• SnuttanSnuttan

    Vad bör jag tänka på vid inköp av kaninunge?

    Har planerat att köpa en liten kanin, men vad innebär det egentligen? 

    Tanken är att den ska bo utomhus, och då behöver den förstås en rejäl och reko bur med hö.
    Mat & vatten, såklart.

    Visst klarar sig en kanin en helg själv? Om man måste åka bort menar jag... Hur ofta byter man hö? Ca? En gång i veckan ?

    Kan man "ta in" kaninen ibland? Eller har de vinterpäls och tar skada av temperaturskillnaden? 

    Funderar på en  av rasen TeddyLöwen / Lejonhuvad. 

    Men, hona eller hane? Vad bör man tänka på där?

    Har ingen som helst erfarenhet av kaniner och vill veta ALLT!  

    Väldigt tacksam för svar, tips, råd & länkar till vettiga sidor.
     

  • Svar på tråden Vad bör jag tänka på vid inköp av kaninunge?
  • viseversa

    Innan du köper NÅGOT djur så läser du på ordentligt. Det har du INTE gjort med tanke på din ts så återkom när du gjort det. Tills dess köps inget levande djur iallafall.

  • SnuttanSnuttan
    Tack för ditt tips, råd och bra länk! Vad tror du egentligen mitt syfte med tråden ÄR egentligen? Att INTE få information och bli påläst?!
     
    *skakar på huvudet, fundersam över hur folk här på familjeliv tänker ibland...
  • Isnogood

    Fundera på hur mycket tid ni har att lägga på kaninen, ett ensamt djur är just...ensamt.

    Hö är foder, inte bäddmaterial, spån eller halm (halm är att föredra om det är en långhårig kanin) är ok bäddmaterial.

    Visst kan kaniner vara ute året om, men de behöver en isolerad bodel och helst tak på mer yta än just bodelen, bodelen ska vara dragfri men gärna ha ventilation.

    Vintertid= vattnet fryser, så detta är något att ha i åtanke, måste bytas ofta då de annars får vätskebrist.

    Inte bra o ta in kaninen i värmen på vintern om den är van att vara ute då den blir alldeles för varm, lätt att göra den sjuk på det sättet, så umgås får man göra ute.

    Ska den vara ute i bur så se gärna till att överdimensionera måtten så den har ordentligt med yta, minsta godkända mått för en kanin finns på jordbrukverkets sida tror jag. Tänk på att bodelen (och gärna "trappavsats/ hylla/ balkong") måste vara en bit upp från marken, och se till att buren har kraftigt nät runt om ( även i botten) så att inte räv o liknande kan ta sig in i buren.

    Finns massor mer att tänka på, men ja hinner inte ta allt nu

    Men, skulle nog fundera på om ni har möjlighet att köpa 2 st (samma kön!) så att de får sällskap av varandra, annars finns det risk för att ni får ett deppigt djur...               


    I live on the dark side...the devil is my confederate
  • viseversa
    SnuttanSnuttan skrev 2012-01-04 18:35:43 följande:
    Tack för ditt tips, råd och bra länk! Vad tror du egentligen mitt syfte med tråden ÄR egentligen? Att INTE få information och bli påläst?!
     
    *skakar på huvudet, fundersam över hur folk här på familjeliv tänker ibland...
    Jadå du kan ju köpa en BOK om kaniner till att börja med? Finns nog i dom flesta djuraffärer och man kan även LÅNA det på biblioteket. ELLER så kan man googla själv? har du funderat på det?
  • Lisastina

    Hej TS,
    det är kanon att ha kanin! 
    Är du säker på att du skall ha en liten kanin? Jag har haft stora kaniner, det är mer att krama och de är ofta jämnare och lugnare i temperamentet än de små som kan tendera att vara lite "darrigare", räddare och kunna vara lite tokiga i att gräva. Små kaniner blir också ofta äldre än stora, upp till 15 år. Ibland vill man ju inte ha ett husdjur som blir kvar när barnen redan gift sig och flyttat...Men variationen mellan individer är stor!  Så könet: Hanens fördel är att han ofta blir sällskapligare än en hona men när han är i brunst gnuggar han sig mot fötter och skvätter kiss som luktar skumt kring sig, liksom sprayar på folk och föremål. Av honor blir det ju ungar om man vill och min gulligaste kanin någonsin var en hona, hon sov i sängen, låg på rygg och ville bli mag-gosad som en katt, satt i knät och åt från min tallrik, kom när jag ropade osv. Men honor kan tendera att freda sitt revir (=buren) lite hårdare och vara lite på egen kant. 

    Kaniner är renliga och har inga svårigheter att lära sig gå på låda som en katt. De vill inte kissa där de skall sova. (Och vem gillar det?Inte jag! ) Men de vill inte heller göra ifrån sig i en smutsig toaletthörna, så många kaniner som inte får sin toa rengjord ofta kissar och bajsar lite vid sidan och tvingas till slut ligga i smuts. När kaninen flyttar in skall ni kolla var den placerar toahörnet. Testa att sätta dit en låda typ kattlåda med strömaterial i. Om den då accepterar lådan och gör både ett och två i den är det bra, då tar ni bara ut lådan och rengör varje dag som med en kattlåda. Då kan ni städa resten av kaninhuset vid behov. Vill den inte acceptera låda (en del kaniner gillar inte kanten) testa med en bricka och så strömaterial på det. 

    Kaninen älskar sällskap eftersom den i naturen är ett flockdjur. Bäst är det om den hanteras mycket och får vara med mycket, då blir den som en hund eller katt. Är ni en hel familj är det ju då bättre om den får vara fritt inne  och ha en bädd och en toalåda i ett rum där ni ofta är. (men: de gnager på elledningar mm så man får tänka sig för var man placerar den) Risken med utekanin är att den blir väldigt ensam när det inte är varmt ute längre. Dvs större delen av året! Om den är lådtränad är det inga problem att ha den inne och tex i soffan.
     
    Och så själva inköpet: Köp ALLTID av en seriös uppfödare! Då kan man ringa och få råd och vet att kaninen är frisk när man får den. Och ta ALLTID försäkring, för veterinär är svindyrt och det finns inget kostnadstak. Min favoritras är fransk vädur. Den blir stor och gosig i proportion till storleken. Men det finns halvstora vädurar också, vädurar har bra temperament, bättre än uppåtöronkaniner. (vädur=öronen hänger) Tänk på att om ett barn tappar en liten kanin kan den bryta benet och då måste den nästan alltid avlivas. En större kanin tar fallet bättre.     

    PS Skall du köpa den till dig själv eller till barnen? Du vet väl att om man köper en kanin till sina barn, då får man två vuxenpoäng. Köper man till sig själv får man två vuxenpoängs avdrag? Skrattande (Jag fick avdrag... två gånger)

  • SnuttanSnuttan

    TACK för era svar och era tips, det är verkligen en djungel det här och jag vill att det ska kännas helt rätt innan jag ev. köper en kanin.

    Har hittat en fin bur på blocket, skulle något sånt fungera om man väljer att ha en innekanin? *bifogar bild

    Vad tror ni om att även köpa en äldre kanin, begagnat av någon som "tappat intresset" ? Eller är det bättre att köpa en kaninunge av en uppfödare, som någon nämnde? 


  • Lisastina

    Gammal kanin har fördelen att den lämnar jordelivet medan den ännu blir sörjd och saknad. Är den ordentligt socialiserad till att vara sällskaplig och rolig är det ju bra, men det är svårt att kolla om man köper på annons. Risken är ju att den fått sitta ensam och trycka i en bur och inte alls är van vid folk.

    Liten kaninunge kan man ju forma mer, men kan som sagt bli gammal.

     

  • Anna86

    En kanin som bor ute behöver inte ha en isolerad bodel/bur! Kaniner släpper ut så lite värme att den inte kan värma upp en bodel, den förlitar sig på sin päls och klarar utan problem -30 så länge den har hö att äta, vatten att dricka och en dragfri och torr bur. En isolerad bur stänger bara in värmen på sommaren och kylan på vintern.

    Ännu en sak som många tror, att kaniner är flockdjur, vilket dom inte är. Dom är kolonidjur, vilket innebär att dom "umgås" tillsammans men har varsin bohåla/bur att gå till när dom tröttnat/vill vara ifred.

    Jag kan nog tycka att man inte ska stirra sig blind på åldern på en kanin, i många fall kan det vara bättre att köpa en vuxen kanin som man vet vilket temperament den har än att köpa en unge som sedan blir könsmogen och då kan ändra sin personlighet totalt (tänk tonåring). Men som så många andra säger, oavsett om du ska köpa en vuxen eller unge så köp från en duktig uppfödare som vet vad den sysslar med När ni som barnfamilj ska ha en kanin ska ni försöka hitta en uppfödare som koncentrerar sig på djurens temperament och inte bara roliga färger/former(exvis).

    En kanin kan säkert klara en helg själv men kan tänka mig att enligt djurskyddslagen så ska den ha tillsyn minst 1ggn/dygn.
    Hö är bäst att ha i en höhäck och bara fylla på när det tar slut.
    Man kan ta in en utekanin kortare stunder, men märker man att den blir varm(känn på öronen) och lägger sig ner så är det dags att gå ut igen. En kanin klarar kyla mycket bättre än värme!

    Angående hona/hane. Det är så olika! Tänk inte så mycket på könet utan försök istället hitta en kanin som du/ni fastnar för. Med rätt avel får man trevliga och snälla kaniner av båda könen. Tänker man inte till riktigt i sin avel eller fokuserar för mycket på all utom temperament så blir det oftare tjuriga/brunstiga honor och skvättiga/arga hanar.

    Något mer att tänka på när det gäller buren är att den måste vara minst 100*50*50cm (längd*bredd*höjd) för att vara godkänd för en kanin under 3kg. Själv har jag burar som är 180*60*55 och tycker att dom är i minsta laget Oskyldig Buren ska dessutom ha en hylla/bolåda som kaninen kan sitta under och ovanpå. Ska ni ha kaninen ute så använd inte sk "Hönsnät" (sexkantigt) för det nätet kan t.o.m kaninerna bita sig igenom så tänk vad rovdjuren klarar av... köp istället svetsat fyrkantsnät på exvis ÖoB.

    En riktigt bra kaninsida där alla kaninfantaster samlas: kanin-net.nu 
    Om man vill ha extra roligt med sin kanin kan jag rekommendera: skhrf.com
    Är man mer intresserad av att ställa ut sin kanin och köpa renrasigt: skaf.info
    Vill man veta mer om kaninfärger och hur det funkar kan man kolla in: kaninfarg.se 

    Jag har fött upp kaniner sedan 2001, så fråga på så ska jag försöka svara Cool 

  • Dr Mupp

    För det första kaniner kan leva upp till 10 år. Hur ser ditt liv ut om 10 år. Kan du fortfarande då ge kaninen det den behöver? Att låta kaninen sitta övergiven i en bur är grymt och riskerar kaninen att få ett sånt öde så köp ingen kanin. 

    Det finns helt klart fördelar med att köpa vuxna djur. Man vet hur det är i temperamentet och slipper otrevliga överraskningar, de har gått igenom den jobbiga tonårsperioden då en del kan bli rejält griniga. Vi har köpt två vuxna kaniner, det var inte planerat men vi är nöjda med det. Köp djuren från uppfödare som är noga med temperament på djuren oavsett om ni köper vuxen eller unge. Köp inte från djuraffärer, de kaninerna kommer nästan alltid från grossister och kan mycket väl vara inavlade. 

    Kön är en smaksak. Honor kan vara lite griniga vid brunst/skendräkighet och är ofta mer revirhävdande. Hanar kan kissmarkera och föröska rida på allt vilket inte är så trevligt. I båda fallen kan en kastration hjälpa.

    Vad du än väljer för kanin så välj noga, din nya vän ska bo hos er länge.
    Kaniner är kolonialdjur och vill helst bo ensam i sin bur. Vill man ha två kaniner ihop så ska man ha dem på en stor yta med flera krypin, matskålar och vattenskålar så de inte börjar slåss. 

    Kaniner är lätta djur att sköta men kräver såklart sitt.

    Kaniner är gräsätare och ska alltid ha fri tillgång på bra hö. Undvik hö från djuraffärer och mataffärer, det är sällan bra. Höet kompleteras med lite pellets (obs inga gnagarblandningar eller fröblandningar utan ren pellets är det som gäller) För en dvärgras brukar 2 msk - ½ dl om dagen vara lagom. Kaniner ska också ha grenar från träd att tugga på, det behövs bla för att hålla tänderna i skick. En kanins tänder växer hela tiden och det är grovt hö och grenar som används för att slipa ner dem. Kostcirkeln rundas av med lite grönsaker och örter. Självklart rent vatten i antingen flaska med pip eller vattenskål. 

    Det finns regler om hur stora burar minst måste vara. För en dvärgras gäller det att golvytan är minst 0,5 kvm, att ingen sida är kortare än 50 cm och att höjden är minst 50 cm. Det är år skogen för litet. Tänk stort, mycket större. Våra kaniner bor på 160x60x70 med tillkopplad hade på 3 kvm, det känns för nästan för litet. Buren som du har på bilden är inte godkänd för kaniner, den är bara 40 hög i bakkant. Kaniner ska även ha en sitthylla (kan vara taket på huset) i buren. 

    Den dagliga skötseln är enkel. Ge mat, gå igenom kaninen så den är frisk, skopa bort kiss och bajs ur buren så den hålls ren. Klorna ska klippas ungefär en gång i månaden. Har man ingen tillkopplad hage till kaninen så behöver den få komma ut och springa i hage eller sele ett par timmar om dagen. Vid minusgrader ska kaninen enligt lag ha nytt vatten minst två gånger om dagen eftersom vattnet fryser.


    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Bonzaii

    Om jag inte misstar mig så är det lag på sitthylla i buren. Ska den vara utekanin är halm att rekommendera vintertid eftersom halmen är ihålig och isolerar värme. sommartid är spån bäst.

    En kanin klarar sig utmärkt på hö, vatten och grönsaker. behövs ingen pellets eller liknande. 

  • Bonzaii

    Kaninhoppning, som någon skrev en länk om, är superkul både för människor och kaniner! ( skhrf.se ) Man får en helt annan kontakt med sina kaniner om man hoppar än om de bara är kelisar.

    Det finns ett även företag som säljer hinder som är godkända för både tävling och träning hemma. De har även mycket annat som selar och annat. www.libraartic.com

    När du köper sele till din kanin, tänk på att ringen absolut inte får sitta på mitten av selen! den måste sitta vid magremmen, annars ökar risken markant för strypning och ryggskador hos kaninen. 

  • Dr Mupp
    Bonzaii skrev 2012-01-09 04:25:57 följande:
    Om jag inte misstar mig så är det lag på sitthylla i buren. Ska den vara utekanin är halm att rekommendera vintertid eftersom halmen är ihålig och isolerar värme. sommartid är spån bäst.

    En kanin klarar sig utmärkt på hö, vatten och grönsaker. behövs ingen pellets eller liknande. 
    Det beror på kanin och vilket hö man har. Mina kaniner behöver pellets, men inte så mycket. 
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
Svar på tråden Vad bör jag tänka på vid inköp av kaninunge?