Lite fakta om mediciner som innehåller Kortison,tex Prezolon, som kan vara intressant;
De flesta läkemedel som kan påverka fertiliteten är receptbelagda. Om du medicinerar för en kronisk sjukdom bör du tala om för din läkare att du vill försöka bli gravid så att han eller hon kan ändra medicineringen om det skulle behövas. Om du regelbundet tar receptfria läkemedel och vill bli gravid bör du också boka tid för rådgivning hos en läkare.
NSAID-preparat (icke-steroida antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel) som bl.a. används för att behandla artrit och reumatism är kända för att påverka ägglossningen. Det kan vara ibuprofen som är receptfritt men har en mycket lägre dos än receptbelagda NSAID-preparat. Om du tar ibuprofen någon enstaka gång t.ex. mot huvudvärk eller mensvärk bör det inte påverka ägglossningen.
Immunosupprimerande läkemedel och kortison som bl.a. används för att behandla astma och SLE, kan rubba din menscykel så att den blir oregelbunden och det därför blir svårare att bli gravid. Dessa läkemedel ordineras ofta tillsammans och kan hindra hypofysen från att producera tillräckligt med follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) som behövs för en normal ägglossning. Detta händer dock bara om du tar läkemedlen i höga doser.
Vissa läkemedel som används för att kontrollera blodtrycket kan höja nivåerna av hormonet prolaktin och på så sätt störa ägglossningen. Nästan alla läkemedel med effekt på centrala nervsystemet, som t.ex. lugnande medel eller epilepsiläkemedel, kan också påverka prolaktinet och hypofysens förmåga att utlösa ägglossningen. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI-preparat) som t.ex. Fontex, Zoloft och Cipramil har ingen negativ effekt på ägglossning eller fertilitet.
Läkemedel mot sköldkörtelsjukdomar kan påverka ägglossningen om de tas i för hög eller för låg dos. Man har sett att om man någon gång behandlats med läkemedel mot sköldkörtelsjukdomar, antidepressiva, lugnande eller läkemedel mot astma har man en något förhöjd risk för ägglossningsproblem. Detta betyder dock inte att man säkert får problem om man använt dessa läkemedel.
Det kan vara klokt att undvika hudkrämer och geler som innehåller östrogen eller progesteron om man försöker bli gravid. Även om risken är liten för att huden skulle ta upp tillräckligt mycket av dessa hormoner för att ägglossningen skulle påverkas, är det bäst att vara på den säkra sidan.
Samma höga doser av kortison som påverkar kvinnors ägglossning och långvarig användning av antibiotika kan minska mannens spermieantal och -kvalitet. Det kan också sulfasalazin som används för att behandla kolit och antihistaminet cimetidin. De flesta av de här problemen kan gå tillbaka inom cirka tre månader om medicineringen avslutas, eftersom det tar så lång tid att starta och fullfölja en ny produktionsomgång med spermier. Betablockerare däremot, som används för att kontrollera blodtrycket, och psykotropa läkemedel, kan ge upphov till impotens. Förutom detta vet man mycket lite om hur receptbelagda läkemedel påverkar den manliga fertiliteten.
Om du tror att din medicin kan ha en negativ effekt på din fertilitet ska du aldrig bara sluta med att ta den. Du måste väga de möjliga fertilitetsproblemen mot den verkan läkemedlet har på din sjukdom. Sök läkare och diskutera vad som är bäst för dig i just din situation.