• Anonym

    De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version

    KaIi skrev 2012-03-09 19:53:37 följande:
    Men fy fan.
    Får man fråga vilken kommun?
    Ja det är Norrköping.
    Jag vet att sonens jourhem och även soc är här inne och läser, det deklarerades så fint i domstolen. Så jag hoppas dom får sig en näsbränna den dagen dom inser att jag hade rätt. Att det hade varit så jävla mycket bättre om dom hade låtit barnet vara kvar i familjehemmet än att flytta över vårdnaden till pappan och låta honom flytta dit.
  • Anonym
    Anonym (snart socionom) skrev 2012-03-09 23:56:33 följande:
    Jag tänker att precis som med mycket i samhället så är det extremfallen gällande barnavårdsutredningar som blir uppmärksammade, både de fall där socialtjänsten inte ingriper alls, eller där de ingriper felaktigt eller "för mycket". Alla fall där emellan passerar obemärkt förbi allmänheten och massmedia för det är inte "kul eller upprörande" att läsa om alla fall där föräldrar faktiskt får stöd på ett bra sätt med hjälp av den uppsjö av insatser som faktiskt förekommer mellan "att inte göra något alls" till ett lvu-omhändertagande. Säger inte att det inte finns "dåliga" socialarbetare, de existerar givetvis, precis som i alla yrken. Men det kan vara värt att komma ihåg att de flesta som arbetar som socialarbetare säkerligen försöker utföra ett så gott arbete de kan, precis som människor verksamma i andra yrken.

    Lite kuriosa angående Bo Edvardsson som nämndes tidigare i tråden: Han ses som en extrem kritiker av både lärare, yrkesverksamma och studenter som jag kommit i kontakt med. Har dessutom hört ett flertal av hans föreläsningar  själv. Han har mycket klokt att komma med och hans kritik är till viss del berättigad. Dock bör den sättas i relation till att man som socialarbetare, för att undgå kritiken, ska fungera som någon sorts idealiserad övermänniska som inte kan göra några fel och inte får ha några brister, varken på det professionella eller personliga planet som kan inverka på arbetet. Den människan existerar inte som kan nå upp till de kraven. Precis som det inte finns någon ofelbar läkare, politiker, polis, förskollärare, montör eller vidare i all oändlighet...
    Bo Edvardsson anlitas av föräldrar som är missnöjda med utredningar, han anlitas ofta av föräldrar vid rättegångar, rätten brukar nästan aldrig ta hans uttalanden på allvar,det BE oftast kritiserar är att myndigheterna inte förklarat ordentligt för föräldrarna vad som menas, BE säger i princip alltid vid sina utlåtanden " en av de värsta utredningar jag sett". En av BE inkomstkällor är föräldrar som är missnöjda med soc.utredningar, har inte sett ett enda uttalande av BE som lett till att rätten ändrat sig.
  • Anonym
    Anonym (insatt) skrev 2012-03-09 23:09:48 följande:
    I flera inlägg i tråden råder total begreppsförvirring beträffande vård och vårdnad. Soc får inte flytta över vårdnaden från en förälder till en annan, inte heller från familjehem (om nu dessa är särskilt tillförordnade vårdnadshavare) till en förälder ....
    Det är inte begreppsförvirring i mitt inlägg om vård/vårdnad. Soc uppmanade domstolen "vi tillstyrker att fadern snarast ska tilldömas enskild vårdnad". Domstolen har inte ens tittat på det jag lämnade in. Domstolen flyttade VÅRDNADEN från mig, som hade ensam vårdnad innan, till fadern, som aldrig varit delaktig i barnets liv. Barnet bor i familjehem men planeras att flyttas hem till fadern inom kort.

    Dvs. Ur askan in i elden, med en kort mellanlandning i ett bra familjehem.
  • Anonym

    Jag tror att man i många fall skulle kunna nå längre med boendestöd etc jämfört med vad man gör idag. Jag tror också att socialsekreterare ofta tolkar problematik hos barnet som alltid orsakad av föräldraskapet och inte av medfödda svårigheter, skolans brist på anpassning och stöd kring barnet etc

  • Anonym
    Anonym (vann i FR) skrev 2012-03-10 14:39:11 följande:
    Oavsett hur Bo Edvardsson uppfattas (han kanske är besserwissrig, jag har aldrig träffat honom) så har han en del vettigt att komma med. Den föreläsningen som jag länkade till sätter enligt min mening högst rimliga krav på hur en utredning ska vara utformad. Att slå bort kritik och sedan fortsätta som man alltid gjort för att kritikern är lite för petig är inte heller någon bra strategi.

    Skulle gärna ha mer källa till det du skriver (du behöver inte länka till konkreta texter/artiklar/domslut, men jag vill få reda på lite mer innan jag kan anse att det du skriver är tillförlitligt).
    Googla uttrycket "en av de värsta utredningar jag sett Bo Edvardsson" eller liknande så får du samma uttalande av BE fast det rör sig om olika familjer.
    BE anlitas av föräldrar, finns flera domar där det uttryckligen står att BE inte får vittna eller att hans utsagor inte tillför något eftersom han framförallt uttalar sig i generellt över vad han anser vara metodiska fel i utredningar.

    Finns en del föräldrar som säger att de fått barnen felaktigt omhändertagna som hänvisar till vad BE sagt om deras ärenden, det som står i dessa utlåtanden från BE är inget som påverkar själva omhändertagandet.
    Kan stå att socialsekreteraren borde varit tydligare på några punkter, gjort tydligare anteckningar osv. 
  • Anonym
    Anonym (vann i FR) skrev 2012-03-10 16:44:28 följande:
    Anledningen till att han inte får vittna har alltså ingenting att göra med att det han säger inte skulle vara sant, utan att han inte går in på den specifika utredningen i just det fallet.

    Så, han påtalar alltså de utredningsmetodiska fel som socialen gör i sina utredningar, utan att göra en bedömning om huruvida själva omhändertagandet skulle vara korrekt. Det tycker jag låter vettigt och att försöka avfärda honom för att han först och främst ser utredningsmetodiken och inte själva händelserna  tycker jag är felaktigt.

    Summan av kardemumman är alltså att socialens utredningar är under all kritik.
    Det är bara det att föräldrar anlitar honom och betalar för hans utlåtande, utlåtande som inte ändrar något för familjen.

    Hade det varit fråga om opartisk granskning hade det varit en helt annan sak.
  • Anonym
    Anonym (vann i FR) skrev 2012-03-10 17:25:55 följande:
     Utredningsmetodik är ju inte något som han uppfunnit eller har patent på, man kan utifrån andra källor lätt se att socialens utredningar inte håller måttet.

    Menar du på fullaste allvar att han skulle vara partisk bara för att han är kritisk till utredningsmetodiken i LVU-ärenden och får betalt för att granska utredningar? Att han får betalt för att uttala sig är inte något som gör att hans bedömningar är värdelösa. Även andra experter på olika områden får betalt för att granska olika saker och vittna i rätten.
    Om föräldrarna betalar många tusen för att han läser igenom deras utredningar och ger ett utlåtande om utredningen så är väl föräldrarnas förhoppning att utlåtandet ska förändra utslaget i rätten?

    Finns otaliga utsagor från föräldrar vars barn tagits om hand där de säger "vi anlitade BE eller annan utredare men rätten ville inte ens lyssna på honom/henne".
    Det är ren affärsverksamhet de här privata utredarna sysslar med. 
  • Anonym

    Vill ni medvetet skrämma upp föräldrar med soc.
    Gravida eller unga mammor tror att soc. ska ta deras barn för att de går till psykolog, haft eller har en depression osv 
    sitter och läser på FL och är rädda att deras barn ska tas ifrån kanske inte törs söka hjälp fall de behöver det.

    De omhändertas ungefär 460 barn i åldern 0-6 år per år, i Sverige finns det totalt 730 000 barn i åldergruppen 0-6 år, vilket ger 460/730 000. Väldigt få barn omhändertas.

  • Anonym
    Anonym (båda sidor) skrev 2012-03-11 09:11:07 följande:
    Glömde: det var en eller flera här i tråden också som hänvisade till Pippings bok när den förståndshandikappade mamman och mormodern diskuterades. Men har ni LÄST boken själva..? Det där med förståndshandikappet var ju s.a.s. det minsta problemet. Och vad jag vet så är inte alla förståndshandikappade aggressiva och elaka - tvärtom så är min erfarenhet av dom jag träffat att de brukar vara snälla och timida snarare.

    Nu används boken tydligen emot SAMTLIGA mammor i landet som diagnosticerats med något begåvningshandikapp. Jag undrar om det verkligen var det Pipping ville med sin bok..? 
    Det har funnits intervjuer i media med Oskarshamnsparet för några år sedan, de träffar sitt barn för umgänge.

    Carin och Lasse Holmgren är föräldrar på distans. Samtidigt som de i dag vant sig väcker tankarna på sonen upp starka känslor. Och de längtar ständigt. Det har gått drygt åtta år sedan Carin och Lasse Holmgren i Oskarshamn fick sin son tvångsomhändertagen. Och mer än sju år sedan de blev rikskändisar efter att Uppdrag granskning uppmärksammade det.



    I dag har de vant sig vid att vara föräldrar, utan att ha sitt barn på heltid. De beskriver situationen som om att de är kvartsföräldrar, ungefär.
    – Man vänjer sig med allt med tiden, säger Carin Holmgren.
    Sin son träffar de två gånger i månaden, en gång hemma i Oskarshamn den andra gången i sonens familjehem. På kylskåpet i köket hänger hans teckningar.
    Carin Holmgren plockar ner teckningarna från kylskåpet och berättar stolt att hon fick dem sist de träffades och att de föreställer familjen när de spelar fotboll.
    – Jag spar allt jag får av honom, säger hon.
    Stunden senare hämtar hon en kartong med påskriften "brev från svenska folket" den är till bredden fylld med vykort och brev, och tidningsklipp från tiden efter att Uppdrag granskning berättade om hur sonen blev omhändertagen några månader efter att han föddes.
    Fortfarande har Carin och Lasse Holmgren inte accepterat att sonen blev omhändertagen. Inte på riktigt. De tycker fortfarande att de hellre borde ha fått hjälp och stöd till föräldraskapet. Men idag medverkar de till att sonen är familjehemsplacerad. Det ger dem större möjlighet till inflytande över hans liv.
    – Medverkar vi inte blir han tvångsplacerad, säger Carina Holmgren.
    Beslutet om familjehemsplacering omprövas två gånger om året. Hittills har bedömningen från myndigheternas sida varit likadan. Barnet mår bäst om han får växa upp i ett familjehem.– Men vi hoppas att vi kan få ta hand om honom mer. Att vi får tid tillsammans på helgerna med. För de timmar vi har tillsammans nu är så korta, vi hinner knappt umgås, säger Carin Holmgren.
    Beslutet från deras sida, att ge offentlighet åt deras livs svåraste upplevelse - att få sitt barn omhändertaget, står de fast vid. 
    – Det var så jobbigt att hela tiden få frågan om var vi hade vårt barn. I och med att Uppdrag granskning gjorde sitt program om oss och alla tidningarna skrev, så visste alla. Och det känns fortfarande bra att vi berättade, säger Carin Holmgren.
    Paret Carin och Lasse Holmgren bor i dag i Kristinebergsområdet. I deras lägenhet står ett pojkrum klart. Väggarna har affischer uppsatta på bilar och spindelmannen. Att sonen växer upp med andra människor är en del av deras vardag. Även om de hela tiden längtar efter honom. 
    Carin och Lasse Holmgren försöker vara med så mycket som möjligt ändå i de beslut som rör sonen. Som nu, när det visat sig att pojken har det lite svårt i skolan.
    – Både jag och Lasse är ju dyslektiker och vi har påpekat att han också kanske är det, säger Carin.
    Föräldrar vill de vara, även om sonen växer upp med andra människor.

  • Anonym
    Merwinna skrev 2012-03-11 09:38:16 följande:
    Blir ledsen...

    Alltså, jag har inte träffat de där föräldrarna och jag har ingen aning om ifall beslutet att LVU:a var rätt eller fel. Det jag vänder mig emot är att socialsekreterarna (OM det var en av dom som skrev till Pipping) har använt en historia om en elak och aggressiv mamma som argument. För den mamman i Oskarshamn var väl inte så..? Det är precis som att alla förståndhandikappade kvinnor jämställs med Pippings skräckmamma nu, efter att boken kom. Det finns ju hur många elaka och aggressiva föräldrar som helst som INTE har något begåvningshandikapp, menar jag. Man blandar äpplen och päron... 
    Båda två är förståndshandikappade.Beslutet omprövas var 6:e månad, barnet har nu varit i familjehem i 8 år.
Svar på tråden De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version