• Lavish

    De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version

    Men är det verkligen många som tror att de flesta barn som omhändertas blir det på pin kiv?

    Och ja, insåg mammorna hur stora fel det var i deras föräldraskap hade de ju förmodligen inte haft så stora problem eftersom de åtgärdat eller sökt hjälp för att åtgärda de värsta felen själva.

    Men jag tror säkert att den absoluta majoriteten av omhändertagande är berättigade. Och att även när de kanske inte varit den bästa lösningen är det ändå inte samma sak som att INGET problem alls fanns.

    Men grejen är ju bara att det är ett extremt stort ingrepp i medborgarnas frihet och rättigheter att socialen klampar rakt in i familjelivet och tar barn från föräldrarna eller styr och ställer med hur folk ska leva sina liv och hur de ska uppfostra sina barn. Inte så att det är fel att vi har en sådan myndighet, i vissa fall är det ju bara att tacka gudarna för att det finns. Men med en sådan extrem maktutövning krävs ju också att alla beslut synas extremt hårt och att alla fel tas upp, bearbetas och kritiseras.

    Det är en större katastrof med ett felaktigt beslut om omhändertagande av någons barn, än vad det är om någons skatteåterbäring råkar bli fel eller om en övernitisk tjänsteman nekar ett bygglov.

  • Lavish
    Anonym (insatt) skrev 2012-03-06 17:16:02 följande:
    "Men grejen är ju bara att det är ett extremt stort ingrepp i medborgarnas frihet och rättigheter att socialen klampar rakt in i familjelivet och tar barn från föräldrarna"

    - Och just därför får de inte göra det! Allt som handlar om tvång måste beslutas av domstol - soc beslutar inte om stadigvarande vård enligt LVU!!
    "med en sådan extrem maktutövning krävs ju också att alla beslut synas extremt hårt och att alla fel tas upp, bearbetas och kritiseras."
    - Och just därför synas ju soc hårt också; av föräldrar, ombud, politiker, domstol och överklagningsinstanser. Dessutom kan man anmäla felaktig handläggning till Socialstyrelsen och JO!   
    Ja? Min enda poäng var att det inte är dåligt att soc kritiseras.
  • Lavish
    Tow2Mater skrev 2012-03-06 18:50:06 följande:
    Nej, men att "ta emot erbjuden hjälp" kan nog krävas om "helheten" visar på det. Flumskola #1 fortfarande.
  • Lavish
    Anonym (sanningen) skrev 2012-03-06 19:08:46 följande:
    Det handlar om HELHETEN, som jag skrivit innan blir INTE soc inblandat för man byter 5 min senare än vanligt, eller att du hoppar över att tvätta en dag.

    Om någon motarbetar mig och mina förslag hela tiden, en person som jag försöker hjälpa, anser jag att hon eller han icke är samarbetsvillig, JA!
    Fast ärligt, man kan inte motivera ett omhändertagande med att  "helheten" inte var bra. Man måste konkretisera med exempel
  • Lavish
    Anonym (sanningen) skrev 2012-03-06 19:20:37 följande:
    Hur kan det vara skrämmande att jag anser att personen motarbetar mina förslag och att de inte är "bra nog", istället för att ta sig en fundera och tänka "hmm det kanske går att göra på ett annat sätt, kanske ska pröva det och sen om mitt är bättre håller jag mig till det". Det handlar om att vara öppen för förslag och förändring. Det är väl konstaterat att många mammor inte alls förstår vad som är fel fast det uppenbarligen är det, så varför inte bara försöka ta det till sig.

    Det är som att en mamma misshandlar sitt barn som uppfostran och tycker det är helt normalt, och ABSOLUT INTE tänker lyssna på soc förslag för att hon känner sig "överkörd", att soc "ska utöva makt" och det är "sååå himla hemskt". Precis som den misshandlande mamman inte tycker hon gör fel kanske inte en mamma som på annat sätt inte ger barnet det han/hon behöver inte gör fel, fast barnet uppenbart kommer ta skada av det.
    Fast att misshandla (slå) barn är ett lagbrott så det borde inte vara så svårt att förstå. Däremot kan det ju finnas andra saker man inte är överens om där det inte är lika uppenbart (ens för en utomstående) att soc sätt är det enda/bästa.
  • Lavish
    Anonym (Soc.) skrev 2012-03-06 20:37:14 följande:
    Dessa "missuppfattningar" Finns trots att man fått det både skriftligt och muntligt och haft ett ombud som representerar en. När man försöker gå igenom skälen och utredningen så får föräldrar ibland en glasartad blick och det blir liksom "tomt" Man når inte fram, eller så springer de ut och vill inte höra när det börjar "brännas" Jag tror helt enkelt som jag skrev tidigare att det helt enkelt är för smärtsamt att ta in, att man värjer sig och inte förmår att ta till sig att saker inträffat, att man agerat ¨på ett sätt som inte är förenligt med sin egen självbild och med hur man vill vara som förälder. Då blir det mycket enklare att se sig själv som ett offer som råkat ut för en socialtjänste som omhändertagit barnet för att han haft en röd och en blå strumpa på sig.
    Okej, jag förstår. Men hur skriver man i utredningen? Hur pass detaljerat/utförligt?

    Kan det stå typ "Beslut om omhändertagande togs då det framkommit att familjen Pettersson inte klarar att ge barnet en god omvårdnad och inte heller klarar att sköta hushållet på ett tillfredsställande sätt. Som exempel så fick Kevin flera dagar i veckan ingen middag utan tog själv knäckemackor och familjen tog inte ut soporna på den vecka vi gjorde utredningen".

    För om det kan se ut så är det ju inte så svårt att förstå att både föräldrar och andra som tar del av utredningen får intrycket att omhändertagandet skedde för att "Kevin fick smörgås till middag och vi bara tar ut soporna en gång i veckan"
  • Lavish
    Anonym skrev 2012-03-07 11:21:33 följande:

    Jag har inte läst hela tråden, men det verkar som att vissa är intresserade av att läsa hur LVU-rättsfall kan se ut. Det är bara att googla, många rättsfall finns på internet!


     


    Några exempel för den som är lat:


    lagen.nu/dom/ra/2008:55


    lagen.nu/dom/ra/2009:64


    lagen.nu/dom/ra/1996:61


     


    Jag har inte läst hela rättsfallen själv, men det är bara lite exempel hur det kan se ut, för den som är intresserad är det bara att klicka runt vidare på den hemsidan. Där finns lagen i sin helhet också för den som är intresserad av vad som står i LVU.


    Nu har jag läst de första två. Vad gäller den första tycker jag beslutet om LVU verkar vara korrekt.

    Men det andra fallet tycker jag snarare är ett bevis på just maktmissbruk eller försök till sådant.

    Det handlar om en förståndshandikappad mamma och dennes lilla dotter. Mamman ska befinna sig på en nivå som en 11 åring ungefär. De har bott i mamma-barn hem där mamman visserligen gjort framsteg och lärt sig de saker personalen ville, men för långsamt och hon hade svårt att situationsanpassa det hon lärt sig. På alla läkarkontrollen var barnet friskt, piggt, någorlunda normalt utvecklat.

    Mamman föreslår då att hon ska bo tillsammans med sin mamma, barnets mormor, och dennes sambo. Hon är också villig att ta emot hjälp i hemmet från soc så ofta det behövs. Hon är medveten om att hon har brister p.ga att hon lär sig långsamt och är därför villig att ta emot hjälp. Alla vårdinstanser vittnar om att hon och dottern har en stark anknytning och mamman själv säger att hon inte vet vad hon ska leva för om hennes älskade dotter tas ifrån henne.

    Då tycker socialen att man ska göra ett LVU eftersom även om allt funkar 100% toppen när hon bor med mormodern, så vet man inte om det kommer fortsätta att vara så. Mormodern kanske blir för gammal (60, pigg och frisk i dåläget). Eller kanske mamman väljer att flytta? Som de uttrycker det, "man kan inte lämna sjuttonåriga garantier på att situationen kommer att fortsätta att vara bra"

    Socialen vinner i kammarrätten. Mamman överklagar till regeringsrätten och får rätt.  Vad hade hänt om en begåvningshandikappad mamma inte hade orkat, klarat, förstått, att överklaga?

    Usch.

    Jag kan inte heller lämna 17 åriga garantier för att min son kommer att leva lycklig med mig och sambon. Vi kanske blir överkörda av en långtradare imorgon.
  • Lavish
    Anonym (sanningen) skrev 2012-03-07 15:36:21 följande:
    Ja man kan ju tycka att det tänker lite knasigt i det fallet, men på ett sätt förstår jag hur de resonerar. Ett barn behöver en trygg plats och eftersom man inte kan garantera hur länge det är tryggt hos mormodern så kommer ju barnet få göra ännu ett uppbrott och inte få någon stabilitet i sitt liv. Sen kan man ju tycka att LVU var lite väl, men förstår deras tankar...
    Fast den garantin kan inte ens två friska föräldrar i 20 årsåldern ge sitt barn.
  • Lavish
    Anonym (sanningen) skrev 2012-03-07 17:28:35 följande:
    Nej, men det barnet till det friska föräldrarna har nog knappast varit med om lika mycket som det andra barnet. Man måste tänka på att det är två HELT OLIKA situationer det handlar om. Så några uppbrott och separationer tillhör livet, men inte så som barn har det med otrygga föräldrar...
    Frågan var väl snarare uppbrott och separation nu, eller KANSKE uppbrott och separation i framtiden?
  • Lavish
    Merwinna skrev 2012-03-08 10:38:48 följande:
    Håller med! Och jag tycker att man måste skilja på två saker: dels att SKAPA en situation, och dels att den redan är som den är.

    Det vore ju vansinne att låta en 60-årig kvinna adoptera ett litet barn som hon inte hade någon relation till. Och ännu värre att låta henne genomgå graviditetet med hjälp av äggdonation och IVF - i det fallet skulle hon ju riskera både barnets och sin egen hälsa o liv, eftersom en 60-åring inte längre är i form för den ansträngning som en graviditetet och en förlossning innebär. 

    Men om det handlar om det egna barnbarnet, och alternativet vore att det skulle lämnas bort till främmande, så är valet givet tycker jag. Farmor/mormor är barnets enda trygghet, ju! Händer det senare något med den äldre kvinnans hälsa, så får man ta det från där, tänker jag. Ett barn är inte mer illa ute om det fosterhemsplaceras vid 15 års ålder än vid fem års ålder. Snarare blir det lättare för det att förstå vad som händer, det får bättre tidsbegrepp och kan räkna tiden till anhörigas besök etc., för varje år som det får bli äldre innan man gör sådana extrema ingrepp...     
    Dessutom är det ju inte bara mormor som kommer ta hand om barnet ändå. Barnet var inte vanvårdat och var friskt vid läkarkontrollerna så då kan man ju anta att mamman ändå klarar att mata, byta blöja, sköta hygienen.

    Då inget annat framgår och mamman ska vara på en 11 årings nivå kan man ju också anta att med lite vägledning och stöd kan hon sköta det mesta av hushållsarbetet.

    Så mormorn behöver ju inte sköta det tunga praktiska arbetet med barnet och att erbjuda mat och ett välskött hem, utan hon behöver "bara" ha ansvaret för barnets sociala och intellektuella utveckling samt att vägleda mamman med det andra.  Min sjuka och trötta mormor på 91 skulle antagligen klara den uppgiften om ett tonårigt barnbarn behövde henne, så att anta att en 75 åring inte kommer klara det är att ta i. Speciellt som både mormorn och hennes sambo verkar väldigt motiverade då de var villiga att ha socialarbetare i sitt hem alla dagar i veckan för att få det hela att fungera.
Svar på tråden De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version