Inlägg från: Anonym (k) |Visa alla inlägg
  • Anonym (k)

    Hur kan ni påstå att det inte finns fattiga människor i Sverige?

    Annette 732 skrev 2012-03-17 22:22:21 följande:
    precis! kola så du har råd med att bli sjuk eller arbetslös INNAN det händer,stäl om ekonomin,så du VET att du klarar dig den dagen det händer.
    Jag skulle klara mig fint om jag blev sjuk - förutsatt att jag fick sjukpenning.  Nu är det ju inte så säkert. Istället kan jag vänta 1,5 månad på utredning (dvs ingen lön - jag är sjukskriven) och sedan ett avslag = inga pengar för den tid jag var sjukskriven. Så planering i all ära, men planerar ni för att kunna bli sjukskrivna av er läkare och inte få ett öre?

    Planerar ni för att klara er utan inkomst 3 månader innan a-kassan kommer igång om ni blir arbetslösa?
  • Anonym (k)

    Okej. Det här är vad jag jobbar med. Och visst, normen ska täcka mer än mat och husrum MEN det är en korttidsnorm. Det är något man ska leva på i max 6 månader. Det är så det är beräknat.

    Från och med i år är det inte uppdelat och vi får inte veta hur mycket som ligger på varje post (det fick vi tidigare och kunde gå igenom det med våra klienter, men sedan årsskiftet saknas denna uppdelning).

    Det går fint att leva på några månader, men tanken är inte att man ska leva på det under lång tid. Ändå är det ju så att människor som till exempel kommer från sjukförsäkringen inte är färdiga att jobba på ännu flera år. Det enda utförsäkrandet sa var att personen ska kunna jobba på något sätt innan denne är 65 år. Inte att man var frisk nu. I samband med att man fick sjukersättning 0:ades ens sjukpenning. En del kan få en låg sjukpenning ändå efter utförsäkringen men som ensamstående är denna sjukpenning så låg att man måste komplettera med försörjningsstöd. Som alltså är tänkt för kort tid, men istället måste användas under lång tid. Det är då det blir problem. Alla saker man normalt lägger undan till under ett år blir omöjliga att lägga ihop till.

    Barn som lever i familjer med försörjningsstöd räknas som fattiga. Det är inte något man kan diskutera som "är de det, det tycker inte jag?". Eller man kan ju göra det, men statistiskt räknas de som fattiga. Och därför dessa rapporter om barnfattigdom som förekommit det sista.

  • Anonym (k)
    Anonym (vakna!) skrev 2012-03-17 23:45:15 följande:
    Bostadsbidraget ökar om kostnaden ökar. Försörjningsstöd ska du kunna få för näringsdryck som är ordinerad av läkare!
    Nej. Det finns möjlighet att göra en individuell bedömning - det beror alltså på kommunens riktlinjer; men annars ingår endast mediciner (dit räknas näringsdryck) som ingår i högkostnadsskyddet. Ingår det inte i högkostnadsskyddet godkänns det normalt inte.
  • Anonym (k)
    Anonym (vakna!) skrev 2012-03-18 00:27:28 följande:
    Om man själv väljer alternativa mediciner osv så ingår de naturligtvis ej. De som föreskrivits av läkare får man ersättning för.
    Nej. Man får inte ersättning för de mediciner som läkare förskriver, man får ersättning för de mediciner som omfattas av läkemedelsförmånen. Det gäller till exempel inte extra kalk för den med osteoperos (=benskörhet, man får EXTREMA doser), p-piller, de flesta allergitabletter, hostmedicin etc etc (i all evighet faktiskt) även om läkare förskrivit dem. Du kan inte heller få extra för icke receptbelagda mediciner: samtidigt kanske få av oss skulle vilja låta bli att ge våra barn alvedon om de var febriga.
  • Anonym (k)
    Anonym (vakna!) skrev 2012-03-18 00:04:47 följande:
    Vid ev sjukdom där läkare/dietist ordinerar näringsdryck pga sjukdom blir det utan tvekan godkänt. Väljer man däremot näringsdryck utan att dietist/läkare intygar behovet om detta får man betala själv.

    Jag kan inte annat än försöka ge de råd jag kan. En billig bil kan hon ha, det får man även om man har försörjningsstöd.

    Handlar kläder på kredit?  Kläder/skor för en mellan 15-20 år som jag gissar att du är, då du bor hemma och inte bidrar till försörjningen, är 530 kronor per månad. Mer än så får kläder inte kosta om man ska ha råd med allt annat.

    Man behöver inte köpa nya kläder hela tiden även om det är roligt. Jag vet att det är orättvist och just därför startade jag tråden!
    Nej. Det blir det inte. Och nej. Det kan man inte.

    När det gäller näringsdryck är det upp till varje enskild kommun att dra upp riktlinjer för hur man ska bedöma läkemedel som inte omfattas av högkostnadsskyddet. Men som sagt, det finns ett utrymme för individuell bedömning, men det blir inte utan tvekan godkänt - långt därifrån.

    En billig bil kan man inte automatiskt ha. I en del kommuner kan man att bortse från ett bilinnehav där bilens värde understiger en viss summa, tex 3000kr. Men inga kostnader förknippat med innehavet godkänns. En annan grupp är de som behöver bil för sitt yrke. För dem kan bilinnehavet godkännas om de bedöms kunna återgå till arbetsmarknaden snart.

    Hela tiden behöver du inte nya kläder nej. Men försörjningsstöd är inte heller uppbyggt för att man ska ha det länge och du hamnar istället i en situation där du riskerar att ALDRIG kunna köpa kläder. Och på vintern kan det faktiskt bli lite kallt att leva så...
  • Anonym (k)

    Ptjaa... överlevnad diskuterar vi inte i meningen att man ska få så att man inte *dör*. Eller jo, pratar vi akuta matpengar så är det faktiskt det vi diskuterar. Då ska vi "undanröja nöd" och ersättningen är 54kr per dag för en vuxen. "Skälig levnadsnivå" är termen för socialtjänstlagen i normalfallet (är det LSS vid funktionshinder är termen "goda levnadsvillkor" och det är vad vi alla utanför socialtjänsten förväntas ha). Fast det betyder i klartext att man har precis så mycket att det inte kan bedömas som att vi som samhälle behandlar invånare illa.

    Visst har vi det bra såtillvida att det inte är som i USA där bara utvalda grupper kan få stöd etc, men familjerna på långvarigt försörjningsstöd är fattiga rent statistiskt. Och det är ingen särskilt enkel situation att leva med f-stöd, alldeles bortsett att livet inte var så himla bra till att börja med för att man skulle vara tvungen att söka det.

  • Anonym (k)
    Nanime skrev 2012-03-18 11:05:12 följande:
    OMG! I vilken kommun gäller det? Här är det 3800 kr över hyran som gäller. Det var 4400 kr förut men de sänkte den för att den skulle ligga mer jämt med närliggande kommuner :S Och då drar de av pengar om man har bidrag från andra ställen också. Men jag antar att det beror lite på var man bor.... Och har man lite räkningar tex telefon, el, försäkringar, eventuell fackavgift, kanske busskort om man behöver det(kanske ingår i nått program och har praktik) så blir det inte mycket över. Dessutom blir det mer pengar på mat om man praktiserar också.
    Nåja. Jag argumenterar inte med dig, men "dra av" är riktigt i praktiken men orsaken är att en lägstanivå för skälig levnadsnivå (vilket är under fattigdomsstrecket för Sverige) finns. Socialtjänstens jobb är att se till att alla sökande som gör det de kan för att på sikt klara sig själva kommer upp till den nivån. Alltså om man själv har 5000kr in varje månad fyller socialtjänsten ut glappet som uppstår upp till normnivån (norm för familjen+hyra+el). Det är alltså inte ett visst bidrag som ges utan en viss nivå man ska uppnå, och därför blir det som att vi drar av för inkomster.

    Det är lite olika i olika kommuner och beror på hur kommunen ser ut men här godkänns utöver hyra (med maxbelopp dock)+el också:
    Hemförsäkring
    Fackavgift
    Lokala resor

    däremot ingår telefonräkning och TV-licens i posten "gemensamma kostnader" och man får inte extra för det, personförsäkring anses inte ingå i skälig levnadsnivå utom för barn där den också ingår i normen så att man inte får extra för det.

    Man får inte extra pengar för mat vid praktik/arbete - om det inte är så att stället man är på saknar uppvärmningsmöjligheter (och det är ovanligt, men kan gälla vissa yrken)
  • Anonym (k)
    Anonym (vakna!) skrev 2012-03-18 11:58:53 följande:
    Istället för att envist hävda att det socialstyrelsen skriver inte stämmer, kan väl du som är så insatt berätta på vilket sätt det inte stämmer? Vad är det för behandlings-,  sjukvårds- och medicinkostnader som läkare ordinerar som man inte får ersättning från soc för?
    Men det har ju _jag_ svarat dig på förut?

    Inga mediciner som inte omfattas av högkostnadsskyddet omfattas, för vissa kan det ändå bli aktuellt med hjälp av intyg från sjukvården (men jag kan och har underkänt såna, det är inte alls så enkelt som man kan tro),

    ökade matkostnader pga hälsa godkänns normalt inte (och här är det än mer vanligt att jag faktiskt underkänner ett läkarintyg som är alltför allmänt hållet, tex har diabetes uteslutits som skäl till ökad matkostnad i vår kommuns riktlinjer - däremot har jag någon gång godkänt _mellanskillnaden_ mellan matnorm 54kr dag och att enbart äta näringsdryck).

     Behandlingar som ligger utanför sjukvården godkänns inte, alla kommuner ersätter inte heller Fysisk Aktivitet på Recept (FAR) även om just vår enhet gör det.

    Reskostnader godkänns bara om man bytt landsting för att det egna sagt sig inte kunna utföra vården, landstinget sjukresekontor ska ta majoriteten av kostnaden för att vi ska ta egenavgiften.
  • Anonym (k)
    modesto skrev 2012-03-18 12:12:43 följande:

    receptbelagda mediciner betalar  socialen.


    csn behöver man inte betala när man går på soc, man söker "nedsättning av årsbelopp" hos csn och betalar 0 om man är under normen eller går på soc. andra lån för onödiga saker, dyra abbonnemang och köpa skit på avbetalning, det är det som gör att pengar inte räcker till


    Fortfarande nej. Socialtjänsten godkänner receptbelagda mediciner som omfattas av läkemedelsförmånen. Dit räknas, för att ta några i luften, inte p-piller, viagra, hostmedicin, de flesta allergimediciner i tablettform eller kalkmedicinering (det är ju ett kosttillskott men tas i massiva doser vid tex osteoperos). Man kan få det bedömt efter individuell prövning, men det är inte automatiskt så att man _får_ det.
  • Anonym (k)
    Anonym (relativt) skrev 2012-03-18 12:14:16 följande:
    Det är bra när det finns människor som kan förklara hur det faktiskt är.

    Jag förstår inte hur du orkar jobba med det du gör dock. Måste vara jobbigt att neka människor hjälp (jag säger inte att alla som söker behöver det som de söker om men jag vet att det finns riktlinjer som ni måste följa även om beslutet ändras vid ett överklagande om det går emot lagen)
    Det mest vanliga för mig, som bara jobbar med långtidsberoende, är ju inte att jag nekar bistånd även om jag avslår just de här sakerna Dessutom har just vår enhet rätt stora möjligheter att använda just individuell prövning efter gruppdiskussion. Att jag avslår _hela_ biståndet till någon av mina klienter (för att man inte gjort det man ska normalt sett) är ovanligt och brukar inte hända förrän jag varnat någon månad om att jag inte anser att det är nog just nu, man får en chans att rätta till det. Men att jag rycker försörjningen har väl hänt 3-4 gånger per år och jag har jobbat rätt många år med målgruppen.

    Att neka är inte precis mitt vardagsjobb, att snirkla runt i arbetsrehab är det däremot. Och det är ju den roliga delen. Över huvud taget är ekonomihanteringen 25% av jobbet - 75% är att arbeta framåt åt vad som ska komma sedan, att de ska bli klara med oss. Men jag skulle aldrig drömma om att säga att de jag jobbar tillsammans med _inte_ är fattiga för att de har försörjningsstöd. Efter 10 månader på försörjningsstöd är du definitivt fattig. Och den nivån kan jag inte påverka, men att försöka hjälpa till att komma bort från det kan jag påverka.

    (Ska vi göra ett mer cyniskt konstaterande kan man ju också fråga sig vad som är alternativet? Jobbar jag med försäkringskassan VET jag att jag inte kan garanteras sjukpenning om jag blir så trött att jag blir sjuk, säger jag upp mig får jag inte a-kassa första 90 dagarna och inte heller försörjningsstöd eftersom jag sa upp mig. Jag har tur såtillvida att jag faktiskt gillar mitt jobb, men det är inte precis så att man kan uppmana oss att sluta heller, vi är lika utsatta i det läget som alla andra)
  • Anonym (k)
    Anonym (vakna!) skrev 2012-03-18 12:20:05 följande:
    Jag har svarat att man då som bidragssökande är skyldig att byta ut medicinen mot en som man får på högkostnadsskyddet!

    Då det finns intyg från läkare om t.ex näringsdryck så får man även ut dessa på högkostnadskortet på apoteket. Soc betalar självkostnaden (i efterhand) där jag bor.

    Självklart betalar soc inte för egna påhittade behandlingar. Vi pratar vanlig hälso och sjukvård, inte mindfullnessterapi eller andra alternativa behandlingsformer. De är inte nödvändiga även om vissa trivs med dem. Träna kan man göra genom att promenera, springa, klättra i skogen och träna hos sjukgymnasten så det behöver man inte extra pengar för i normala fall.

    Resekostnad till och från läkarbesök och behandlingar godkänns även till egna hälsocentralen(om tillräckligt avstånd eller behovet finns pga hälsoskäl) och lasarettet.
    Fast det var inte det utbytet jag pratade om, det är självklart. Hostmedicin, p-piller, kalktabletter och gud vet allt omfattas faktiskt inte alls.

    Om du fått näringsdryck på högkostnadsskyddet är det förstås inte ett problem. Då är det högkostnadsmedicin och godkänns, Som sagt... Men näringsdryck behöver inte vara just dessa trots att de är nödvändiga och läkarordinerade.

    Det behöver inte vara påhittade behandlingsformer. FAR, som alltså godkänns där jag jobbar, är ingen självklarhet trots att läkarbedömningen eller sjukgymnastbedömningen var att personen inte skulle "springa i skogen" utan behövde stöttning för att träna rätt med sin särskilda sjukdom/funktionshinder men kunde gå vidare från rehaben.

    Ja, förutsatt att sjukresekontoret godkänt resan betalar socialtjänsten egenavgiften, som jag sa. Det är dock inte ovanligt att patienter pga köer åker till annat län och då godkänns inte kostnaden om den inte godkänts av sjukvården först. Passerkortet för det mesta heter "egenavgift", dvs socialtjänsten täcker det patienten skulle betalt själv efter att landstinget tagit sin del. Om det inte finns en landstingsdel, då har socialtjänsten inte heller något. I normalfallet. Som jag konstaterat finns "individuell bedömning" som kan göra att allt möjligt godkänns för en väldigt specifik person i en väldigt specifik situation.
  • Anonym (k)
    Anonym (relativt) skrev 2012-03-18 12:32:52 följande:
    En snabbgoogling visade dig alltså att en mängd län där man inte får det och du vidhåller ändå din ståndpunkt. Galet.
    Jodå, informationen kom nu långt om länge med varför det beviljats utan problem. Det var på högkostnadsskyddet. Då räknas det som medicin inom läkemedelsförmånen och godkänns. Det är näringsdryck utanför högkostnad som inte godkänns (utom ibland efter individuell prövning)
  • Anonym (k)
    Anonym (en som vet) skrev 2012-03-18 12:23:12 följande:
    Min sambo fick allergi medicin betald, men hans var receptbelagt. Sen är det självklart att lyxprodukter ska inte betalas av staten, tex viagra eller p-piller. Men vad jag vet skulle soc betala för p-piller om man har medicinska skäl till dessa. Annars kan man bara avstå från sex.

    Soc betalar inte heller för Gucciväskor, taxifärder mm, nån stans måste de väl sätta en gräns på vad som är livsnödvändigt och vad som är lyx.  
    Att den var receptbelagd var inte det relevanta, utan att den gick på förmånen. De flesta tabletter gör inte det, så ironiskt nog tror jag att jag vet vilka tabletter han fick.

    P-piller kan som du noterar godkännas efter individuell prövning, men normalt inte eftersom det inte ingår i läkemedelsförmånen. Hos oss godkänns det för det mesta (men efter en jättediskussion bland oss socialsekreterare för att vi inte var bekväma med att avslå det)
  • Anonym (k)
    modesto skrev 2012-03-18 12:56:23 följande:

    de lever inte som kungar, kungar och princessor får mycket mer i bidrag, haha.


    men det går fortfarande att leva på, men man måste lära sig vara försiktig med pengar. dock är det inte svält, man har allt det nödvändigaste. svenskarna fattar inte hur lyckliga de är för att de har det de har.


    I många länder finns inte  något socialskydd alls, är man sjuk eller arbetslös hamnar man och ens barn  på gatan. därför säljer föräldrar sina barn i vissa länder till slaveri och prostitution och får åtminstone lite för sina barn.


    Jag tycker att det är rättvist att de som jobbar får mycket mer, det ska löna sig att ha ett jobb. bidragstagare ska inte försöka ha samma nivå som dem. däremot tycker jag synd om de som har lågbetalda jobb(lägre än socialbidrag sammanlagt, hyran och allt) och måste dessutom betala allt som en bidragstagare får ur egen ficka.


    Fast om du faktiskt har lägre än riksnormen, förutsatt att du inte har kapital eller lätt realiserbara tillgångar, då kan du kompletteras upp till riksnorm. Det är faktiskt en hyfsat vanlig situation. Grym fortfarande, för trots att du jobbar är du ändå fattig, men du behöver inte ligga under riksnorm.
  • Anonym (k)
    Nanime skrev 2012-03-18 13:02:57 följande:
    Inte i den kommunen där jag bor :S Där är alla utgifter som du räknar upp, inklusive kläder och mat inräknat i dessa 3800 kr. Jag antar att det då är olika beroende på var man bor, eller så har dom ändrat reglerna sen jag fick pengar därifrån sist ;P
    Jag vet inte riktigt hur du läste mitt inlägg... Det man får extra för är hemförsäkring, a-kassa, el och lokala resor (det sista är frivilligt för kommunen och det är olika hur man bedömer det, och beror oftast på hur kommunen ser ut).

    Det man inte får extra för är telefoni, TV-licens och personförsäkringar.

    Det finns, eftersom det är kommunalt självstyre, skillnader mellan kommuner. Däremot ska alla ligga på minst riksnorm.
  • Anonym (k)
    Anonym (Me) skrev 2012-03-18 13:18:44 följande:
    Sedan att så många ungdomar är sjukskrivna är inte förvånande. Dels är de söndercurlade, har aldrig behövt ta anvar för något och dels så är de "sjuka" så fort de är lite nere (oj, depression av högsta grad), så fort de har lite bakfyllehuvudvärk (oj, hjärnhinneinflammation), så fort jobbet är lite tråkigt (oj, de är utbrända), o.s.v., o.s.v.    
    Jag tror du undervärderar de sjuka unga (och är de på riktigt _unga_ är de inte i sjukförsäkringen, det har de inte jobbat ihop till) Jag har träffat få som är söndercurlade och lite nere. Däremot har jag träffat de som är så förlamade av depression att de faktiskt inte ens lever upp försörjningsstödet (och det är verkligen inte gjort för att man ska spara av det) för att de inte orkar lämna lägenheten eller se till sina basala behov. De unga jag träffar lider ofta mer av sitt ickearbetande än de som är födda före 1965 (grovt generaliserat och ingen absolut "sanning") och har mer identitetsproblem med att inte klara att komma igång igen. De är mer benägna att försöka vara igång fortare än de egentligen klarar av (och du backar enormt av att behöva misslyckas IGEN) och har en hårdare påverkan på sitt sociala liv därför att de inte hann bygga upp något stabilt sådant innan de hamnade utanför samhället.

    Visst finns det människor som förefaller bortskämda, både yngre och äldre, men skrapar man lite på det kommer det ofta fram något helt annat. Det är lättare att låtsas vara nöjd med situationen än att behöva tappa all stolthet över ett liv som inte alls blev som man tänkt.
  • Anonym (k)
    Nanime skrev 2012-03-18 13:21:22 följande:
    Min sambo fick inte heller ut extra för elen när han gick där :S du menar inte om det är extra elkostnader vid kallhyra då?
    Nej, det är hushållselen man får extra för. Ett alternativ är att kommunen själv schabloniserat elkostnaden men då hade du inte hamnat på samma totalsumma.
  • Anonym (k)
    Anonym (Me) skrev 2012-03-18 13:52:56 följande:
    Om de nu lider så mycket varför läser de inte något, gör något för att ta sig ur sin sits? Istället för att stampa runt i samma spår på samma ställe och bara gå ner sig?

    Och nej, för många ungdomar blir inte livet som de tänkt. Många av dem har fått för sig att de är universums medelpunkt, mammas och pappas lilla princessa och behöver inte göra något för att få sina önskningar uppfyllda. Klart att de faller med en jätteduns när verkligheten hinner ikapp.   
    Jag tror faktiskt jag undviker att svara på dina inlägg i fortsättningen. Du har ingen vilja att förstå, eller någon som helst empati med att människor faktiskt inte kan _just nu_. Jag sa emot dig, du sa samma sak igen. Utan variation, utan att ta in. Så jag låter det faktiskt vara.
  • Anonym (k)
    Donum skrev 2012-03-18 14:19:42 följande:
    Det är väl därför det finns något som heter individuella bedömningar?
    Det förändrar inte det faktum att jag anser att det är missvisande att kalla det för "fattigdom". Det du tar upp är inte fattigdom. Det är brist på bekvämligheter. Antingen, sätter man sig då och tycker att någon ska serva mig så att jag får det lika bekvämt som "alla andra". Eller så gör man något åt saken själv. Tycker man att det är orimligt att ta med sina barn till biblioteket tillhör man den förra kategorin. 

    Jadå, men motprestationerna är sällan så omfattande att det inte går att ta sig till ett bibliotek. Eller, för all del, till socialtjänsten när man ändå är där för att få försörjningsstöd. De har datorer.  
    Datorer ligger normalt inte i vad en socialsekreterare får använda individuell bedömning till. men visst man kan ansöka till politikerna...

    Och att låna våra datorer? Haha, hur mycket tid tror du att _jag_ har? För att kunna låna ut min dator måste jag övervaka användandet (dels ligger ju mitt system i den, med alla uppgifter - dels är ju varenda akt i rummet) och jag har inte tid att låta någon göra något på den annat än i undantagsfall, och då bara några minuter.
Svar på tråden Hur kan ni påstå att det inte finns fattiga människor i Sverige?