Inlägg från: Anonym (Helena) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Helena)

    Mjölkfria tårtfyllningar

    Gammal tråd, men jag läser med intresse. Jag ska bjuda på tårta på jobbet och en är mjölkproteinallergiker. Hon kanske är van vid sojagrädde och liknande men det är ju inte de andra så jag vill bjuda på en tårta som är så fri från sånt som möjligt, alltså gärna någon som är naturligt fri från mjölkprotein, fast det går kanske inte.

    Jag snubblade över Valrhona Inspiration jordgubb under sommaren och det borde man kunna ha till något. Det är chokladplattor eller vad man ska kalla det, som är gjorda på kakaosmör och fruktpuré typ. Konsistensen är precis som choklad men det smakar alltså som tinade frysta jordgubbar. Innehåller ingen mjölk (det står att det kan finnas spår av mjölk, eftersom det hanteras i samma lokaler som mjölkchoklad, men det gör inget för min kollega vet jag).

    Jag tänker att sånt man kan göra med mörk choklad, som ju också är naturligt mjölkfri, borde man kunna göra med detta, men vad? De var så goda så tyvärr hann jag äta upp dem innan jag kunde testa...

    www.lyckasmedmat.se/choklad/16134-valrhona-inspiration-jordgubb-250-g.html

    Ett annat alternativ är att göra chokladbotten med mocka-marängsmörkräm emellan. Man borde ju kunna byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

  • Anonym (Helena)
    Zelmilainen skrev 2012-08-18 18:17:38 följande:
    plamil är en choklad, veganchoklad. elt fritt från gluten, mjölk och såna saker. min flickvän är mjölkproteinallergiker så jag såg till att leta reda på. finns att köpa på nätet. dock sjukt dyr frakt. men i en del välsorterade affärer finns den. jag hittade den faktiskt på willys i min stad. men 7st (som jag köpte på en gång) kostar ca 200:- så den är inte billig. men kan vara värt det. mamma brukade alltid göra chokladsås till mig när jag var liten: 1dl vatten, 1dl kakao, 1dl socker, koka upp, svalna. om man har i gelatin i det samt lite grädde borde det ju fungera som chokladmousse med kan jag tycka. dock inget jag testat. då jag frågade i den vanliga tårttråden ang att göra mousser på grädde sa de att grädden gett bismak när de smält ner den. så jag skulle försöka göra mousse utan att smälta ner grädden med.
    Man behöver inte köpa speciell veganchoklad, såvida det inte är mjölkchoklad man är ute efter såklart. Mörk kvalitetschoklad ska inte innehålla mjölk utan bara kakao och kakaosmör, som t.e.x Lindt 70%. Jag har en kollega som är mjölkproteinallergiker och hon äter det.

    Du kan göra chokladmousse på uppvispad äggvita. Jag har inte testat själv, men det borde bli väldigt fluffigt och gott: www.recepten.se/recept/chokladmousse_light.html
Svar på tråden Mjölkfria tårtfyllningar