• Ester03

    Äggdonation i Spanien: erfarenheter?

    Hej! Vi använde oss av Eugin-kliniken i Barcelona (http://www.eugin.co.uk/) och har bara goda erfarenheter därifrån. Kontakterna hemifrån sker via en websida, men när man har akuta frågor kan man ringa. Deras success rate är 61% oavsett den mottagande kvinnans ålder. Jag blev gravid vid båda två färskförsöken, men en gång däremellan med fryst embryo så misslyckades det. Vi har en son på två år och jag är nu gravid i vecka 24 och väntar tvillingar. Om allt går vägen har vi tre Eugin-barn till sommaren.

  • Ester03

    Angående genetiken så brukar det ju i Sverige rekommenderas att man ska vara så öppen som möjligt med barnen och gärna berätta tidigt att de har en annan genetisk mamma. Jag tror dock att detta hänger samman med att donatorerna i Sverige inte är anonyma. Barnen har i vuxen ålder rätt att få veta saker om den genetiska mamman och möjlighet att söka upp henne. Så är ju inte fallet i Spanien och de flesta länder utanför norden.

    Jag har pratat med två olika psykologer som är specialiserade på äggdonation. Båda har sagt att om barnen har rätt att få veta saker och söka upp den genetiska mamman så är det bäst att de känner till sitt ursprung, men om donatorn är helt anonym så är det bäst att de inget vet. Att känna till att man har en annan genetisk mamma, men inte ha rätten att få veta någon om henne, inte ens namnet, kan göra att barnet börjar grubbla mycket och det kan bli en onödigt traumatisk tonårstid.

    Vi har ännu inte bestämt om vi ska berätta för våra barn om äggdonationerna eller inte, och i så fall i vilken ålder. Det vi dock tycker är viktigt är att om de får veta så ska de bli de första som får veta, och de själva ska få bestämma om omgivningen ska få veta något eller inte. Jag har berättat om äggdonationen för en enda väninna hittills, och hon har tystnadsplikt. Familj och andra närstående vet inget.

    De verkar göra matchningen väldigt bra i Spanien tack vare att de har så många donatorer. Jag blev ombedd att skicka massor av foton i olika vinklar så att de skulle kunna göra en bra matchning på ansiktsdragen, inte bara på längd, ögonfärg och hårfärg alltså. Många tycker att sonen är lik mig som barn. Egentligen tycker jag inte det är så viktigt, men det är ju bra att det inte är någon stor avvikelse i utseende om vi nu skulle välja att inte berätta.

    Vad gäller hormonpreparat så slutade jag med östrogen i vecka 12 och progesteron ska jag fortsätta med nästan hela graviditeten, minst till vecka 30. Att jag fortsätter med progesteron beror på att jag har en försvagad livmoderhals och risk för att föda tidigt. Sonen föddes i vecka 34 och nu väntar jag ju dessutom tvillingar. Om man har någon form av graviditetskomplikationer eller ökad risk för något så brukar progesteron rekommenderas länge. Om inte, så brukar man sluta strax efter att man slutat med östogen.

  • Ester03

    Maja01: Jag tar 400 mg progesteron vaginalt morgon och kväll, alltså 800 mg per dag. När jag började ta progesteron arbetade jag fortfarande och därför ville jag inte ta mitt på dagen när jag inte hade möjlighet att ligga ner. I vissa fall kan det vara bättre att ta tre gånger per dag för att det ska bli jämnare fördelat under dagen, men om man inte kan ligga ner finns ju risk att en del rinner ut. Jag har använt två olika märken, Progesteron MIC APL, vilket är en svensk produkt, men en hel del svenska gynekologer känner inte till den och skriver ut andra produkter som är mycket dyrare, och sedan Utrogestan vilket är ännu billigare, men finns ännu inte i Sverige men i de flesta andra Europeiska länder. När man tar progesteron i ett antal månader kan det ju vara värt att kolla upp olika produkter och priser, annars kan det bli riktigt dyrt. Vad gäller dosen och periodens längd är det nog bäst att följa läkares ordination. Jag går till specialistmödravården på Karolinska Sjukhuset och jag tänker följa deras rekommendationer helt eftersom jag vet att de gjort en hel del forskning på området.

  • Ester03

    Termerna biologisk och genetisk mor/mamma är inget som någon av oss har hittat på, det används av IVF-kliniker, Läkartidningen m.m.

  • Ester03

    Att man inte vill prata med ett barn om en 'genetisk mamma' kan jag förstå och jag tycker nog att äggdonation, genetik, biologi och donator är lite väl svåra begrepp att förklara för små barn. Dock har jag svårt att förstå varför biologisk och genetisk mor skulle vara negativa begrepp i sig. För de flesta barn som föds så är ju den biologiska och genetiska mamman samma person, men vid äggdonation så finns ju två kvinnor inblandade. Det enda jag vet om mina barns genetiska mor är hennes ålder och blodgrupp och jag skulle nog inte vilja veta så mycket mer, men hon har ju bidragit med 50% av arvsmassan till mina barn. Barnen kommer ha likheter med henne både till personlighet och utseende, men de jämförelserna kommer aldrig att göras eftersom de aldrig kommer att träffas. 

    Jag kvalificerar inte för äggdonation i Sverige och därför har vi gjort det i Spanien genom att betala med våra sista besparingar. Om jag hade kunnat få hjälp med äggdonation i Sverige så hade mina barn i framtiden haft rättigheten att söka upp sin genetiska mamma och eventuellt knyta band med henne, och det är jag faktiskt glad att det aldrig kommer att ske. Trots detta så finns det ingen annan person på jorden som jag är så tacksam till som denna kvinna som donerat ägg till mig två gånger.

  • Ester03

    Mariposa:

    Varje IVF-klinik har sina egna regler och villkor, och självklart ska de kunna skicka allt detta till er redan innan ni gör ert första besök. Villkoren brukar finnas på klinikens hemsidan att ladda ner. Vi har varit på tre olika privata IVF-kliniker och personalen har alltid varit kunnig och professionell samt följer sina egna etiska riktlinjer och landets lagstiftning. Utgå dock från att när det drivs i privat regi så är det kommersiellt. Det betyder att du i princip kan göra så många försök du vill så länge du betalar. Jag har en väninna som valde att aldrig pröva äggdonation utan fortsätta med sina egna ägg trots många missfall, och hon födde till slut ett levande barn på 18:e försöket vid 43 års ålder. Jag gjorde 10 IVF-behandlingar med egna ägg på två olika kliniker innan vi övergick till äggdonation. Det var läkaren på den andra kliniken som till slut rekommenderade oss att resa till Spanien.

    Jag har svårt att tänka mig att det någonstans finns en barn eller graviditetsgaranti. Så länge som behandlingen och överföringen fungerat som den ska så brukar man betala fullt pris. Om donatorn inte får fram några ägg alls brukar man få pengarna tillbaka, och blir det endast några få ägg kan man få betala ett mindre belopp. Det är bl.a. detta ni måste få veta, hur många ägg ni är garanterade att få och när återbetalningar görs och när det inte görs. På kliniken vi var i Spanien så betalar man halva beloppet innan donatorn påbörjat behandlingen och andra halvan samma dag som överföringen, dvs ett par veckor innan man vet om man blir gravid eller inte.

    Lycka till! 

  • Ester03

    Maja: Intressant med graviditetsgarantin som er klinik ger. Hur mycket kostar då dessa tre äggdonationsomgångar? Vid Eugin-kliniken kostar ett färskförsök 4500 Euro plus 1500 Euro för donatorns mediciner. Om man vill kan man instället inhandla medicinerna till donatorn själv och ta med till kliniken. Det har vi gjort och då har vi tjänat några hundra Euro. Sedan tillkommer förstås de undersökningar och mediciner man själv behöver, och där beror ju kostnaden på vad man behöver och var man handlar medicinerna, samt förstås flyg och hotell-kostnader.

    Vi jämförde inte olika kliniker innan vi började utan vi kontaktade den klinik vi blivit rekommenderad, men det som vi gillade med Eugin var att de är lätta att kommunicera med (alla kan engelska, de svarar snabbt på mejl och telefon osv), att vi gillar staden Barcelona och att man kan flyga billigt dit, att de har relativt hög success rate (61% av alla försök resulterar i en graviditet), att vi kunde få samma donator till syskonförsöket, samt att det var kort väntetid (det tog knappt tre månader från första besöket tills jag var gravid, och detta var efter åratal av IVF-behandlingar).    

  • Ester03

    Myran: Jag har hört att det är lättare att matcha ljusa nordbor i Barcelona än andra spanska städer eftersom det finns så många internationella studenter där. Det verkar finnas huvudsakligen två kategorier av donatorer; katalonska kvinnor 30+ som redan fått de barn de vill ha samt unga studentskor. Vår donator var 33 resp 35 år när hon donerade ägg till oss, så det kan gå bra även med en äldre donator.

    Mariposa: Tack. Jo, vi är lyckliga att det gick så bra med äggdonation för oss. Förutom att vi gjort många IVF med mina egna ägg innan så har vi även köat för adoption i över sex år.     

  • Ester03

    Maja: När man har någon form av graviditetskomplikation, som t.ex försvagad livmoderhals som jag har, så brukar man rekommendera 600 eller 800 mg per dag, men jag har inte läst någon artikel just om doseringen. I vetenskapliga studier verkar dosen de testar vara lägre enligt vad jag läst.

    Jag kan tänka mig att doseringen beror på orsaken till att man behöver progesteron och även vilket läkemedel man tar. Det kanske inte bara enbart är progesteron i vagitorierna utan även bindningsmedel m.m. och proportionerna kanske varierar. Hur som helst, jag vet inte exakt vad som ligger bakom dosen jag blivit rekommenderad, men eftersom det kan finnas biverkningar så tycker jag nog att du ska följa vad din läkare säger.

    Jag ska till Specialistmödravården på KS nästa gång den 12 juni. Den läkare jag går till har varit inblandad i forskning om progesteron, så jag ska passa på att fråga lite mer om detta då.

  • Ester03

    Maja: Jag fick nyligen kallelsen till specilistmödravården på tisdag och jag ska undersökas av en läkare jag aldrig träffat tidigare. Jag vet ju inte hur mycket denna läkare är insatt i progesteronanvändning, men jag ska ställa frågan.

    I vilken vecka är du nu? Är du sjukskriven eller ska bli? Har du fått eller har de pratat om cerklage för dig? 

  • Ester03

    Maja: Det jag fick veta idag på KS var att alla som behöver progesteron blir ordinerade 800 mg/dag (400 +400) och att man rekommenderar att ta det i princip så länge som man hoppas behålla barnet/barnen i magen, minst t.o.m. vecka 34 eftersom det är först då som lungorna blivit färdigutvecklade.

  • Ester03

    Maja: Jo jag är sjukskriven ända sedan vecka 14. Jag fick ett cerklage i vecka 15 och alla sjukskrivs efter ett sådant ingrepp (i alla fall på KS). Eftersom jag fick en stor blödning strax innan jag fick cerklaget och livmoderhalsen då blev påverkad (dock fortfarande stängd), så blev jag sjukskriven direkt redan innan operationen.

    Det är annorlunda att vänta tvillingar. Det blir liksom dubbelt upp av alla krämpor, speciellt illamåendet i börjat. Att ha en försvagad livmoderhals och vänta tvillingar ger ju dubbla risker för en tidig förlossning så jag tar det så lugnt jag kan. Jag bär min tvåårige son när det behövs, men att lyfta barnvagn, tunga väskor och matkassar osv överlåter jag till andra. Jag ger mig ut på stan när jag ska till undersokningar eller något annat viktigt, men jag är aldrig på fötterna en hel dag utan att vila. 

    Trevlig helg alla! 

  • Ester03

    Ny i GbG: Jag gjorde 10 IVF behandlingar (alltid med ICSI) men blev aldrig gravid. Äggblåsorna var alltid många och av bra kvalitet och de sa aldrig något om konstiga värden. När jag kom till Spanien upptäckte de direkt att jag hade en Sköldkörtelrubbning, hypotyreos. Efter att jag normaliserat tyroidvärdena med hjälp av medicin så blev jag gravid på båda mina färskförsök. Att vi började med IVF från början var pga att min man har låg spermkvalitet.

  • Ester03

    Vinkan1: För ett tidigt ultraljud behöver du nog gå till en privatpraktiserande gynekolog. Ja gick till gynekolog Eva Svanborg, tel: 08-839000 i Solna innan jag blev inskriven i mödravården.

  • Ester03

    Hej!

    Jag vill bara berätta att våra tvillingar blivit födda och imorgon reser vi hem från BB. Just nu ligger de tätt ihop och snosar och suger på varandras fingrar. Vi har nu tre barn, en pojke på 2 år och två nyfödda flickor, alla tre made in Spain.

    Lycka till alla ni som kämpar!   

  • Ester03
    **VÄNTAR PÅ NYTT FÖRSÖK**

    Myran68, 44 år, barnlös, tidigare gjort 4 IVF och 2 avbrutna IVF, ÄD på IVI Barcelona under hösten.

    AmelieS, 37 år, en dotter född 2010 efter ÄD i Sverige, syskonförsök på Instituto Bernabeu i Alicante, 1 ÄD ej gravid, nu väntar FET i september.
      
    Tummen, 35 år, en son på 9 år från ett tidigare förhållande. Tre misslyckade IVF försök och väntar på ÄD på IVI i Barcelona. Hoppas få åka ned och göra insättning i oktober.
    **SPRAYAR**

    **RUVARE OCH TESTDAG**

    **GRAVIDA**

    Cecini 41 år, barnlös, tidigare 8 IVF (6 ET + 2 FET), 1 sen MA. ÄD IVI Valencia april-12, gravid första försöket. BF Januari-13   

    **FÖDDA**

    Ester03, 42 år, 3 barn med ÄD vid Eugin, Barcelona, en pojke född april-10 och två flickor födda augusti-12. Innan ÄD gjorde jag 10 misslyckade IVF. En enda IVF gav en kort graviditet. ÄD lyckades direkt förutom ett frysförsök mellan barnen.
       
  • Ester03
    **VÄNTAR PÅ NYTT FÖRSÖK**

    Myran68, 44 år, barnlös, tidigare gjort 4 IVF och 2 avbrutna IVF, ÄD på IVI Barcelona under hösten.

    AmelieS, 37 år, en dotter född 2010 efter ÄD i Sverige, syskonförsök på Instituto Bernabeu i Alicante, 1 ÄD ej gravid, nu väntar FET i september.  
     
    Tummen, 35 år, en son på 9 år från ett tidigare förhållande. Tre misslyckade IVF försök och väntar på ÄD på IVI i Barcelona. Hoppas få åka ned och göra insättning i oktober.
    **SPRAYAR**

    **RUVARE OCH TESTDAG**

    **GRAVIDA**

    Cecini 41 år, barnlös, tidigare 8 IVF (6 ET + 2 FET), 1 sen MA. ÄD IVI Valencia april-12, gravid första försöket. BF Januari-13 

    Vinkan1, 42 år, 2 äldre barn fr tidigare förhållande. 7 misslyckade graviditeter (6 mf/ma samt 1 avbr. pga svårt kromosonfel). ÄD - Instituto Bernabeu, Alicante, juli-12 - gravid 1:a försöket (tvillingar). BF mars-13
       

    **FÖDDA**

    Ester03, 42 år, 3 barn med ÄD vid Eugin, Barcelona, en pojke född april-10 och två flickor födda augusti-12. Innan ÄD gjorde jag 10 misslyckade IVF. En enda IVF gav en kort graviditet. ÄD lyckades direkt förutom ett frysförsök mellan barnen.
  • Ester03
    **VÄNTAR PÅ NYTT FÖRSÖK**

    Myran68, 44 år, barnlös, tidigare gjort 4 IVF och 2 avbrutna IVF, ÄD på IVI Barcelona under hösten.

    AmelieS, 37 år, en dotter född 2010 efter ÄD i Sverige, syskonförsök på Instituto Bernabeu i Alicante, 1 ÄD ej gravid, nu väntar FET i september. 

    Tummen
    , 35 år, en son på 9 år från ett tidigare förhållande. Tre misslyckade IVF försök och väntar på ÄD på IVI i Barcelona. Hoppas få åka ned och göra insättning i oktober.
    **SPRAYAR**

    NYiBGB, 39 år, inga barn 3 misslyckade IVF försök på Sahlgrenska. Ingen ledde till graviditet. Inga svar på vad det kan vara för fel men ett antagande är åldern på äggen. Började spraya 23 augusti ÄD på IVI i Barcelona Insättning 20 september  
       
     
    **RUVARE OCH TESTDAG**

    **GRAVIDA**

    Cecini 41 år, barnlös, tidigare 8 IVF (6 ET + 2 FET), 1 sen MA. ÄD IVI Valencia april-12, gravid första försöket. BF Januari-13

    Vinkan1
    , 42 år, 2 äldre barn fr tidigare förhållande. 7 misslyckade graviditeter (6 mf/ma samt 1 avbr. pga svårt kromosonfel). ÄD - Instituto Bernabeu, Alicante, juli-12 - gravid 1:a försöket (tvillingar). BF mars-13   

    **FÖDDA**

    Ester03, 42 år, 3 barn med ÄD vid Eugin, Barcelona, en pojke född april-10 och två flickor födda augusti-12. Innan ÄD gjorde jag 10 misslyckade IVF. En enda IVF gav en kort graviditet. ÄD lyckades direkt förutom ett frysförsök mellan barnen.
Svar på tråden Äggdonation i Spanien: erfarenheter?