Varit sängliggande (nästan i alla fall) några dagar nu, förkylningen tog mig med stormsteg!
Men nu har jag läst ikapp mig! :D
Jag struntade i allt vad hushållsarbete heter söndag kväll-onsdag eftermiddag. Men i morse när jag gick upp hade jag en skinande diskbänk som inbjöd till att göra kaffe. Och en rinnande näsa.
Nu kommer jag att gå OT så det smäller om det... Micra smörbyttor? Gaaaah!!
En flaska vatten ska till exempel inte återanvändas utan är avsedd för den köpta drycken och ska sedan återvinnas i en pantstation, inte användas som saftflaska på picknick. Samma sak gäller glassbyttor, de ska inte återanvändas som matlådor och definitivt inte upphettas i mikro. Då finns risk att plastmaterialet går över i maten.
PlastmärkningsguideFör att förenkla har vi sammanställt en plastmärkningsguide med riskbedömning. Den hjälper dig att sortera ut de sämsta plasterna från ditt hem och särskilt från ditt kök.
1: PET - Polyetentereftalat PET-plast används huvudsakligen i olika flaskor för drycker, flytande livsmedel eller mikro- och ugnsförpackningar. PET-plaster är även vanligt i förpackningar till munvatten, jordnötssmör, dressing, oljor och grönsaker.
Riskbedömning: Låg risk.
2: PE-HD - Polyetylen med hög densitet
Polyetenplast används till förpackningar för mjölk, yoghurt, smör, juice, blekmedel, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, skärp, shoppingväskor, motorolja och flingor.
Polyetenplast med hög densitet är kraftigare och styvare än polyetenplast med låg densitet.
Riskbedömning: Låg risk om den inte upphettas.
3: PVC PVC används som plastfilm till kött, frukt, grönsaker vid butiksinpackning samt till viss del i vattenflaskor och andra drycker. PVC är också vanligt i flaskor och behållare för fönsterputs, rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, ytterväggar, fönster och rörledningar.
PVC är från början ett hårt material, men om mjukgörare tillsätts blir det mjukt. Den vanligaste mjukgöraren består av ftalat. PVC innehåller även klor som kan frisätta farliga gifter vid upphettning. Importerade PVC-plaster kan även innehålla bly som används som stabiliseringsmedel.
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt. Välj PVC-film utan mjukgörare.
4: PE-LD Polyetylen med låg densitetPolyetenplast med låg densitet finns främst i klämflaskor för livsmedel, bröd, fryst mat, shoppingväskor, plastpåsar, kläder, möbler och mattor.
Polyetenplast med låg densitet är mjukare än polyetenplast med hög densitet.
Riskbedömning: Låg om den inte upphettas.
5: PP - PolypropenPolypropen är vanligt i brödförpackningar, yoghurt behållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, sugrör, medicinflaskor, burkar och mikrovågsförpackningar. Polypropen tål höga temperaturer.
Riskbedömning: Låg
6: PS - PolystyrenPolystyren finns främst i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för sallader och liknande. Den används även i ”uppblåst” expanderad form, som cellplast eller frigolit, i förpackningar för kött- och charkuterivaror.
Polystyren tillverkas av etylbensen och det finns vissa uppgifter som tyder på att polystyren kan läcka till livsmedel.
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt.
7: O* Diverse plast Övriga plaster har hamnat under siffran 7. Här finns det omdiskuterade bisfenol 7, polykarbonat samt ABS-plaster och polyamid.
Siffran 7 finns bland annat på vatten-, läsk- och sportflaskor, solglasögon, DVD-skivor, iPod, datorer, skyltar, displayer, nappflaskor, matlådor.
Polykarbonat är en mycket stöt- och slagtålig plast. Den används ofta till produkter som behöver vara hållbara, genomskinliga eller tåla hög värme.
Polyamid används ofta i olika köksredskap, till exempel svarta slevar, pastaredskap och vispar, som ska tåla temperaturer upp emot 200°C.
ABS-plast är också vanligt i hushållsredskap samt telefoner, instrumentpaneler och dammsugare.
Riskbedömning: Undvik så långt som möjligt.
Det är svårt att helt undvika plast men till matvaror kan du enkelt byta till en matlåda i stål eller glas istället för plast, matrester kan du förvara i glasburkar och saft eller liknande kan du förvara i glasflaskor eller termosar.
Källa: www.sund.nu/docs/artikel.asp&art=1230
Ja, jag går lite i taket, men det är för att det kan vara farligt. Använd burkarna till vad som helst, så länge du inte lägger i något som är varmt, eller kör dem i micron.
Självklart får alla göra som de vill, men jag är hjärntvättad i den här frågan (
Tupperware sedan födseln...)