Inlägg från: SockerStinn |Visa alla inlägg
  • SockerStinn

    Mjölkfria tårtfyllningar

    Börjat intressera mig lite för tårtbak men mest snöat in på mmf, smörkräm och tårtbottnar än så länge. Nu är det dags för mig att samla på mig lite recept och tips för tårtfyllningar! 

    Har ni några recept eller länkar till bloggar med mjölkfria (inte laktosfria) recept på fyllningar?

    Jag fyller på med egna när jag lyckas med något! 

  • Svar på tråden Mjölkfria tårtfyllningar
  • SockerStinn

    Gjorde denna under helgen, men vågade inte ha den i tårtan för sojan kändes samma dag jag smält den och lite dagen efter när jag vispade den. Men sen kände jag inte smken alls! Serverade den som chokladpudding till dottern och en kompis (4 resp 5 år gamla) och de älskade den precis som jag. Men som sagt, hur den funkar i tårta vet jag inte.

    CHOKLADGANACHE
    2 dl alpro soya air & whip
    120 g mörk choklad.

    Värm sojan i kastrull (inte koka!)
    Hacka chokladen och smält den i grädden (inte koka!), rör samman till jämn smet.
    Stå i kylskåp i minst  6 timmar, gärna över natten.
    Vispa upp. 

  • SockerStinn

    Den fyllning jag hade i tårtan var Ekströms chokladpudding blandat med smält mörk choklad. God, men kan göras bättre. hade i mörk choklad bara för att den andra fyllningen var så söt plus smörkräm och sugerpaste på tårtan. Annars hade chokladpuddingen varit perfekt som den är.

    MÖRK CHOCKLADPUDDING
    100 g mörk choklad - smält 
    2 dl havredryck - öka lite så den inte blir för hård.
    ½ dl alpro soya "yoghurt" naturell eko - skippa, gjorde nog ingen skillnad.
    1 1/4 dl chokladpuddningpulver

    Smält chokladen. Låt svalna något.
    Vispa samman havredryck och soja, vispa sedan i  chokladpuddingpulvret.
    Blanda i den smälta chokladen. 

  • SockerStinn
    Luna777 skrev 2012-03-12 11:48:39 följande:
    Tryffelkräm
    150-300g mörk mjölkfri choklad
    1-2½ dl imat svarta havregrädden
    lite honung
    å en litn nypa salt
    Du kan riva i apelsin, citron, lime osv skal, ha mint essens osv 
    låt allt smälta på låg temperatur i en kastrull.
    rör till allt blivit en kräm
    bred på eller emellan 2 bottnar..
    Ett gott tips ä att du gör en kladdkaka ( ej superkladdig) å bred denna över..
    Såååååå Gottt.. Solig         
    Det låter gott! *sparar*
  • SockerStinn

    HALLONFLUFF
    250-500 g hallon
    1-3 msk kokmarsan för en fastare fyllning.
    100 g mjölkfritt margarin
    3 dl florsocker
    1 burk fluff

    Koka hallon med kokmarsan, ställ kallt
    Vispa samman margarin och florsocker till en smörkräm.
    Blanda samman dessa samt fluffet. 

    Fluffet gör fyllningen gräddig, vilket jag gillar med denna (svårt att få utan mjölk). Tyvärr blir den också väldigt söt med 250 g hallon, och med 500 g missar man lite av det gräddiga. Man missar också att bären blöter upp bottnarna i tårtan, så nästa gång kommer jag testa att ta hälften av bären och bre på efter jag kokat bara, och göra fluff av resten och köra dubbel fyllning i ett lager.
     

  • SockerStinn

    Helgens tårtfyllning blev bra - trots allt

    Gjorde hallon + ekströms kokmarsan + vaniljsocker och fick den lagom i konsistensen och "aningens sur, men tårtbottnarna är ju så söta så det blir nog bra??"-smaken. Bara för att upptäcka att den inte räckte till Så fram med vad jag hade i skåpen av mjölkfritt, äggfritt, nötfritt, chokladfritt (puh!). Så det blev oatly vaniljkräm (god men för söt för en redan söt tårtbotten?!), i med lite blåbär. Hur rinnigt som helst, så häva i gelatin *panik*. I tårtan och sen spänd väntan till "provsmakningen" på kalaset. 

    Tårtor är tillåtande utseendemässigt, men smakmässigt är det lurigt när man inte kan provsmaka en liten bit innan.

    Nu undrar jag om någon har tips på vad man kan ha ovanpå tårtan? 
    Smörkräm, mmf, sp och mandelmassa är sött, sött, sött. Helt ok, men ställer krav på att inte ha för sött i övrigt. Och ibland är det gott med något mindre sött.

    Har testat ett par olika havregrädde och sojagrädde. GoGreens havre tyckte jag om innan den gjordes om, då kunde kan smaksätta den med nått så den blev god, men det tycker jag inte längre man kan
    Den nya air whip (soja) blev ju god med mörk choklad när den fått stå två dar, kanske skulle funka även med havre?? Och så spritsa på. (Jag tror den var för stel för att bres på, men jag åt den ju kylskåpskall)

    Tål getost, men det passar nog inte så bra i tårta Fårost, finns det som färskost?? Som smakar neurtalt så man kan ha i bakverk?  

  • SockerStinn
    Solian skrev 2012-03-19 16:03:27 följande:

    Ovanpå tårtan kan man ha smält choklad (mjölkfri) och strössel, exempelvis.


    Tänkte mer som grädde/frosting/smörkräm så jag kan göra lite roligare tårtor (som de nedan som jag gjort med smörkräm).  Frosting innehåller ju ofta färskost för att inte bli för söt. Men hur gör man utan att ha i mjölkprodukter?

    Vad funkar under mmf/sp?


     Vad funkar att spritsa?


     
  • SockerStinn
    Fröken85 skrev 2012-03-19 23:01:54 följande:
    Jag köpte mjölkfri färskost från tofuline sist jag handlade. Ville eg bara ha laktosfri, men det hittade jag inte. Jag tyckte inte den var särskilt god att bara äta men till frosting funkade den kanon!!



    Åh, vad bra. Jag har funderat på att testa sour supreme, den är ju bra t.ex i taccos fast inte så sur som färskost. Färskosten från tofuline är väl ungefär samma?
  • SockerStinn

    Denna rörde jag ihop idag och blev bara sååå god! Tungan ute

    Förra gången jag gjorde chokladmousse så smälte jag chokladen i soja-grädden vilket tog fram soja-smaken ur grädden. Smakar mycket mindre soja när man bara vispar den. Så nu gjorde jag så här:



    Nougatganache
    100 g mörk choklad - smält (Lindh kan innehålla spår av mjölk)
    100 g hasselnötsmassa - rör ner i den smälta chokladen
    1 dl Airy & Creamy. Vispa hårt.
    När chokladen är rumstempererad vispa ner i grädden, ta i omgångar. Njuuut!

    Denna kan ätas i små mängder som den är, har ännu inte testat den i tårta, men det kommer nog inte dröja!
  • SockerStinn
    SockerStinn skrev 2012-04-19 15:17:16 följande:
    Denna rörde jag ihop idag och blev bara sååå god! 

    Förra gången jag gjorde chokladmousse så smälte jag chokladen i soja-grädden vilket tog fram soja-smaken ur grädden. Smakar mycket mindre soja när man bara vispar den. Så nu gjorde jag så här:Nougatganache

    100 g mörk choklad - smält (Lindh kan innehålla spår av mjölk)

    100 g hasselnötsmassa - rör ner i den smälta chokladen

    1 dl Airy & Creamy. Vispa hårt.

    När chokladen är rumstempererad vispa ner i grädden, ta i omgångar. Njuuut!

    Denna kan ätas i små mängder som den är, har ännu inte testat den i tårta, men det kommer nog inte dröja!



    Det blev visst tryffel när det stelnade, ska dubbla eller trippla grädden när jag gör till tårta.
  • SockerStinn

    bakamer.wordpress.com/

    Där finns recept på smörkräm mm. Innan har jag blandat mosade bär med vispad grädde, men nu gjorde jag svartvinbärsmousse och det var så mycket godare! Intensivare smak av bären.

  • SockerStinn

    200 g färska svarta vinbär


    ½ dl strösocker


    1 msk vaniljsocker


    3 st gelatinblad


    2 dl carlshamn visp (vispbar havregrädde)


    Koka upp vinbär med socker, låt koka i några minuter så de blir mjuka.


    Blötlägg gelatinet enl anvisning på paketet. 


    Passera vinbären genom sil, lös upp gelatinet i den varma “saften” Låt svalna.


    Vispa upp grädden, vänd sakna ner grädden i vinbären.

  • SockerStinn
    Memmis skrev 2012-08-20 18:27:56 följande:
    Tack så mycket! ska testa detta recept till helgen, men byter ut vinbären mot andra bär då vinbär inte är så populärt i detta hushåll ;)



    Gör så!

    Fast tänk inte svarta vinbär, tänk svartvinbärsgelé.
Svar på tråden Mjölkfria tårtfyllningar