Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Eftersom just den här tråden hålls så flitigt aktiv i ämnet så tipsas trådstartaren (och öviga för den delen) om dagens öppna utfrågning i Riksdagen klockan 10:00 som handlar om Sveriges försvar för perioden 2016?2020. Det går att ta del av programet även i efterhand, inget som behöver ses live på något vis.

    Direktlänk till webb-tv:n; www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Forsvarsutskottet/Oppna-utfragningar/Oppen-utfragning/

    Om ovanstående länk inte skulle gälla i efterhand så kommer programet att återfinnas här; www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Forsvarsutskottet/Oppna-utfragningar/

    Ska se det senare idag eller inatt. Mycket spännande! Verkligen sällsynt att försvarsutskottet sammansträder till en öppen utfrågning av det här större slaget. Passa på! Den här öppna utfrågningen kommer att kasta ljus på hur de olika partierna, regering som opposition, samt även hur Försvarsmakten själv ställer sig i denna fråga - bortom medier och andra filter. Helt rå och direkt politik!

    Diskuterar det hela mer än gärna efteråt, senare idag eller imorgon. Enjoy! =)

  • Digestive

    ÖB pekar ut det Svenska folkets tjänstvillighet som stor och tillräcklig och att personalproblemet inte riktigt ligger i den huvudsakliga mängden rekryteringar utan främst i en för kort tjänstgöring, vilket lämnar känsliga operatörsdelar blottade samt instruktörtillgången utmattad. Modellen bygger på en sex- till åttaårig tjänstgöring medan genomsnittet ligger på fyra år i praktiken. Utredningar visar att Sverige inte beter sig unikt i den här frågan och att modellen i sig bör omstruktueras för att möta mer rimliga ambitioner.

    En annan personalutmaning berör de deltidstjänster som har satts i fas och ÖB ser personalformen som potentiell om än väldigt ung - personalformen fick lagstöd först 2012 - och att utmaningarna här gäller avtal mellan den civila arbetsgivaren och försvarsmakten och hur avtalen ska kännas givande för båda parter.

    Sammantaget så understryker ÖB att "[...] rekryteringen fungerar väl, intresset är stort och viljan att komma är stor. Det som är en utmaning och har varit så över hela dom gångna 5 åren med frivillig personalförsörgning, har varit att upprätthålla dom tider som vi från början själva satte som ambition [...]".

    ÖB verkar se en lösning på dessa problem i att både bemöta intresset hos individen och det civila samt omstrukturera strukturen på det här området, för att då kunna möjliggöra en modell som kan tillmötesgå behovet av instruktörer och en god operation.

    ÖB trycker hårt på vikten av en god förhållning mellan försvarsmakten och det civila och menar att en framtida krigsmiljö kräver att båda känner till varandras kapacitet och effektivitet. ÖB menar att den linjära krigsförningen har spelat ut sin roll och i allmänhet verkar det som att uthålighet mer och mer kommer att handla om kommunikation och flexibilitet och då mindre om kraftmätningar vid någon given punkt.

    Överstående sammanfattning anbelangar försvarsutskottets öppna utfrågning - länk: www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Forsvarsutskottet/Oppna-utfragningar/Oppen-utfragning/ - och har författats genom egna ord utöver citat. Rekommenderar att ingen nöjer sig med den här skribentens ord utan att man själv tar del utav den här öppna utfrågningen, bildar sig sin egen uppfattning och ger sina egna intressefrågor en chans att bejakas. För en snabb kontroll av sammanfattningen så har särskild vikt lagts på ÖB:s uttalanden efter tidpunkterna 1:13:50 och 1:42:25, angående personalfrågorna, samt 58:40 och 1:18:40 som berör delen om framtidens krigsmiljö. Observera att tidpunkterna startar vid frågeställningarna och att ÖB:s uttalanden följer därefter.

  • Digestive
    MEE83 skrev 2015-05-01 19:00:33 följande:

    Jag tror det är viktigt att göra jobbet intressantare och mer utvecklande med, mer högkvalitativa övningar, både i Sverige och utomlands.

    Att vi skickar iväg personal på övningar typ Angel Thunder, Red Flag etc är bra, det är både utvecklande och spännande för de deltagande individerna, vilket gör att man blir mer motiverad för tjänsten.


    Kan bara instämma! Det finns så mycket och det känns riktigt tragiskt att försvaret har en smak av gräs när det kunde ha sett så annorlunda ut. Sverige hade kunnat skyltat med mer av vapenindustrins utveckling (för folket) istället för att hantera det hela som en slags ful industri i skymundan - för det finns ju egentligen bara fula affärer. Menar inte att demostrera förödelsen av en svensk granat eller dylikt utan om att stimulera (folket) för att få återstimulans. Saker som skulle kunna leda till både mer finansiering (från ett statligt håll - ett engagerat folk förändrar politiken efter sitt engagemang) samt privata investeringar.

    Det finns såklart massor men tycker iallafall att ÖB lyckas företräda försvaret väldigt väl.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2015-05-01 21:27:15 följande:

    Jag tror inte politiker har räknat på vilka effekter för sysselsättning, kompetens och ekonomi det hade haft om vi hade behållit det stora försvar vi hade och den militära industri som följde dess fotspår.


    Man börjar helt klart undra. Det känns lite som att hönan som, så att säga, lägger guldägg, har slaktats för en kortsiktig vinst (läs: besparing). Sverige kan även posera som fredligt oavsett storleken på försvaret och allt som allt så har snarare nedrustningen och upphovsmakarna till den just äventyrat balansen i den posén. Sverige hade kunnat stå mer neutalt (läs: efter svenska principer, värden och intressen, inte neutralt som i åsiktslöst och menlöst - utan neutralt ur svenskens egna ögon) och kunnat både bedöma läget och handlat mer självständigt.
  • Digestive
    MEE83 skrev 2015-05-02 01:05:11 följande:

    Ja, det sker väl en del övningar då och då, men inte i samma skala. 

    Vi har heller ingen krigarkultur i Sverige, det är delvis värnpliktens fel, när "alla" tjänstgör i landets försvar, blir det inte en samma sak som när du har en liten minoritet av befolkningen som frivilligt ställer sig till landets förfogande. Dessa individer blir uppskattade på ett annat sätt av civilbefolkningen, yrket får högre status, högre status=mer attraktivt, men sedan gäller det att göra jobbet stimulerande, det är inte stimulerande att sitta och uggla på regementetsområdet, man måste öva, och i vissa fall, kanske även involvera krigsmakten i operationer utomlands, ingen vill ju enbart träna, man vill ju även bli testad, på riktigt. Utlandsmissioner är attraktivt på det sättet och viktigt för en försvarsmakt som grundar sig på frivillighet och långa tjänstgöringsperioder.     

    Min kusin(homo) lever med en snubbe som är officer i Princess of Wales Royal Regiment, och har han formel uniform på sig på någon gång på krogen, så är det inte så där jätte ovanligt att han blir bjuden på en pint till exempel.

    Samma sak i USA, det är inte så ovanligt, vad jag har förstått, att andra tar notan på restaurangen etc, det är ett sätt att visa uppskattning för tjänsten du gör landet.  

    Krigarkulturen likt den som finns i Storbritannien, USA, och även Frankrike till viss del, finns inte i så många andra västeuropeiska länder, vi är mer likt Tyskland. 

    ÖB gör ett bra jobb dock. 


    Missade den här responsen!

    Ett alternativ skulle kunna ligga i att ordentlig särskilja (så de civila kan urskilja) de frivilliga från de värnpliktiga, för att stimulera fram en godare civilmentalitet angående de frivilliga. Men kanske opraktisk - tänker då på att de två olika grupperna kanske integrerar sig dåligt med varandra och skapar onödiga röra i slutändan - och som alltid en fråga om resurser. Ett ytterligare alternativ skulle kunna ligga i enbart en civilplikt.

    Intresset för försvaret kan i övrigt ses som nyväckt - har, med andra ord, ingen jättebra ämneskoll. Hörde till skaran som kan tyckas naiv och som (om än inte lika extremt) låg mer i linje med Miljöpartiets visioner tidigare. Romantiserar verkligen inte någonting - kommer ifrån andra hållet av krigsromantik - men man får skilja på god tanke och vad världen överhuvudtaget kan bjuda på. Det känns även bisarrt, i det stora hela, att världen brinner på sina håll medan svenskar försöker vältra sig i ett överlyxigt sinnestillstånd (lugn och ro, det behövs bara diplomati) och på sina håll även kräver det. Visst, i den bästa av världar så, men korten ligger inte riktigt så snyggt.

    Man får göra vad som behövs men göra det bättre (det vill säga kämpa för grundmoralen som överhuvutaget kan nå det här sinnestillståndet, för att få behålla det och för att lyckas sprida det hela vidare) - inte bara kräva det mitt i en värld som brinner, som en unge som kräver godis medan resten av familjen får fasta.

    Indeed. Sveriges ÖB går inte av för hackor.
  • Digestive

    Eftersom att det är så beundransvärt att du har hållit den här tråden aktiv och aktuell under så lång tid - så väljer jag att posta här istället för att skapa en ny tråd!

    Såg nyligen på riksdagens ärende "Militära frågor" och uppmärksammade att Lena Asplund (M), i sitt anförande, meddelade att Regeringen har lagt ner Försvarsexportsmyndigheten - som bland annat har till uppgift att granska exporten samt hålla den transparent, vilket var punkten som vederbörande tryckte på - och Jakop Dalunde (MP) motiverade beslutet, i sitt anförande, med att denna myndighet verkade för att främja vapenexporten samt att andra myndigheter skulle ta över uppgiften om granskning samt hålla vapenexporten transparent.

    Nu är det här långt bortom mitt kunskaps- och intresseområde men jag fann saken intressant och tänkte se hur diskussionen lyder nu när det kommer på tals!

    http://tinyurl.com/nvcla8g

  • Digestive
    Ascendere skrev 2017-03-02 18:41:41 följande:
    Och häromdagen sa Magdalena Andersson att budgetöverskottet är 40 miljarder. Vad i hela helvete kan rimligen vara problemet?

    Ursäkta språket men jag är så in i helvete less...
    Det är i princip 2 miljarder till vardera län i landet. Antingen sminkar man sanningen något oerhört eller så skiter man helt enkelt i problemen som finns i dessa län.

    Varför, exempelvis, vänta tills efter nästa val med att börja stödja vårt krisande polisorgan finansiellt? - när det skulle finnas ett överskott om 40 miljarder.
Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!