalan finns ju vad man brukar fortkorta som MAD, Mutual assured destruction, dvs den gamla kalla kriget doktrin som USA och Sovjet hade, 1st och 2nd strike capability, att kunna leverera en fruktansvärd och massiv vedergällningsattack med hjälp av atomvapen. 

    Sverige är inget hot mot Ryskt hjärtland dock, vilket som sagt utesluter en eskalerad säkerhetssituation. 

    ps. Israel har inte startat ett enda krig vad jag vet. 
  • MEE83

    Enligt Amnesty International så var det Hamas som dödar flest civila i Gaza, inte Israel, Hamas dödade alltså fler av sina egna civila invånare än vad Israel gör, detta är inte ens Israelisk propaganda, det är som sagt från en av de mest ansedda människorättsorganisationerna. Dom bryr sig inte ett skit om sina egna, allt dom bryr sig om är att lobba lite raketer och granater över gränsen. 

    Palestinian armed groups killed civilians on both sides in attacks amounting to war crimes 


    Palestinian armed groups displayed a flagrant disregard for the lives of civilians by repeatedly launching indiscriminate rockets and mortars towards civilian areas in Israel during the conflict in July and August 2014, said Amnesty International in a new report published today.
    Unlawful and deadly: Rocket and mortar attacks by Palestinian armed groups during the 2014 Gaza/Israel conflict provides evidence that several attacks launched from inside the Gaza Strip amount to war crimes. Six civilians in Israel, including a four-year-old boy, were killed in such attacks during the 50-day conflict. In the deadliest incident believed to have been caused by a Palestinian attack, 11 children were among 13 Palestinian civilians killed when a projectile fired from within the Gaza Strip landed in the al-Shati refugee camp.
    www.amnesty.org/en/articles/news/2015/03/palestinian-armed-groups-killed-civilians-on-both-sides-in-2014-gaza-conflict/ 
  • MEE83
    Jan Björklund är ju gammal arméofficer, så han kanske faktiskt har ett genuint intresse i försvaret, vem vet. 12 år i Armén måste väl ha satt några spår hos honom. 

    Åren 1981-1982 gjorde Björklund värnplikten vid Älvsborgs regemente (I 15) i Borås. År 1982 tog han värvning vid samma regemente och blev fänrik. Detta var början till hans karriär inom försvaret. Han erhöll 1985 examen vidInfanteriets officershögskola (InfOHS) i Halmstad. Åren 1985-1986 gick han Krigshögskolans allmänna kurs vidKrigsskolan Karlberg och blev löjtnant, varefter han värvades till Livgardets dragoner (K 1), där han blev chef för beredskapsplutonen.


    År 1988 tog Björklund examen från Krigshögskolans högre kurs vid Infanteriets stridsskola (InfSS), blev kapten och flyttade sedan till Svea livgarde (I 1), där han stannade i olika tjänster under resten av sin militära karriär. Mellan åren 1991 och 1993 studerade han vid Militärhögskolan (nuvarande Försvarshögskolan) och blev major. Efter detta tillträdde han tjänsten som chef vid stadsskyttebataljonen.[5]


    Vid samtliga militära examina fick Björklund högsta betyg. Bland befälen ansågs han lysande och förväntades kunna gå mycket långt inom det militära.[5] Bland de värnpliktiga sågs han som ett bra befäl, rak och tydlig. Men det fanns också åsikter om att han var mycket hård och dominant.[5]År 1994 tog Björklund tjänstledigt från armén för att i stället ägna sig åt politik på heltid. Han deltog vid flera militärövningar men övergick 2005 till reserven. Enligt uppgift planerade han att lämna aktiv tjänst inom försvaret den 1 januari 2008.

  • MEE83
    Då vapen inte bevarar någon fred, den meningen får mig att tänka på graffitin i Liberia, som var följande... 

    "PEACE IS SWEET
    Thank you UNMIL" 

    UNMIL var FNs fredsbevarande styrka på ca 15 000 man, och vad jag vet också inledningen till ett ganska så nära samarbete mellan Sverige och Irland, som fortsätter idag, genom bland annat Nordic Battle Group, som i år är EUs insatsförband, Camp Clara var den Camp som de svenska och irländska styrkorna var baserade på. 

    Så vapen bevarar faktiskt fred, fredsbevarande och fredsframtvingande internationella insatser räddar liv och skapar stabilitet. 



  • MEE83

    Ja det finns ju fördelar med det, det skulle kunna vara ett integrationsverktyg. Det behöver vi mer av, minst sagt, det ger ju även ett mer robust civilsamhälle om folk lär sig lite grundläggande kunskaper och färdigheter, till exempel fältsjukvård/första hjälpen. 

  • MEE83
    Flash Gordon skrev 2015-04-29 20:41:57 följande:
    Frågan är ju varför?

    Finns ju inga äkta "rebeller" som har tillgång till helikoptrar från ukrainska flygvapnet, direkt.

    Vissa pansarfordon och sådant finns det ju i alla fall en teoretisk chans att de skall vara erövrade från Ukrainas armé. Men helikoptrar? 
    Det har ju varit genomskinligt från första början, redan de "gröna snubbarna" på Krim fick ju många att resa ragg. 

    Rysslands inblandning har varit väldigt uppenbar och genomskinlig, så helikoptrar hade varit helt i linje med hur de har uppträtt tidigare.

    Till exempel motoffensiven förra sommaren, då ett helt nytt frontavsnitt skapades över natten på Ukrainas kustland, ett område som var helt avskärt från de då ganska så tillbaka pressade och inringade "rebellområdena" runt Luhansk och Donetsk. Över natten så hade helt plötsligt rebellerna mekaniserade förband i ett helt nytt område, precis på ryska gränsen, och då även stridsvagnar som kunde anfalla den Ukrainska armén i ryggen, vilket ledde till att delar av de Ukrainska arméförbanden i sin tur blev inringade och, ja, massakrerade.  

    Det hade dock varit komiskt, Putin och Kreml är i klass med Bagdad Bob, så jävla genomskinliga så att dom blir väldigt underhållande. 
  • MEE83
    Flash Gordon skrev 2015-04-29 20:47:57 följande:

    Frågor:

    Hur stor del av dagens ca 20000 hemvärnsmän skulle faktiskt vara användbara i strid? 

    Försvarmakten har 20000 anställda + 30000 reservister. Hur stor del av dessa är armén?

    .
    Det skulle helt enkelt vara intressant att se om vi skulle kunna klara av att relativt snabbt sätta en 3000 man på Gotland ifall läget blir sämre.


    Hemvärnet är väl en av de (få)delar av försvarsmakten som faktiskt är ganska så välfungerande, hemvärnsbataljonerna är så gott som fullbemannade vad jag har förstått, och går säkerligen rätt snabbt att mobilisera, dock har de ju inget understöd, det blir ju slarvsylta om de möter mek infanteri skulle jag gissa på, de skall ju dock tillföras granatkastare för indirekt eld enligt den nya försvarsöverenskommelsen, det ger en förmågehöjning.

    Får de 12 cm granatkastare och då även Strix granater så kan de bekämpa bepansrade stridsfordon och stridsvagnar. Indirekt eld från längre avstånd som även har målsökare, det är bra skit.  
  • MEE83
    Pansarsprängvinggranat m/94 med produktnamnet Strix är en 12 cm målsökande granat som avfyras frångranatkastare, till exempel granatkastare m/41, och som utvecklades som svar på den ökade bepansringen påslagfältet. Den består av tre delar: granat, banmotor (om skjutavståndet är över 4 km) samt utskjutningsdel. Granaten programmeras från måldatorn och när granaten har nått sin maxhöjd och separerats ifrån den eventuella banmotorn söker den av ett område på 150x150 meter med sin IR-sökare efter pansarmål och väljer ett passande mål med hänsyn till sin egen position och hastighet. Med hjälp av styrraketer styr den sedan till målet och utlöser sin RSV-laddning som penetrerar taket på fordonet. Granaten är ett samarbete mellan Bofors Defence och Saab Bofors Dynamics.
  • MEE83
    Digestive skrev 2015-05-01 12:31:53 följande:

    ÖB pekar ut det Svenska folkets tjänstvillighet som stor och tillräcklig och att personalproblemet inte riktigt ligger i den huvudsakliga mängden rekryteringar utan främst i en för kort tjänstgöring, vilket lämnar känsliga operatörsdelar blottade samt instruktörtillgången utmattad. Modellen bygger på en sex- till åttaårig tjänstgöring medan genomsnittet ligger på fyra år i praktiken. Utredningar visar att Sverige inte beter sig unikt i den här frågan och att modellen i sig bör omstruktueras för att möta mer rimliga ambitioner.


    Jag tror det är viktigt att göra jobbet intressantare och mer utvecklande med, mer högkvalitativa övningar, både i Sverige och utomlands.

    Att vi skickar iväg personal på övningar typ Angel Thunder, Red Flag etc är bra, det är både utvecklande och spännande för de deltagande individerna, vilket gör att man blir mer motiverad för tjänsten.
  • MEE83
    Digestive skrev 2015-05-01 21:16:03 följande:
    Kan bara instämma! Det finns så mycket och det känns riktigt tragiskt att försvaret har en smak av gräs när det kunde ha sett så annorlunda ut. Sverige hade kunnat skyltat med mer av vapenindustrins utveckling (för folket) istället för att hantera det hela som en slags ful industri i skymundan - för det finns ju egentligen bara fula affärer. Menar inte att demostrera förödelsen av en svensk granat eller dylikt utan om att stimulera (folket) för att få återstimulans. Saker som skulle kunna leda till både mer finansiering (från ett statligt håll - ett engagerat folk förändrar politiken efter sitt engagemang) samt privata investeringar.

    Det finns såklart massor men tycker iallafall att ÖB lyckas företräda försvaret väldigt väl.
    Ja, det sker väl en del övningar då och då, men inte i samma skala. 

    Vi har heller ingen krigarkultur i Sverige, det är delvis värnpliktens fel, när "alla" tjänstgör i landets försvar, blir det inte en samma sak som när du har en liten minoritet av befolkningen som frivilligt ställer sig till landets förfogande. Dessa individer blir uppskattade på ett annat sätt av civilbefolkningen, yrket får högre status, högre status=mer attraktivt, men sedan gäller det att göra jobbet stimulerande, det är inte stimulerande att sitta och uggla på regementetsområdet, man måste öva, och i vissa fall, kanske även involvera krigsmakten i operationer utomlands, ingen vill ju enbart träna, man vill ju även bli testad, på riktigt. Utlandsmissioner är attraktivt på det sättet och viktigt för en försvarsmakt som grundar sig på frivillighet och långa tjänstgöringsperioder.     

    Min kusin(homo) lever med en snubbe som är officer i Princess of Wales Royal Regiment, och har han formel uniform på sig på någon gång på krogen, så är det inte så där jätte ovanligt att han blir bjuden på en pint till exempel.

    Samma sak i USA, det är inte så ovanligt, vad jag har förstått, att andra tar notan på restaurangen etc, det är ett sätt att visa uppskattning för tjänsten du gör landet.  
    Krigarkulturen likt den som finns i Storbritannien, USA, och även Frankrike till viss del, finns inte i så många andra västeuropeiska länder, vi är mer likt Tyskland. 

    ÖB gör ett bra jobb dock. 
  • MEE83
    Reflect skrev 2015-09-27 04:28:53 följande:

    Varför spammar du din egna tråd?


    Folkbildningssyfte. Tack Tom, du gör ett bra jobb. 
  • MEE83

    Lite nyheter


    Nytt och större försvar
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6267458

    Det blir 1200 nya jobb inom försvarsmakten kommande år. Det står nu klart efter att Försvarsmakten beslutat hur de vill fördela de extra miljarderna.

    [...]
  • MEE83
    Ascendere skrev 2015-10-05 17:09:00 följande:
    Länken fungerade inte. 
    Det låter som att du inte tycker Archer är lämlig?
    Den kan ju säkert användas för att slå mot brohuvuden tänker jag, även om den väl inte kan användas så bra mot rörliga mål (exempelvis fartyg till sjöss).
    Eller hur menar du?
    Det finns precisionsstyrda artillerigranater som antagligen funkar på rörliga mål, speciellt på så stora måltavlor som skepp. Två typer som jag kommer på så här på rak arm är Bonus och Excalibur, tror båda är delvis svenskutvecklade. Excalibur har använts av USA i Afghanistan har jag för mig. 

    De har väl en räckvidd på 4-5 mil i alla fall. De borde köpa in de där artilleripjäserna i vilket fall som helst, om inte annat som typ förbandsreservs material, då kan de tas i bruk i framtiden, om försvarsmakten skulle få möjlighet att skapa ett nytt artilleri regemente. 
Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!