Ester03 skrev 2012-04-30 13:13:00 följande:
Angående genetiken så brukar det ju i Sverige rekommenderas att man ska vara så öppen som möjligt med barnen och gärna berätta tidigt att de har en annan genetisk mamma. Jag tror dock att detta hänger samman med att donatorerna i Sverige inte är anonyma. Barnen har i vuxen ålder rätt att få veta saker om den genetiska mamman och möjlighet att söka upp henne. Så är ju inte fallet i Spanien och de flesta länder utanför norden.
Jag har pratat med två olika psykologer som är specialiserade på äggdonation. Båda har sagt att om barnen har rätt att få veta saker och söka upp den genetiska mamman så är det bäst att de känner till sitt ursprung, men om donatorn är helt anonym så är det bäst att de inget vet. Att känna till att man har en annan genetisk mamma, men inte ha rätten att få veta någon om henne, inte ens namnet, kan göra att barnet börjar grubbla mycket och det kan bli en onödigt traumatisk tonårstid.
Vi har ännu inte bestämt om vi ska berätta för våra barn om äggdonationerna eller inte, och i så fall i vilken ålder. Det vi dock tycker är viktigt är att om de får veta så ska de bli de första som får veta, och de själva ska få bestämma om omgivningen ska få veta något eller inte. Jag har berättat om äggdonationen för en enda väninna hittills, och hon har tystnadsplikt. Familj och andra närstående vet inget.
De verkar göra matchningen väldigt bra i Spanien tack vare att de har så många donatorer. Jag blev ombedd att skicka massor av foton i olika vinklar så att de skulle kunna göra en bra matchning på ansiktsdragen, inte bara på längd, ögonfärg och hårfärg alltså. Många tycker att sonen är lik mig som barn. Egentligen tycker jag inte det är så viktigt, men det är ju bra att det inte är någon stor avvikelse i utseende om vi nu skulle välja att inte berätta.
Vad gäller hormonpreparat så slutade jag med östrogen i vecka 12 och progesteron ska jag fortsätta med nästan hela graviditeten, minst till vecka 30. Att jag fortsätter med progesteron beror på att jag har en försvagad livmoderhals och risk för att föda tidigt. Sonen föddes i vecka 34 och nu väntar jag ju dessutom tvillingar. Om man har någon form av graviditetskomplikationer eller ökad risk för något så brukar progesteron rekommenderas länge. Om inte, så brukar man sluta strax efter att man slutat med östogen.
Intressant läsning om de två psykologerna du pratat med. Vill egentligen inte tala om för mina tvillingar att bara deras pappa är genetisk men inte jag. Men har kollat runt lite på FL och på de diskussioner som handlat om just det. Och även om de inte talat om det än, så är nog alla inne på att göra det.
Men vi tror som psykologerna att det kan istället bli traumatiskt när de vet men aldrig kan få reda på sin genetiska mamma.
Skönt att psykologer har samma inställning, då blir vårt val lite lättare.